Bisz (B.O.K)

Jeśli muzyka jest całym Twoim światem, bądź znaczącym jego elementem, wprowadź nas do niego i sam sprawdź w jakich dźwiękach jest nasz.
Marcin
Początkujący marzyciel
Imię: Marcin

Bisz (B.O.K)

Post autor: Marcin » 23 lut 2013, 21:35

Znacie? Słuchacie?

"B.O.K (skrót od Bisz, Oer, Kay) - polska grupa muzyczna wykonująca hip-hop. Powstała w 1999 roku w Bydgoszczy z inicjatywy rapera Jarosława "Bisza" Jaruszewskiego, producenta muzycznego i instrumentalisty Rafała "Oera" Skiby oraz wokalisty Karola "Kaya" Tomasa[1]. W latach późniejszych skład uzupełnił Paweł "DJ Paulo" Molenda."

Moje ulubione utwory:
http://www.youtube.com/watch?v=dG5zl6pPddA
http://www.youtube.com/watch?v=6fqaArH3ulw
http://www.youtube.com/watch?v=_HeQTWDFkPo

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Re: Bisz (B.O.K)

Post autor: Pro » 23 lut 2013, 21:40

Nie bardzo się jaram. Znam chyba wszystkie płyty i jedyna, która naprawdę mi się podoba to "Zima EP". Z tej najnowszej solówki Bisza bardzo spodobał mi się numer "Głupiomądry" i tyle. Brak jakiejś mega zajawki.

Marcin
Początkujący marzyciel

Post autor: Marcin » 23 lut 2013, 21:46

Mi się bardzo podobają jego utwory.

A polecisz mi jakichś alternatywnych wykonawców? :)

Pro
Newbie

Post autor: Pro » 23 lut 2013, 21:49

W jakim sensie alternatywnych?

Marcin
Początkujący marzyciel

Post autor: Marcin » 23 lut 2013, 21:52

Podobnych.

Pro
Newbie

Post autor: Pro » 23 lut 2013, 21:57

Ciężko mi powiedzieć, bo mi nie bardzo Bisz odpowiada, ale może w jakimś sensie podobni są z tych, których lubię: LaikIke1, Zeus, Beeres, może Te-Tris, nowy numer od Małpy "Skała", możesz coś od Lidwina obczaić. Nie wiem może to:

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 23 lut 2013, 23:33

Ja to lubię najbardziej chyba epkę Burza i Napór. Szczególnie kawałek "Proste życie i dobry rap", ale również "Lot ku światłu" albo "Serce musi bić". Biszem się jaram bardzo, od jego Idąc na żywioł już.

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Post autor: Patorek » 24 lut 2013, 15:55

Pamiętam jak pierwszy raz usłyszałem Bisza/B.O.K........ to było wow.
Dla mnie pod względem lirycznym Bisz trafia w samo sedno, trafia tam gdzie trzeba i o to chodzi.
Jarałem się nim, gdy jeszcze nie było na niego wielkiego bum tak samo jak Małpą,
gdy miał po tysiąc wyświetleń na YT pod kawałkami hehe
To taka moja perełka. Wiem, że płytę mogę kupić w ciemno a i tak będę zadowolony bardziej, niż po jakimś innym raperze.

Awatar użytkownika
cvku
Bujający w obłokach

Post autor: cvku » 16 lut 2016, 22:32

Odświeżam temacik.

Bisz jest wg mnie najlepszym tekściarzem w polskim rapie. Też kupuję jego płyty w ciemno. Metafory jakimi się posługuje albo wywołują ciarki na ciele, albo zmuszają do głębszego zastanowienia i choć niekiedy są krótkie można na ich podstawie rozpisać długi komentarz. Każdy kawałek jest niesamowicie spójny i nieziemsko interesujący. Rzadko się zdarza, żeby album na naszym na naszym rodzinnym rynku miał taki niesamowity przekrój nieoklepanych tematów. Jak Bisz wydaje płytę, u niego to norma.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 23 lut 2016, 16:18

cvku pisze:Bisz jest wg mnie najlepszym tekściarzem w polskim rapie.
Tak - Bisz, uwielbiam. Ostatnio nie umiem przestać słuchać blendów. :serce: zakochałam się w nich. Dodałabym jeszcze Miuosha. I Buka. Moja święta trójca.

A Miuosh z moich stron, więc tym bardziej wspieram!

saidzik
Imię: Konrad

Bisz (B.O.K)

Post autor: saidzik » 18 lip 2025, 17:49

Witam,
Czy może ktoś z Was kojarzy tytuł numeru Bisz w którym to parafrazując nawija coś o starzenia się i że to oznaka mądrości... jakoś tak.

W tekście jest prawdopodobnie coś o "szronie na skroniach" lub srebrze na skroniach.

Google nic nie wypluwa :(

Z góry dzieki

ODPOWIEDZ