Grafitti-sztuka czy wandalizm?

Interesujesz się historią? Wiesz, że Polska wygrała nie tylko Bitwę pod Grunwaldem? Malarstwo i rzeźba nie są Ci obce? Zajrzyj do tego działu. To idealny dział dla Ciebie!
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Re: Grafitti-sztuka czy wandalizm?

Post autor: Ruta » 28 gru 2012, 22:24

adelia pisze:Mi w nich wystarczają doznania wizualne.
Ja tam mimo, że usiłuję niczego nie doznaję. ;D

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 28 gru 2012, 22:49

Ruta, Mamy po prostu inne spojrzenie na świat :cool:

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 28 gru 2012, 22:55

Obrazek

Nie chce mi się szukać jakichś lepszych przykładów, ale mniej więcej o to mi chodzi. Od takich kulfonów graffiti się zaczęło. Jest to ważny element kultury hiphopowej jak i szeroko pojmowanej "sztuki miejskiej", ale moim zdaniem nic dobrego nie przynosi walnięcie takiego taga na świeżej elewacji na bloku, za którą ktoś przecież zapłacił. A pisząc ktoś mam na myśli my, obywatele. Tak jak już wcześniej pisałem, wystarczy trochę wyobraźni i można się spełniać nie robiąc nikomu krzywdy.

Kocham tę kulturę, ale po prostu nie zawsze ją rozumiem.

Śniąca
Marzyciel-Gaduła

Post autor: Śniąca » 07 lip 2014, 18:11

Stary temat, ale co poradzę, że mnie nie było, jak takie ciekawe tematy tworzyliście :)

Graffiti ogólnie nie jest w moim guście. Nawet to "dopracowane". Moje zastrzeżenia do tej sztuki to głównie jej kiczowatość- ostre barwy, ostre linie, takie... wulgarne, nieociosane, do tego banalne tematy. Mimo to nawet tu znajdę przykłady, które mi się "podobają" czy raczej są wg mojego gustu akceptowalne.

Niezależnie od moich upodobań estetycznych, czytałam ciekawy artykuł o graffiti i ich twórcach, to dość hermetyczna, dobrze zorganizowana społeczność. Mają własną hierarchię, symbolikę itd. Ważne są nawet detale- choćby rodzaj/marka farby ma znaczenie.

Jeszcze co do dyskusji o "treści" w sztuce- ja też jestem raczej za podejściem, że wartościowa sztuka to dla mnie taka, która niesie jakiś przekaz, bo wychodzę z założenia, że podstawowym zadaniem sztuki jest komunikacja w jakimś stopniu "wyrafinowanej" formie z odbiorcą, wymuszanie w nim konkretnej refleksji, a estetyka jest tylko środkiem, ale szanuję inne rodzaje sztuki, np. właśnie skupiające się wyłącznie na funkcji estetycznej. Jednak osobiście nie przepadam za tym :D

Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Post autor: Ruta » 07 lip 2014, 21:30

Śniąca pisze:Stary temat, ale co poradzę, że mnie nie było, jak takie ciekawe tematy tworzyliście
Jeśli dany temat jest otwarty, to można się w nim spokojnie wypowiadać. Nieważne czy stary czy nie. ;-)

Usunięty 5226

Post autor: Usunięty 5226 » 28 lip 2014, 20:16

Ja uważam że dopracowane grafitti to sztuka, szczególnie to z efektem 3D. Nie każdy potrafi takie rzeczy i jest to naprawdę trudne. Sam próbuję i nawet nieźle mi idzie, na razie w ołówku szkice trójwymiarowe.
Łatwo nie jest ogarnąć światła, cienie i perspektywę.

Co do samych malunków, to też nie wszystkie mi się podobają. Kwestia gustu. Bardzo lubię takie różne postacie, nie napisy.
Jednak wolę takie coś niż nudne ściany np. na blokach. Jak ktoś uważa że lepiej wygląda na ścianie farba z jasnym neonem, która w ogóle nie pasuje do niczego, ok. Ja jestem za tym żeby wprowadzać to do miast, legalnie na ściany. W większych miastach powoli wchodzi.

limpek

Post autor: limpek » 09 wrz 2014, 11:18

Graffiti jest sztuką w miejscach w których pozwolono na namalowanie, w innych miejscach to zwyczajny wandalizm.

Isia
Początkujący marzyciel

Post autor: Isia » 20 gru 2014, 15:19

Graffiti jest sztuką, nawet mój uniwersytet potrafi to docenić i większość murów otaczających kampus jest pomalowana, oto taki mały wycinek : Obrazek

Co roku organizowany jest też jakiś konkurs i dzieło sie szerzy :D

Bawarczyk
Marzyciel-Gaduła
Imię: Krzysztof

Post autor: Bawarczyk » 11 mar 2015, 12:58

Graffiti jest sztuką i to bez wątpienia. W każdej dziedzinie sztuki są wybitne dzieła i te, które są :cenzura:
Każdy kij ma dwa końce.

Adiyoshi
Początkujący marzyciel
Imię: Łukasz

Post autor: Adiyoshi » 09 kwie 2015, 21:01

Zależy, bo zwykłe mazanie po ścianach to wandalizm ale niektóre grafitti bez wątpienia są sztuką :)

adelia
Newbie

Post autor: adelia » 03 sty 2017, 9:00

U mnie na kampusie też są mury w graffiti, co roku też są akcje, że dają im kawałek ściany w budynku na jakąś fajną akcję. A że to budynki psychologii, to zawsze jest to coś w rodzaju kampanii społecznej, co potęguje pozytywne wrażenie :ciacho:

Awatar użytkownika
Borcejn
Smyraj suty
Administrator
Kontakt:

Post autor: Borcejn » 03 sty 2017, 18:08

To zależy głównie od tego, na czym jest takie graffiti. Jeśli to ładne graffiti na starych, katowickich budynkach i pociągach - jak najbardziej sztuka. Jeśli brzydkie, na mostach i murach - wandalizm.
https://hostido.pl/polecam/WWW-COUT-PL

Usunięty 5938

Post autor: Usunięty 5938 » 03 sty 2017, 18:11

Graffiti potrafi być sztuką - przekonałem się o tym nie raz. Niestety w moich okolicach graffiti przybiera prawie wyłącznie formę bazgrołów o wulgarnej treści, które tylko szpecą i które są przejawem bezmyślnego, kibolskiego wandalizmu

Awatar użytkownika
Komiks
Początkujący marzyciel
Imię: Jakub

Post autor: Komiks » 02 mar 2017, 22:27

Dla jednych sztuka, dla drugich wandalizm. Nie można wrzucać wszystkiego do jednego wora, mianowicie są tagi, wrzuty, srebra, panele i to wszystko skrywa się pod nazwą "graffiti". Zarówno napis "Mariola to chuj" jak i stylowe chociażby "BCK'S"

Obrazek

msr.b

Post autor: msr.b » 21 wrz 2017, 20:48

Graffiti to nie zabawa już: to nauka, uczą nawet w szkołach :D

Dżoanna8442
Imię: Dżoanna

Post autor: Dżoanna8442 » 21 cze 2018, 9:56

powiedziałabym, że bardziej sztuka, ale to zależy w jakim miejscu się znajduje bo jeśli np. na odnowionej elewacji jakiegoś budynku to nie bardzo. Ale w miejscach opuszczonych czy jeśli mowa o starych szarych budynkach to jak najbardziej ok.

Awatar użytkownika
marzanna
Extra marzyciel

Post autor: marzanna » 23 cze 2018, 16:01

Uważam,że graffiti jest sztuką,ale wandalizmem wtedy kiedy ktoś to swoje arcydzieło wymaluje na świeżo odnowionym i ocieplonym bloku mieszkalnym. Za to powinni karać baz względu na "arcydzieło".

Awatar użytkownika
Pytalska
Spełniacz Marzeń

Post autor: Pytalska » 02 sie 2018, 15:04

To zależy, jakie grafitti. Jakieś pomazańce w stylu "JP na 100%", a może coś przedstawiającego przykładowo twarz jakiejś znanej osoby? Najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na to właśnie pytanie.
Chociaż podobno sztuka jest sposobem na wyrażanie siebie, bez względu na to, jaką techniką, bez względu, na jakim poziomie...

Awatar użytkownika
Śniący
Łapacz chmur
Imię: Konrad

Post autor: Śniący » 26 sie 2018, 20:33

Ja powiem tak, nie mam nic przeciwko "sztuce", jaką jest GRAFITTI, jeżeli jest to ładnie i artystycznie malowane w różnych miejscach i też nie wszędzie.
Ja nie uważam tego za "wandalizm", jeżeli jest to legalnie malowane, są to interesujące malowidła i tylko w niektórych miejscach.
To jest wtedy: sztuka.
Wandalizmem byłoby wtedy, kiedy ktoś bazgrałby w miejscach do tego nie pasujących i niedostępnych, szczególnie na ścianach po remontach.
Grafitti jest ciekawe, jeżeli jest go nie za dużo w miastach, ale zbyt dużo takich malunków, szpeci miasta.

Takie jest moje zdanie.

ODPOWIEDZ