Seriale historyczne

Interesujesz się historią? Wiesz, że Polska wygrała nie tylko Bitwę pod Grunwaldem? Malarstwo i rzeźba nie są Ci obce? Zajrzyj do tego działu. To idealny dział dla Ciebie!
Gabi133
Początkujący marzyciel
Imię: Gabrysia

Seriale historyczne

Post autor: Gabi133 » 25 paź 2014, 14:58

Znacie jakieś fajne seriale dotyczące XX wieku? Najbardziej by mnie interesowała tematyka wojenna.
Ewentualnie filmy dokumentalne, może akurat trafi się jakiś, którego jeszcze nie oglądałam ;)

Usunięty 2094

Re: Seriale historyczne

Post autor: Usunięty 2094 » 25 paź 2014, 22:31

Sensacje XX wieku zobacz. Leci na NG, ale powinno być na Youtube. W obliczu ciągłego chłamu i tępej rozrywki w tv, to naprawdę robi wrażenie.

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 26 paź 2014, 8:45

Tego jest full. Mój Jarek ogląda, ale zapytam go później o jakieś tytuły, jak wstanie. ;-)

robaczek
Imię: Marek

Post autor: robaczek » 29 paź 2014, 14:34

Dużo takich rzeczy jest na wszystkich NG, Discovery Channel. Ja mogę polecić na pewno Tinker,Taylor, Solider, Spy - serial o szpiegach z lat 70. Bardzo dobry.

kallina
Początkujący marzyciel
Imię: Joasia

Post autor: kallina » 29 paź 2014, 20:15

Ja bardzo dobrze wspominam Kompanię Braci - myślę, że wiele osób również. Serial popularny i wart obejrzenia. Ostatnio coś nowego ma się pojawić też w TVP, serial z czasów I wojny światowej, ale nie zorientowałam się dokładnie, o co chodzi :)

Seer
Bujający w obłokach
Imię: Marcin

Post autor: Seer » 10 lis 2014, 10:34

kalina- to coś, to "Dzwony wojny", to jest produkcja TVP i BBC Worldwide, nie pierwsza zresztą.
A serial zopowiada się dobrze, z tym, że to bardziej miniserial, bo tylko 5 odcinków z czego dzisiaj lecą pierwsze dwa, a jutro kolejne trzy. Nie wiem, jak z powtórkami.

kallina
Początkujący marzyciel
Imię: Joasia

Post autor: kallina » 10 lis 2014, 16:10

Już zdążyłam dowiedzieć się o co biega, bo w necie głośno. Szczególnie, że dzisiaj wieczorem premiera. Zamierzam obejrzeć, bo jestem miłośniczką seriali historycznych/kostiumowych. Dzwony... zbierają już pozytywne recenzje w mediach brytyjskich, wszyscy zachwycają się Eriką Karkuszewską, naszą piękną, debiutującą na ekranie aktorką. Napiszę, jak mi się podobały pierwsze odcinki, niemniej zachęcam każdego, by wyrobił sobie swoje własne zdanie.

miniupuchaty

Post autor: miniupuchaty » 14 lis 2014, 17:45

Znam niewiele ale podzielę się. W kolejności 'od najwięcej gwiazdek do najmniej":
1. Kompania Braci - II WŚ
2. Dzwony Wojny - I WŚ
3. Pacyfik

?. czas honoru

Historyczny również jest serial Wikingowie, ale on sięga trochę głębiej w czasie niż XX wiek :D

Awatar użytkownika
Filip
Bujający w obłokach
Imię: Filip

Post autor: Filip » 14 lis 2014, 18:59

Ostatnio na NG leciało dużo programów o I wojnie Św. Bardzo fajne, bo filmy dokumentalne koloryzowane, robią wrażenie. Świetnie ukazują bezsens tamtej wojny i ogrom ofiar.

AliMA

Post autor: AliMA » 16 lis 2014, 12:57

ja niestety oglądałam tylko części wtorkowe przez co wydaje mi się że było bardzo krótkie, czy ktoś wie czy będzie jeszcze raz pokazywane ?

Gabi133
Początkujący marzyciel
Imię: Gabrysia

Post autor: Gabi133 » 17 lis 2014, 12:58

Tak się składa, że na "Dzwony Wojny" trafiłam, powiedziałabym, że bardziej przypadkiem, bo rzadko oglądam TV. A że święto było, to jakoś tak rodzinne oglądanie w klimacie nam się załączyło. Fajny, podobał nam się. Szkoda, że tylko 5 odcinków.

Przesortuje też YT w poszukiwaniu inspiracji! Wielkie dzięki za wszystkie propozycje. Pozostałe seriale sprawdzę w necie :)

Angels Don't Kill
Bujający w obłokach

Seriale historyczne

Post autor: Angels Don't Kill » 24 wrz 2024, 17:22

ODPOWIEDZ