Poszukuję opisów miast w literaturze.
Poszukuję opisów miast w literaturze.
Piszę pracę na temat: Literackie obrazy Petersburga, Warszawy i Paryża w twórczości wybranych pisarzy. Mam paręnaście propozycji książek, jakie mogłabym wykorzystać, jednak są to tak oczywiste powieści (w tym lektury szkolne), że niezbyt chętnie bym je wykorzystała. Dlatego piszę do Was o pomoc, może Wy przeczytaliście coś, gdzie znalazły się jakieś opisy tych trzech miast? Byłabym wdzięczna. Uratują mnie nawet same nazwiska, jeśli nie tytuły.
Re: Poszukuję opisów miast w literaturze.
No właśnie Lalkę mam w lekturach, a niezbyt chętnie je wykorzystam, bo najprościej z opracowaniami. I to może nie być dobrze oceniane, ale jak nie znajdę niczego innego ciekawego, to wezmę. Podobnie jak Ludzie bezdomni czy Zbrodnia i kara.
oo..
Konrad L. Lewandowski w swoich dziełach pisze w czasach międzywojnia, akcja dzieje się w którejś w książek Warszawie. Magnetyzer bodajże.
Mi też przyszła Lalka jako pierwsza przez myśl. Prześpię się z tym i jeśli coś mi wpadnie do głowy to napisze tu.
Konrad L. Lewandowski w swoich dziełach pisze w czasach międzywojnia, akcja dzieje się w którejś w książek Warszawie. Magnetyzer bodajże.
Mi też przyszła Lalka jako pierwsza przez myśl. Prześpię się z tym i jeśli coś mi wpadnie do głowy to napisze tu.
Do Petersburga proponuję Idiotę Dostojewskiego. Prześwietna książka i niebanalna, pewno tam coś znajdziesz (chociaż ja czytałam jakoś 4 lata temu i w pamięci opis miasta jest, ale nie wiem, czy naprawdę).
Lalka jest dobra, bo Ci załatwia i Warszawę, i Paryż. Ale ja bym jej nie brała.
Do Paryża pasuje mi Gra w klasy, Horacio z Magą się włóczą po mieście, może coś się nada. Pro niedawno czytał, podpytaj go.
A jakie książki już masz? Może coś się skojarzy.
Lalka jest dobra, bo Ci załatwia i Warszawę, i Paryż. Ale ja bym jej nie brała.
Do Paryża pasuje mi Gra w klasy, Horacio z Magą się włóczą po mieście, może coś się nada. Pro niedawno czytał, podpytaj go.
A jakie książki już masz? Może coś się skojarzy.
Potwierdzam. Nie wiem dokładnie jakich opisów oczekujesz, tzn. pod jakim kątem mają one być, ale w tej książce jest ich bardzo dużo.piagizela pisze:Do Paryża pasuje mi Gra w klasy, Horacio z Magą się włóczą po mieście, może coś się nada. Pro niedawno czytał, podpytaj go.
Szkoda, że Petersburg, a nie Moskwa, bo bym polecił Dzieci Arbatu Jeśli chodzi jeszcze o Paryż, to chyba takie nowocześniejsze opisy można by wyciągnąć z Kodu Leonarda da Vinci. Pojutrze Allana Folsoma też dzieje się w Paryżu na początku XXI wieku albo pod koniec XX, ale szczerze mówiąc, nie pamiętam ile tam było opisów miasta, a na pewno nie są one w tej książce najważniejsze
Przychodzi mi do głowy mnóstwo książek, które opisują różne miasta, ale niestety nie te trzy. Szkoda, że nie masz tam na przykład Nowego Jorku.
Oprócz oczywistych lektur, takich jak Lalka, Dziady, Ludzie bezdomni i Zbrodnia i kara, na razie zaplanowałam sobie takie: dla Petersburga "Opowiadania petersburskie" Mikołaja Gogola, "Anna Karenina" Tołstoja, "Petersburg" Iwaszkiewicza i "Gruszki na wierzbie" Zofii Stulgińskiej.
Jeśli chodzi o Paryż to "Wszystko dla pań" Zoli, "Upadek Paryża" Erenburga, "Dobrego złodzieja przewodnik po Paryżu" Ewana, "Pachnidło" - Suskinda.
Z motywami Warszawy mam najmniej, bo na razie tylko dwie: "Miasto utrapienia" Pilcha i "Pianistę" Szpilmana. Większość tych, co znam są z czasów okupacji, wojen, a nie chcę mieć opisów jedynie z tego okresu czasu.
Pro, poszukuję różnego spojrzenia na te miejsca, pod różnymi względami, np. wykorzystując Pachnidło chcę wykorzystać właśnie motyw porównywania miasta do zapachów. Nie muszą być te opisy maksymalnie rozległe czy coś takiego, mogą zawierać subiektywne wrażenia bohaterów, bo stan faktyczny i suche fakty wykorzystam z jakiejś literatury bardziej przedmiotowej.
Jeśli chodzi o Paryż to "Wszystko dla pań" Zoli, "Upadek Paryża" Erenburga, "Dobrego złodzieja przewodnik po Paryżu" Ewana, "Pachnidło" - Suskinda.
Z motywami Warszawy mam najmniej, bo na razie tylko dwie: "Miasto utrapienia" Pilcha i "Pianistę" Szpilmana. Większość tych, co znam są z czasów okupacji, wojen, a nie chcę mieć opisów jedynie z tego okresu czasu.
Dziękuję, sprawdzę na pewno!Krzyszy pisze:Konrad L. Lewandowski w swoich dziełach pisze w czasach międzywojnia, akcja dzieje się w którejś w książek Warszawie. Magnetyzer bodajże.
O, w sumie.piagizela pisze:Do Petersburga proponuję Idiotę Dostojewskiego
Pro, poszukuję różnego spojrzenia na te miejsca, pod różnymi względami, np. wykorzystując Pachnidło chcę wykorzystać właśnie motyw porównywania miasta do zapachów. Nie muszą być te opisy maksymalnie rozległe czy coś takiego, mogą zawierać subiektywne wrażenia bohaterów, bo stan faktyczny i suche fakty wykorzystam z jakiejś literatury bardziej przedmiotowej.
Nie przepadam, ale sprawdzę, może mi się przyda.Pro pisze: Kodu Leonarda da Vinci
Wiem, niestety. Nie są najczęściej te miasta wykorzystywane, ale o to chodzi właśniePro pisze:Przychodzi mi do głowy mnóstwo książek, które opisują różne miasta, ale niestety nie te trzy. Szkoda, że nie masz tam na przykład Nowego Jorku.
Poszukaj coś jeszcze w Madame Antoniego Libery.
W Ratatuj też coś było xD ( Paryż )
http://www.empik.com/ratatuj-disney,3080376,ksiazka-p" onclick="window.open(this.href);return false;"
http://www.empik.com/ratatuj-disney,3080376,ksiazka-p" onclick="window.open(this.href);return false;"
-
- Imię: Marcin
Jeśli chodzi o opisy Paryża możesz spróbować zerknąć do książek Maxime Chattama (np. upiorny zegar, albo tajemnice chaosu).
końcówka lat sześćdziesiątych, ładniepiagizela pisze:Madame Antoniego Libery.
Dziękuję! Zdecyduję się chyba na Upiorny zegar.nieogarniety pisze:Maxime Chattama (np. upiorny zegar, albo tajemnice chaosu).
Właśnie nasuwała mi się z tego okresu pozycje. Jeśli chodzi o opis Warszawy, to może coś z tego: Piękno Warszawy Wiktora Gomulickiego (pozytywizm), Mała apokalipsa Tadeusz Konwicki, ewentualnie Zły Leopolda Tyrmanda. Ojciec Goriot Honore de Balzac (Paryż).adelia pisze:Z motywami Warszawy mam najmniej, bo na razie tylko dwie: "Miasto utrapienia" Pilcha i "Pianistę" Szpilmana. Większość tych, co znam są z czasów okupacji, wojen, a nie chcę mieć opisów jedynie z tego okresu czasu.
Effy pisze:Jeśli chodzi o opis Warszawy, to może coś z tego: Piękno Warszawy Wiktora Gomulickiego (pozytywizm),
Czegoś takiego szukałam! Dziękuję!Effy pisze:Ojciec Goriot Honore de Balzac (Paryż).
Ja mogę jeszcze zaproponować Proces Kafki, Ziemię Obiecaną Reymonta i Pamiętnik z Powstania Warszawskiego Mirona Białoszewskiego
Proces chyba raczej rrozgrywa się w Pradze, chociaż nie jest to nigdzie powiedziane wprost, ale nie sądzę, żeby to była Warszawa