Kierunek studiów
-
Wędrujący wiatr

- Imię: Ada
Re: Kierunek studiów
Dafne, jestem ku temu na najlepszej drodze, choć z małym poślizgiem. 
Jutro mam pierwsze zajęcia na kierunku historii sztuki. Trochę się boję, ale chcę się uczyć, zwłaszcza że sztuka, a przede wszystkim jej obraz perspektywy historii to coś, co fascynuje mnie od paru lat. Podobno to dość ciężki kierunek (ale jaki kierunek jest łatwy? :p), ale słyszałam, że dla osób, które się tym naprawdę interesują, będzie to coś wspaniałego.
- Hinaru

- Imię: Fabian
Został mi tak naprawdę jeszcze rok technikum.
Zastanawiam się nad kierunkiem studiów.
Rozmyślam o informatyce w kierunku programista.
Dodatkowo, od drugiego roku chciałbym dołożyć filologię Japońską (tak wgl. się da?)
W sumie nic innego robić nie umiem, więc chyba tylko to mi pozostaje.
Rozmyślam tylko nad tym, czy iść na filologię Japońską, czy nie iść.
Zastanawiam się nad kierunkiem studiów.
Rozmyślam o informatyce w kierunku programista.
Dodatkowo, od drugiego roku chciałbym dołożyć filologię Japońską (tak wgl. się da?)
W sumie nic innego robić nie umiem, więc chyba tylko to mi pozostaje.
Rozmyślam tylko nad tym, czy iść na filologię Japońską, czy nie iść.
plecam..do tego jezyk angielski i zapewnie panu pracę za 21 € /h..oczywiście tu na wyspie..Rozmyślam o informatyce w kierunku programista.
- Hinaru

cayman, Przepraszam ile? aż 21€ /h Wiedziałem, że są wysokie stawki, ale nie że aż tak.
drogi panie u nas tzn na wyspie stawki są wyższe ja zapodałem najniższą za usługi na etapie wspepnym..za rworzenie stron www, i front pages;ow jest 28 € /h..
-
Usunięty 2094
Hinaru, jeśli wybierzesz drogę pod tytułem "informatyczne studia", podzielisz los setek ludzi bez pracy (w zawodzie), słyszałam od wielu znajomych, że studia informaczne w Polsce są na bardzo niskim poziomie... i masz wybór drogi, która Ci da kursy, staże z UP. A na studia iść czysto hobbystycznie, najlepiej z jakimś językiem dodatkowym. Myślałeś o fińskim? To ciekawy język, próbowałam się go uczyć, ale bez lingwisty ciężko. Pracodawcy biją się o kogoś, kto oprócz angielskiego zna jeszcze inny język, im rzadziej używany, tym wyższe pieniążki.
- Hinaru

Powiem Panu, że tworzenie stron i front page, nie jest jakoś trudnym zajęciem. Właśnie jestem po praktyce w takiej firmie, która się tym zajmuje. Tzn łączy HTML, C# oraz SQL i powstaje piękna strona/aplikacja internetowa.cayman pisze:drogi panie u nas tzn na wyspie stawki są wyższe ja zapodałem najniższą za usługi na etapie wspepnym..za rworzenie stron www, i front pages;ow jest 28 € /h..
Dafne Mówisz tu ogólnie o informatykach. Ja natomiast chce iść informatyk programista. Takich ludzi jest bardzo mało w Polsce i ogólnie są pożądani, ale już nie tylko w Polsce ale i na całym świecie.
Co do języka.. pisałem wyżej o filologi Japońskiej.
Czyż nie jest to rzadki język?
Tak naprawdę, czy to ten kierunek, czy inny.. nie gwarantuje nic. Sukces gwarantuje to jak się w nim odnajdziesz, ile będzie sprawiał Ci przyjemności i jak bardzo się mu poświęcisz, wtedy z czasem na pewno będą przychodzić takie fundusze o jakiś na starcie nawet nie myślałeś.
Na własnym przykładzie wiem, że wszystko może się zmienić się o 180 stopni, jak nie będziemy czekać na cud. 
- Hinaru

Patorek, Zdaje sobie sprawę, że bez ciężkiej pracy nic się nie ma. Trzeba się poświęcić, wymagać od siebie, a na 99% będzie dobrze.
-
Usunięty 2094
Hinaru, jeśli chcesz uczyć się japońskiego, to super, ale rozważasz perspektywistycznie wyjazd do Japonii? Oczywiście, mozesz się uczyć tego języka i bez tego, natomiast fajnie jak wraz z nauką języka możemy wyjechać do ludzi stosujących go na co dzień.
- Hinaru

Dafne, Jeżeli chodzi na stałe to nie... Kiedyś chciałem na stałe ale mi się odwidziało. Jeżeli chodzi o wyjazd turystyczny, to jest to jedno z moich marzeń.
Hinaru, jak masz ambitne plany co do kierunków studiów najważniejszą decyzją będzie wybór odpowiedniej uczelni, bo cześć z nich to kpina.. jak nie zdecydowana większość.
- Hinaru

Patorek, Chciałbym iść na Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu, jak mnie przyjmą 
-
Usunięty 2094
Hinaru, jeden z lepszych uniwersytetów, gratuluję wyboru.
- Hinaru

Dafne, Haha, jak się dostanę to będę w niebo wzięty 
- aspołeczne.kurczę
- attention whore

Za pół roku kończę przygodę z tą uczelnią, Wydział Neofilologii. W razie jakichś pytań, służę odpowiedzią.Hinaru pisze:Patorek, Chciałbym iść na Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu, jak mnie przyjmą
Oczywistości są po to, by je podawać w wątpliwość.
- Hinaru

aspołeczne.kurczę, Ciężko było się dostać?
- aspołeczne.kurczę
- attention whore

Wszystko zależy od kierunku, są dostępne dane o wymaganej punktacji w poszczególnych latach:
http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe
np.
japoński:
http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe/DL-Japon-2012
Z japońskim nie jest źle. Na taki szwedzki np. trzeba mieć min. 89, na norweski już pewnie pow. 90
W przypadku języków, wszystko zalezy od mody. Za moich czasów (jak składałam papiery) np. na chiński trzeba było mieć pow.90 punktów, a teraz widzę, że tylko pow. 70. Im mniej oblegany kierunek, tym łatwiej się dostać.
Brakuje danych z tego roku, pewnie zostaną wkrótce dodane. I chyba o informatyce nie ma danych, nie wiem czemu, może nie utworzyli kierunku?
http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe
np.
japoński:
http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe/DL-Japon-2012
Z japońskim nie jest źle. Na taki szwedzki np. trzeba mieć min. 89, na norweski już pewnie pow. 90
W przypadku języków, wszystko zalezy od mody. Za moich czasów (jak składałam papiery) np. na chiński trzeba było mieć pow.90 punktów, a teraz widzę, że tylko pow. 70. Im mniej oblegany kierunek, tym łatwiej się dostać.
Brakuje danych z tego roku, pewnie zostaną wkrótce dodane. I chyba o informatyce nie ma danych, nie wiem czemu, może nie utworzyli kierunku?
- Hinaru

aspołeczne.kurczę, 2 lata temu patrzyłem kierunek informatyk, programista chyba był.
Jest jakiś licznik tych pkt ?
Jest jakiś licznik tych pkt ?
- aspołeczne.kurczę
- attention whore

https://rejestracja.amu.edu.pl/Strona/K ... sta/Indeks
Tutaj klikasz sobie na wybrany kierunek i jest tabelka z zasadami obliczania punktów.
Tutaj klikasz sobie na wybrany kierunek i jest tabelka z zasadami obliczania punktów.
- Hinaru

aspołeczne.kurczę, Czyli oceny z świadectwa się nie liczą? Tylko matura?
-
Usunięty 2094
Na każdej uczelni liczy się tylko procentowa punktacja ze świadectwa maturalnego. Jak będziesz mieć wredną nauczycielkę, która Ci da dwóję z polskiego na koniec, ale porządnie napisaną maturę, to nikt nie będzie patrzeć na tę cyferkę, tylko na Twój wynik z półtoragodzinnych (dobrze trafiłam?) wypocin na sali egzaminacyjnej. Chyba, że jesteś bardzo stary - wtedy masz stawiane oceny albo idziesz na teologię.Hinaru pisze:Tylko matura?
Tak na marginesie, co do UAM - macie strasznie mało miejsc na pracę socjalną. To już mój UŚ ma więcej. 28:80
- Hinaru

Dafne, A to lajcik.... po jaką cholere, więc ja się ocenami przejmuje xd
-
Usunięty 2094
Hinaru, no właśnie, nie przejmuj się ocenami, one nie mają nawet pośredniego wpływu na wynik rekrutacyjny. Zdaj sobie te przedmioty, które są wymagane na kierunkach, które chcesz.
Uświadomiłam sobie, że nie napisalam nic o moim kierunku studiów w tym temacie. A jak pisałam, to o starym, który rzucilam. Ale obiecałam sobe, że jak skończę ten semestr, to napiszę. Więc musicie uzbroić się w cierpliwość.
Uświadomiłam sobie, że nie napisalam nic o moim kierunku studiów w tym temacie. A jak pisałam, to o starym, który rzucilam. Ale obiecałam sobe, że jak skończę ten semestr, to napiszę. Więc musicie uzbroić się w cierpliwość.
- Hinaru

Dafne, Czekam z niecierpliwością
W moim przypadku muszę dobrze napisać maturę rozszerzoną i z j. polskiego i z informatyki. Z maty też by się przydało.
W moim przypadku muszę dobrze napisać maturę rozszerzoną i z j. polskiego i z informatyki. Z maty też by się przydało.
- Hinaru

Dafne, nom i muszę ją dobrze napisać xd
-
Usunięty 2094
Oł maj gad, informatyka kojarzy mi się z wiecznie wieszającymi się kompami i ćwiczeniami w Excelu!
- Hinaru

Dafne, To w gruncie rzeczy dobrze Ci si kojarzy. Nie poznałaś tej najgorszej strony