Czy macie szacunek do ludzi słuchających innej muzyki?

Jeśli muzyka jest całym Twoim światem, bądź znaczącym jego elementem, wprowadź nas do niego i sam sprawdź w jakich dźwiękach jest nasz.
direjam
Marzyciel-Gaduła
Imię: Dominika

Czy macie szacunek do ludzi słuchających innej muzyki?

Post autor: direjam » 10 sie 2012, 16:24

Cześć.Założyłam ten temat ze względu na to że niejednokrotnie spotkałam się z dziwnymi dla mnie sytuacjami.Otóż niektórzy ludzie nie szanują innych tylko dlatego że słuchają innego rodzaju muzyki.Np. człowiek słuchający rapu nie szanuje innego,który słucha np. rocka. Czy to powód do okazywania braku szacunku? Mi się to w głowie nie mieści! Słucham rapu ale nie mam zamiaru wyśmiewać ludzi którzy słuchają np. Justina Biebera bo to jest żałosne.Każdy słucha muzyki którą lubi.A jak Wy do tego podchodzicie?

Awatar użytkownika
cvku
Bujający w obłokach

Re: Czy macie szacunek do ludzi słuchających innej muzyki?

Post autor: cvku » 10 sie 2012, 16:57

Coś mało ambitny temat. Nie wiem dlaczego takie sytuacje Cię zdziwiły, Ziemia do direjam, halo!
Co to były dokładnie za sytuacje, opisz kilka.

Hikari no Kobushi
Początkujący marzyciel
Imię: Gerard

Post autor: Hikari no Kobushi » 10 sie 2012, 17:09

Malo ambitny, powiadasz? Uzasadnij dlaczego tak twierdzisz? Jak dla mine dobry jak kazdy inny.

Wedlug mnie z ludzmi to take jest ze jak sie do czegos ogranicza to cala reszta je do dupy i tutaj nie music chodzic tylko o muzyke bo w religii, polityce czy sporcie tez take zjawisko wystepuje, co dla mine jest lekkim niedorozwinieciem subkulturalnym. Nie powinno by take, ze lubiac Legie napierd....my Widzewiakow czy sluchajac rap wysmiewamy gothow. Ludzie sa glupi, a to jeden z wielu przykladow ktore to potwierdzaja.

Awatar użytkownika
cvku
Bujający w obłokach

Post autor: cvku » 10 sie 2012, 17:49

Konserwatyści muzyczni z wąskimi horyzontami to chyba nie nowość. Ja tam przyjaźnie się z metalowcem, choć sam nie przepadam za tą muzyką, bez problemu bo ubiera się normalnie. Zależy jeszcze o jakim szacunku dokładnie jest mowa. Szanuję wszystkich ludzi na świecie, serio, ale jak spotykam kogoś, kto słucha k-pop'u to ciężko się ironicznie nie zaśmiać.. bez zgrabnego sarkastycznego żartu też się pewnie nie obejdzie, ale to jeszcze nie powód żeby kogoś pobić i wywieźć do lasu.

Fantagiro
Newbie

Post autor: Fantagiro » 10 sie 2012, 18:09

cvku pisze:Ja tam przyjaźnie się z metalowcem, choć sam nie przepadam za tą muzyką, bez problemu bo ubiera się normalnie.
A co to znaczy, że się normalnie ubiera? Wg. Ciebie? Nie jesteś przypadkiem konserwatystą z wąskim horyzontem, o których wspominasz?

Niestety na tym świecie nie ma nikogo, kto byłby w stu procentach tolerancyjny. Albo ponabijamy się z fanów Biebera oraz jego samego, albo z panienek w różowych włosach. Życie. Ważne tylko by nie przeginać.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 10 sie 2012, 18:23

Dystans mam. Bo co innego? Do każdego mam dystans, bez względu czy słucha rapu, techno czy tego co ja. Choć w tym przypadku mam nieco więcej zaufania, bo wiem czym się kieruje skoro wybrał taką muzykę. Do obcych ludzi mam stosunek neutralny, nie powiem, więc, że ich szanuję.
Muzyka nie jest wyznacznikiem mojego szacunku lub jego braku. Uznania może i tak... ale nie szacunku. Znam sporo osób, które lubią to co ja, a nie mogę ich szanować ze względu czysto moralnych.

Zaza.
Początkujący marzyciel
Imię: Patryk

Post autor: Zaza. » 10 sie 2012, 18:25

Taaa... Te dyskusje na temat "normalności"...

Owszem, mam szacunek pod warunkiem że oni do mnie mają i nie próbują zmienić mojego gustu na siłe.

Awatar użytkownika
Gefjon
Marzyciel-Gaduła+

Post autor: Gefjon » 10 sie 2012, 19:07

Owszem,mam szacunek do ludzi słuchających innej muzyki niż ja.

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 10 sie 2012, 19:33

Szacunek? Szacunek mam do każdego człowieka. Nieważne jakiej muzyki słucha, nie jest to dla mnie rzecz, na podstawie, której oceniam drugą osobą. W gruncie rzeczy, to w ogóle nie ma dla mnie znaczenia.

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 10 sie 2012, 20:11

Oczywiście, że tak. Kiedyś byłam głupią, pseudometalową , zbuntowaną crazy nastolatką i nie tolerowałam tego, co nie jest rockiem. Wiem, głupia byłam. Obecnie uważam, że jak każdy ma prawo do swoich poglądów, tak samo ma prawo posiadać własny gust i to upubliczniać. ;)

metanoied
Newbie
Imię: Damien

Post autor: metanoied » 10 sie 2012, 20:16

Szacunek nie może być zależny od gustu, w życiu. Szacunek do drugiej osoby jest zależny wyłącznie od jej czynów i tylko na tej podstawie mogę stwierdzić, czy szanuję. To nawet nie zależy od charakteru tej osoby.
Co do muzyki.. Ja sam jestem otwarty na wiele jej gatunków, więc nawet gdyby mój szacunek do kogoś był zależny od gustu, nie miałbym z tym problemów.
cvku pisze:Konserwatyści muzyczni z wąskimi horyzontami to chyba nie nowość. Ja tam przyjaźnie się z metalowcem, choć sam nie przepadam za tą muzyką, bez problemu bo ubiera się normalnie.
Drugim zdaniem udowodniłeś,że jesteś osobą z pierwszego zdania. "Bo ubiera się normalnie", czyli gdyby chodził w glanach, skórach, ćwiekach, bojówkach, a nawet gdyby był cały w kolczykach, miał tunele i w ogóle... Już nie byłby Twoim przyjacielem? Bambo, prośba.

powidlo
Newbie
Imię: Olga

Post autor: powidlo » 10 sie 2012, 21:46

Dobra, ja wiem chyba o co ho, sama miałam przerypane za to, że słucham metalu. Ale w sumie, to miałam to gdzieś. I tak, szanuję, wsłuchuję się, muzyka jest ważna.

majkel
Marzyciel-Gaduła
Imię: majkel

Post autor: majkel » 11 sie 2012, 0:01

mam to gdzieś kto i czego słucha do chwili, gdy nie zacznie mnie tym irytować.
np siedzę sobie w autobusie, czytam książkę, nagle wsiada jakiś baran i puszcza jakąś muzykę (pomijając fakt, że jest to straszne badziewie) na pierdząco trzeszczącym głośniczku swojego ajfona.

wtedy człowiek ma ochotę wstać, podejść do szkodnika, zabrać telefon i wyrzucić przez okno, najlepiej razem z właścicielem.

a jeśli chodzi o ogół, to mógłbym zadać podobne pytanie:
czy macie szacunek do ludzi, lubiących inne kolory?

direjam
Marzyciel-Gaduła

Post autor: direjam » 11 sie 2012, 10:44

cvku pisze:Coś mało ambitny temat. Nie wiem dlaczego takie sytuacje Cię zdziwiły, Ziemia do direjam, halo!
Co to były dokładnie za sytuacje, opisz kilka.

Mnie to dziwi.Po prostu.Jak zaczęłam chodzić do nowego gimnazjum to zostałam wyśmiana z właśnie takiego powodu,że słucham innej muzyki niż cała reszta.Nawet zaczęli krzyczeć za mną "Rychu Peja" . Nie wiem może jestem jakaś tępa.

Widziałam też sytuacje jak dziewczyny z mojej byłej klasy mało co nie pobiły koleżanki z młodszej klasy za to że słucha J.Biebera. -.- Dla mnie jest to żałosne.

Ja słucham rapu i nic nie mam do ludzi którzy słuchają metalu,rocka,disco polo. Co więcej,kumpluje się z takimi ludźmi, nie przeszkadza mi że słuchają innego gatunku muzycznego i wcale ich nie namawiam żeby zaczęli słuchać rapu.Nawet czasami posłucham sobie z nimi muzyki ,którą oni lubią.

direjam
Marzyciel-Gaduła

Post autor: direjam » 11 sie 2012, 10:46

majkel pisze:mam to gdzieś kto i czego słucha do chwili, gdy nie zacznie mnie tym irytować.
np siedzę sobie w autobusie, czytam książkę, nagle wsiada jakiś baran i puszcza jakąś muzykę (pomijając fakt, że jest to straszne badziewie) na pierdząco trzeszczącym głośniczku swojego ajfona.

wtedy człowiek ma ochotę wstać, podejść do szkodnika, zabrać telefon i wyrzucić przez okno, najlepiej razem z właścicielem.

Mnie też irytuje to jak ktoś słucha muzyki w miejscach publicznych z głośnika.Ja tego nie robię bo wiem że to może się komuś nie spodobać.Najlepiej słuchać w takich miejscach przez słuchawki,i po problemie.

sick6sick
Marzyciel-Gaduła+
Imię: s6s

Post autor: sick6sick » 11 sie 2012, 10:56

majkel pisze: czy macie szacunek do ludzi, lubiących inne kolory?
Nie, nie szanuję ludzi lubiących kolor beżowy :D

A tak na serio. Ja mam tak, że wali mnie czego ludzie słuchają. Muzyka nie ma nic wspólnego z szacunkiem do drugiej osoby. Oczywiście, jeśli zacznie mi człenio wmawiać, że jego gust muzyczny jest w czymś lepszy od mojego, kończę dyskusję. Szkoda nerwów i czasu na idiotów. I nie, nie mam na myśli tego, że mój gust jest najlepszy i najlepiej rozwinięty. Jego gusta są jego, moje są moimi.

Awatar użytkownika
cvku
Bujający w obłokach

Post autor: cvku » 11 sie 2012, 13:20

Fantagiro pisze:A co to znaczy, że się normalnie ubiera? Wg. Ciebie? Nie jesteś przypadkiem konserwatystą z wąskim horyzontem, o których wspominasz?
Normalnie, czyli jak człowiek. Nie wydaje mi się, chyba że Twoje horyzonty myślowe próbują mnie do tego zaliczyć.
metanoia pisze:Drugim zdaniem udowodniłeś,że jesteś osobą z pierwszego zdania. "Bo ubiera się normalnie", czyli gdyby chodził w glanach, skórach, ćwiekach, bojówkach, a nawet gdyby był cały w kolczykach, miał tunele i w ogóle... Już nie byłby Twoim przyjacielem? Bambo, prośba.
"Będą jątrzyć, potem będą przez to kiepsko kończyć." A Ty udowodniłeś, że jesteś osobą z cytatu kawałka TDF'a :|
Glany, skóra, poniekąd ćwieki, tym bardziej bojówki, bo sam w nich chodziłem zaliczam właśnie do normalności. Każdy ma prawo ubierać się jak chce, żyć jak chce i godnie to z sobą reprezentować. Jednakże emo, którego świat przerasta i chce odreagowywać to swoim ubiorem, robi skarfejszyn modyfikejszyn, bądź ktoś kto wygląda jak batman, lub ktokolwiek inny kto myli życie z balem przebierańców w moim odczuciu nabiera negatywnych emocji. Idź się zaprzyjaźnić z popkiem z firmy JP.
majkel pisze:a jeśli chodzi o ogół, to mógłbym zadać podobne pytanie:
Jest podobne, ale w gruncie rzeczy mocno się różni. Mimo to, że każdy kolor coś oznacza nie powie zbyt wiele o człowieku. Muzyka której słuchamy ma na nas duży wpływ, nie mówiąc już o doborze ulubionego artysty.
direjam pisze:Jak zaczęłam chodzić do nowego gimnazjum to zostałam wyśmiana z właśnie takiego powodu,że słucham innej muzyki niż cała reszta.Nawet zaczęli krzyczeć za mną "Rychu Peja" . Nie wiem może jestem jakaś tępa.
Ehh.. gimnazjum. Peja to dobrze znana wszystkim postać, jeśli ktoś słucha konkretnego rapera - ludziom, którzy szukają zaczepki łatwiej jest ją znaleźć. Zaczynają rozliczać taką osobę z tego co oni sami myślą o danym artyście, a z tym jak się zachowuje dany słuchasz. Nie mają pojęcia o wartościach jakie można czerpać z muzyki, myślą że Peji słuchają tylko patole, albo kryminaliści. Trzeba sobie po prostu z tym radzić, a nie się przejmować.

majkel
Marzyciel-Gaduła
Imię: majkel

Post autor: majkel » 11 sie 2012, 13:30

cvku pisze:majkel pisze:
Jest podobne, ale w gruncie rzeczy mocno się różni. Mimo to, że każdy kolor coś oznacza nie powie zbyt wiele o człowieku. Muzyka której słuchamy ma na nas duży wpływ, nie mówiąc już o doborze ulubionego artysty.
ubieram się dość skejciato, szerokie spodnie, wielka bluza ssg z kapturem, rower trial na którym latam nad schodami, na nogach białe sneakery adidasa - jakiej muzyki słucham?

- powiem Ci. z reguły bardzo ciężkich gitar, urywających d**e riffów, często łączonych z muzyką klasyczną.
całej reszty gatunków od czasu do czasu, jak mnie już tę d**ę urwie i potrzebuję odpocząć.

// pomyślałbyś? czy powinienem mieć na sobie glany, łańcuch zdjęty ze słupków ustawionych przy rondzie, białą twarz, wymalowane na czarno oczy i włosy przelecione kruczymi piórami?

muzyka jakiej słuchamy vs subkultura do jakiej przynależymy. dwie zupełnie odmienne rzeczy. da się je ze sobą zgrać. ale nie zawsze.

LejdiCzoklet
Marzyciel-Gaduła
Imię: Ania

Post autor: LejdiCzoklet » 11 sie 2012, 13:48

Dlaczego miałabym nie szanować ?
Przecież każdy ma prawo słuchać to co mu się podoba, nawet jeżeli jest to jakiś marsz pogrzebowy.
Po za tym, o gustach się nie dyskutuje.

Awatar użytkownika
cvku
Bujający w obłokach

Post autor: cvku » 11 sie 2012, 15:04

majkel, w dzisiejszych czasach trudno na podstawie ubioru stwierdzić jakiej ktoś słucha muzyki. Miałem to na myśli, że muzyka ma na nas psychiczny wpływ, może trochę powiedzieć o nas samych z punktu widzenia charakteru. Próbujemy się utożsamiać ze swoim ulubionym artystą, więc i to sporo o nas zdradza. Na podstawie muzyki mogę co nieco stwierdzić o Tobie, choć nie za dużo, a nie powiedzieć w co się ubierasz i co robisz.

Masked
Marzyciel-Gaduła+
Imię: Natalia

Post autor: Masked » 13 sie 2012, 14:03

Chyba nie wyobrażam sobie tego, że mogłabym wyśmiać kogoś z powodu muzyki jakiej słucha. Osobiście nawet nie ograniczam się jednym czy dwoma gatunkami muzycznymi, bo w tym wszystkim chodzi o sens piosenek i to czy to wszystko do nas przemawia.
Gust muzyczny nie świadczy o człowieku ja np. lubię słuchać rocka czy punka i po prostu nie cierpię stereotypów typu, że "kto słucha punka to pewnie jakiś menel, który pije, pali, ćpa i ma wszystko w dupie."

Fantagiro
Newbie

Post autor: Fantagiro » 17 sie 2012, 16:40

cvku pisze:Normalnie, czyli jak człowiek. Nie wydaje mi się, chyba że Twoje horyzonty myślowe próbują mnie do tego zaliczyć.
Czy to ważne co moje horyzonty myślowe chcą? Nie jestem człowiekiem, więc się nie przejmuj tak.
majkel pisze:mam to gdzieś kto i czego słucha do chwili
sick6sick pisze:Ja mam tak, że wali mnie czego ludzie słuchają
Szkoda, bo warto poznać coś nowego. Potem przynajmniej ma się wiedzę by o czymś dyskutować. Ja osobiście lubię poznawać nowe nurty muzyczne.
LejdiCzoklet pisze:Po za tym, o gustach się nie dyskutuje
A dlaczego nie? Dyskutować można o wszystkim. Ale na kulturalnym poziomie.

sick6sick
Marzyciel-Gaduła+

Post autor: sick6sick » 17 sie 2012, 18:37

Fantagiro pisze:
sick6sick pisze:Ja mam tak, że wali mnie czego ludzie słuchają
Szkoda, bo warto poznać coś nowego. Potem przynajmniej ma się wiedzę by o czymś dyskutować. Ja osobiście lubię poznawać nowe nurty muzyczne.
Uwielbiam cytaty wyrwane z kontekstu :ok: :D Chodzi o to, że muzyka nie ma nic wspólnego z szacunkiem do innej osoby, tak ciężko to zrozumieć?

Fantagiro
Newbie

Post autor: Fantagiro » 17 sie 2012, 18:41

Zrozumiałam, ale określenie "wali mnie" też wiele mówi.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 17 sie 2012, 18:43

Fantagiro pisze:określenie "wali mnie" też wiele mówi
Może. Ale z drugiej strony brak uwagi dotyczący tego co preferują inni, nie oznacza braku uwagi dla różnych gatunków muzycznych. ;-)

sick6sick
Marzyciel-Gaduła+

Post autor: sick6sick » 17 sie 2012, 19:20

Otóż to.

Awatar użytkownika
Gefjon
Marzyciel-Gaduła+

Post autor: Gefjon » 17 sie 2012, 19:24

Ostatnio mój pogląd na okazywanie szacunku innym nieco uległ zmianie.Teraz wygląda to tak,że szanuję jedynie tych,którzy szanują mnie.

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 19 sie 2012, 11:11

Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której o moim szacunku dla drugiej osoby decydowałaby muzyka, której ta osoba słucha. Ale muszę się przyznać, że osoba, która nosi np. koszulkę RPK czy tam JP, albo ma skrajnie niekonwencjonalny styl ubierania/bycia, wywiera na mnie inne(NIE GORSZE) pierwsze wrażenie.

Extra marzyciel

Post autor: Offline » 19 sie 2012, 11:31

Mi nie mieści się w głowie to, że jeden człowiek lubiący (załóżmy) metal może wyzywać od głupków, idiotów i grzyb wie jeszcze od jakiego ścierwa drugiego człowieka obracającego się w innych klimatach, na przykład w hip-hopie. I wzajemnie.
To tylko muzyka! Nie można oceniać ludzi po tym, czego słuchają. W każdym razie nie jest dane nam ich obrażać, bo to już jest szczyt głupoty, jak dla mnie. To tak, jakbym oceniła koleżankę po tym, że lubi jeść kotlety schabowe popijając mlekiem. I wyzywać ją przez to, bo ja schabowych nie trawię i mleko lubię pić zagryzając szpinakiem. Nie wiem, czy dla Was to, co napisałam ma sens, ale nie wiem, jak to inaczej opisać.

Podsumowując; możesz słuchać nawet dźwięku spłuczki w ubikacji, ale nikt nie ma prawa przez to nazwać cię głupim człowiekiem.

filozof90
Newbie
Imię: Kamil

Post autor: filozof90 » 19 sie 2012, 14:47

Offline pisze:Podsumowując; możesz słuchać nawet dźwięku spłuczki w ubikacji, ale nikt nie ma prawa przez to nazwać cię głupim człowiekiem.
z tą spłuczką to o dubstepie xD ?

a odsuwając sarkastyczne żarty na bok. Sam posiadam olbrzymią tolerancję muzyczną, słucham folku, poezji śpiewanej, poprzez rock aż do metalu w przeróżnych odmianach a i rapem nie pogardzę.

Jedyne czego nie toleruję, to puszczanie muzyki na głos, z telefonu w miejscach publicznych. To bardzo fajnie, że ktoś lubi muzykę, jednak dlaczego zmusza wszystkich w około, do słuchania tego co mu pasuje. Moim zdaniem to właśnie Ci ludzie nie mają szacunku do innych, ponieważ narzucają innym słuchanie określonego utworu/gatunku. Takie sytuacje mnie irytują i często zwracam na to ludziom uwagę, jeśli nie zostaję wysłuchany to staję obok i sam zapuszczam jakiś soczysty kawałek In flamesów, Manowara czy co tam mam ciekawego na telefonie..

ODPOWIEDZ