Poszukuję opisów miast w literaturze.

Interesujesz się historią? Wiesz, że Polska wygrała nie tylko Bitwę pod Grunwaldem? Malarstwo i rzeźba nie są Ci obce? Zajrzyj do tego działu. To idealny dział dla Ciebie!
adelia
Newbie

Poszukuję opisów miast w literaturze.

Post autor: adelia » 24 lis 2013, 18:06

Piszę pracę na temat: Literackie obrazy Petersburga, Warszawy i Paryża w twórczości wybranych pisarzy. Mam paręnaście propozycji książek, jakie mogłabym wykorzystać, jednak są to tak oczywiste powieści (w tym lektury szkolne), że niezbyt chętnie bym je wykorzystała. Dlatego piszę do Was o pomoc, może Wy przeczytaliście coś, gdzie znalazły się jakieś opisy tych trzech miast? Byłabym wdzięczna. Uratują mnie nawet same nazwiska, jeśli nie tytuły. ;)

Usunięty 2094

Re: Poszukuję opisów miast w literaturze.

Post autor: Usunięty 2094 » 24 lis 2013, 19:49

A "Lalki" nie chcesz?

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 24 lis 2013, 19:53

No właśnie Lalkę mam w lekturach, a niezbyt chętnie je wykorzystam, bo najprościej z opracowaniami. I to może nie być dobrze oceniane, ale jak nie znajdę niczego innego ciekawego, to wezmę. Podobnie jak Ludzie bezdomni czy Zbrodnia i kara.

Krzyszy
Marzyciel-Gaduła

Post autor: Krzyszy » 24 lis 2013, 21:02

oo..
Konrad L. Lewandowski w swoich dziełach pisze w czasach międzywojnia, akcja dzieje się w którejś w książek Warszawie. Magnetyzer bodajże.

Mi też przyszła Lalka jako pierwsza przez myśl. Prześpię się z tym i jeśli coś mi wpadnie do głowy to napisze tu.

piagizela
Newbie

Post autor: piagizela » 25 lis 2013, 0:27

Do Petersburga proponuję Idiotę Dostojewskiego. Prześwietna książka i niebanalna, pewno tam coś znajdziesz (chociaż ja czytałam jakoś 4 lata temu i w pamięci opis miasta jest, ale nie wiem, czy naprawdę).

Lalka jest dobra, bo Ci załatwia i Warszawę, i Paryż. Ale ja bym jej nie brała.
Do Paryża pasuje mi Gra w klasy, Horacio z Magą się włóczą po mieście, może coś się nada. Pro niedawno czytał, podpytaj go.

A jakie książki już masz? Może coś się skojarzy.

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 25 lis 2013, 1:38

piagizela pisze:Do Paryża pasuje mi Gra w klasy, Horacio z Magą się włóczą po mieście, może coś się nada. Pro niedawno czytał, podpytaj go.
Potwierdzam. Nie wiem dokładnie jakich opisów oczekujesz, tzn. pod jakim kątem mają one być, ale w tej książce jest ich bardzo dużo.

Szkoda, że Petersburg, a nie Moskwa, bo bym polecił Dzieci Arbatu :( Jeśli chodzi jeszcze o Paryż, to chyba takie nowocześniejsze opisy można by wyciągnąć z Kodu Leonarda da Vinci. Pojutrze Allana Folsoma też dzieje się w Paryżu na początku XXI wieku albo pod koniec XX, ale szczerze mówiąc, nie pamiętam ile tam było opisów miasta, a na pewno nie są one w tej książce najważniejsze

Przychodzi mi do głowy mnóstwo książek, które opisują różne miasta, ale niestety nie te trzy. Szkoda, że nie masz tam na przykład Nowego Jorku.

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 25 lis 2013, 23:00

Oprócz oczywistych lektur, takich jak Lalka, Dziady, Ludzie bezdomni i Zbrodnia i kara, na razie zaplanowałam sobie takie: dla Petersburga "Opowiadania petersburskie" Mikołaja Gogola, "Anna Karenina" Tołstoja, "Petersburg" Iwaszkiewicza i "Gruszki na wierzbie" Zofii Stulgińskiej.

Jeśli chodzi o Paryż to "Wszystko dla pań" Zoli, "Upadek Paryża" Erenburga, "Dobrego złodzieja przewodnik po Paryżu" Ewana, "Pachnidło" - Suskinda.

Z motywami Warszawy mam najmniej, bo na razie tylko dwie: "Miasto utrapienia" Pilcha i "Pianistę" Szpilmana. Większość tych, co znam są z czasów okupacji, wojen, a nie chcę mieć opisów jedynie z tego okresu czasu.
Krzyszy pisze:Konrad L. Lewandowski w swoich dziełach pisze w czasach międzywojnia, akcja dzieje się w którejś w książek Warszawie. Magnetyzer bodajże.
Dziękuję, sprawdzę na pewno!
piagizela pisze:Do Petersburga proponuję Idiotę Dostojewskiego
O, w sumie.

Pro, poszukuję różnego spojrzenia na te miejsca, pod różnymi względami, np. wykorzystując Pachnidło chcę wykorzystać właśnie motyw porównywania miasta do zapachów. Nie muszą być te opisy maksymalnie rozległe czy coś takiego, mogą zawierać subiektywne wrażenia bohaterów, bo stan faktyczny i suche fakty wykorzystam z jakiejś literatury bardziej przedmiotowej.
Pro pisze: Kodu Leonarda da Vinci
Nie przepadam, ale sprawdzę, może mi się przyda.

Pro pisze:Przychodzi mi do głowy mnóstwo książek, które opisują różne miasta, ale niestety nie te trzy. Szkoda, że nie masz tam na przykład Nowego Jorku.
Wiem, niestety. Nie są najczęściej te miasta wykorzystywane, ale o to chodzi właśnie :D

piagizela
Newbie

Post autor: piagizela » 26 lis 2013, 12:07

Poszukaj coś jeszcze w Madame Antoniego Libery.

Makaron
Łapacz chmur
Imię: Berkano

Post autor: Makaron » 26 lis 2013, 12:15

W Ratatuj też coś było :D xD ( Paryż )
http://www.empik.com/ratatuj-disney,3080376,ksiazka-p" onclick="window.open(this.href);return false;"

nieogarniety
Administrator
Imię: Marcin

Post autor: nieogarniety » 26 lis 2013, 12:20

Jeśli chodzi o opisy Paryża możesz spróbować zerknąć do książek Maxime Chattama (np. upiorny zegar, albo tajemnice chaosu).

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 26 lis 2013, 20:41

piagizela pisze:Madame Antoniego Libery.
końcówka lat sześćdziesiątych, ładnie :3
nieogarniety pisze:Maxime Chattama (np. upiorny zegar, albo tajemnice chaosu).
Dziękuję! :padam: Zdecyduję się chyba na Upiorny zegar.

Effy
Spełniacz Marzeń

Post autor: Effy » 28 lis 2013, 15:43

adelia pisze:Z motywami Warszawy mam najmniej, bo na razie tylko dwie: "Miasto utrapienia" Pilcha i "Pianistę" Szpilmana. Większość tych, co znam są z czasów okupacji, wojen, a nie chcę mieć opisów jedynie z tego okresu czasu.
Właśnie nasuwała mi się z tego okresu pozycje. Jeśli chodzi o opis Warszawy, to może coś z tego: Piękno Warszawy Wiktora Gomulickiego (pozytywizm), Mała apokalipsa Tadeusz Konwicki, ewentualnie Zły Leopolda Tyrmanda. Ojciec Goriot Honore de Balzac (Paryż).

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 17 gru 2013, 17:58

Effy pisze:Jeśli chodzi o opis Warszawy, to może coś z tego: Piękno Warszawy Wiktora Gomulickiego (pozytywizm),
Effy pisze:Ojciec Goriot Honore de Balzac (Paryż).
Czegoś takiego szukałam! Dziękuję!

Awatar użytkownika
rhollys

Post autor: rhollys » 19 gru 2013, 12:14

Ja mogę jeszcze zaproponować Proces Kafki, Ziemię Obiecaną Reymonta i Pamiętnik z Powstania Warszawskiego Mirona Białoszewskiego :)

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 19 gru 2013, 12:40

Proces chyba raczej rrozgrywa się w Pradze, chociaż nie jest to nigdzie powiedziane wprost, ale nie sądzę, żeby to była Warszawa ;)

ODPOWIEDZ