A co tu jest do rozumienia? Pisałem tylko o tym, jak rozumiem funkcję szkoły. Nie ma tam rozkazów, bo to nie wojsko, ale też i nie klub dyskusyjny, więc wypadałoby spełniać pewne obowiązki (w tym czytanie lektury w minimalnym choćby zakresie). A jeśli ktoś wymyśli słodki jak miód sposób zachęty do czytania bez odwoływania się do obowiązku, to chwała mu, choć na to bym nie liczył.Ruta pisze:Jak pisałam - zachęcając, a nie rozkazując. Czegoś tu nie rozumiesz?
Jakie książki powinna znać młodzież? I dlaczego?
Re: Jakie książki powinna znać młodzież? I dlaczego?
To nie wiem po cholerę mam się powtarzać, skoro już pisałam o tym, że nauczyciel nie powinien zmuszać, a zachęcać.. a to czy ktoś ma odpowiedni pomysł... to inna sprawa.Zgredfil pisze:A co tu jest do rozumienia? Pisałem tylko o tym, jak rozumiem funkcję szkoły. Nie ma tam rozkazów, bo to nie wojsko, ale też i nie klub dyskusyjny, więc wypadałoby spełniać pewne obowiązki (w tym czytanie lektury w minimalnym choćby zakresie). A jeśli ktoś wymyśli słodki jak miód sposób zachęty do czytania bez odwoływania się do obowiązku, to chwała mu, choć na to bym nie liczył.
Jeśli powtarzasz się, to z własnej i nieprzymuszonej woli, gdyż to, co Twoim zdaniem powinien nauczyciel, nie jest dla mnie aż tak trudne do zrozumienia.Ruta pisze:To nie wiem po cholerę mam się powtarzać, skoro już pisałam o tym, że nauczyciel nie powinien zmuszać, a zachęcać.. a to czy ktoś ma odpowiedni pomysł... to inna sprawa.
Aby jednak zmniejszyć Twój dyskomfort, ja również powtórzę się, twierdząc, że szkoła nie wydaje mi się miejscem, gdzie uczniowie realizują własne koncepcje uczenia się, tylko podporządkowani są obowiązującemu programowi nauczania, mimo że prawdopodobnie odstaje on trochę od ideału.
-
- Imię: Olga
No i właśnie dlatego wydaje mi się, że prędzej czy później średnio rozgarnięta osoba zainteresuje się tym sama.sepän poika pisze:Odniesienia do klasycznych utworów pojawiają się na każdym kroku
O ile się nie mylę, to Ty nawiązałeś do szkoły i realizowania programu. Ja pisałam tylko o tym, że nikogo nie powinno się zmuszać do czytania, a próbować zachęcać.Zgredfil pisze:Aby jednak zmniejszyć Twój dyskomfort, ja również powtórzę się, twierdząc, że szkoła nie wydaje mi się miejscem, gdzie uczniowie realizują własne koncepcje uczenia się, tylko podporządkowani są obowiązującemu programowi nauczania, mimo że prawdopodobnie odstaje on trochę od ideału.
Ano.dż. pisze:No i właśnie dlatego wydaje mi się, że prędzej czy później średnio rozgarnięta osoba zainteresuje się tym sama.
-
A gdzie tam. Zresztą ja nie miałem pojęcia ile pojawia się w życiu codziennym odniesień do Wesela, póki nie przeczytałem Wesela. Więc to nawet na tej zasadzie nie może działać.dż. pisze:No i właśnie dlatego wydaje mi się, że prędzej czy później średnio rozgarnięta osoba zainteresuje się tym sama.
Ale to jest po prostu kwestia pewnej intelektualnej ogłady. Jasne, że można wymyślać swój własny język (i maniery), ale po co, skoro z nikim nie będzie można się dogadać?
My dzieci z dworca ZOO powinna znać ku przestrodze by była młodzież odpowiedzialna i grzeczna
Dopiero co pisalismy sobie w innych tematach o lekturach szkolnych, ja zaciekle bronilam lektur z nowej podstawy programowej (dla rocznika 1996), a tu po cichu wchodzi nowa reforma i lista lektur juz zostala zaproponowana.
http://wyborcza.pl/7,75398,21053962,co- ... -nowy.html
Co o tym sadzicie?
P.S. rozbawil mnie jeden z komentarzy pod artykulem:
http://wyborcza.pl/7,75398,21053962,co- ... -nowy.html
Co o tym sadzicie?
P.S. rozbawil mnie jeden z komentarzy pod artykulem:
Wycieli "Antygonę" Sofoklesa (!), bo to teraz drażliwy temat.
Poganie odnoszący się z większym szacunkiem do zmarłych niż nasi hierarchowie Kościelni, krewni chroniący kosztem własnego życia miejsca spoczynku najbliższych zamiast handlować nimi za odszkodowania oraz władza świecka dla prestiżu bezczeszcząca zwłoki - za dużo tych analogii do polskiej rzeczywistości.
Nadal będą męczyć uczniów nudnym Tadkiem. A ja już myślałam, że Pan Tadeusz nie będzie obowiązywać.
Ja mialam to szczescie, ze nie obowiazywal (W podstawowej wersji programu, na rozszerzeniu z polskiego musialam przeczytac, ale na podstawie tylko fragmenty byly)
Na pewno powinno się mocno ograniczyć wałkowanie Mickiewicza i Słowackiego.
Już Kazimierz Przerwa- Tetmajer trafnie stwierdził, że ,, z polskimi romantykami jest jak z Tatrami. Jest ich mało i oprowadza się po nich aż do śmieszności."
Już Kazimierz Przerwa- Tetmajer trafnie stwierdził, że ,, z polskimi romantykami jest jak z Tatrami. Jest ich mało i oprowadza się po nich aż do śmieszności."
Znalazłem świetną książkę młodzieżową z gatunku fantasy - Anna Księżniczka Millardii. Genialnie rozwija tematykę dorastania i szukania samego siebie.
- Angels Don't Kill
Przede wszystkim Harrego Pottera wszystkie części, jak przeczytają to zrozumieją dlaczego.