Co przeczytałeś?

Świat książek, zarówno tych papierowych, jak i e-booków. Potrafisz pożreć książkę w jedną noc? Podziel się ulubionymi tytułami z Marzycielami! Tylko nie spojleruj, bo ban!
Leah P
Marzyciel
Imię: Leah

Re: Co przeczytałeś?

Post autor: Leah P » 02 mar 2017, 17:41

Dafne pisze:Gully Foyle, bo to jest troll, a nie bot. ;) Na forum się przydaje.
No wlasnie, podbija tematy, ktore czesto same w sobie sa ciekawe, a przy tym mi pomaga sie rozpisac na rozne tematy, bo wlasciwie po to tutaj przychodze miedzy innymi - zeby pocwiczyc pisanie.

A ostatnie co przeczytalam to... Artykul na temat ziol leczniczych.

bongo
Początkujący marzyciel
Imię: ala

Post autor: bongo » 04 mar 2017, 10:07

Seer pisze:
bongo pisze: Czekam na kolejną część, bo mocno się zżyłam z bohaterami szczególnie z Cyrą, dla mnie jest najlepsza w całej książce.
Cyra rządzi - na początku porównywałem ją do tej Rogue z x-manów, która też potrafiła zabić dotykiem, ale u Cyry to jest o wiele bardziej skomplikowane. Najpierw musi skumulować w sobie ból, przeżyć go a dopiero potem może go wykorzystać. Czego ani na szczęście nie chciała ani nie mogła robić "ot tak". A przecież Cyra była jedną z wielu obdarzonych mocami. Ciekawy był jej zły brat - Ryzek. :)
Ryzek jest niesamowity! Psychopata, który skrywa w sobie tajemnice. Tacy bohaterowie są bardzo intrygujący. Swoją droga ciekawie było pokazane to jakie relacje miał z ojcem, myślę, że właśnie przez to był taki zły. Co do Cyry to myślałam cały czas, że autorka ją uśmierci w jakimś momencie, tyle musiała wycierpieć.

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 04 mar 2017, 10:45

,,Kull. Banita z Atlantydy " Roberta E. Howarda. Zbiór wszystkich opowiadań ( także tych nieukończonych lub zachowanych we fragmentach) , w których występuje Kull , najpopularniejszy , obok Conana, bohater stworzonego przez Howarda. Kawał solidnej heroic fantasy napisanej w starym dobrym stylu.
Dodatkowo bardzo ciekawe, mroczne ilustracje , doskonale oddające klimat snutych historii.

Seer
Bujający w obłokach
Imię: Marcin

Post autor: Seer » 04 mar 2017, 16:10

bongo pisze: Ryzek jest niesamowity! Psychopata, który skrywa w sobie tajemnice. Tacy bohaterowie są bardzo intrygujący. Swoją droga ciekawie było pokazane to jakie relacje miał z ojcem, myślę, że właśnie przez to był taki zły. Co do Cyry to myślałam cały czas, że autorka ją uśmierci w jakimś momencie, tyle musiała wycierpieć.
Obyś nie miała racji co do Cyry. I chociaż jest teraz trend do uśmiercania bohaterów, to chyba Roth nie zrobi tego swojej najlepszej bohaterce.

Awatar użytkownika
Kero
Moderator

Post autor: Kero » 16 mar 2017, 10:52

Obrazek

Ostatnio przypomniałam sobie właśnie tę króciutką książeczkę, aktualnie zaś jestem w trakcie czytania Dziwnego przypadku psa nocną porą Marka Haddona. Wracając jednak do Oskara... - czy tylko ja uważam, że ta kojarzona na ogół z nieco innym przesłaniem niezwykle wartościowa i wielowymiarowa opowieść traktuje w dużej mierze także o kłamstwie i dobroczynnej roli, jaką może spełniać?

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur
Imię: Konrad

Post autor: Śniący » 20 mar 2017, 23:16

Ja już skończyłem czytać powieść obyczajową z elementami kryminału, pt. "powtórka".
Bardzo dobrze mi się czytało tą książkę, ale teraz pomyślę o jakichś, amerykańskich thrillerach z BIBLIOTEKI.
Jak na razie, to wypożyczałem tylko powieści kryminalne.

Awatar użytkownika
_Magnolia_
Łapacz chmur

Post autor: _Magnolia_ » 26 mar 2017, 13:11

Przesłanie ciekawe i zakończenie zaskakuje, ale co dalej? Krótka opowieść nieświecąca oryginalnością, taka lekturka dobra na dobranoc by nie wysilić szare komórki.

Obrazek

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 26 mar 2017, 19:08

Antologia SF - Dira necessitas

Zbiór polskich opowiadań sf i fantasy, które powstały w połowie lat 80 -tych XX wieku + publicystyka z tego okresu. Parę perełek (Piekara, Inglot, Żwikiewicz), reszta na przyzwoitym poziomie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Chandler
Początkujący marzyciel
Imię: Paweł

Post autor: Chandler » 16 kwie 2017, 17:06

Obrazek

Według mnie dobra książka dla ludzi, którzy próbują własnych sił w pisaniu, pomaga pisać spójnie, stylowo i przejrzyście. Oryginalne podejście do tematu autora, trafia do czytelnika. Polecam.

Obrazek

Książka, która po raz enty została przeze mnie pochłonięta w zaledwie kilka godzin, tym razem udało mi się nawet dostać własny egzemplarz po kilku miesięcznym polowaniu na tę właśnie pozycję. Zbiór opowieści o "Pierwszej Erze Świata". Książkę wypełniają legendy o Ainurach, Valarach czy nawet Pierścieniu Władzy. Jedna z moich ulubionych książek, którą stawiam na równi tylko z dziełami Lovecrafta.

Usunięty 6091

Post autor: Usunięty 6091 » 21 kwie 2017, 9:16

Paulo Coelho, Demon i panna Prym, pod koniec zastanawiałam się co się stanie z Bertą i czy zwycięży 'zło' czy jednak 'dobro'. Jest jedno przesłanie z tej książki, że każdy z nas ma wybór, i w każdej chwili możemy wybrać dobro / zło. I nawet jak człowiek jest dobry, to może mieć złe myśli, może i zechciałby nawet źle czynić, a jednak coś w nim się budzi, że może jednak nie. A i podobało mi się jeszcze tam takie zdanie, że człowiek może obyć się bez jedzenia, muzyki, ludzi, ale broń musi być. Bo broń sama w sobie nie jest zła, tylko ludzie którzy robią nią krzywdę.

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 21 kwie 2017, 18:34

Linnet Bird, czyli pierwsza ksiazka jaka przeczytalam od 3 lat. Calkiem ciekawa historia, ale zajezdza drama na kilometr, troche niedociagniec tam bylo, ale przyjemnie sie czytalo.

Usunięty 6091

Post autor: Usunięty 6091 » 04 maja 2017, 23:41

Obrazek

Pierwsza część za mną, genialnie mi się to czytało, im dalej tym nie mogłam przestać! Zwrot akcji i to jak się skończyło... Cóż, nic dziwnego że powstały dwie kolejne części, "Trauma" (II) i "Katharsis" (III)

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 05 maja 2017, 19:38

Kerosine pisze:Obrazek
Cudo! Świetna książka, wzruszająca i doskonała. Wiążę z nią same pozytywne wspomnienia.

Czytałam ostatnio Dziewczynę z pociągu. Nic nadzwyczajnego, ale spodobała mi się główna postać. Poza tym, mało akcji, mało napięcia, no taka, mroczna powieść obyczajowa, niż thriller.
Najbardziej mnie zdziwiło zakończenie - no ej, to mógłby wymyślić 3-latek. Dobrze się zapowiadało, ale autorce chyba zabrakło pomysłu na dokończenie tej opowieści. 6/10, bo jednak jest dość realistyczna, mimo małego skupienia na tym, co powinno być w thrillerze najważniejsze.

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 06 maja 2017, 3:19

Truly Madly Guilty - Liane Moriarty
Pierwsza ksiazka ktora przeczytalam w krotkim czasie od poczatku do konca liczac od konca liceum :D
Calkiem mi sie podobala, poczatek troche przynudzal, ale budowa fabularna jest swietna, zeby zatrzymac czytelnika przy ksiazce, bo nie mozna tego odlozyc dopoki nie dowiemy sie co stalo sie tamtego pamietnego wieczora
Obrazek

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 06 maja 2017, 9:46

Jack Ketchum - Jedyne dziecko

Obrazek

Książka podejmuje ważny, aczkolwiek kontrowersyjny temat zadawania bólu dziecku, mówiąc delikatnie. Połknęłam jednym tchem, akcja wciąga, czytałam tę powieść do 2. w nocy. Jest to zaś horror inspirowany prawdziwymi wydarzeniami.

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 08 maja 2017, 9:39

Dafne,

podziwiam mocne nerwy. Może i jestem cieniasem ale nie potrafię spokojnie czytać książek/ oglądać filmów, w których ukazywane jest krzywdzenie dzieci. Po prostu nie daję rady. Krzywda wyrządzona dziecku to dla mnie ostatnie sk****o i świadectwo całkowitego zwyrodnienia ludzi, którzy aktów przemocy i okrucieństwa wobec dziecka się dopuszczają.

Usunięty 2094

Re: Co ostatnio przeczytałeś?

Post autor: Usunięty 2094 » 12 maja 2017, 19:16

rytygier, wiesz, tu raczej nie ma czego podziwiać... byłam po prostu ciekawa jak zakończy się ten horror, licząc na happy end. Nie mogłam się oderwać z uwagi na napięcie, jakie we mnie ta książka wywołała, no i nadzieję na rozwiązanie sytuacji, w której znalazł się syn głównych bohaterów.

Niestety, żyjemy w społeczeństwie akceptującym bicie dzieci wyrażające się poprzez klaps w pupę czy zlanie pasem. A co właściwie dzieli taką "lekką" przemoc od znęcania się? Nic. Jak słyszę, że ktoś uznaje klapsy, to ręce mi opadają. Bo czy ta osoba zrobiłaby coś, by pomóc dziecku wyraźnie zaniedbanemu, biednemu, widząc np. siniaki na plecach? No bo skoro to "tylko" klaps... to może rzeczy cięższego kalibru też są "tylko" biciem, "tylko" molestowaniem, "tylko" wychowywaniem dziecka?

I właśnie takich refleksji dostarcza powieść Ketchuma.

Awatar użytkownika
Chandler
Początkujący marzyciel
Imię: Paweł

Post autor: Chandler » 18 maja 2017, 21:32

Obrazek

Angielska wersja o wiele lepsza, niż polskie tłumaczenie.

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 19 maja 2017, 8:33

Obrazek

Autor kojarzony głównie z horrorów , tym razem w klasycznej opowieści heroic fantasy, której akcja rozgrywa się w Królestwie Snu. Nic szczególnie oryginalnego ale szybko i przyjemnie się czyta.

CzechThisOut
Bujający w obłokach
Imię: Olaf

Post autor: CzechThisOut » 19 maja 2017, 20:22

Obrazek

Polecam tym, których interesuje tematyka wschodu :)

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur
Imię: Konrad

Post autor: Śniący » 27 lip 2017, 18:58

Właśnie skończyłem czytać angielski kryminał i zaczynam czytać kolejną książkę, thriller amerykański "Będziesz następny".
Autor tego thrillera, to: Gregg Hurwitz. Ma na swoim koncie już kilka, dobrych thrillerów z psychopatycznymi mordercami, tajemniczymi tropami...

Takie książki wciągają mnie najbardziej.
Tutaj tylko Amerykanie są mistrzami w tego typu thrillerach.

kallina
Początkujący marzyciel
Imię: Joasia

Post autor: kallina » 27 sie 2017, 20:26

Amerykańskich bogów Neila Gaimana, a teraz kończę Tulipanową Gorączkę.
Serial na podstawie książki trochę mnie rozczarował, ale zobaczymy, jak będzie z drugim tytułem.

Awatar użytkownika
Melancthe
Newbie
Imię: Wioletta

Post autor: Melancthe » 31 sie 2017, 20:36

Wlasnie skonczylam czytac 'Pan lodowego ogrodu' tom 3, czwarty czeka juz na polce, ale nie moge sie jakos zmusic by 'zakonczyc' te przygode. :suchy:

Kitowy90

Post autor: Kitowy90 » 01 wrz 2017, 15:02

Ja jestem w trakcie czytania "Tulipanowej gorączki". Chce zdazyc prze premier w kinie, mam nadzieje, ze mi sie uda :)

kallina
Początkujący marzyciel
Imię: Joasia

Post autor: kallina » 10 wrz 2017, 20:28

108 pisze:Mówiąc o serialu na podstawie książki masz na myśli "Amerykańskich Bogów", prawda? Powiem szczerze, że zawiodła mnie raczej książka, niż serial. Lubię Gaimana za "Nigdziebądź", "Gwiezdny Pył" i komiksy o Sandmanie, ale "Amerykańscy" w ogóle mi się nie podobali. Tym bardziej byłem zaskoczony, że serial (widziałem ze trzy odcinki) był tak fajnie zrobiony. Praktycznie scena w scenę jest zaadaptowany z książki (czasem są zamienione miejscem, a czasem po prostu dialogi są przepisane z pierwowzoru), ale efekty i sposób prowadzenia akcji mi się nawet podobał.
Oj, serial jest rozwleczony strasznie :( Owszem, obejrzałam cały sezon, ale jakoś mnie nie porwał (może dlatego, że po przeczytaniu książki znam już fabułę)?
Kitowy90 pisze:Ja jestem w trakcie czytania "Tulipanowej gorączki". Chce zdazyc prze premier w kinie, mam nadzieje, ze mi sie uda :)
Ja zdążyłam, ale więcej z fabuły nie zdradzę. Do kina idę :)

Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator
Imię: Aldona

Post autor: QueenDream » 11 wrz 2017, 14:21

Jestem w trakcie czytania," Przyjaciele na zawsze". dobra książka na zabicie nudy ;)

sweatdream
Marzyciel-Gaduła

Post autor: sweatdream » 14 wrz 2017, 12:19

kallina pisze:Amerykańskich bogów Neila Gaimana, a teraz kończę Tulipanową Gorączkę.
Serial na podstawie książki trochę mnie rozczarował, ale zobaczymy, jak będzie z drugim tytułem.
Mnie jakoś Gaiman nie porwał, miałam kilka podejść. Za to ekranizacją Tulipanowej myślę, ze się nei zawiedziesz :) Jestem po lekturzde (dawno dawno) i po filmie (weekend) i podobało mi sie :) Teraz czytam "Dracha" Twardocha, bardzo go lubię.

Awatar użytkownika
przyjaciel
Imię: andrzej

Post autor: przyjaciel » 14 wrz 2017, 13:46

ja ostatnio przeczytałem dxzienniczek siostry Faustyny baaaaaaaaaaaaaaardzo ciekawa ksiazka polecam

Usunięty 6091

Post autor: Usunięty 6091 » 19 wrz 2017, 17:21

no kurde wypadałoby przeczytać jeszcze raz " To " S. Kinga, bo coś tam pamiętam ale właśnie... "coś"
teraz jak już jest ekranizacja to chyba przemłócę raz jeszcze ten tysiąc stron... ostatnio czytałam to jakieś 5 lat temu i to tylko raz, choć miałam podejścia ze trzy razy... bo pamiętałam że akcja zaczyna się tak dość mocno po 300 pierwszych stronach.. hardkorowo, ciekawe czy ktoś tu czytał " To " ;p

Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator
Imię: Aldona

Post autor: QueenDream » 19 wrz 2017, 19:48

Właśnie kończe czytać "Blackout" książka bardzo wciągająca.

ODPOWIEDZ