Wstyd przed nagością

Seks od dawna nie jest tematem tabu. Pojawia się wszędzie - w życiu, w telewizji, a szczególnie w Internecie, dlatego porozmawiajmy o nim i o naszych doświadczeniach.
Możliwość postowania tylko dla aktywnych userów!
powidlo
Newbie
Imię: Olga

Re: Wstyd przed nagością

Post autor: powidlo » 16 kwie 2012, 11:10

Bum! pisze: ze kobieta musi o siebie dbać, tak żeby właśnie nie odczuwała tego wstydu
to miłe, że widocznie o siebie nie dbam, mimo zabiegów, diet, aktywności fizycznej :niepewny:

Nie lubię swojego ciała, nie podobam się sobie od stóp do głów. Po prostu mam inny, wybrany typ urody, inna budowa mi się podoba. Dochodzi do tego sporo blizn. Czasem widzę swoje wyniszczenie, wtedy jest jeszcze gorzej. Wciąż wydaje mi się, że jestem gruba, brzydka, nieproporcjonalna i obrzydliwa, więc ciężko mi się sobą zachwycać :hyhy:
Mój Luby rzecz jasna twierdzi inaczej, oni tak mają :oczami: W sumie wyczuwa co i jak, co na początku mnie utwierdzało w przekonaniu, że jednak nie wymyślam sobie, skoro on też tak widzi, ale okazało się, że sama przekazuję takie a nie inne informacje sobą. Mylące.

Mówcie ile chcecie o zaufaniu do siebie partnerów, o stażu związku, stopniowym odkrywaniu siebie, o miłości. Moim zdaniem jednak to, jak traktujemy własne ciało tkwi głęboko w nas. I mogą być spełnione wszelakie kryteria, ale to jest coś ponad te kryteria. Musi być coś więcej, aby pokochać siebie, czy chociażby siebie zaakceptować i to jest nasza praca nad sobą. Jeśli tego zabraknie, to nawet najbardziej kochający partner nam tego nie zastąpi - może pomóc, ale ostatnie słowo należy do nas.

Bum!
Newbie

Post autor: Bum! » 18 kwie 2012, 16:19

Raczej wyrwałaś to z kontekstu. Mówisz, że podoba Ci się inny typ, budowa ciała itd. Tylko, że rodzimy się takimi, a nie innymi i oczywiste będzie, że wszystko w nas sie podobało nam nie będzie. Zawsze będzie mówienie, że tu mogło by być mniej, tam więcej, tu tak, a tam tak. Chodziło mi o to, ze trzeba dbać o siebie w takim stopniu i pod tym kątem, aby swoje ciało doprowadzać do stanu bliskiemu temu co nam odpowiada. Myślę, że samo to, ze coś robimy dodaje pewności siebie i sprawia przyjemność.

powidlo
Newbie
Imię: Olga

Post autor: powidlo » 18 kwie 2012, 16:33

A mi chodziło o to, że to niekoniecznie wystarcza ;)

Leah P
Marzyciel
Imię: Leah

Post autor: Leah P » 24 kwie 2017, 20:03

Odkopie temat, mimo ze chcialam go poruszyc w kontekscie zupelnie nieerotycznym. Zastanawialiscie sie kiedys dlaczego w Polsce tak wielu ludzi wstydzi sie swojego ciala i nie pokazuje sie nago w ogole? Mimo ze we wszystkich szkolach sa prysznice nigdy w zyciu nie widzialam, by ktos ich uzywal po lekcjach WF i jakos nie chce mi sie wierzyc w wytulmaczenie 'jakby byl czas i prysznice bylyby zadbane, to wszyscy by korzystali', bo w mojej szkole (i gimnazjum i liceum) warunki byly, a nikt tego nie robil. Na silowniach nie bywalam zbyt czesto, ale w klubach fitness i na basenach rowniez wszyscy wola pozamykac sie w toaletach niz rozebrac przy kims, co jest czesto az groteskowe w porownaniu do tego, ze w innych krajach nikt jakos specjalnie sie nie krepuje. Dlaczego Polacy maja takie kompleksy?

Awatar użytkownika
TypowoNegatywny
Bujający w obłokach

Post autor: TypowoNegatywny » 24 kwie 2017, 20:12

Nie wstydzę się własnego ciała mimo tego, że jestem workiem kości. Za to bardzo ciężko mi pokazać komuś swoją duszę. Może z tego względu, o którym pisał Żulczyk:
"Ludzie sypiają ze sobą, nic ekscytującego. Zdjąć przed kimś ubrania i położyć się na kimś, pod kimś lub obok kogoś to żaden wyczyn, żadna przygoda. Przygoda następuje później, jeśli zdejmiesz przed kimś skórę i mięśnie i ktoś zobaczy twój słaby punkt, żarzącą się w środku małą lampkę, latareczkę na wysokości splotu słonecznego, kryptonit, weźmie go w palce, ostrożnie, jak perłę, i zrobi z nim coś głupiego, włoży do ust, połknie, podrzuci do góry, zgubi. I potem, dużo później zostaniesz sam, z dziurą jak po kuli, i możesz wlać w tą dziurę dużo, bardzo dużo mnóstwo cudzych ciał, substancji i głosów, ale nie wypełnisz, nie zamkniesz, nie zabetonujesz, nie ma chuja."

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur
Imię: Konrad

Post autor: Śniący » 25 kwie 2017, 5:20

Ja akurat nie mam żadnych kompleksów, jeżeli chodzi o moje ciało.
Czy bym się rozebrał do naga? To zależy przed kim i gdzie.

Myślę, że miałbym co pokazać.

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 25 kwie 2017, 9:44

Ja też raczej nie mam kompleksów i nie wstydzę się własnego ciała. Jest ono wprawdzie pokryte masą blizn ale mi to zupełnie nie przeszkadza i nie wstydzę się tego, bo uważam , że nie mam czego.
Nie mam oporów by rozebrać się do naga np. przebierając się w szatni na basenie itp. Jeśli kogoś moje blizny rażą to jego problem. Moim kobietom one w ogóle nie przeszkadzały. Przeciwnie- dodatkowo je rajcowały.

Awatar użytkownika
Borcejn
Smyraj suty
Administrator
Kontakt:

Post autor: Borcejn » 26 kwie 2017, 20:50

A ja mogę się rozbierać codziennie przed każdym. Każda dziewczyna może mi zrobić lodzika. Uważam, że to jest właściwa postawa.
https://hostido.pl/polecam/WWW-COUT-PL

Awatar użytkownika
Pawian
Marzyciel

Post autor: Pawian » 29 kwie 2017, 22:14

Leah P, no w wieku szkolnym panuje rywalizacja i ocenianie sie miedzy dziewczynami. Skoro wszystkie sie oceniaja codziennie bedac ubrane, to co dopiero by bylo jakby wszystkie nagle zobaczyly sie nago :D

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 30 kwie 2017, 17:28

Borcejn pisze:A ja mogę się rozbierać codziennie przed każdym. Każda dziewczyna może mi zrobić lodzika. Uważam, że to jest właściwa postawa.
Borcejn, a właściwą postawą każdej kobiety jest oczekiwanie od Ciebie byś strzelił jej minetę?

Awatar użytkownika
Borcejn
Smyraj suty
Administrator
Kontakt:

Post autor: Borcejn » 30 kwie 2017, 22:38

rytygier, tak. Na tym polega wymiana ekwiwalentna.

BTW czym się różni piekarnik od kobiety? Do piekarnika wkładasz miękkie i wyciągasz twarde, a do kobiety wkładasz twarde i wyciągasz miękkie.
https://hostido.pl/polecam/WWW-COUT-PL

Awatar użytkownika
Jaśmin
Extra marzyciel
Imię: Cornèlia

Post autor: Jaśmin » 01 maja 2017, 0:03

Ja gdy chodziłam na siłownię to wszystkie kobiety się kąpały i nieraz latały po szatni z gołymi piersiami albo całkiem nago i nikogo to nie gorszyło :P Ja mam jakoś tak pół na pół, paradować w stroju Ewy przed kimkolwiek nie chcę... No ale na siłowni w szatni jak ktoś mnie zobaczy to też nie panikuję... Jakoś tak jestem po środku.
Po WFie się nie kąpałyśmy zbyt często bo był jeden prysznic na 15 lasek więc... kto zdążył to się przepłukał a reszta sorry... Natomiast mieliśmy najczęściej WF jako ostatnią godzinę lekcyjną więc do domu i tam prysznic ;)

Usunięty 6091

Post autor: Usunięty 6091 » 04 maja 2017, 23:54

Leah P pisze:Dlaczego Polacy maja takie kompleksy?
zapytaj kobietę, którąkolwiek w Polsce i zapytaj się czy ma jakiś kompleks na punkcie swojego ciała, daję piątaka że każda Ci powie, że ma.. ja też mam i i i i
Leah P pisze: Mimo ze we wszystkich szkolach sa prysznice
u mnie ani w gimnazjum ani w liceum nie było pryszniców i serio czasami bardzo żałowałam że nie ma tego typu rzeczy... gdzieś w naturze (tak już jest, już się tak przyjęło, robimy to na okrągło?) porównujemy się, czegoś zazdrościmy, mało kto akceptuje swoje ciało, wiadomo że JE w jakimś tam procencie można zmienić, jak nie w całych 100% (operacje plastyczne nosa, uszu itd)

ja np bym się wstydziła przed kimś rozebrać (choć inaczej ma to się przed kobietami, a inaczej przed mężczyznami) moje ciało to moja sprawa, i choć lubię chodzić nago i sprawia mi to po prostu przyjemność to zastanawiałam się wiele razy jakby to było gdybym znalazła się na plaży nudystów albo w jakimś takim mieście, wszyscy se chodzą nago i nikt nie robi z tego problemu, w urzędzie przyjmują mnie nadzy urzędnicy i jest okej, ale to bym chciała tak tylko sprawdzić, coś w rodzaju eksperymentu..

dzieci jakoś nago chodzą po plaży i nikogo to nie dziwi, bo są eee dziećmi? dorosłym nie wypada, tak się przyjęło w naszej kulturze, trzeba to zaakceptować, raczej nie?

a tak z drugiej mańki, byłabyś w stanie rozebrać się przed swoim teściem, w celu przebrania? chyba też nie, co?
rytygier pisze:Jest ono wprawdzie pokryte masą blizn
czemu masą blizn, co Ci się stało? Kto stoi za tymi bliznami?

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Post autor: Patorek » 05 maja 2017, 17:46

Nie wszyscy wstydzą się swojego ciała, a czym spowodowany jest fakt, ze niektórzy maja opory? W momencie odsłonięcia wszystkiego odsłaniamy nie tylko nasze ciało, ale tez pokazujemy, czy dbamy o siebie. Kompleksy to nic innego jak odbicie tego, co moglibyśmy zrobić, ale nam się nie chce. Coz..

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 06 maja 2017, 3:12

zapytaj kobietę, którąkolwiek w Polsce i zapytaj się czy ma jakiś kompleks na punkcie swojego ciała, daję piątaka że każda Ci powie, że ma.. ja też mam i i i i
Ale w innych krajach tez kobiety maja kompleksy, a przy tym nie wstydza sie rozebrac przed innymi kobietami. Juz za czasow szkolnych na wymianach z Francja i Holandia zauwazylam, ze dziewczyny spokojnie sa w stanie rozebrac sie w szatni, wziac prysznic i przy tym gadac ze soba normalnie, w Polsce nigdy, wszystki kryly sie jak tylko mogly.
dzieci jakoś nago chodzą po plaży i nikogo to nie dziwi, bo są eee dziećmi? dorosłym nie wypada, tak się przyjęło w naszej kulturze, trzeba to zaakceptować, raczej nie?
Tez mnie czasem zastanawia - do jakiego wieku dzieci chodza rozebrane i sie tego nie wstydza, a w jakim wieku ten opor i wstyd przychodzi?
a tak z drugiej mańki, byłabyś w stanie rozebrać się przed swoim teściem, w celu przebrania? chyba też nie, co?
Gdyby odbywalo sie to w kulturze, w ktorej jest to normalne to tak. W obecnej rzeczywistosci nie, bo jeszcze by mnie w tej Albanii rozstrzelali :oczami:

Awatar użytkownika
Pawian
Marzyciel

Post autor: Pawian » 06 maja 2017, 15:07

Leah P pisze:Tez mnie czasem zastanawia - do jakiego wieku dzieci chodza rozebrane i sie tego nie wstydza, a w jakim wieku ten opor i wstyd przychodzi?
U mnie przyszedl jak mialam ok 4 latka.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 16 maja 2017, 23:18

Nagość jest postrzegana jako coś intymnego, osobistego, to dobrze. Istnienie jakichś granic w społeczeństwie jest potrzebne, aby odsiać to, co normalnego od dewiacji. Gdyby np. ktoś siedział nago w parku, pomyślelibyśmy, że to dewiant - tu leży granica. Ale rozbieranie się pod prysznicem publicznym i potem chodzenie w ręczniku jest ok. Nie powinno nikogo krępować, a jednak.

Może to wynika z tego, że Polki są pruderyjne. To od kultury zależy.

Wstyd jest ludzki - dobrze, że go mamy.

Co do mnie: wstydzę się cycków, ale gdyby ktoś mnie ujrzał bez majtek, byłoby nie tak znowu źle. Raz mnie nawet tak obejrzał kolega z koloni, nie była to dla mnie tragedia, a byłam dzieckiem.

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 17 maja 2017, 11:59

Co do mnie: wstydzę się cycków, ale gdyby ktoś mnie ujrzał bez majtek, byłoby nie tak znowu źle. Raz mnie nawet tak obejrzał kolega z koloni, nie była to dla mnie tragedia, a byłam dzieckiem.
U mnie pewnie byloby raczej w druga strone. Nie wstydze sie raczej, rozebralabym sie spokojnie na plazy dla nudystow itp., ale nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego kobiety boja sie pokazywac piersi. Sutki sa w wiekszosci takie same jak u mezczyzn, wiec nie rozumiem po co sie je na przyklad zaslania na zdjeciach. A jesli chodzi o cala piers, to przeciez wiele jest sukienek, ktore ukazuja je z jednej albo z drugiej strony, a niektore rzeczywiscie tylko zaslaniaja sutki i jakos nikt nie placze. A nagonka na kobiety karmiace piersia to juz zupelnie dla mnie niezrozumiala rzecz.

Awatar użytkownika
Pawian
Marzyciel

Post autor: Pawian » 17 maja 2017, 18:47

Moze to dziwne, ale widzac kogos nago nie wzbudza u mnie zadnych emocji, ot zwykle cialo, jednak sama w zyciu publicznie sie nie przejde.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 17 maja 2017, 21:08

Leah P, też się ostatnio nad tym zastanawiałam. Niestety, nadaliśmy piersiom znaczenie erotyczne, a przecież służą głównie do wykarmienia niemowlęcia.
W Polsce mało kogo można spotkać z sutkami na wierzchu prześwitującymi z bluzki... to daje do myślenia, bo jakby zasięgnąć opinii, można usłyszeć, że nie wypada, że to wiocha, itp.
Akurat nic mi do tego, jeśli dziewczyna ma łady i jędrny biust, niech tak chodzi. Nie robiłoby mi to różnicy, mało kto jest jednak na tyle odważny? Może o to chodzi. A jakoś chętniej pokazuje się stringi w biodrówkach. :oczami: Sami wybierzcie co jest ładniejsze.
Leah P pisze:Sutki sa w wiekszosci takie same jak u mezczyzn, wiec nie rozumiem po co sie je na przyklad zaslania na zdjeciach.
Chyba u facetów są drobniejsze xD. Ale nie wnikajmy w to, haha.
Leah P pisze: A nagonka na kobiety karmiace piersia to juz zupelnie dla mnie niezrozumiala rzecz.
Nagonka tak, bo każdy teraz jest świętszy od papieża.
Ale taki mamy klimat. W Anglii też tak reagują czy to tylko polska przypadłość?

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 18 maja 2017, 22:55

Nagonka tak, bo każdy teraz jest świętszy od papieża.Ale taki mamy klimat. W Anglii też tak reagują czy to tylko polska przypadłość?
Raczej nie, chyba ze ludzie wlasnie z Polski lub krajow bardziej na wschod. Raz pewna dziewczyna z Litwy, z ktora pracowalam, oburzyla sie, ze u niej w kraju nigdy by sie nic takiego nie wydarzylo, kiedy kobieta karmila piersia w restauracji. Juz leciala, zeby ja wyprosic, ale przemowilam jej do rozumu, ze ta przyszla skarga bedzie jej sie snila po nocach, jesli to zrobi. Moglam jej pozwolic to zrobic, moze by sie ogarnela po konsekwencjach i przestala gadac glupoty. :oczami:

CzechThisOut
Bujający w obłokach
Imię: Olaf

Post autor: CzechThisOut » 19 maja 2017, 20:28

Jeszcze kilka lat temu byłem niesamowicie chudy i nie ukrywam, wstydziłem się tego jak wyglądam. Stety, niestety, dzięki czeskiemu jedzeniu zrobiłem się nieco misiowaty...i już jest ok :) Niemniej jednak doskonale rozumiem, że kształt naszego ciała może mieć ogromny wpływ na nasz wstyd przed nagością.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 20 maja 2017, 12:11

Ja się raczej wstydzę swego ciała, bo przytyłam. Gdy byłam chudsza, nie wstydziłam się i nawet polubiłam swój biust. Efekt jojo mnie dosięgnął.

Ale pracuję nad formą, na nowo zaczęłam ćwiczyć i może za jakiś czas stanę przed lustrem i powiem sobie do siebie: "jestem laska :)".

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 20 maja 2017, 19:28

Dafne pisze:Ja się raczej wstydzę swego ciała, bo przytyłam. Gdy byłam chudsza, nie wstydziłam się i nawet polubiłam swój biust. Efekt jojo mnie dosięgnął.
Dafne, kiedy Wy - kobiety wreszcie zrozumiecie, że nie wszyscy mężczyźni gustują w anorektyczkach i sporo z nas preferuje nieco bardziej obfite kształty.
Moja też na siłę chciała się odchudzać ale Jej to wyperswadowałem , bo byłaby to zbrodnia przeciwko prawdziwemu Pięknu. :D

Awatar użytkownika
Pawian
Marzyciel

Post autor: Pawian » 20 maja 2017, 19:44

rytygier, w wiekszosci przypadkow to raczej konkurencja miedzy kobietami, z facetami to raczej malo ma wspolnego xD

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 20 maja 2017, 19:51

Pawian,

no ale kobiety konkurują o to, która bardziej będzie się podobała facetom. :P

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 21 maja 2017, 21:16

rytygier, tu raczej rzecz rozbija się o to, żeby siebie akceptować a kiedy ciało się nie podoba, pojawia się brak tej akceptacji. Nigdy nie odchudzalabym się dla kogoś. Robię to dla siebie. Pewnie gdzie tam liczę na podziw, ale głównie to dla swojego komfortu psychicznego.

Leah P
Marzyciel

Post autor: Leah P » 22 maja 2017, 10:29

rytygier pisze:Pawian,

no ale kobiety konkurują o to, która bardziej będzie się podobała facetom. :P
No nie wiem. Zawsze wydawalo mi sie, ze konkuruja bardzej o to, by podobac sie innym dziewczynom, zeby byly zazdrosne. Chyba nigdy w zyciu nie pomyslalam 'o kurde, wygladam tak dobrze, ze na pewno spodobam sie temu facetowi/wszystkim facetom w klubie'. Za to wiele razy myslalam 'wygladam tak dobrze, ze ta dziwka Dominika/Anka/Sandra sie posra z zazdrosci'.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 25 maja 2017, 19:37

Leah P pisze: Za to wiele razy myslalam 'wygladam tak dobrze, ze ta dziw** Dominika/Anka/Sandra sie posra z zazdrosci'.
Ja tak myślę o nielubianych dziewczynach. Albo eks. xD Albo o osobach, które mi gdzieś kiedyś dopiekły. To chyba taki mechanizm i nie ma co przed tym uciekać.
Leah P pisze:Chyba nigdy w zyciu nie pomyslalam 'o kurde, wygladam tak dobrze, ze na pewno spodobam sie temu facetowi/wszystkim facetom w klubie'.
Wg mnie, należy postawić na siebie. Pomyśleć: "o kurde, ale jestem fajna laska", a dopiero potem: "podobam się innym".

Awatar użytkownika
Pawian
Marzyciel

Post autor: Pawian » 25 maja 2017, 21:16

rytygier pisze:no ale kobiety konkurują o to, która bardziej będzie się podobała facetom.
Gdyby tak bylo, to pozwalalyby sobie na wiecej cialka i bardziej seksowne ubrania, glownie sukienki.

ODPOWIEDZ