Europejczycy też nie akceptują wielu wartości innych kultur. Tak już jest na świecie, że jedni nie akceptują drugich.Zgredfil pisze: Nie pisałem niczego o wrogim nastawieniu Hindusów. Pisałem o braku akceptacji pewnych wartości. To różnica.
Czy by Wam pasowało gdyby UE stała się jednym Państwem?
-
- Imię: Łukasz
Re: Czy by Wam pasowało gdyby UE stała się jednym Państwem?
Problem w tym, że brak europejskiej akceptacji dla niektórych obyczajów świata muzułmańskiego, nie powoduje linczowania na ulicy, ani dyskryminacji prawnej. Drobnym i niewinnym wyjątkiem może być zakaz noszenia burki w niektórych krajach unii (całkowicie moim zdaniem uzasadniony), choć i on stał się powodem wrzaskliwego protestu, a nawet skargi do Trybunału Europejskiego w Strasburgu.Luck316 pisze:Europejczycy też nie akceptują wielu wartości innych kultur. Tak już jest na świecie, że jedni nie akceptują drugich.
Ciekawe, gdzie mogą kierować swe skargi Europejczycy, którzy doświadczyli przejawów dyskryminacji na bliskim lub dalekim wschodzie.
-
Drobnym i niewinnym? Widać, że patrzysz na to nie tak jak powinieneś. Tym bardziej, że nie chodzi tu konkretnie o noszenie burki (bo burka to strój noszony, przez kobiety w Afganistanie) ale ogólnie ubioru muzułmańskiego. Nie chodzi tylko o zakrywanie twarzy, bo to jest zabronione również w Tunezji i Somalii, ale również o zakaz zakrywania włosów i karku, co dla muzułmanek (szczególnie konserwatywnych) jest nieprawdopodobną obrazą. My jako Europejczycy tego nie rozumiemy. Ja uważam, że muzułmanki słusznie się buntują, bo nie dość, że jest to zakaz godzący w dobre obyczaje, to jeszcze nieuzasadniony. Rozumiem wspomniany zakaz zakrywania twarzy, bo wtedy człowiek staje się anonimowy i bardzo łatwo przeprowadzić mu zamach, czy popełnić przestępstwo. Ale co komu przeszkadza chusta na włosach?!Zgredfil pisze:Drobnym i niewinnym wyjątkiem może być zakaz noszenia burki w niektórych krajach unii (całkowicie moim zdaniem uzasadniony).
Przecież skoro ktoś wie, że grozi mu tam niebezpieczeństwo to zamiast potem narzekać niech lepiej po prostu w ogóle tam się nie wybiera. Mieszkańcy krajów biedniejszych i rozwijających się muszą przybywać do Europy, żeby uciec przed prześladowaniami, lub zapewnić sobie lepsze życie. Europejczycy nie muszą.Zgredfil pisze:Ciekawe, gdzie mogą kierować swe skargi Europejczycy, którzy doświadczyli przejawów dyskryminacji na bliskim lub dalekim wschodzie.
Po co jeden język?metanoia pisze:Przede wszystkim trzeba byłoby wprowadzić jeden język, co przez kilkanaście pierwszych lat ewentualnego 'zjednoczenia' byłoby ogromnym problemem.
Bo inaczej urzędnicy musieliby znać kilkanaście.Umay pisze:Po co jeden język?
Czyli co, tam we Francji zakonnice też nie mogą chodzić w swoich nakryciach głowy?Luck316 pisze:Nie chodzi tylko o zakrywanie twarzy, bo to jest zabronione również w Tunezji i Somalii, ale również o zakaz zakrywania włosów i karku, co dla muzułmanek (szczególnie konserwatywnych) jest nieprawdopodobną obrazą. My jako Europejczycy tego nie rozumiemy. Ja uważam, że muzułmanki słusznie się buntują, bo nie dość, że jest to zakaz godzący w dobre obyczaje, to jeszcze nieuzasadniony. Rozumiem wspomniany zakaz zakrywania twarzy, bo wtedy człowiek staje się anonimowy i bardzo łatwo przeprowadzić mu zamach, czy popełnić przestępstwo. Ale co komu przeszkadza chusta na włosach?!
Luck316 pisze:Tym bardziej, że nie chodzi tu konkretnie o noszenie burki (bo burka to strój noszony, przez kobiety w Afganistanie) ale ogólnie ubioru muzułmańskiego. Nie chodzi tylko o zakrywanie twarzy, bo to jest zabronione również w Tunezji i Somalii, ale również o zakaz zakrywania włosów i karku, co dla muzułmanek (szczególnie konserwatywnych) jest nieprawdopodobną obrazą.
Wg mojej wiedzy, we Francji wprowadzono zakaz zakrywania twarzy i dotyczy on wszystkich obywateli. Podobnie jest lub miało być w Belgii. Mówi się o takim zakazie również w Hiszpanii.
Luck316 pisze:Przecież skoro ktoś wie, że grozi mu tam niebezpieczeństwo to zamiast potem narzekać niech lepiej po prostu w ogóle tam się nie wybiera.
Chyba żartujesz. Pobyt w tych krajach jest dla wielu Europejczyków życiową koniecznością (zawodową lub prywatną), a nie tylko wyjazdem turystycznym.
Skoro przyznajesz, że ludzie stamtąd uciekają często do Europy przed prześladowaniami, to tym samym nie powinieneś się dziwić z powodu braku europejskiej akceptacji dla wielu obowiązujących tam zasad.Luck316 pisze: Mieszkańcy krajów biedniejszych i rozwijających się muszą przybywać do Europy, żeby uciec przed prześladowaniami, lub zapewnić sobie lepsze życie. Europejczycy nie muszą.
-
We Francji mówiono kiedyś o zakazie zakrywania rówież włosów i karku. Taki zakaz wprowadzono dla muzułmanek na uczelniach, lub w miejscach pracy.Zgredfil pisze: Wg mojej wiedzy, we Francji wprowadzono zakaz zakrywania twarzy i dotyczy on wszystkich obywateli. Podobnie jest lub miało być w Belgii. Mówi się o takim zakazie również w Hiszpanii .
Nie bardzo rozumiem w jakich. Jeżeli tak to przecież mogą siedzieć w hotelach zamiast wychodzić na ulicę. Zresztą czasem trudno dziwić się nienawiści wobec Europejczyków np. w Afryce. Oczywiście żadnej nienawiści nie pochwalam, ale przyznam, że mnie też szkag by trafiał, jak bym żył na ulicy i umierał z głodu, a zobaczył sobie przechadzającego się Europejczyka w garniturze za kilka tysięcy wchrzaniającego objad.Zgredfil pisze:Chyba żartujesz. Pobyt w tych krajach jest dla wielu Europejczyków życiową koniecznością (zawodową lub prywatną), a nie tylko wyjazdem turystycznym.
Tyle, że to nie ich wina, że mają pochrzanioną władzę.Zgredfil pisze:Skoro przyznajesz, że ludzie stamtąd uciekają często do Europy przed prześladowaniami, to tym samym nie powinieneś się dziwić z powodu braku europejskiej akceptacji dla wielu obowiązujących tam zasad.
Ale co to zmienia? Skoro uciekają przed tym co im tam nie pasuje, to rozumiem. Tylko co to się ma do tego, że i my tego tu nie chcemy? I nie zawsze można siedzieć tylko w hotelu, a przecież nawet ten hotel do końca idealnym schronieniem nie jestTyle, że to nie ich wina, że mają pochrzanioną władzę.
Luck316 pisze: Jeżeli tak to przecież mogą siedzieć w hotelach zamiast wychodzić na ulicę. Zresztą czasem trudno dziwić się nienawiści wobec Europejczyków np. w Afryce. Oczywiście żadnej nienawiści nie pochwalam, ale przyznam, że mnie też szkag by trafiał, jak bym żył na ulicy i umierał z głodu, a zobaczył sobie przechadzającego się Europejczyka w garniturze za kilka tysięcy wchrzaniającego objad.
Jasne, Europejczyk w kraju arabskim niech siedzi w hotelu i nie śmie wyściubić nosa, a muzułmanin ma pełne prawo obnosić się w Europie ze swymi zwyczajami i tradycją. To ciekawa wizja nowego ładu społecznego.
Arabowie nie umierają z głodu na ulicach. Tak dzieje się tylko w najbiedniejszych krajach Afryki i dalekowschodniej Azji, natomiast rozwarstwienie społeczne możesz równie dobrze obserwować w Polsce, widząc również tych, którzy żyją na ulicy.
No więc, gdy przenoszą się tam, gdzie władza jest mniej pochrzaniona, to powinni szanować system prawny i niektóre przynajmniej tradycje kultury tego nowego miejsca.Luck316 pisze:Tyle, że to nie ich wina, że mają pochrzanioną władzę.
-
A czym to się różni od głodującego bezdomnego na warszawskiej ulicy, widzącego gościa w garniturze za parę tysięcy wpieprzającego obiad? W Polsce na ulicę lepiej też nie wychodzić i siedzieć zamkniętym w hotelu?Luck316 pisze:Oczywiście żadnej nienawiści nie pochwalam, ale przyznam, że mnie też szkag by trafiał, jak bym żył na ulicy i umierał z głodu, a zobaczył sobie przechadzającego się Europejczyka w garniturze za kilka tysięcy wchrzaniającego objad.
-
Tylko, że w Polsce nie ma ludzi głodujących, są tylko nie dożywieni. Ale dobra, macie prawo mieć swój pogląd na te sprawy. Ja jednak nie zamierzam zmieniać zdania.
Wspólnymi siłami trochę zjechaliśmy z tematu, którym miała być możliwość integracji UE.
Wyrzuty sumienia każą mi o tym przypomnieć.
Wyrzuty sumienia każą mi o tym przypomnieć.
Oczywiście, że nie, połączenie wszystkich państw w jedno było by de facto realizacją planów Hitlera, cały kontynent byłby zarządzany czy kierowany przez kilka osób, niby demokracja, a tak na prawdę władza absolutna.
A co w tym byłoby złego, jeśli tego chcieliby obywatele krajów?Cookie pisze:Oczywiście, że nie, połączenie wszystkich państw w jedno było by de facto realizacją planów Hitlera, cały kontynent byłby zarządzany czy kierowany przez kilka osób, niby demokracja, a tak na prawdę władza absolutna.
To, że faktycznie nie mieli by wpływu na to co się dzieje z nimi. Oglądałem kiedyś film na yt o tym, prawdopodobnie New World Order, polecam - wiele wyjaśnia.
A czy teraz FAKTYCZNIE mamy na to wpływ? Taki realny, a nie w Konstytucji?Cookie pisze:To, że faktycznie nie mieli by wpływu na to co się dzieje z nimi.
W pewien sposób mamy.
A jaki to sposób?Cookie pisze:W pewien sposób mamy.
Może nie w dosłowny bo to nie my decydujemy o zmianach w państwie ale mamy jednak te demokratyczne wybory i my decydujemy które partie mają władzę itp.
A wyprzedzając twoją odpowiedź to, że rządzą tacy ludzie to też nasza wina, my ich wybieramy.
A wyprzedzając twoją odpowiedź to, że rządzą tacy ludzie to też nasza wina, my ich wybieramy.
Owszem. Ale to, że komuś dajemy władzę, nie zapewnia nam tego, że ktoś będzie robił tak jak my chcemy.Cookie pisze:Może nie w dosłowny bo to nie my decydujemy o zmianach w państwie ale mamy jednak te demokratyczne wybory i my decydujemy które partie mają władzę itp.
Stąd nie bardzo wiem... czy mamy faktycznie jakiś wpływ na to co się z nami dzieje. I czy byłaby jakaś wielka różnica.
Znamy ich postulaty i każdy szanujący się obywatel przed głosowanie interesuję się tym co które partia może nam zaoferować
Co może zaoferować, to jedno, co zrobi to drugie.Cookie pisze:Znamy ich postulaty i każdy szanujący się obywatel przed głosowanie interesuję się tym co które partia może nam zaoferować
-
Prawo Godwina uderza po raz kolejny...Cookie pisze:Oczywiście, że nie, połączenie wszystkich państw w jedno było by de facto realizacją planów Hitlera, cały kontynent byłby zarządzany czy kierowany przez kilka osób, niby demokracja, a tak na prawdę władza absolutna.
Niestety, ekspresja w internetowym wyrażaniu opinii wyprzedza czasem znajomość historii i polityki, nie dając im żadnych szans.sepän poika pisze:Prawo Godwina uderza po raz kolejny...
Byłoby to całkiem ciekawe, ale trudniejsze do ogarnięcia. Myślę, że jednak panowałby wówczas chaos, jednakże występuje taka pokusa, aby sprawdzić jakby taki organizm europejski funkcjonował.
Nie pasowałoby mi zupełnie, bo jestem zwolenniczką większego "rozczłonkowywania" władzy, decentralizacji, większych kompetencji i możliwości dla samorządności, a to odwrotny kierunek
Ale UE już jest jednym państwem - traktat Lizboński. Jest państwem na zasadach federalizmu
-
- Imię: Krzysztof
Ja jestem zagorzałym przeciwnikiem Unii. I zgadzam się z tym, że UE to niespełniony sen Adolfa H. Lepiej byśmy wyszli na tym, gdybyśmy nie brali żadnych dotacji tylko sami wzięli się za uczciwą robotę. Zatem dążąc do meritum, Jednolite państwo UE to nie moja bajka. Zresztą bardziej obawiam się Państwa Islamskiego na Zachodzie Europy, bo to nam bardziej grozi niż UE.Cookie pisze:Oczywiście, że nie, połączenie wszystkich państw w jedno było by de facto realizacją planów Hitlera, cały kontynent byłby zarządzany czy kierowany przez kilka osób, niby demokracja, a tak na prawdę władza absolutna.
-
Co ma uczciwa robota do totalnego braku środków na inwestycje np. w infrastrukturę? Nie oszukujmy się - nie mielibyśmy autostrad, remontu CMK itd. bez pieniędzy z Unii. Teraz trzeba powoli zacząć to spłacać, więc nagle wzrosła liczba wielkich przeciwników dotacji, którzy jednak na każdym kroku z efektów tego napływu pieniędzy skorzystali.Bawarczyk pisze:Lepiej byśmy wyszli na tym, gdybyśmy nie brali żadnych dotacji tylko sami wzięli się za uczciwą robotę.
Nie chcę tu mówić, że UE to najlepsze co nas spotkało ani podobnych banałów, ale wystarczy trzeźwo spojrzeć, żeby widzieć, że wyszliśmy na tym póki co całkiem nieźle.
sepän poika, według Ciebie tylko dotacje umożliwiły powstanie autostrad?