Co ma Słońce wspólnego z Bogiem?

Wiara, Kościół, Bóg, poglądy filozoficzne. Dział trudny, kontrowersyjny. Zastanawiasz się czasem co spotka Cię po śmierci? Jak powstał świat? Czym jest dusza? Masz odwagę podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aspołeczne.kurczę
attention whore
Marzyciel

Post autor: aspołeczne.kurczę » 05 sie 2018, 18:11

Praktycznie w każdej religii albo występują bóstwa solarne, albo Boga, Jego przymioty się oddaje metaforą Słońca/światła (Bóg jest światłością)
Wizerunki świętych przedstawia się z aureolą/nimbem.
Światłu przypisuje się dobro. Bóg oddzielił światło od ciemności, dobro od zła.
Światłem określamy poznanie. Osiąganie poznania prawdy, uświadamianie sobie natury rzeczywistości nazywa się oświeceniem, iluminacją.
A bardziej przyziemnie: w języku używamy takich słów/sformułowań jak „naświetlić”, „rzucić światło na”, „coś jest jasne”, „w świetle zgromadzonych faktów”, żeby oddać uczynienie czegoś zrozumiałym, poznanie czegoś, uświadomienie sobie czegoś etc.
O Bogu mówi się jako miłości. Miłości/dobru przypisuje się w języku (w ludzkiej świadomości) ciepłą barwę. Mówimy o ciepłych (gorących) uczuciach, ciepłych osobach, ciepłych gestach.
Boga też umieszczamy w niebie. Słońce jest na niebie, w kosmosie. W niebie.

Czy to przypadek? Czy jest jakiś realny związek między Słońcem (światłem) a Bogiem
Oczywistości są po to, by je podawać w wątpliwość.

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 05 sie 2018, 18:36

A ja to ugryzę z nieco innej strony.
Niektóre znaczenia są sobie dalekie mimo, iż są podobne. Mam na myśli ogień piekielny i czyśćcowy (wbrew pozorom, dusze które nie zadośćuczyniły za swoje grzechy albo coś podobnego i siedzą w czyśćcu wcale nie oczyszczają się w bezbolesny sposób - cierpią katusze, takie "oczyszczanie" może trwać wieki) kontra ciepło, o którym tak rozprawiasz. Dlatego trzeba być uważnym.

Może to trochę offtop, ale zakładanie nowego tematu byłoby niezbyt dobre - bo byłyby podobne, a wiadomo że podczas dyskusji zawsze wyjdzie się spoza określonych ram tematu, jaki się zadało.

Co ma Słońce wspólnego z Bogiem? Po pierwsze, Bóg stworzył i Słońce. Po drugie, w sumie sama już napisałaś, co powinno się wiedzieć ww tym temacie. Te skojarzenia są jak najbardziej na miejscu.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 05 sie 2018, 18:38

Co ma? No Jahwe je stworzył. Jednak ludzie już praktycznie od samego początku zaczęli czcić stworzenie jak Boga.
Co do tych aureoli,monstrancji itd, masz rację, to wszystko zostało wchłonięte z pogaństwa - Rzymski synkretyzm.
Jahwe brzydzi się takim kultem i każdy kto czci słońce lub miesza do Jego kultu to plugastwo zostanie anihilowany.

https://www.youtube.com/watch?v=_kOO50Jjoac&t=103s

Obrazek
Obrazek

9 To, co było, jest tym, co będzie,
a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie:
więc nic zgoła nowego nie ma pod słońcem.
10 Jeśli jest coś, o czym by się rzekło:
«Patrz, to coś nowego» -
to już to było w czasach,
które były przed nami.
(Koh 1)

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 05 sie 2018, 18:42

Pytalska pisze: 05 sie 2018, 18:36 A ja to ugryzę z nieco innej strony.
Niektóre znaczenia są sobie dalekie mimo, iż są podobne. Mam na myśli ogień piekielny i czyśćcowy (wbrew pozorom, dusze które nie zadośćuczyniły za swoje grzechy albo coś podobnego i siedzą w czyśćcu wcale nie oczyszczają się w bezbolesny sposób - cierpią katusze, takie "oczyszczanie" może trwać wieki) kontra ciepło, o którym tak rozprawiasz. Dlatego trzeba być uważnym.

Ale że co? Pierw oczyść się z herezji i nie paplaj czyśćcowo-piekielnych fantasmagorii.

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 05 sie 2018, 18:46

Mówię o tym, co czytam. A Ty naucz się kultury.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 05 sie 2018, 18:50

To było jeszcze kulturalne, a poza tym czasami trzeba być chamem.
Czytałaś co zrobił Jezus w świątyni? Ciesz się, że Cię przez kabel nie mogę wychłostać :D
A tak bardziej serio weź lepiej przeczytaj Biblie z dwa razy zamiast katechizmów, Faustyn i wtedy może pogadamy.Tyle.

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 05 sie 2018, 18:53

Ok, może nie jestem aż tak bardzo obeznana, i mogę się mylić. Ale to chyba normalne, że piszę o tym, co przeczytałam w katolickiej gazecie.

Awatar użytkownika
aspołeczne.kurczę
attention whore
Marzyciel

Post autor: aspołeczne.kurczę » 05 sie 2018, 19:47

Pytalska pisze: 05 sie 2018, 18:36 Co ma Słońce wspólnego z Bogiem? Po pierwsze, Bóg stworzył i Słońce. Po drugie, w sumie sama już napisałaś, co powinno się wiedzieć ww tym temacie. Te skojarzenia są jak najbardziej na miejscu.
No właśnie mnie zastanawia, czy to Słońce jest tylko metaforą, czy jednak Słońce jest Bogiem. Może niekoniecznie Bogiem Ojcem, ale może Synem Bożym? Sama sobie zabiłam ćwieka tym dylematem.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 05 sie 2018, 19:52

Pytalska pisze: 05 sie 2018, 18:53 Ok, może nie jestem aż tak bardzo obeznana, i mogę się mylić. Ale to chyba normalne, że piszę o tym, co przeczytałam w katolickiej gazecie.
Na pewno się mylisz. Powinnaś pisać to czego naucza Biblia. Bierz się do roboty.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 05 sie 2018, 19:54

niżej..
Ostatnio zmieniony 06 sie 2018, 0:10 przez kick, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 05 sie 2018, 20:26

:ok:
I gwóźdź do słonecznej trumny. Nie słońce, lecz sługa.
Nawet jeśli przyjelibyśmy wszędzie tłumaczenie: słońce
to i tak nie oznacza, że Bóg jest słońcem jak wierzyły poganiuchy.
Bóg często porównuje się też do skały, to nie oznacza, że mamy przedstawiać Go na obrazach jako skałę i tak Go czcić.
Nie wiemy jak wygląda Bóg Ojciec(który jest duchem), a nawet Jezus(Syn Boży) z Nazaretu. Na pewno nie wyglądał jak ten długowłosy Bordzio :D Przestawianie Boga jest jawnym złamaniem przykazania które On sam dał.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2018, 13:10 przez kick, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 06 sie 2018, 13:08

kick, a ja jestem ciekawa jak, zapewne poprzez bardzo wspaniałomyślne lektury, widzisz czyściec. :)

Awatar użytkownika
aspołeczne.kurczę
attention whore
Marzyciel

Post autor: aspołeczne.kurczę » 06 sie 2018, 15:21

Dobra, czas na podsumowanie dotychczasowego odkrycia. Oczywiście sama tego nie dokonałam, pomogli mi kumple z katolika i wiary.pl. Pozdrawiam Was z całego serca, jeśli mnie czytacie.

1. Słońce jest Bogiem Ojcem.
2. Chrystus nie jest żadnym mitem solarnym, tylko solarną rzeczywistością (wcieleniem Boga Słońca)
3. Duch Święty to promienie Słońca (światło)

Co jest w tym najlepsze, taka koncepcja godzi ze sobą ateistów z teistami.

Oryginalnie teoria heliocentryczna mówiła tyle, że Słońce znajduje się w środku Wszechświata. A więc Wielki Wybuch to może wybuch Słońca, który spowodował powstanie Wszechświata, który rozszerza się w nieskończoność po kuli
NB! I znowu się kłania święta geometria. Kula jest przedstawiana jako idealna figura. Przypadek?

Słońce znajduje się centrum, wszystko wokół Słońca to Wszechświat. Wszechświat jest emanacją Słońca.

Nieskończenie mały punkt rozgrzał się do takiego stopnia, ze wybuchnął we Wszechświat.

Osobliwość wybuchnęła w Słońce (skoro Słońce powstało z osobliwości to przecież jest jakościowo tym samym, po co stosować 2 nazwy?). Następnie Słońce siłą swych promieni (energii słonecznej) rozszerza się w nieskończoną kulę Wszechświata

Zaprawdę powiadam, jestem geniuszem i dokonałam wiekopomnego odkrycia.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 06 sie 2018, 15:33

Brednie nie Z TEJ ZIEMI :D

Obrazek

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 06 sie 2018, 15:36

Pytalska pisze: 06 sie 2018, 13:08 kick, a ja jestem ciekawa jak, zapewne poprzez bardzo wspaniałomyślne lektury, widzisz czyściec. :)
Skoroś taka ciekawska załóż nowy temat. Wkroczę tam jak Mojżesz
Obrazek
:D

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 07 sie 2018, 16:35

Po pierwsze, nie da się dodawać kolejnego czegoś do swojej wypowiedzi bez dublowania?
Po drugie, tamten Twój nowy temat odnosi się do mnie?

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 07 sie 2018, 16:46

A co Ci do tego?
Nie wiem o który temat Ci chodzi. Tamten nie za wiele mi mówi :D
A po trzecie musiałaś napisać w tym słonecznym plugastwie? Mój żołądek ledwo się trzyma, a pije piwo. Nie szukaj dziury w całym tylko do dzieła.

Obrazek

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 07 sie 2018, 16:53

Do tego, że też udzielam się na tym forum i chciałabym, by było estetycznie.
Mogę pisać gdzie chcę i jak chcę. Jak Cię boli że wyrażam swoje zdanie, to nie mój problem.
Chodzi mi o "Którego wersetu nie rozumiesz?".

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 07 sie 2018, 16:56

Po prostu się czepiasz, boś się już skompromitowała.
Guzik mnie obchodzi czego sobie chcesz, a temat jest dla wszystkich.
Nie jesteś pępkiem nawet tego forum, a jak chcesz się czegoś dowiedzieć, to się wysil i może poproś zamiast utyskiwać bezsensu.

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 07 sie 2018, 17:00

No właśnie - dla WSZYSTKICH, a może inni też nie lubią dublowania?
Osobą, która tu się czepia, jesteś ty, chłopczyku. Ja tylko napisałam swoje zdanie, a ty od razu się przyczepiłeś. Bo niby nie? :D
Poza tym, prosiłam o TWOJĄ opinię o czyśćcu.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 07 sie 2018, 17:05

Jakoś będziesz musiała z tym żyć. Możesz poprosić o scalenie skoro tak Ci zależy :)
A ja Ci odpisałem dziefczynko, że pierw musisz dać coś z siebie.
Nie podniecaj się za bardzo ;)

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 07 sie 2018, 17:06

Już prędzej osobą, która się za bardzo podnieca, jest osoba która robi wszystko, by jego było na wierzchu i w ten sposób sądzi, że zdanie innych nie jest potrzebne.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 07 sie 2018, 17:09

O jejku, aleś zła za ten czyściec :P Trollujesz, a pyszczysz o jakiś dubel - jesteś żenująca. Powinnaś dostać z liścia na opamiętanie :rotfl:

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 07 sie 2018, 17:13

O jejku, aleś milczący w tej kwestii. :D Trollujesz, a nie potrafisz odpowiedzieć na zwyczajne pytanie - jesteś żenujący. Powinieneś dostać z liścia za olewanie próśb. :D

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 07 sie 2018, 17:15

Odpowiem, ale jak założysz temat. Widzę, że ten liść Ci się spodobał ;)

Awatar użytkownika
aspołeczne.kurczę
attention whore
Marzyciel

Post autor: aspołeczne.kurczę » 08 sie 2018, 10:48

Śmierć kliniczna jako spotkanie ze Słońcem

W licznych opisach doświadczeń ludzi, którzy doświadczyli śmierci klinicznej jest mowa o tunelu, na którego końcu znajduje się światło. To światło przeobraża się w świetlistą postać, która emanuje ciepłem i miłością. W zależności od wiary/kultury ta postać będzie określana różnie (Bóg, Jezus Chrystus, Budda, Anioł etc.). Po tym doświadczeniu człowiek wraca do życia odmieniony duchowo. Przestaje się bać życia, śmierci. Pani z filmiku poniżej czuje, że tam jest jej dom, więc nie widzi sensu bać się śmierci.

Jeżeli naszym Źródłem jest Słońce, to naturalnym jest, że idąc ku Słońcu widzimy tunel. Jesteśmy bowiem oddaleni od centrum kuli Wszechświata. Po śmierci zmierzamy do środka.

Tutaj jedna z takich relacji:
https://www.youtube.com/watch?v=0Qx_3YIZTwg

Awatar użytkownika
aspołeczne.kurczę
attention whore
Marzyciel

Post autor: aspołeczne.kurczę » 09 sie 2018, 12:52

Uwaga, chciałabym się podzielić moją najnowszą wizją i przed chwilą sprawdziłam, że nie ja pierwsza na to wpadłam. Nobla nie będzie :rotfl:

A co jeśli Wszechświat znajduje się w środku Ziemi, a nie tak, jak nas tego uczą, że na zewnątrz?

Przesłanki są:
Na biegunach są dziury, nie wiadomo, co jest w środku Ziemi. Może jakiś naukowiec się wypowie?

Moja wizja:

Niematerialny Wszechświat jest światem duchowym.
S. jest Bogiem.
Ziemia wraz z jej mieszkańcami jest materialnym wymiarem Boga, jego skórą.
Wszelkie loty kosmiczne to są wędrówki w głąb Ziemi.

I właśnie dlatego Pelikan była w stanie zeksplorować Wszechświat w drodze samopoznania, na zasadzie samopodobieńśtwa.

Zostaliśmy stworzeni na podobieństwo Boga. Nasza dusza jest w środku, a nie na zewnątrz.

Niebo jest w środku, ludzie!

Alem sobie zabiła teraz ćwieka :D

Awatar użytkownika
aspołeczne.kurczę
attention whore
Marzyciel

Post autor: aspołeczne.kurczę » 09 sie 2018, 14:04

Agharta Żyjemy wewnątrz czy na zewnątrz Ziemi część I

Zainteresowanym tym, żeby zgłębić teorię niebocentryzmu (heliocentryzm wg pelikana) wstawiam ciekawy filmik.

Czuję, jak z każdym dniem się zbliżam ku Prawdzie. Ah, jak warto ufać swojemu sercu :-)

A i jeszcze mi wpadła do głowy taka myśl: to nasz mózg tworzy obraz świata do góry nogami, dlatego nam się wydaje, że niebo jest u góry

http://analizaobrazu.x25.pl/articles/5
Proces widzenia
Wiemy już jak zbudowane jest oko, ale jak to się dzieje, że widzimy? Światło odbite od przedmiotów przechodzi przez rogówkę i wpada do oka. Ilość światła, jakie wpadnie do środka, zależy od aktualnego rozszerzenia źrenicy. Im ciemniejsze światło tym źrenica jest bardziej rozszerzona. Szerokość źrenicy dopasowuje się zatem do jasności światła.

Następnie światło przechodzi przez soczewkę, która je załamuje. Załamane światło pada na siatkówkę, na której powstaje obraz odwrócony. Siatkówka przetwarza impulsy świetlne na odpowiednie sygnały nerwowe, które poprzez nerw wzrokowy wędrują do mózgu. Tu kończy się rola oka, teraz pora by do akcji wkroczył mózg.

Obraz który widzimy nie powstaje w oku, tylko w mózgu! Mózg przetwarza sygnały dostarczone mu przez oko za pomocą nerwu wzrokowego, a następnie na podstawie tych sygnałów tworzy obraz.

Awatar użytkownika
kick
Bujający w obłokach

Post autor: kick » 09 sie 2018, 18:09

Obrazek

Angels Don't Kill
Bujający w obłokach

Post autor: Angels Don't Kill » 23 paź 2023, 20:02

OD KIEDY MOŻNA JE NAŚWIETLIĆ KAŻDYM NIC, CHYBA ŻE NAŚWIETLĄ SŁOŃCE KIMŚ KTO DLA KOGOŚ TYM BOGIEM JEST, ALE SKORO SAMO W SOBIE SIĘ NIE BRONI TO I NIEWIELE ZNACZY. KOMPUTER STAŁ SIĘ SILNIEJSZY NIŻ COKOLWIEK KOSMICZNE, NATURALNE. W CHWILĘ MOŻNA USUNĄĆ CAŁĄ OPALENIZNE Z CIAŁA, WYMROZIĆ ORGANIZM. ALE CZY KOMPUTER JEST BOGIEM, GDY WŁADAJĄ ZA JEGO POMOCĄ NIEODPOWIEDNIE DO WŁADZY STWORY ?

ODPOWIEDZ