Co to jest piękno?
-
Re: Co to jest piękno?
Nawiązałaś do epok, to przypomniał mi się uniwersalny kanon piękna, w skład którego wchodzą: umiar, ład, prostota i harmonia. Myślę, że te wartości i współcześnie mogą pojawiać się w pojęciu piękna.
Umiar nie był w kanonie piękna zawarty od zawsze, zawsze i na zawsze.
Podobnie jest z innymi cechami które wymieniłaś...
Podobnie jest z innymi cechami które wymieniłaś...
-
Mnie uczyli takiego kanonu. Może inna podstawa nauczania.
Na czym Cię tego uczono?
Mnie też tak uczono, że umiar jest jedną z cech piękna charakterystycznych dla kultury klasycznej. Podobnie jak harmonia, ład, prostota.
-
Noelle, na języku polskim w liceum.
Bardzo często padało hasło "kanon piękna". Te cztery cechy się utrwaliły w pamięci.
Bardzo często padało hasło "kanon piękna". Te cztery cechy się utrwaliły w pamięci.
Nawet osoba pokryta trądem?Mi pasuje naturalność.
Osobiście uważam że trzeba pamiętać że świat jest matematyczny. Przede wszystkim matematyczny.
Chodzi konkretnie o liczbę fi która jest liczbą niewymierną jest to też nazywane złotym podziałem, boską proporcją. Liczba ta w przybliżeniu wynosi 1.61803...
Weźmy np. zdjęcie z wakacji które przedstawia np. żaglówkę na morzu. Większa część zdjęcia to morze i plaża, mniejsza zaś niebo. Kiedy zmierzymy odległość horyzontu od górnej i dolnej krawędzi zdjęcia, a potem podzielimy większą liczbę przez mniejszą, otrzyma się w przybliżeniu liczbę fi. Każdy człowiek w ten sposób nawet nieświadomie dzieli tak obraz.
Pierwszym który zastosował ten podział był Leonardo Da Vinci i jego "Mona Lisa".
Liczba ta jest też w przyrodzie, oraz jej geometryczny odpowiednik tzw. złoty kąt. Dzięki temu jest coś takiego jak spirala Fibonacciego wg. której jest skonstruowana muszla ślimaka, oraz płatki róż. Co więcej rośliny posiadające w ten sposób ułożone swoje kwiaty zapewniają sobie o wiele więcej światła.
Tak tym jest dla mnie piękno. Piękno to matematyka .
W sumie to matematyka królowa nauk jest (niemalże)wszędzie. Nawet w teorii piękna co świetnie pokazałeś, Hubertus.
Peggy_Brown, albo tego nie pamiętam albo tego nie miałam. Nadal uważam że kanon piękna zmienia się w stosunku zmiany epoki, nurtu itp.
Peggy_Brown, albo tego nie pamiętam albo tego nie miałam. Nadal uważam że kanon piękna zmienia się w stosunku zmiany epoki, nurtu itp.
-
Pewnie tak. Ale są cechy, które nigdy nie miną i są ponadczasowe. Dlatego o nich mowa w tym kanonie piękna. To są takie proste cechy, które nigdy się nie znudzą. Owszem, w różnych epokach piekno widzi się inaczej, ale myślę, że te elementy są piękne same w sobie.
-
- Imię: Olga
Och, dajcie spokój z tym kiedy i jaka cecha została włączona w definicję uniwersalną. Przecież o to chodzi żeby napisać czym jest dla Was piękno, a nie produkować kolejne wypracowania maturalne. To jest totalnie obojętne w tym momencie.
dz., dla mnie ta rozmowa o
jest dobra bo dyskusja może się rozwarstwiać i to bardzo dobrze jej to robi.kiedy i jaka cecha została włączona w definicję uniwersalną
Re: Piękno
Wydaje mi się, że uczuciem. Szczęścia? Zachwytu? Znaczy kiedyś. Powiedzmy, że piękno jest teraz dla mnie tylko słowem.QueenDream pisze:Czym ono jest dla was?
Tak. Właściwie wydaje mi się, że łatwo to określić na podstawie ludzi, czy kwiatów.QueenDream pisze:Wiadomo ze jest piekno zewnetrzne i wewnetrzne?
Piękno uczucie zachwytu, podniecenia czy zadumania. Sposób jak postrzegamy świata lub daną rzecz. W pewnym sensie słowo to ogranicza nasze postrzeganie lub manipuluje naszymi zmysłami.QueenDream pisze:jak zdefiniujecie to pojęcie?
-
- Imię: BarryRogRW
- Kontakt:
Co to jest piękno?
ja też mam taką nadzieje właśnie dziś dostałam zaldiar nie chce was straszyć ale igła jest naprawde spora baaardzo mnie bolało gdy zobaczyłam tą igłe to się przeraziłam czekaja mnie jeszcze takie 2 zastrzyki dzewczyny powiedzcie mi prosze czy po skonczonej kuracji moge zaczac starac sie o dziecko czy trzeba odczekac?to dla mnie bardzo wazne