Oceń obraz

Interesujesz się historią? Wiesz, że Polska wygrała nie tylko Bitwę pod Grunwaldem? Malarstwo i rzeźba nie są Ci obce? Zajrzyj do tego działu. To idealny dział dla Ciebie!
Awatar użytkownika
Kero
Moderator

Oceń obraz

Post autor: Kero » 29 lis 2017, 17:47

Jedna z ambitniejszych, a z mojego osobistego punktu widzenia również najprzyjemniejszych forumowych zabaw. Jak sugeruje tytuł [i dział, w którym jest umieszczona], oceniamy w niej dzieła malarskie wklejone przez naszych poprzedników =) Mile widziane - choć niekonieczne - jest uzasadnienie wystawionej noty [naturalnie im dłuższe tym lepsze] oraz/lub podzielenie się refleksjami i odczuciami, jakie wywołuje w nas dany obraz: na dobrą sprawę to o nie przede wszystkim chodzi ;) Skala ocen 1-10 lub procentowa, wedle uznania.

Zaczynam:

Obrazek

Salvador Dali, Widmo wozu

Usunięty 5938

Re: Oceń obraz

Post autor: Usunięty 5938 » 30 lis 2017, 12:41

Kerosine, oglądając ten obraz mam wrażenie jakbym przeniósł się do innego świata, alternatywnej rzeczywistości, bardzo podobnej do tej , do której przenoszę się w czasie snu.
Obraz ma w sobie coś niesamowitego, nierealnego a nawet złowrogiego. Coś jakby halucynacja albo wizja spowodowana zanurzeniem się w odmiennych stanach świadomości.
Ogólnie dzieło udane. W skali od 1 do 10 daję 8.

Moja kolej :
Obrazek
Eugene Delacroix : "Wolność wiodąca lud na barykady"

Usunięty 2094

Re: Oceń obraz

Post autor: Usunięty 2094 » 30 lis 2017, 20:57

Jak tak patrzę na ten obraz, nie widzę w nim nic, co budziłoby mój sprzeciw, a jednak to nie jest mój styl. Podejrzewam, że całość odnosi się do jakiegoś wydarzenia historycznego, bo przedstawia bitwę, ale od tego typu malarstwa wolę przedstawienie ludzi w codziennych sytuacjach, niż takich jak wojna.

Daję ocenę 6/10
Nie budzi we mnie konkretnych emocji, ale muszę dodać ocenę za styl, który wygląda poprawnie jak na czasy, w których został wykonany. A jednak brak mu nowatorstwa, kombinowania z formą, jest tendencyjny.

Obrazek

Józef Chełmoński: "Babie lato"

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Oceń obraz

Post autor: kick » 30 wrz 2018, 15:18

fajny obraz i nowy nick:D

ODPOWIEDZ