Antykoncepcja

Seks od dawna nie jest tematem tabu. Pojawia się wszędzie - w życiu, w telewizji, a szczególnie w Internecie, dlatego porozmawiajmy o nim i o naszych doświadczeniach.
Możliwość postowania tylko dla aktywnych userów!
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator
Imię: Aldona

Post autor: QueenDream » 09 gru 2010, 15:27

A jakiej firmy prezerwatywy są według Was najlepsze?

she
Newbie
Imię: Patrycja

Post autor: she » 09 gru 2010, 15:33

BoginiMarzeń, hehe ale najlepsze pod jakim względem ;) ?
Nie jestem w temacie,ale z tego co wiem to chyba Durex- czy jakoś tak...

Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator
Imię: Aldona

Post autor: QueenDream » 09 gru 2010, 15:36

Bardziej chodziło mi o to, które statystycznie najlepiej zabezpieczają i jakich Wy używacie?

she
Newbie

Post autor: she » 09 gru 2010, 15:39

Statystycznie chyba właśnie Durex! Używać nie używam- nie pomogę.

anielica19
Extra marzyciel

Post autor: anielica19 » 09 gru 2010, 16:00

Wady

1. podwyższenie ciśnienia
2. obrzęki
3. powiększenie piersi i tkliwość
4. krwawienia lub plamienia
5. nudności, wymioty
6. ból głowy, zmiany nastroju
7. zmiany libido

Wady stosowania, oczywiście to mała garstka.

Awatar użytkownika
Bogusia
Marzyciel-Gaduła+

Post autor: Bogusia » 27 lut 2011, 14:10

jeśli chodzi o antykoncepcje to jedyne srodki do ktorych sie odwoływalam to na ten moment były prezerwatywy, jak na razie nie wspolzyje ze swoim partnerem na tyle czesto, by brac tabletki
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, 14:19 przez Bogusia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cherry Bomb
Extra marzyciel

Re: Antykoncepcja

Post autor: Cherry Bomb » 11 kwie 2011, 7:18

magdusia pisze:Jakie macie zabezpieczenia przed niechcianą ciążą? Co daje Nam "prawie" 100 % pewności? Jakie działania uboczne w organizmie kobiety wywołują środki hormonalne?

Zapraszam do dyskusji.
Proszę o przemyślane wypowiedzi. (Jeżeli ktoś nie ma zdania na ten temat - proszę się powstrzymać od pisania głupot)
Ja już od kilku ładnych lat biorę tabletki antykoncepcyjne Mercilon,do tego z narzeczonym używamy prezerwatyw żeby sie lepiej zabezpieczyć bo nie chcemy mieć dziecka,pomimo że wiem że tabletki dają jakieś 99% wolę się zabezpieczać druga metodą...Wcześniej brałam inne tabletki ale po nich tyłam,byłam osłabiona,cisnienie strasznie niskie,zmieniłam na plastry Evra wyszło mi uczulenie,i od tej pory biorę Mercilon i nie mam żadnych złych objawów,libido takie samo jak zawsze,czyli bardzo wysokie :D nie tyję i czuję się rewelacyjnie do tego okres mam tylko 2 dni.

she
Newbie

Post autor: she » 11 kwie 2011, 7:49

Cherry Bomb pisze:biorę tabletki antykoncepcyjne Mercilon,do tego z narzeczonym używamy prezerwatyw żeby sie lepiej zabezpieczyć
Ale ostrożność :P Ale prawda jest taka, że i to i to nie da Wam 100% pewności :] Jak ma się trafić to i tak się trafi. Chociaż pomysłowo :P

Awatar użytkownika
Cherry Bomb
Extra marzyciel

Post autor: Cherry Bomb » 11 kwie 2011, 7:50

TrisHka pisze: Cherry Bomb napisał/a:
biorę tabletki antykoncepcyjne Mercilon,do tego z narzeczonym używamy prezerwatyw żeby sie lepiej zabezpieczyć

Ale ostrożność Ale prawda jest taka, że i to i to nie da Wam 100% pewności
Ja o tym wiem,wiem że obie metody mogą zaszkodzić i nie koniecznie muszą zadziałać ale jakoś czuję sie bezpieczniej gdy jestem dwa razy zabezpieczona :) bo naprawdę dziecka bym teraz nie chciała,i przed 27 rokiem życia dziecka nie chcę mieć.

she
Newbie

Post autor: she » 11 kwie 2011, 8:00

Cherry Bomb pisze:ale jakoś czuję sie bezpieczniej gdy jestem dwa razy zabezpieczona
Pewnie to i jest jakiś komfort dla Ciebie, skoro czujesz się z tym lepiej :)
Ale powiem, że używanie tylko jednej z tych metod, o których pisałaś, daję o wiele większą satysfakcję, niż one dwie razem (bez tej drugiej metody :P )

Awatar użytkownika
Cherry Bomb
Extra marzyciel

Post autor: Cherry Bomb » 11 kwie 2011, 8:04

Pewnie to i jest jakiś komfort dla Ciebie, skoro czujesz się z tym lepiej
Ale powiem, że używanie tylko jednej z tych metod, o których pisałaś, daję o wiele większą satysfakcję, niż one dwie razem (bez tej drugiej metody )

Crown
Extra marzyciel

Post autor: Crown » 27 maja 2011, 16:18

Hm, gdy patrzę wstecz, to widzę bezmiar swojej głupoty. Najlepsza bowiem metoda antykoncepcji to był dla mnie stosunek przerywany. O dziwo, musiałam mieć ogromne szczęście, bo udało mi się nie wpaść. Tabletki z mojej strony odpadają, bo jestem strasznie zapominalska. Stawiam na plastry.

she
Newbie

Post autor: she » 27 maja 2011, 16:33

Crown pisze:Tabletki z mojej strony odpadają, bo jestem strasznie zapominalska.
Ja też, ale muszę brać codziennie rano Euthyrox, więc i przy okazji tabletkę łykam :P

InfernalTear
Sponsor

Post autor: InfernalTear » 09 cze 2011, 15:20

Tabletki odpadają, bo mam skleroze i przypomniałabym sobie pare godzin po tym, jak powinnam wziąć.
Plastry odpadają z powodu wątroby - podwójna dawka hormonów nie wpłynęłaby na nia zbyt dobrze, poza tym są okropnie drogie.
Póki co używam gumek i jest ok.

ajwenhou
Newbie
Imię: Ania

Post autor: ajwenhou » 09 cze 2011, 15:28

anielica19 pisze:Wady

1. podwyższenie ciśnienia
2. obrzęki
3. powiększenie piersi i tkliwość
4. krwawienia lub plamienia
5. nudności, wymioty
6. ból głowy, zmiany nastroju
7. zmiany libido
to wady stosowania antykoncepcji? dziwne, bo nigdy nie miałam ani jednego 'objawu' wymienionego wyżej. wręcz przeciwnie, czułam się świetnie. plastry utrzymywały moją wagę, nie przytyłam, nie miałam większego apetytu. może zgodziłabym się z tym mniejszym libido, ale partner i dobra gra wstępna sobie z tym radziły (;
a ja powróciłam do plastrów.

Muszol
Extra marzyciel

Post autor: Muszol » 26 gru 2011, 1:26

ajwenhou pisze:to wady stosowania antykoncepcji? dziwne, bo nigdy nie miałam ani jednego 'objawu' wymienionego wyżej. wręcz przeciwnie, czułam się świetnie. plastry utrzymywały moją wagę, nie przytyłam, nie miałam większego apetytu. może zgodziłabym się z tym mniejszym libido, ale partner i dobra gra wstępna sobie z tym radziły (;
a ja powróciłam do plastrów.
to tylko pozazdrościć bo ja po plastrach miałam:
-podwyższone ciśnienie
-powiększenie piersi
-bóle głowy i zmiany nastroju
-oraz zmiany libido a jasno mówiąc nie miałam najmniejszej ochoty na sex

Ja swoją antykoncepcję zaczęłam nie ze względu na to by się wyłącznie zabezpieczać przed ciążą itp ale ze względu na straszne bóle brzucha. Stosowałam ponad pół roku, miałam miesiąc przerwy i przez te wymienione wcześniej objawy chciałam czegoś innego- wzięłam tabletki, ale to nie dla mnie. Zapominałam o nich non stop. Aktualnie nie stosuję nic z tych rzeczy aczkolwiek myślę nad ponownym spróbowanie z plastrami ponieważ jednak to zabezpieczenie, miałam o wiele ładniejszą cerę, większe i jędrniejsze piersi.
Minusy to to że boję się znów tych objaw i opalania..

Ania
Bujający w obłokach

Post autor: Ania » 26 gru 2011, 18:26

Ja właśnie od prawie 3 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne-Cyprest. Dodatkowo biorę osłonowo Asekurelle. Zaczęłam je brać ze względu na poprawę cery jak i ze względu małych pęcherzyków na jajnikach. Zabezpieczenie przed ciążą to tylko dodatek do całości.
Muszol pisze:powiększenie piersi
U mnie też się lekko powiększyły, ale z tego powodu to jestem raczej zadowolona. Oprócz tego nie zauważyłam u siebie znaczących zmian. Cera oczywiście, że się poprawiła. Miesiączka jest bardziej skąpa niż wcześniej i nie odczuwam już żadnych bólów brzucha. Teraz chce skończyć to opakowanie tabletek i zrobić sobie przerwe-jeśli w ogóle jeszcze będę je kiedyś brać. Czas pokaże.
Muszol pisze:Aktualnie nie stosuję
I znów masz straszne bóle brzucha?

Muszol
Extra marzyciel

Post autor: Muszol » 27 gru 2011, 0:06

Ania pisze:I znów masz straszne bóle brzucha?
Nie mam :) Właśnie o to u mnie chodziło, żeby być na plastrach jakiś czas i to wszystko tam sie wyreguluje i teraz jest dobrze :)

Muszol
Extra marzyciel

Gdzie zazwyczaj kupujecie prezerwatywy?

Post autor: Muszol » 27 gru 2011, 2:10

Apteka?
Kiosk?
Sklep spożywczy?

Czy przywiązujecie do tego wagę czy jest wam to obojętne? ;)

Icannotfly.
Newbie
Imię: Agnieszka

Re: Gdzie zazwyczaj kupujecie prezerwatywy?

Post autor: Icannotfly. » 27 gru 2011, 13:25

Podpięłabym to pod temat z antykoncepcją.

Muszol
Extra marzyciel

Post autor: Muszol » 27 gru 2011, 13:27

Icannotfly. pisze:Podpięłabym to pod temat z antykoncepcją.
Hmm.. no okej :) też o tym myślałam, ale jednak stwierdziłam że dwa są bardziej czytelne ;p

Icannotfly.
Newbie

Post autor: Icannotfly. » 27 gru 2011, 13:31

Muszol pisze:
Icannotfly. pisze:Podpięłabym to pod temat z antykoncepcją.
Hmm.. no okej :) też o tym myślałam, ale jednak stwierdziłam że dwa są bardziej czytelne ;p
Jednak chyba nie ma się co rozdrabniać, tym bardziej, że w tamtym temacie byłby pewnie tylko odpowiedzi typu: ''nie przywiązuję do tego wagi'', ''kupuję w kiosku''. ;)

Jeśli o mnie chodzi - to ja nie kupuję, tylko mój facet. W aptece, albo markecie.

Muszol
Extra marzyciel

Post autor: Muszol » 27 gru 2011, 13:33

Icannotfly. pisze:Jednak chyba nie ma się co rozdrabniać, tym bardziej, że w tamtym temacie byłby pewnie tylko odpowiedzi typu: ''nie przywiązuję do tego wagi'', ''kupuję w kiosku''. ;)
Okej, okej :) Noł problemo.
Icannotfly. pisze:Jeśli o mnie chodzi - to ja nie kupuję, tylko mój facet.
z jakich względów nie Ty? :p

Ja w aptece, choć ostatnio jak jesteśmy z moim T. to zdarza nam się, że w rossmanie :)

Icannotfly.
Newbie

Post autor: Icannotfly. » 27 gru 2011, 13:34

Muszol pisze:z jakich względów nie Ty? :p
Jakoś tak się przyjęło. :P

Bum!
Newbie

Post autor: Bum! » 27 gru 2011, 13:35

Ja jak i mój partner nie lubimy prezerwatyw wiec najzwyczajniej w świecie ich nie używamy.

ajwenhou
Newbie
Imię: Ania

Post autor: ajwenhou » 27 gru 2011, 13:38

Bum! pisze:Ja jak i mój partner nie lubimy prezerwatyw wiec najzwyczajniej w świecie ich nie używamy.
muszę się zgodzić. nie kupujemy prezerwatyw. kiedyś kupowaliśmy na stacji, w aptece.

she
Newbie

Post autor: she » 06 lut 2012, 18:57

Pearly
Pearly to mały komputer cyklu przeznaczony do antykoncepcji, charakteryzujący się skutecznością na poziomie 99,36% potwierdzoną badaniami klinicznymi. Baza danych o ponad 1 milionie cykli kobiet znajdująca się w pamięci urządzenie umożliwia skuteczne wyznaczanie dni płodych i niepłodnych oraz owulacji.
Pearly zapewnia przyjazną kobiecie, wygodną i ekologiczną antykoncepcję, współdziałającą z kobiecym cyklem i nie wywołującą żadnych skutków ubocznych.

Wbudowana bateria nie wymagająca ładowania, niepodświetlany wyświetlacz oraz nieco inna konstrukcja Pearly w porównaniu do pozostałych komputerów cyklu, umożliwiły uzyskanie tak atrakcyjniej przystępnej ceny produktu, przy zachowaniu takiej samej skuteczności. Niewielkie rozmiary komputera cyklu oraz brak konieczności ładowania sprawia, że jest on doskonałym rozwiązaniem dla kobiet, które dużo i często podróżują.

Użytkowanie komputera cyklu Pearly
Za pomocą codziennych pomiarów temperatury pod językiem, komputer precyzyjnie określa występowanie dni płodnych i niepłodnych oraz owulacji. Pomiar trwa około 30-40 sekund. Wyniki są wiarygodne już od pierwszego pomiaru.
Obrazek
Więcej tutaj.

Co o tym myślicie? Skuteczność wynosi 99,3%, czyli tyle, ile tabletek antykoncepcyjnych.

Muszol
Extra marzyciel

Post autor: Muszol » 06 lut 2012, 19:28

TrisHka pisze:Co o tym myślicie? Skuteczność wynosi 99,3%, czyli tyle, ile tabletek antykoncepcyjnych.
łoł.. aż tyle dają tabletki/

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 07 lut 2012, 10:23

Mam pytanie. Czy w ramach zabezpieczenia starczyłaby prezerwatywa, globulki dopochwowe (jako jedna z niewielu, bez recepty) i ew. stosunek przerywany? U gina już byłam, mam pierwszą wizytę za sobą, więc nie o to chodzi, że się boję iść, ale nie ufam hormonalnym lekom. No i jeszcze nie pracuję, więc jakby to powiedzieć, chciałabym pójść po najniższych kosztach.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 07 lut 2012, 10:32

Robe-Rose, czy starczyłoby ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego jaki masz organizm, a jaki Twój partner. Czasami organizmy są tak na siebie nastawione, że antykoncepcja nie daje rady. A czasem jej brak nie jest w stanie pomóc w zajściu parze w ciążę.

Ale "na oko" pewnie by i starczyło. No i proponuję samej wyśledzić dni płodne i je omijać szerokim łukiem. :P

No i sama nie wiem co wyjdzie taniej, czy dobrze dopasowane tabletki, które nie wyrządzą szkód w Twoim organizmie, czy kondomy plus globulki (które też swoje kosztują).

ODPOWIEDZ