Poszukuję książki
Poszukuję książki
Podobny temat był w filmach więc postanowiłem i tu założyć...
Szukam jakiegoś dobrego kryminału i czekam na rekomendacje .
// Przykleiłam - RR
Szukam jakiegoś dobrego kryminału i czekam na rekomendacje .
// Przykleiłam - RR
-
- Imię: Agnieszka
Re: Poszukuję książki
Harlan Coben - ''W głębi lasu''
Do końca trzyma w napięciu. Nieprzewidywalna. Zagadkowa. Ciągle dochodzą jakieś nowe fakty i zagadki.
Do końca trzyma w napięciu. Nieprzewidywalna. Zagadkowa. Ciągle dochodzą jakieś nowe fakty i zagadki.
Dwadzieścia lat temu czworo nastolatków wymknęło się do lasu z letniego obozu. Dwoje odnaleziono później z poderżniętymi gardłami. Pozostała dwójka jakby zapadła się pod ziemię, nie pozostawiając po sobie nawet najdrobniejszego śladu. Była wśród nich siostra Paula Copelanda, obecnie prokuratora i owdowiałego ojca sześcioletniej Cary. Paul ma ambicje polityczne, ale jego plany mogą lec w gruzach, gdy w zastrzelonym na Manhattanie mężczyźnie rozpoznaje ofiarę tamtej tragedii. Nie ma wyjścia, musi postawić sobie pytanie - czy jego siostra żyje? Jaką tajemnicę skrywa milczący las? Co naprawdę wydarzyło się owej pamiętnej nocy?
- Iluminacja
Wyjątek polecam serdecznie. Bardzo ciekawie skonstruowany kryminał psychologiczny, w którym zakończenie jest prawdziwą ciekawostką. Chyba, że nie lubisz przebijać się przez portrety psychologiczne;>
Dla rozjaśnienia wklejam opis.
Dla rozjaśnienia wklejam opis.
zbrodniarza wojennego. Czy sprawa może być aż tak oczywista?Wyjątek nie jest kolejnym thrillerem, gdzie czytelnik, wraz z mężnym
detektywem, tropi przerażającego mordercę, grasującego w ciemnych
zakamarkach miasta. Głównym wątkiem są tutaj drobne manipulacje, gry
psychologiczne, toczone między bohaterkami, które w panice zaczynają
podejrzewać siebie nawzajem. Wyjątek to niezwykły, precyzyjnie
skonstruowany kryminał psychologiczny o relacjach międzyludzkich w
stanie zagrożenia.
Bohaterkami Wyjątku są cztery kobiety pracujące w Duńskim Centrum
Badań nad Ludobójstwem. Kiedy dwie z nich zaczynają otrzymywać listy
z pogróżkami, podejrzenie pada na Mirko Žigica, bośniackiego
Od siebie mogę polecić kilka książek. Opisów nie będę wrzucał bo mi się nie chce.
David Peace - 1977
Hakan Nesser - Człowiek bez psa
Friedrich Ani - Śmierć nie ulega przedawnieniu
Umberto Eco - Cmentarz w Pradze
Ogólnie wszystkie czyta się dość szybko i łatwo. Całkiem niezłe książki, szczególnie pierwsza i ostatnia.
David Peace - 1977
Hakan Nesser - Człowiek bez psa
Friedrich Ani - Śmierć nie ulega przedawnieniu
Umberto Eco - Cmentarz w Pradze
Ogólnie wszystkie czyta się dość szybko i łatwo. Całkiem niezłe książki, szczególnie pierwsza i ostatnia.
-
- Imię: Marcin
To i ja coś dam od siebie.
Maxime Chattam - Drapieżcy, Teoria Chaosu - Te dwie czytałem. Przyjemna lektura. Generalnie wszystkie książki tego pana trzymają ponoć podobny poziom.
Adam Fawer - Szczególna przypadłość - również przyjemna lektura. Co prawda poza kryminałem wplata się tutaj wątek s-f praktycznie, ale jest on na tyle fajnie przedstawiony (z wykorzystaniem m. in. teorii Heisenberga), że przy odrobinie dobrej woli (ew. promili we krwi) można uznać podróże w czasie za całkiem prawdopodobne :F.
Trylogia Millenium - oczywista oczywistość...
No i książki Harlana Cobena potrafią również być przyjemne. Polecam np. Tylko jedno spojrzenie
Tylko jedno spojrzenie.
Maxime Chattam - Drapieżcy, Teoria Chaosu - Te dwie czytałem. Przyjemna lektura. Generalnie wszystkie książki tego pana trzymają ponoć podobny poziom.
Adam Fawer - Szczególna przypadłość - również przyjemna lektura. Co prawda poza kryminałem wplata się tutaj wątek s-f praktycznie, ale jest on na tyle fajnie przedstawiony (z wykorzystaniem m. in. teorii Heisenberga), że przy odrobinie dobrej woli (ew. promili we krwi) można uznać podróże w czasie za całkiem prawdopodobne :F.
Trylogia Millenium - oczywista oczywistość...
No i książki Harlana Cobena potrafią również być przyjemne. Polecam np. Tylko jedno spojrzenie
Tylko jedno spojrzenie.
i ja, i ja! polecam wszystkie cztery kryminały o przygodach Davida Huntera, autora książek Simona Becketta - Chemia śmierci, Zapisane w kościach, Szepty zmarłych i Wołanie grobu!
nie dość, że są genialne to jeszcze mają takie przyjemne okładki
nie dość, że są genialne to jeszcze mają takie przyjemne okładki
Ja polecam "Bez śladu" Linwooda Barclaya. Bardzo wciągająca, zaskakująca i wzruszająca. O dziewczynce, której rodzice zniknęli nagle z domu. Tak, po prostu zniknęli. Cała książka jest o rozwikłaniu tej tajemnicy- co się z nimi tak naprawdę stało i kto za tym stoi.
Kategorie:
kryminał i sensacja
Niebywała historia tajemniczego zniknięcia rodziny - majstersztyk sensacyjny, obyczajowy i psychologiczny. Pewnego dnia czternastoletnia Cynthia budzi się w pustym domu. Nie ma mamy, ojca ani starszego brata: jakby się rozpłynęli! Poszukiwania nie przynoszą rezultatu, mija dwadzieścia pięć lat. I nagle do dorosłej już Cynthii, wciąż walczącej z traumą i bojącej się histerycznie utraty męża i córeczki, przychodzi list. Wydaje się bezsensowny, ale jest jakimś śladem... Wstrząsająca opowieść o tym, jak słabo znamy innych, zwłaszcza naszych bliskich.
Chyba się zdecyduję na "Chemię śmierci" - opowie mi ktoś o niej? Mam silne wrażenie, że miałam ją w ręku.
Kategorie:
kryminał i sensacja
Niebywała historia tajemniczego zniknięcia rodziny - majstersztyk sensacyjny, obyczajowy i psychologiczny. Pewnego dnia czternastoletnia Cynthia budzi się w pustym domu. Nie ma mamy, ojca ani starszego brata: jakby się rozpłynęli! Poszukiwania nie przynoszą rezultatu, mija dwadzieścia pięć lat. I nagle do dorosłej już Cynthii, wciąż walczącej z traumą i bojącej się histerycznie utraty męża i córeczki, przychodzi list. Wydaje się bezsensowny, ale jest jakimś śladem... Wstrząsająca opowieść o tym, jak słabo znamy innych, zwłaszcza naszych bliskich.
Chyba się zdecyduję na "Chemię śmierci" - opowie mi ktoś o niej? Mam silne wrażenie, że miałam ją w ręku.
-
Czytałem, również mogę polecićRobe-Rose pisze:Ja polecam "Bez śladu" Linwooda Barclaya. Bardzo wciągająca, zaskakująca i wzruszająca. O dziewczynce, której rodzice zniknęli nagle z domu. Tak, po prostu zniknęli. Cała książka jest o rozwikłaniu tej tajemnicy- co się z nimi tak naprawdę stało i kto za tym stoi.
Szukam powieści ,gdzie główny bohater ma problemy psychiczne.
Pytalska, K-PAX.
"Przemiana" F. Kafki (choć to opowiadanie) , "Głód" Knuta HamsunaPytalska pisze:Szukam powieści ,gdzie główny bohater ma problemy psychiczne.
Jeruzalem Tavareza.
[quote="Pytalska"]Szukam powieści ,gdzie główny bohater ma problemy psychiczne.[/q]
Barbara Rosiek Byłam schizofreniczką - pamiętnik kobiety cierpiącej na schizofrenie
Barbara Rosiek Byłam schizofreniczką - pamiętnik kobiety cierpiącej na schizofrenie
Jeżeli chodzi o kryminały to hmm..
Polecam bardzo książkę Coben'a - Ostatni Szczegół - ostrzegam, nie podoba się każdemu
no i oczywiście moją ulubioną trylogię : "Magiczny Krąg" Libby Bray
Mroczny Sekret - I
Zbuntowane Anioły - II
Studnia wiecznosći - III
Trylogia genialna według mnie. Tajemnicza, pełna niespodziewanych zwrotów akcji
NAPRAWDĘ POLECAM
Polecam bardzo książkę Coben'a - Ostatni Szczegół - ostrzegam, nie podoba się każdemu
no i oczywiście moją ulubioną trylogię : "Magiczny Krąg" Libby Bray
Mroczny Sekret - I
Zbuntowane Anioły - II
Studnia wiecznosći - III
Trylogia genialna według mnie. Tajemnicza, pełna niespodziewanych zwrotów akcji
NAPRAWDĘ POLECAM
ajwenhou, dzięki za polecenie tej książki, przeczytałam "Chemię śmierci", fenomenalna. Czy ktoś może być tak miły i polecić mi równie wciągające kryminały? Byle nie za grube i względnie prosto napisane, bardzo dziękuję. Z góry mówię, że największe dzieła Kinga mnie nie przekonują... Ps.: Mogą być sceny drastyczne.
A ja bym poszła w drugą stronę - Chmielewska. Pisze niesamowicie, pogranicze kryminału, raczej czyste, ale napięcie jest, w sam raz na dziewczęce główki. A nie przesłodzone.Dafne pisze:Ps.: Mogą być sceny drastyczne.
Książki takie normalne, polskie.
Hmmmm masz rację. Nie mam mocnej psychiki. Chmielewską lubię, przeczytałam Klin, zabawne to było.
-
- Imię: Mariusz
Ja polecam powieść sensacyjną Roberta Ludluma "Testament Matarese'a", zawrotne tempo akcji i niesamowite niespodzianki czyhające na głównych bohaterów.
-
Jeśli chodzi o kryminał to polecam "Jesteś tylko diabłem" Joe Alexa (czy tam Macieja Słomczyńskiego), stara australijska posiadłość, teoretyczne samobójstwo, diabelskie praktyki... Bardzo wciągający i klimatyczny.
Polecam trylogię "Millenium" Stiega Larssona. Z pewnością Cię nie zawiedzie. Jest po prostu świetna.
Independent., Pierwsze co mi na myśl przychodzi to książka Julie Gregory Mama kazała mi chorować.
-
- Imię: Olga
Popieram Effy.
Powiedz jeszcze, jakie to fakty mają być?
Powiedz jeszcze, jakie to fakty mają być?
"Kwiat pustyni" Dirie Waris
"Chcę żyć Dziennik radzieckiej uczennicy 1932 - 37" Nina Ługowska
"Chcę żyć Dziennik radzieckiej uczennicy 1932 - 37" Nina Ługowska
-
- Imię: Olga
Poszukuję książek które zostały napisane w PRL-owskiej rzeczywistości.
-
"Demony dobrego Dextera" - wydanie pierwsze - z taką o okładką:
Nie ma ktoś na zbyciu?
Nie ma ktoś na zbyciu?
- Iluminacja
nieogarniety, czytałam ale nie mam xD
-
Iluminacja, Ja też czytałem, nawet miałem. Ale już nie mam
- Iluminacja
nieogarniety, ukradli złodzieje, to po Ci skoro czytałeś?
-
Iluminacja, Można powiedzieć że ukradli... A dlatego, że druga część tak smutno sama wygląda.