Seriale historyczne
Seriale historyczne
Znacie jakieś fajne seriale dotyczące XX wieku? Najbardziej by mnie interesowała tematyka wojenna.
Ewentualnie filmy dokumentalne, może akurat trafi się jakiś, którego jeszcze nie oglądałam
Ewentualnie filmy dokumentalne, może akurat trafi się jakiś, którego jeszcze nie oglądałam
Re: Seriale historyczne
Sensacje XX wieku zobacz. Leci na NG, ale powinno być na Youtube. W obliczu ciągłego chłamu i tępej rozrywki w tv, to naprawdę robi wrażenie.
Tego jest full. Mój Jarek ogląda, ale zapytam go później o jakieś tytuły, jak wstanie. ;-)
Dużo takich rzeczy jest na wszystkich NG, Discovery Channel. Ja mogę polecić na pewno Tinker,Taylor, Solider, Spy - serial o szpiegach z lat 70. Bardzo dobry.
Ja bardzo dobrze wspominam Kompanię Braci - myślę, że wiele osób również. Serial popularny i wart obejrzenia. Ostatnio coś nowego ma się pojawić też w TVP, serial z czasów I wojny światowej, ale nie zorientowałam się dokładnie, o co chodzi
kalina- to coś, to "Dzwony wojny", to jest produkcja TVP i BBC Worldwide, nie pierwsza zresztą.
A serial zopowiada się dobrze, z tym, że to bardziej miniserial, bo tylko 5 odcinków z czego dzisiaj lecą pierwsze dwa, a jutro kolejne trzy. Nie wiem, jak z powtórkami.
A serial zopowiada się dobrze, z tym, że to bardziej miniserial, bo tylko 5 odcinków z czego dzisiaj lecą pierwsze dwa, a jutro kolejne trzy. Nie wiem, jak z powtórkami.
Już zdążyłam dowiedzieć się o co biega, bo w necie głośno. Szczególnie, że dzisiaj wieczorem premiera. Zamierzam obejrzeć, bo jestem miłośniczką seriali historycznych/kostiumowych. Dzwony... zbierają już pozytywne recenzje w mediach brytyjskich, wszyscy zachwycają się Eriką Karkuszewską, naszą piękną, debiutującą na ekranie aktorką. Napiszę, jak mi się podobały pierwsze odcinki, niemniej zachęcam każdego, by wyrobił sobie swoje własne zdanie.
-
Znam niewiele ale podzielę się. W kolejności 'od najwięcej gwiazdek do najmniej":
1. Kompania Braci - II WŚ
2. Dzwony Wojny - I WŚ
3. Pacyfik
?. czas honoru
Historyczny również jest serial Wikingowie, ale on sięga trochę głębiej w czasie niż XX wiek
1. Kompania Braci - II WŚ
2. Dzwony Wojny - I WŚ
3. Pacyfik
?. czas honoru
Historyczny również jest serial Wikingowie, ale on sięga trochę głębiej w czasie niż XX wiek
Ostatnio na NG leciało dużo programów o I wojnie Św. Bardzo fajne, bo filmy dokumentalne koloryzowane, robią wrażenie. Świetnie ukazują bezsens tamtej wojny i ogrom ofiar.
ja niestety oglądałam tylko części wtorkowe przez co wydaje mi się że było bardzo krótkie, czy ktoś wie czy będzie jeszcze raz pokazywane ?
Tak się składa, że na "Dzwony Wojny" trafiłam, powiedziałabym, że bardziej przypadkiem, bo rzadko oglądam TV. A że święto było, to jakoś tak rodzinne oglądanie w klimacie nam się załączyło. Fajny, podobał nam się. Szkoda, że tylko 5 odcinków.
Przesortuje też YT w poszukiwaniu inspiracji! Wielkie dzięki za wszystkie propozycje. Pozostałe seriale sprawdzę w necie
Przesortuje też YT w poszukiwaniu inspiracji! Wielkie dzięki za wszystkie propozycje. Pozostałe seriale sprawdzę w necie
-