Swingersi

Seks od dawna nie jest tematem tabu. Pojawia się wszędzie - w życiu, w telewizji, a szczególnie w Internecie, dlatego porozmawiajmy o nim i o naszych doświadczeniach.
Możliwość postowania tylko dla aktywnych userów!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Swingersi

Post autor: Ruta » 18 gru 2013, 21:32

Mianem swingersów określa się pary uprawiające seks z wymianą partnerów, lub w cztery osoby. Do takich praktyk przyznaje się od ok. 1 do 4 procent populacji. Znaczenie swingowania nie jest jednolite: skłonność do zachowań tego typu może świadczyć o niepełnym zadowoleniu z życia seksualnego i zaburzeniach więzi partnerskiej (zwłaszcza, jeśli jedno z partnerów odmawia swingowania, a drugie nie może tego zaakceptować).
Nie można jednak zapomnieć o tym, że pewna, niewielka część populacji potrzebuje w życiu seksualnym zwiększonego poziomu pobudzenia. Są to osoby niskoreaktywne, tzn. z niskim poziomem neuroprzekaźników (głównie monoaminooksydazy – MAO) w obrębie obszarów mózgu odpowiedzialnych za seks – co powoduje wygaszanie części impulsów nerwowych zanim dotrą do kory mózgowej, a następstwie konieczność poszukiwania dodatkowych wrażeń.
Co sądzicie o takich ludziach?
Jak w ogóle zapatrujecie się na taką "wymianę"?

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Re: Swingersi

Post autor: Patorek » 18 gru 2013, 21:53

Z opisu wynikałoby jakoby swingersami były osoby z jakimiś zaburzeniami, a mi się wydaje, że to też kwestia wyboru i przede wszystkim relacji między partnerami. Jak dla mnie świetna sprawa, na 70% po 30 zostanę swingersem. :oku: :hyhy:

nieogarniety
Administrator
Imię: Marcin

Post autor: nieogarniety » 18 gru 2013, 22:02

Patorek pisze:Z opisu wynikałoby jakoby swingersami były osoby z jakimiś zaburzeniami, a mi się wydaje, że to też kwestia wyboru i przede wszystkim relacji między partnerami.
Bo to jest kwestia wyboru, który wynika z zaburzeń :P

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 18 gru 2013, 22:07

Ruta pisze:Jak w ogóle zapatrujecie się na taką "wymianę"?
Ja jestem czymś w rodzaju tradycjonalistki, jak na te czasy. Nie wyobrażam sobie puścić wolno partnera w ramiona innej i jeszcze na to patrzeć. Może, gdy będę mieć 40 lat i będę na tyle znudzona swym życiem seksualnym, będę to inaczej rozpatrywać... Ale nie wydaje mi się, aby to było związane z zaburzeniami. To jest raczej dość hipisowski pogląd na związek i seks.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń

Post autor: Patorek » 18 gru 2013, 22:36

nieogarniety pisze:Bo to jest kwestia wyboru, który wynika z zaburzeń :P
Trochę tęgo nie kupuję, bo czy to, by oznaczało, że każde przejawy 'inności' w seksie wynikają z jakiś zaburzeń?

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 18 gru 2013, 22:53

Podpinam się pod pytanie Patorka.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 18 gru 2013, 23:12

Patorek pisze:Trochę tęgo nie kupuję, bo czy to, by oznaczało, że każde przejawy 'inności' w seksie wynikają z jakiś zaburzeń?
A da się powiedzieć, ze ktoś ma "normalne" podejście do seksu? Każdy ma jakieś preferencje. Które są określane jako dewiacje, itp.

nieogarniety
Administrator

Post autor: nieogarniety » 18 gru 2013, 23:14

Patorek pisze:Trochę tęgo nie kupuję, bo czy to, by oznaczało, że każde przejawy 'inności' w seksie wynikają z jakiś zaburzeń?
Miałem na myśli zaburzenia raczej na poziomie relacji między partnerami. W kwestii udziwnien zresztą również wydaje mi się że istnieją pewne granice :oczami:

Peggy_Brown
Marzyciel

Post autor: Peggy_Brown » 18 gru 2013, 23:31

Temat o jaki ostatnie nie trudno. Niedawno wśród znajomych o tym rozmawialiśmy. Póki co jestem na nie. Nie wiem, co mnie najdzie za jakiś czas lub pod wpływem innych ludzi. Może się okazać tak, że mój partner przekona mnie do tego i będzie to jakaś forma naszego życia. Ale jakoś nie widzę siebie w takim układzie teraz. A już na pewno nie jeśli chodzi o 4 osoby w łóżku.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń

Post autor: Patorek » 19 gru 2013, 12:50

nieogarniety pisze:Miałem na myśli zaburzenia raczej na poziomie relacji między partnerami. W kwestii udziwnien zresztą również wydaje mi się że istnieją pewne granice :oczami:
Przecież monogamia to wytwór kulturowy. Więc o jakie relacje między partnerami chodzi?

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 19 gru 2013, 13:00

Ja bym nie chciał, żeby ktokolwiek spał z moją dziewczyną. Sam też nie odczuwam potrzeby 'pożyczania' czyjejś partnerki. Być może, tak jak napisał Patorek, moje poglądy w tej sprawie są produktem kultury, ale chyba nie ma w tym nic złego. Tak czy inaczej wydaje mi się, że na poziomie relacji między partnerami potrzeba uprawiania seksu z innymi ludźmi jest dowodem na to, że w sferze seksualnej pomiędzy tymi osobami coś jest nie tak. Poza tym w przyrodzie istnieją gatunki, które praktykują monogamię, więc potrzeba posiadania jednego stałego partnera nie musi wynikać tylko z wychowania. Z resztą muzułmanie, którzy mogą mieć wiele żon często się zakochują i budują rodzinę podobną do tej zachodniej.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń

Post autor: Patorek » 19 gru 2013, 13:09

Pro pisze:Być może, tak jak napisał Patorek, moje poglądy w tej sprawie są produktem kultury, ale chyba nie ma w tym nic złego
Pewnie, ale czy inne zachowanie jest złe? Czy po prostu ani złe, ani dobre tylko inne?

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 19 gru 2013, 13:12

Nie wiem, ja tego nie oceniam. Myślę, że to pytanie do seksuologa. Ale dopóki te osoby nie szkodzą nikomu bawiąc się w ten sposób, jestem ostatnią osobą, którą mogłoby to w ogóle obchodzić.

nieogarniety
Administrator

Post autor: nieogarniety » 19 gru 2013, 17:39

Patorek pisze:Przecież monogamia to wytwór kulturowy. Więc o jakie relacje między partnerami chodzi?
Zaburzenia zwykle występują względem jakiś norm, niekoniecznie muszą one dotyczyć natury człowieka jako organizmu żywego. Także po części sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie :P.

Leah P
Marzyciel
Imię: Leah

Post autor: Leah P » 16 lut 2017, 19:28

Z opisu wynikałoby jakoby swingersami były osoby z jakimiś zaburzeniami, a mi się wydaje, że to też kwestia wyboru i przede wszystkim relacji między partnerami. Jak dla mnie świetna sprawa, na 70% po 30 zostanę swingersem. :oku:
Czyli co, Patorek, moze zobacze cie na zlocie organizowanym w moim hotelu? :D Trzy miesiace temu na zloty swingersow przyjechalo tylu ludzi, ze az szok, w tym dziadki, co ledwo chodzily z drewnianymi laseczkami, no ale na zlot trzeba :rotfl:

Usunięty 6548

Post autor: Usunięty 6548 » 20 mar 2017, 0:18

Leah P pisze:Trzy miesiace temu na zloty swingersow przyjechalo tylu ludzi, ze az szok, w tym dziadki, co ledwo chodzily z drewnianymi laseczkami, no ale na zlot trzeba

Pewnie myśleli że to jakaś prezentacja garnków lub pościeli z sierści jelenia.

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 20 mar 2017, 0:42

I tak przypadkiem w lateksie? :hyhy:

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur
Imię: Konrad

Post autor: Śniący » 20 mar 2017, 11:37

Ja sobie myślę, że może i taka forma jest popularna, nie tylko w Polsce, a może i bardziej w innych krajach, ale mnie takie coś nie kręci.
Raczej nie chciałbym uczestniczyć w "grupowym seksie", a na różnego rodzaju portalach erotycznych w Internecie jest dość sporo ogłoszeń i propozycji "swingersowania"

To raczej nie dla mnie i myślę, że dużo ludzi takie coś by odrzucało, bo dla niektórych może to być nieprzyjemne, niesmaczne.
No i to jest, tak myślę też sprawa podejścia do takiej formy seksu. Musiałyby być takie osoby, które się odpowiednio dobiorą do takich "swingerskich grup", i którym to pasuje, a z tym też łatwo nie jest.

Zresztą, w Internecie, na erotycznych portalach to też bywa niebezpiecznie, bo tam przebywają różni ludzie, których się nie zna i nie zawsze ci, którzy proponują takie "zabawy", mają wobec kogoś dobre zamiary i szczere chęci.

Ja bym był bardzo ostrożny.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń

Post autor: Patorek » 20 mar 2017, 12:11

Śniący, mam wrażenie, że Ty się wszystkiego boisz. Do klubu nie, bo niebezpiecznie, swingersi niebezpieczni, wszystko niebezpieczne. Prawda taka, że prędzej stanie Ci coś się w domu przy komputerze, niż otwierając się na ludzi. :P

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur

Post autor: Śniący » 20 mar 2017, 12:50

Ależ ja się nie boję i trzeba czasem ponosić jakieś ryzyko, żeby coś zyskać.
Musi być tylko rozwaga i czujność, a to nie jest wiele.

Źle zostałem zrozumiany. No i ma prawo mi się nie podobać sprawa "grupowego seksu".
Ja do tego mam trochę sceptyczne nastawienie, ale jak komuś to pasuje, to mi nic do tego i ja nic do tego nie mam.

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 21 mar 2017, 17:49

Tyle ze bycie swingersem nie oznacza zawsze seksu grupowego. :/

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur

Post autor: Śniący » 22 mar 2017, 15:44

No może nie oznacza zawsze grupowego seksu, bo tam jest też jakaś wymiana partnerów dla urozmaicenia.
No ale to również zależy od tego z kim się tworzy takie "swingerskie grupy".

ODPOWIEDZ