Techniki w malarstwie, rysunku itp.
Techniki w malarstwie, rysunku itp.
Pytalska powraca do artyzmu.
Wyjęła sobie sztalugę i tak planuje, jakie będzie miała kolejne prace, jedna po drugiej. Znaczy się, w jakiej technice.
Chcę tworzyć w niecodziennych technikach, takich, które nie są aż tak bardzo znane, jak na przykład malarstwo olejne czy też w ołówku. Moja pierwsza praca będzie martwą naturą białą kredką po brązowym kartonie, następna - brązami różnymi i wszelakimi po pomarańczowej nawierzchni.
Wiem, że nie każdy tutaj zna się na rysowaniu, malowaniu i tak dalej, ale może wpadną Wa\m do głowy jakieś techniki, które są dość oryginalne?
Wyjęła sobie sztalugę i tak planuje, jakie będzie miała kolejne prace, jedna po drugiej. Znaczy się, w jakiej technice.
Chcę tworzyć w niecodziennych technikach, takich, które nie są aż tak bardzo znane, jak na przykład malarstwo olejne czy też w ołówku. Moja pierwsza praca będzie martwą naturą białą kredką po brązowym kartonie, następna - brązami różnymi i wszelakimi po pomarańczowej nawierzchni.
Wiem, że nie każdy tutaj zna się na rysowaniu, malowaniu i tak dalej, ale może wpadną Wa\m do głowy jakieś techniki, które są dość oryginalne?
Re: Techniki w malarstwie, rysunku itp.
Ooo w koncu temat dla mnie. Malo jest tutaj osob co sie tym interesuje niestety. Osobiscie lubie hiperrealizm, ale ostatnio schodze w kierunek abstrakcji polaczonej z realizmem. Eksplozje kolorow polaczone z budowaniem tekstury.
Nie przepadam jednak za malowaniem z kredkami, bo wole pobawic sie akwarela.
Kiedys jak bylam mala, to przeczytalam w ksiazce bardzo ciekawa technike malowania. Bierzesz kartke, gnieciesz ja i moczysz ja pod kranem, tak by byla dosyc wilgotna, ale nie na tyle mokra, by sie rozwalila. Nanosisz na nia wybrane kolory, czekasz az wyschnie i dorysowujesz czarnym tuszem lub czarna farba jakies cienie, obiekty.
Ogolnie malowanie na mokrej kartce daje cudne efekty.
Nie przepadam jednak za malowaniem z kredkami, bo wole pobawic sie akwarela.
Kiedys jak bylam mala, to przeczytalam w ksiazce bardzo ciekawa technike malowania. Bierzesz kartke, gnieciesz ja i moczysz ja pod kranem, tak by byla dosyc wilgotna, ale nie na tyle mokra, by sie rozwalila. Nanosisz na nia wybrane kolory, czekasz az wyschnie i dorysowujesz czarnym tuszem lub czarna farba jakies cienie, obiekty.
Ogolnie malowanie na mokrej kartce daje cudne efekty.
A kredki akwarelowe?Nie przepadam jednak za malowaniem z kredkami, bo wole pobawic sie akwarela.
Opisana przez Ciebie technika jest niczym innym, jak przygotowaniem warsztatu do malowania akwarelką. Szkoda tylko, że jak ostatnio byłam w sklepie plastycznym to zapomniałam zakupić papier do akwareli i jest mi smutno.
Niee, jak kredki, to kredki na sucho. Probowalam wiele razy, wychodzilo mi, ale to nie dla mnie.
A no mozliwe, bo dostalam ksiazke o podstawach malarstwa i rysunku majac jakos 8-9 lat. Mimo, ze ksiazka byla dla doroslych, to miala te najprostrze opisane podstawy.
Wtedy uzywalam zwyklej kartki z bloku, bo latwiej dalo sie ja zgniesc. Trzeba tylko byc delikatnym.
A no mozliwe, bo dostalam ksiazke o podstawach malarstwa i rysunku majac jakos 8-9 lat. Mimo, ze ksiazka byla dla doroslych, to miala te najprostrze opisane podstawy.
Wtedy uzywalam zwyklej kartki z bloku, bo latwiej dalo sie ja zgniesc. Trzeba tylko byc delikatnym.
W końcu to technika dość prosta.wychodzilo mi
Technika wodna, jeżeli o malarstwo chodzi, daje świetne efekty. Dziwi mnie, że tak wiele ludzi twierdzi, że jest najtrudniejsza...
Może... wyklejanie włóczką?Pytalska pisze:ale może wpadną Wa\m do głowy jakieś techniki, które są dość oryginalne?
Dobry pomysł, ale mi bardziej zależy na rysunku i malarstwie.
Ach bo myślałam, że też się "załapie" z uwagi na to, że wykleja się szkicowany projekt W takim razie to raczej nie ma zbyt dużego wyboru technik, większość jest chyba mocno wyeksploatowana... Ale może ktoś jeszcze wpadnie na coś ciekawego
Pewno. Ale Twój pomysł kiedyś wykorzystam, dziękuję.
Kiedys wyklejalam ta wloczka, chyba w swietlicy. Lubilam zawsze robotki reczne.
Pytalska, tez mnie dziwi, ze wiele ludzi boi sie akwareli i uwaza, to za najciezszy typ. Dla mnie jest najlatwiejszym. Lubie w tym to, ze trzeba byc zdecydowanym i szybkim. Zupelnie co innego niz w malarstwie olejnym, gdzie trzeba czasami czekac dniami, by cos dodac. Strasznie irytujace...
Pytalska, tez mnie dziwi, ze wiele ludzi boi sie akwareli i uwaza, to za najciezszy typ. Dla mnie jest najlatwiejszym. Lubie w tym to, ze trzeba byc zdecydowanym i szybkim. Zupelnie co innego niz w malarstwie olejnym, gdzie trzeba czasami czekac dniami, by cos dodac. Strasznie irytujace...
Dla mnie też to technika prosta. A olejnych jeszcze nie próbowałam.
Teraz sie skupiam na olejnych. Troche denerwuje mnie to, ze tak dlugo sie czeka, by dodac detale. Na youtubie widzialam, jak pewien pan malowal jedna warstwe wszystkiego razem z detalami. Kinus jest taki, ze malunek wychodzi cienki, bez tekstury, ale sam proces malowania skraca sie wielokrotnie. Zamierzam trenowac w tym kierunku, kiedy wroce z wakacji.
Więc mówisz tzn, piszesz że olejne wolno schną tak? W takim razie trochę inaczej niż z akrylami, ale nie lubię ich, wolę tempery i akwarele.
No proszę, co do tej prawdy o olejnych - nie wiedziałam o tym mimo, że chodziłam do plastyka...
No proszę, co do tej prawdy o olejnych - nie wiedziałam o tym mimo, że chodziłam do plastyka...
W sensie jakiej prawdy, ze wolno schna?
Myslalam, ze piszesz pol zartem to czego ucza w plastyku?? Kiedys mialam wielkie checi na takie liceum, ale powiadasz, ze zbyt wiele nie stracilam. W sumie ciesze sie, ze rzucilam te wszystke szkoly w *€&@ i zostalam samoukiem. Dopiero jak rzucilam szkole, to zaczelam bardziej powaznie myslec o swojej przyszlosci w zakresie sztuki. Jezeli chodzi o techniczna strone, to mozna mnie pomylic z eks studentem jakiejs Akademii Sztuk, jednak jezeli chodzi o wiedze na temat sztuki na przestrzeni czasu, to niczym blyskotliwym sie nie popisze... Miedzy innymi dlatego, ze strasznie nudza mnie muzea i czytanie o innych malarzach. Nie wiem czy powinnam o tym glosno mowic, bo ktos ze smietanki moze wyrobic o mnie zle zdanie...? Nie wiem, moze sie myle.
Jeżeli chodzi o te olejne, to nigdy nie wiedziałam nic o olejnych bo zawsze na rysunku i malarstwie zazwyczaj tworzyłam akrylem. A belferka, podchodząc do każdego, dawała wskazówki dotyczące farb, których dana osoba używa. Nie słuchałam, jak mówiła do kolegi czy też koleżanki tworzących farbami olejnymi, byłam bardziej pochłonięta akrylami, których obecnie nie znoszę - wolę je stosować do decoupage.
Pawian, masz na forum jakieś tematy z pracami plastycznymi?
A ja to uwielbiam.ze strasznie nudza mnie muzea i czytanie o innych malarzach.
Sądzę, że się mylisz z tego względu, bo każdy ma prawo lubić to, co się lubi, c'nie?Nie wiem czy powinnam o tym glosno mowic, bo ktos ze smietanki moze wyrobic o mnie zle zdanie...? Nie wiem, moze sie myle.
Pawian, masz na forum jakieś tematy z pracami plastycznymi?
Nie... Nie pamietam. Jezeli nie mam to moge taki utworzyc. Ostatnio spontanicznie powstala moja stronka na fejsie.
https://www.facebook.com/pawianrysuje
Jestem zadna krytyki, bo zastanawia mnie, czy inni widza moje bledy tak samo jak ja.
https://www.facebook.com/pawianrysuje
Jestem zadna krytyki, bo zastanawia mnie, czy inni widza moje bledy tak samo jak ja.
Polajkowałam.
O, byłoby fajnie gdybyś utworzyła.
O, byłoby fajnie gdybyś utworzyła.
Ale to jak wroce do domu z wakacji, bo na tablecie ciezko bedzie wrzucac tyle prac na tinypic. Dzieki za lajka
Nie ma sprawy.
A kiedy wracasz?
A kiedy wracasz?
Mam nadzieje, ze jakos za tydzien. Nie potrafie dokladnie powiedziec, bo biegam tez z dokumentami. Generalnie nie wiem jak ty, ale ja jestem bardzo niesystematyczna w robieniu prac dla siebie.
Wracajac tak do technik, to mam ochote kupic sobie ladny zeszyt z twarda oprawka i czystymi kartkami, by moc szkicowac w nim moje inspiracje, pomysly. Oczywiscie wybiore do tego olowek automatyczny. Jakos przeszlam na strone wysuwanych olowkow od tych klasycznych.
Wracajac tak do technik, to mam ochote kupic sobie ladny zeszyt z twarda oprawka i czystymi kartkami, by moc szkicowac w nim moje inspiracje, pomysly. Oczywiscie wybiore do tego olowek automatyczny. Jakos przeszlam na strone wysuwanych olowkow od tych klasycznych.
Pawian, próbowałaś kiedykolwiek rysować kredkami kolorowymi albo białymi po kolorowej nawierzchni?
Tak! Kieeeeedys, ale z tego wzgledu, ze mam malo czasu dla tworczosci wlasnej, to niestety przestalam sie bawic wieloma technikami. Jezeli cos rysuje, to mam ku temu jakis cel. Jak narazie mysle, ze po wakacjach bede miec wiecej czasu dla siebie i moge znowu wrocic do eksperymentowania.
Jaki to zazwyczaj cel?
Chociaz teraz wyznaczylam sobie cel, ze narysuje swoja wlasna wersje kazdej kobiecej postaci z gry w jaka gram, zrobie z tego kolekcje i moze ktos powazny by sie tym zainteresowal. To wszystko bedzie na bazie mojej dokladnie przemyslanej wyobrazni, wiec jezeli znajdzie sie jakis fanart bardzo podobny do mojego, to bede pewna, ze ktos pozyczyl odemnie pomysl. Z tej okazji nie pokaze online kazdego rysunku z mojej kolekcji, a ten kto da najwyzsza cene, bedzie miec niespodzianke.
Pawian, orientujesz się może, jakiej kredki białej - akwarelowej czy zwykłej - należałoby użyć, bo wykończyć martwą naturę białą kredką po brązowym kartonie? Zależy mi po prostu, by nasycić jasności, żeby praca była ciekawa.
Jezeli chodzi o kredki, to nawet jezeli sa to np pastelowe (maja nasycone kolory) to ich jakosc i pigment rozni sie od siebie w zaleznosci od firmy. Nie operuje tak czesto kredkami, ale wiem, ze z troche tanszych niz Prismacolor (te sa nr jeden w rysunkach kolorowych) sa tez fajne Faber Castell. Ogolnie to wybralabym kredki tluste, nie te suche, bo te zostawiaja najwiecej pigmentu na szaroburych plaszczyznach i latwo sie mieszaja.
Moze takie to
http://www.szal-art.pl/artystyczne-kred ... _782_2764/
Moze takie to
http://www.szal-art.pl/artystyczne-kred ... _782_2764/
Wiem, że to zależy od firmy, ale jednak w przypadku każdej firmy kredka zwykła różni się od akwarelowej.
No rozni, rozni. Do takiej powierzchni na twoim miejscu uzylabym tlustych kredek :d