Adolf Hitler

Interesujesz się historią? Wiesz, że Polska wygrała nie tylko Bitwę pod Grunwaldem? Malarstwo i rzeźba nie są Ci obce? Zajrzyj do tego działu. To idealny dział dla Ciebie!
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Adolf Hitler

Post autor: Ruta » 07 sty 2014, 23:01

Obrazek
Adolf Hitler (ur. 20 kwietnia 1889 w Braunau am Inn, zm. 30 kwietnia 1945 w Berlinie) – niemiecki polityk, kanclerz Rzeszy od 30 stycznia 1933, Wódz i kanclerz Rzeszy (niem. Führer und Reichskanzler) od 1 sierpnia 1934 (łącząc stanowiska prezydenta i kanclerza Rzeszy), przywódca Narodowo-Socjalistycznej Niemieckiej Partii Robotników (NSDAP), Człowiek Roku 1938 według tygodnika „Time”[1], ideolog niemieckiej odmiany faszyzmu zwanej od jego nazwiska hitleryzmem, narodowym socjalizmem lub nazizmem – od niemieckiej nazwy partii (niem. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), twórca i dyktator III Rzeszy niemieckiej, zbrodniarz wojenny, odpowiedzialny za zbrodnie przeciw ludzkości.
Uznawany jest przez większość historyków za osobiście odpowiedzialnego za politykę rasową nazistowskich Niemiec, Holocaust oraz za śmierć milionów ludzi zabitych podczas jego rządów. Agresywna polityka zagraniczna, którą stosował, doprowadziła do rozpoczęcia przez Niemcy II wojny światowej, w wyniku której zginęło ok. 50 milionów ludzi[2].
Postać bardzo kontrowersyjna. Przez wielu znienawidzona, lecz przez innych ulubiona.
Macie jakieś zdanie? Może coś w nim Was interesuje, jego zainteresowania, filozofia?

I mam nietypowe pytanie. Jako, że naczytałam się, że kobiety niemal mdlały na jego widok... czy uważacie, że Hitler był przystojnym mężczyzną? Nie mogę trochę pojąć fenomenu jego oddziaływania na kobiety.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Re: Adolf Hitler

Post autor: Patorek » 07 sty 2014, 23:09

Ruta pisze:I mam nietypowe pytanie. Jako, że naczytałam się, że kobiety niemal mdlały na jego widok... czy uważacie, że Hitler był przystojnym mężczyzną? Nie mogę trochę pojąć fenomenu jego oddziaływania na kobiety.
Moim zdaniem to nie kwestia urody, a pozycji i poważania wśród ludzi.
Tak samo jak teraz ktoś przed sukcesem przez dziewczyny jest olewany to w momencie,
gdy osiągnie ten sukces nagle staje się w oczach tych samych dziewczyn wielce atrakcyjny.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 07 sty 2014, 23:19

Patorek pisze:Moim zdaniem to nie kwestia urody, a pozycji i poważania wśród ludzi.
Czytałam o pierwszym spotkaniu Hitlera z Ewą Braun. Ona miała chyba lat 17, on.. 40 lat. Miała go nie znać jeszcze wtedy, ani jego pozycji. Podobnie z innymi jego kochankami, przed Ewą.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Post autor: Patorek » 07 sty 2014, 23:28

Ruta pisze:Czytałam o pierwszym spotkaniu Hitlera z Ewą Braun. Ona miała chyba lat 17, on.. 40 lat. Miała go nie znać jeszcze wtedy, ani jego pozycji. Podobnie z innymi jego kochankami, przed Ewą.
Myślałem, że mówimy o 'fankach' z czasów, gdy miał już swoją pozycję.
Hm, w takim razie może przez jego charyzmę, której na pewno nie można mu odmówić?

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 07 sty 2014, 23:36

Patorek, własnie mnie to zastanawia. Bo niektórzy twierdzą, że był prostakiem, inni że ćwiczył charyzmę. A ja czytałam, ze kobiety były po urokiem jego wielkich, niebieskich oczu, które zawsze były nieruchome. Ja patrzę na jego zdjęcia i nie widzę nic interesującego.

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel
Imię: Maciej

Post autor: Kaznodzieja » 08 sty 2014, 15:02

Też zawsze mnie ta postać interesowała, niestety nie ma żadnej rzetelnej biografii bo potworem, ateistą dążącym do zagłady wszelakich religii, demonem nie był jakby to chcieli biografowie typu Kershawa (ciekawostką jest, że w każdej biografii Kershawa padają właśnie te słowa).

Z tego co udało mi się ustalić był prawicowcem, nigdy nie pogodził się z przegraniem I wojny światowej co jest logiczne skoro stracił tam wielu przyjaciół i sam prawie zginął. Nie pogodził się z postanowieniami traktatu wersalskiego też jest logiczne bo zlikwidowało ono państwo niemieckie, a także doprowadziło do nędzy i głodu jego naród. Za wszystko obwiniał żydów i mógł tak myśleć gdyż przedstawiciele tej wiary trzymali wszystkie ważniejsze stanowiska w rządzie, a także w administracji i w przedsiębiorstwach, a antysemityzm był wówczas bardzo popularny szczególnie w kontynentalnej Europie. Przecież tuż po I WŚ Francuzi chcieli wyrzucić ze swojego kraju Marie Curie-Skłodowską z powodu polskich korzeni (Francuzi łączyli polskie korzenie z byciem żydówką). Oficjalnie myślę, że był po prostu kolejnym idealistą, który chciał stworzyć świat po swojemu bo widział w nim cierpienie i nie akceptował faktu, że doprowadził do jeszcze większego zła. Dużo takich naprodukowała nam historia niestety jak choćby tak popularny w Polsce Che lub Lenin czy Robespierre.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 08 sty 2014, 15:06

Kaznodzieja, wg wielu świadectw różnych osób, wynika że od młodych lat Hitler miał apodyktyczną postawę. Moim zdaniem z taką postawą nie da się zbudować lepszego świata i dziwi mnie, że inni, mimo, że widzieli w nim tę cechę szli ślepo za nim.

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 08 sty 2014, 15:26

Czy szli. Tak to już jest ze społeczeństwem (polecam "psychologia tłumów"). Jeśli ktoś stanie w obronie ofiar (zostawieni na pastwę losu weterani i inwalidzi wojenni), wskaże winnych (wg niego, bo chyba zapomniał, że to Niemcy doprowadzili do I wś i za to zapłacili.), będzie rzucał proste, populistyczne zdania typu "Won z żydami! Ruscy się zbroją! Obalić króla!" to trafi na podatną sobie grupę ludzi, którzy tak jak to miało właśnie miejsce zastraszą resztę społeczeństwa lub przekonają samosądami nad właścicielami przedsiębiorstw i banków.

Spójrz na nasz kraj, mamy od tak niedawna demokracje, że u nas też by się to udało :D

Mamy PIS, który podżega do nienawiści i samosądów by prowadzić do prawdy o dziwo bez spraw sądowych i jakichkolwiek dowodów. PO żerującą na tych, którzy boją się dojścia do władzy PIS'u i dzięki temu wciąż utrzymującą się przy władzy. Prostytutkę PSL, która udziela wsparcia danej partii przy której więcej zarobi (polecam historie tej partii, istna komedia w stylu Nikosia Dyzmy :rotfl: ) Ruch Palikota, który żyje dzięki mniejszościom seksualnym w tym kraju, dzięki młodym ludziom, którzy uwierzyli w legalizacje, oraz za pomocą kontrowersji i skandali. Niezapomniane SLD, które dzięki starszym osobom, które wolały stary ład, lub chcą "spokoju" jak za Kwaśniewskiego w korupcji i kwintesencji słowa "załatwić".

Taka jest właśnie młoda demokracja ze wszystkimi zaletami i wadami. Musimy po prostu dorosnąć by nie groziło nam powstanie nowego Hitlera (jak na Węgrzech)

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 08 sty 2014, 15:39

Kaznodzieja pisze:populistyczne zdania typu "Won z żydami! Ruscy się zbroją! Obalić króla!"
Tylko mnie też to zastanawia, bo to Goebbels był od propagandy.
Kaznodzieja pisze:Taka jest właśnie młoda demokracja ze wszystkimi zaletami i wadami. Musimy po prostu dorosnąć by nie groziło nam powstanie nowego Hitlera
Tu nawet chyba nie chodzi o jakąś dojrzałość polityczną. Tylko w ogóle o bycie w takim miejscu, gdzie nie ma kryzysu.
Niemcy przed IIWŚ mogły iść tylko w dwie strony. Albo by pożarł je komunizm, albo narodowy socjalizm.

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 08 sty 2014, 15:59

Zawsze lepiej być stabilną Szwajcarią :D

Goebbels był bardziej od manipulacji faktami. On rzadko kiedy je wymyślał, tylko przerabiał je na swój własny cel. Gdy Hitler krzyczał, że chcę sprawiedliwości dla narodu niemieckiego Goebbels w tym czasie pisał o tym, że jakiś żyd nazwał Niemke "dziw..". Na tym polegało jego mistrzostwo, coś jak dzisiejsza media tyle, że bez internetu ciężko było zanegować jego "fakty".

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 08 sty 2014, 16:04

Kaznodzieja pisze:Goebbels był bardziej od manipulacji faktami.
A propaganda to czym jest? :P

Swoją drogą.. warte przeczytania:
Ponoć 99.9% historyków którzy badali historię II wojny światowej nigdy nie odkryło prawdziwej przyczyny jej wybuchu – tylko nieliczni otarli się o prawdę. Część z nich bała się przekazać swoje odkrycia dalej, inni ukrywali je gdyż wiedzieli że czytelnicy nigdy nie wezmą ich na poważnie.

Prawda leżąca za powstaniem partii nazistowskiej i wybuchem II wojny światowej jest tak niezwykła że społeczeństwo na obecną chwilę nie jest w stanie jej zaakceptować. Prawdziwa wojna toczy się od czasów patriarchy Jareda, szóstego pokolenia od Adama, gdy 200 aniołów („Synów Bożych”) zwanych Strażnikami zesłano na Górę Hermon w celu nauczania ludzkości. Strażnicy zaczęli pożądać ludzkich kobiet, wzięli je sobie za żony i spłodzili potomków znanych jako Nephilim. Strażnicy byli fałszywymi bóstwami czasów przedpotopowych (annunaki) a ich potomkowie, tyrani Nephilim, rządzili Ziemią. Nephilim zostali zniszczeni podczas Potopu, lecz ich dusze nie mogły wrócić do Stwórcy, dlatego błąkają się po dziś dzień w świecie duchowym jako demony.
Więcej znajdziecie tutaj: http://forum.przyszloscwprzeszlosci.pl/ ... 75-10.html

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 08 sty 2014, 16:13

Są różne typy propagandy. Ta prymitywna jak Hitlera czy u nas zmarłego nie tak dawno Leppera i subtelna właśnie jak Goebbelsa czy swojego czasu Sikorskiego i Ziobry.

Do tego drugiego. Niesamowita historia i w sumie logiczna, ma tylko jedną wadę, a szkoda, bo "Supernatural" stał by się zakazanym owocem. Bóg nie istnieje tak jak Święty Mikołaj :cwaniak:

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 08 sty 2014, 16:21

Kaznodzieja pisze:Niesamowita historia i w sumie logiczna, ma tylko jedną wadę, a szkoda, bo "Supernatural" stał by się zakazanym owocem.
Z tego co wiem wiele osób przypisuje Hitlerowi zainteresowanie okultyzmem. Było też przecież Stowarzyszenie Vril i Thule.

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 08 sty 2014, 16:31

W serii dla dzieci "Monstrrrualna erudycja" pisało nawet, że wierzył, że meteoryty zrzucają z księżyca giganci w celu zniszczenia świata. True story chick :hyhy: Wiem, że to ciężkie, ale zło nie ma punktu centralnego. Nie ma osobowości czy ciała. Zło to po prostu poddanie się własnym emocjom i słabością, nic więcej, ale fajnie by było gdyby ktoś lub coś za tym stało ;) Nad tym tematem publicznie pracuje twórca komiksu "The walking dead" (serial przy tym to porażka) i twórcy gier jak "Heavy Rain" ;)

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 08 sty 2014, 16:38

Kaznodzieja pisze: Wiem, że to ciężkie, ale zło nie ma punktu centralnego.
Ktoś podejrzewał, że jest? ;)

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 08 sty 2014, 16:49

Dusze Nephilim? :P

Hubertus
Marzyciel-Gaduła
Imię: Hubert

Post autor: Hubertus » 11 sty 2014, 22:33

W serii dla dzieci "Monstrrrualna erudycja" pisało nawet, że wierzył, że meteoryty zrzucają z księżyca giganci w celu zniszczenia świata. True story chick :hyhy: Wiem, że to ciężkie, ale zło nie ma punktu centralnego. Nie ma osobowości czy ciała. Zło to po prostu poddanie się własnym emocjom i słabością, nic więcej, ale fajnie by było gdyby ktoś lub coś za tym stało ;) Nad tym tematem publicznie pracuje twórca komiksu "The walking dead" (serial przy tym to porażka) i twórcy gier jak "Heavy Rain" ;)
Albo brak dobra. Oczywiście jeżeli istnieje coś takiego jak dobro oraz zło.
Z tego co wiem wiele osób przypisuje Hitlerowi zainteresowanie okultyzmem. Było też przecież Stowarzyszenie Vril i Thule.
Nie jestem do końca przekonany. Ja bym takowe zainteresowania przypisywał bardziej Himmlerowi niż Hitlerowi. Hitler w "Mein Kampf" potępił fascynację pogaństwem jakie przejawiał Heinrich Himmler i Alfred Rosenberg i nazywał je nonsensem. Warto zaznaczyć że Himmler prawdopodobnie chciał zabić Hitlera i przejąć władzę. Ciężko jednoznacznie to stwierdzić. Co do okultyzmu to zwłaszcza Himmler i Hess, wyznawało skomplikowane poglądy okultystyczne. Pod wpływem niektórych z nich Niemcy wysłali do Tybetu w latach 1938-39 (na zaproszenie rządu tybetańskiego) ekspedycję, która miała wziąć udział uroczystościach Losaru (Nowego Roku). Doszukiwali się oni tam sławnym Aryjczyków którzy mieli tam żyć.

Swoją drogą jak znacie Talmud to jest tam taki opis że Jezus był synem rzymskiego legionisty Panthery. Naziści zinterpretowali to tak że ten legionista był germanem, a Jezus był Aryjczykiem który miał gromić Żydów było to tzw. pozytywne chrześcijaństwo. Według Rosenberga pozytywne chrześcijaństwo miało być religią przejściową pomiędzy chrześcijaństwem a religiami aryjskimi (Rosenberg dążył do recepcji religii aryjskich).

Niektórzy historycy dość ciekawie interpretują zarówno komunizm/bolszewizm oraz nazizm/faszyzm. Wyciągają te nurty w XIX wiecznego idealizmu niemieckiego od Hegla. Komunizm/bolszewizm miał być rozwinięciem młodoheglistów tzw. lewicy heglowskiej która miała hasła emancypacyjne itp. Natomiast nazizm/faszyzm miał pochodzić od staroheglistów czyli tzw. prawicy heglowskiej która opierała swój pogląd na silnym państwie.
Lewica heglowska czyli "Wykłady o filozofii dziejów" nurt emancypacyjny
Prawica heglowska czyli "Zasady filozofii prawa" nurt pochwalny na rzecz państwa pruskiego.
Niektórzy uważają że w 1943 roku podczas wojny III Rzeszy i ZSRR spotkały się dwa skrzydła heglizmu.

No i oczywiście antysemityzm Hitlera który ma "milion" źródeł. Wiem że ciekawym źródłem ówczesnym o Żydach były "Protokoły Mędrców Syjonu". Był to rosyjski dokument (oczywiste fałszerstwo) mające uzasadniać antysemityzm.
Adolf Hitler też dwukrotnie nie dostał się na studia, a konkretnie na malarstwo. Chciał studiować we Wiedniu.

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 12 sty 2014, 9:38

Albo brak dobra. Oczywiście jeżeli istnieje coś takiego jak dobro oraz zło.
Jeśli zakładasz, że ludzie z natury są dobrzy, to ta ideologia w internecie przypisywana Einsteinowi (nie wiem, kto naprawdę na to wpadł) będzie słuszna. Ja jednak twierdze, że ludzie to egocentrycy i egoiści, którzy głównie kierują się instynktem i żądzami, a dopiero poprzez wychowanie czy społeczeństwo mogą czynić dobre rzeczy.

O Himmlerze nie będę komentował gdyż zgadzam się z tym, niedawno była o tym nawet miniseria bodajże którymś z discovery właśnie o legendach i mitach nazistów (jakoś tak) i tam właśnie został zgrabnie przedstawiony Talmud.
No i oczywiście antysemityzm Hitlera który ma "milion" źródeł. Wiem że ciekawym źródłem ówczesnym o Żydach były "Protokoły Mędrców Syjonu". Był to rosyjski dokument (oczywiste fałszerstwo) mające uzasadniać antysemityzm.
Adolf Hitler też dwukrotnie nie dostał się na studia, a konkretnie na malarstwo. Chciał studiować we Wiedniu.
Hmmm, No nie wiem, stawiałbym, że antysemityzm Hitlera był bezpośrednio połączony z I wś. Przecież Adolf nigdy nie pogodził się z zakończeniem wojny, z podpisywaniem paktów pokojowych, karą pieniężną na naród niemiecki. Później poszukam, ale tam chyba właśnie padły słowa, że to "banda żydów sterująca Ameryką i Europą postanowiła ograbić jego kraj. Chociaż chyba takie samo podejście miał też do spraw niewspierania pieniężnego weteranów I wś, nie dostania się na studia (o których wspomniałeś wyżej). Polecam książkę Roberta S. Robinsa "Paranoja polityczna, Psychopatologia nienawiści". Tak jak w podanej książce, tak i w każdym podręczniku do psychiatrii łatwo można znaleźć termin, który mimo, że już nie używany to mocno zakorzeniony w kulturze "Paronoja", a dokładniej:

"Querulatoria Paranoja pieniacza to zespół paranoiczny prowadzący do wściekłego, furiackiego zwalczania osób o domniemanym niebezpiecznym charakterze czy pochodzeniu, do dochodzenia przez chorego domniemanych krzywd, np przed sądem lub urzędem", jakoś idealnie ukazuje mi osobowość Hitlera. Wyjaśniało by to też skrajne ideologie narodowe i prawicowe u tego człowieka. Odpowiada to też na pytanie czemu ludzie za nim szli. Bo w zniszczonym, przerażonym i zrujnowanym świecie Niemców po II wś ktoś kto jasno potrafił wskazać wroga i sposób na jego pokonanie stawał się z miejsca bohaterem. Odpowiada to też na pytanie dlaczego do ostatnich chwil Hitlera nie ruszyło sumienie. W jego umyśle on ratował świat, naprawiał go i chyba nigdy nie uwierzył w to, że był po prostu kolejnym ludobójcą. Jednak, żeby nie być hipokrytą nie mam pojęcia jak paranoik mógłby dobrze czuć się na salonach i być adorowanym przez kobiety. Przecież jak widać choćby po Panu Kaczyńskim paranoja nie pozwala na racjonalne myślenie i zmusza człowieka do powtarzania swoich bzdurnych ideologii każdej napotkanej osobie, a to raczej nie jest cecha "playboya lat 30-40" ;)

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 12 sty 2014, 10:02

Hubertus pisze:Nie jestem do końca przekonany.
Nie jesteś przekonany, że Hitler był tym zainteresowany, czy że ludzie mu to przypisują?
Z tego co wiem, to Himmlera nawet nie podejrzewają (jest pewniakiem), ale.. co do Hitlera są różne teorie. Przecież podobno uważał, że słyszy bogów.... i niektórzy wiążą to z tym, że jako łącznik z bogami, był przywódcą takich organizacji jak Thule czy Vril.
Hubertus pisze:Hitler w "Mein Kampf" potępił fascynację pogaństwem jakie przejawiał Heinrich Himmler i Alfred Rosenberg i nazywał je nonsensem.
A z drugiej strony za jego czasów prowadzono wykopaliska archeologiczne, które miały udowodnić, że na terenach Polski np., żył lud germański, a nie słowiański. On też się tak bardzo nie oddzielał od tego, co było swego czasu pogańskie. ;-)
Kaznodzieja pisze:antysemityzm Hitlera był bezpośrednio połączony z I wś
Niektórzy twierdzą, że z tym spotkał się o wiele wcześniej. Miał się jako młodzieniec zainteresować czasopismem wydawanym przez Jörga Lanza von Liebenfels "Ostara", która zawierała w sobie treści antysemickie i rasistowskie.

Pierwsze lepsze z brzegu, ktoś też szukał, jak ja:
Poszukuję dostępu do numerów pisma Ostara Lanza von Liebenfelsa ukazującego się w Wiedniu przed pierwszą wojną światową i mającą wpływ na kształtowanie myśli narodowococjalistycznej.
Z tego co czytam wzmianki o nim na niemieckich stronach dotyczyło ezoteryki, wczesnogermańskich bogów i świąt, astrologii i propagowania antysemityzmu, antychrześcijanizmu i czystości rasowej.
" Ostara jest pierwszym i jedynym czasopismem, które bada i pielęgnuje korzenie rasowe."
"Hitler jest jednym z naszych uczniów, jak w roku 1932 pisał Lanz von Liebenfels, jeden z najbardziej osobliwych przed pierwszą wojną światową w Wiedniu założycieli sekt i okultystów."

Kaznodzieja
Początkujący marzyciel

Post autor: Kaznodzieja » 12 sty 2014, 13:08

Niektórzy twierdzą, że z tym spotkał się o wiele wcześniej. Miał się jako młodzieniec zainteresować czasopismem wydawanym przez Jörga Lanza von Liebenfels "Ostara", która zawierała w sobie treści antysemickie i rasistowskie.
Przeanalizuje ten fragment, choć teraz udało mi się dorwać ciekawą książkę "Wiedeń Hitlera. Lata nauki pewnego dyktatora" w której autorka porusza między innymi właśnie życie Adolfa w stolicy Austrii i co mogło wpłynąć na jego osobowość :)

Hubertus
Marzyciel-Gaduła

Post autor: Hubertus » 12 sty 2014, 16:42

Jeśli zakładasz, że ludzie z natury są dobrzy, to ta ideologia w internecie przypisywana Einsteinowi (nie wiem, kto naprawdę na to wpadł) będzie słuszna. Ja jednak twierdze, że ludzie to egocentrycy i egoiści, którzy głównie kierują się instynktem i żądzami, a dopiero poprzez wychowanie czy społeczeństwo mogą czynić dobre rzeczy.
Augustyn z Hippony. Nie trzeba zakładać w tym dobra z natury. Wręcz przeciwnie można zakładać że są źli z natury, całkowita deprawacja Kalwina który pisał pod wpływem Augustyna. Coś co ja osobiście wyznają również. Chociaż ciężko mi powiedzieć że jestem aż takim wielkim pesymistą antropologicznym.
No ale egoizm nie jest niczym złym. Najpierw musimy się nauczyć kochać siebie i dopiero potem tę miłość okazywać innym. Na tym polega złota reguła etyczna na ten przykład.
Hmmm, No nie wiem, stawiałbym, że antysemityzm Hitlera był bezpośrednio połączony z I wś. Przecież Adolf nigdy nie pogodził się z zakończeniem wojny, z podpisywaniem paktów pokojowych, karą pieniężną na naród niemiecki. Później poszukam, ale tam chyba właśnie padły słowa, że to "banda żydów sterująca Ameryką i Europą postanowiła ograbić jego kraj.
Oczywiście to też jest jedno ze źródeł. Możliwe nawet że jeśli chodzi o samego Hitlera to mógłby to być moment przełomowy.
A z drugiej strony za jego czasów prowadzono wykopaliska archeologiczne, które miały udowodnić, że na terenach Polski np., żył lud germański, a nie słowiański. On też się tak bardzo nie oddzielał od tego, co było swego czasu pogańskie. ;-)
To że organizowane były takie rzeczy wcale nie daje podstaw do tego aby twierdzić że on w to wierzył. SS wraz z Himmlerem miało dość sporą autonomię w tym zabawach.

Warto jeszcze wspomnieć o Helenie Bławatskiej. Ona dała początek pewnego rodzaju ideom które potem zostały zgermanizowane. Była bodajże założycielką towarzystwa teozoficznego, od niej chyba bierze się nawet New Age. Wtedy pod koniec XIX wieku seanse spirytystyczne były bardzo modne.
Sam Hitler mógł postulować te poglądy za względu na np. mit krwi mit siły czy inne tego typu rzeczy.
No i jeszcze Volkizm który wyrastał z protestanckiej tezy opierającej się na predestynacji. Po zlaicyzowaniu tej doktryny w dobie pozytywizmu pojawiał się koncepcja narodów rzekomo wyższych przeznaczonych do wyższych celów tzw. Volksgeist - "duch narodu".

Swoją drogą to ciekawe jakby ten Adolf Hitler taki mały człowiek z czarnymi wąsami i włosami czuł się w Valhalli otoczony tymi potężnymi i muskularnymi blondynami. :D:D:D

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 12 sty 2014, 17:04

Hubertus pisze:To że organizowane były takie rzeczy wcale nie daje podstaw do tego aby twierdzić że on w to wierzył. SS wraz z Himmlerem miało dość sporą autonomię w tym zabawach.
Ja odnoszę się do tego, co napisałeś. A pisałeś o potępianiu fascynacji pogaństwem. Z resztą, ciężko jest jednoznacznie powiedzieć czy wierzył, czy nie. Bo różne są świadectwa. Jedni twierdzą, że w ogóle się tym nie interesował, a drudzy twierdzą, że nawet aż nadto.

Hubertus
Marzyciel-Gaduła

Post autor: Hubertus » 12 sty 2014, 21:53

Ja odnoszę się do tego, co napisałeś. A pisałeś o potępianiu fascynacji pogaństwem. Z resztą, ciężko jest jednoznacznie powiedzieć czy wierzył, czy nie. Bo różne są świadectwa. Jedni twierdzą, że w ogóle się tym nie interesował, a drudzy twierdzą, że nawet aż nadto.
Ogólnie fascynacja była jak np. Niemiecki Ruch Wiary.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 30 kwie 2014, 14:00

Hitler dla wielu osób jest postacią niesłychanie inspirującą (niestety), dla mnie zaś pewnym fenomenem. Lubię oglądać na jego temat dokumenty czy czytać książki, jak to się stało, że miał taką charyzmę i że zamydlił oczy wielu osobom. W pewnym stopniu, jego techniki manipulacyjne można przypisać również współczesnym politykom, w końcu Tusk też sporo obiecywał, a nic z tego nie wyszło. ;)
Ruta pisze:czy uważacie, że Hitler był przystojnym mężczyzną?
Nie, jest okropny. Szczególnie ten wąs. Ogarnia mnie obrzydzenie na myśl, że jakakolwiek kobieta mogła z nim spać.

Na wielu płaszczyznach mnie ciekawi. I wiem też, że sporo osób się ze mną może zgodzić, bo myślą podobnie. Rozmiar jego okrucieństwa z jednej strony szokuje, a z drugiej, chcemy poznać odpowiedzi na najprostsze pytania.

olga1
Marzyciel-Gaduła
Imię: olga

Post autor: olga1 » 30 kwie 2014, 14:42

Na wielu płaszczyznach mnie ciekawi.
Mnie również. Z pewnością była to ciekawa, bardzo złożona osobowość. A najciekawsza kwestia związana z jego śmiercią, nie do końca wyjaśnioną.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 01 maja 2014, 9:58

olga1, ja już słyszałam przynajmniej trzy teorie dotyczące jego śmierci, ale żadna z nich mnie nie przekonuje.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 01 maja 2014, 10:00

Dafne pisze:trzy teorie
Które?

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 01 maja 2014, 10:06

Ruta, no to pierwsza to ta, że zastrzelił się w bunkrze (powielana przez sporą ilość historyków), druga, że pomogli mu uciec i żył sobie bodajże w Argentynie do późnej starości. Była też jakaś trzecia. Prawdy nigdy się nie dowiemy.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 01 maja 2014, 10:18

Dafne pisze:Była też jakaś trzecia.
Że szczątki Hitlera zabrali sowieci?

Co do ucieczki do Argentyny - podobno Stalin miał interes w tym, aby uważano, że Hitlerowi naprawdę się udało uciec, dlatego mieli "zabrać" jego ciało. Dopiero po latach mieli się przyznać do tego.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 01 maja 2014, 10:48

Ruta pisze:Że szczątki Hitlera zabrali sowieci?
O, tak, właśnie.

Starałam się nawet dociec prawdy - dla zwykłej ciekawości - przeglądając różne źródła, raczej nie skupiając się na samym Internecie, a np. na dokumentach z National Geograpfic. I co film, to inaczej przedstawiano tą jego śmierć. Podchodzę raczej z dystansem do tej teorii, że odpoczywał sobie na Argentynie, bo w to ciężko uwierzyć. Również to, że nagle postanowił popełnić samobójstwo - on, człowiek o ogromnej sile charakteru? Można się w tym pogubić.

ODPOWIEDZ