Holocaust za naszych czasów

Interesujesz się historią? Wiesz, że Polska wygrała nie tylko Bitwę pod Grunwaldem? Malarstwo i rzeźba nie są Ci obce? Zajrzyj do tego działu. To idealny dział dla Ciebie!
Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Holocaust za naszych czasów

Post autor: Patorek » 29 kwie 2013, 21:53

Jest rok 1941, eksterminacja żydów posuwa się wciąż do przodu, tysiące żydów traci życie każdego dnia.
Ty jesteś młodą osobą 20 - paru letnią żyjącą na innym kontynencie nie odczuwającą powagi sytuacji.
Jednak doskonale zdającą sobie sprawę z tego co się dzieje w Polsce.
Ogólnie w obiegu wszyscy zdają sobie z tego sprawę, mimo to w mediach niewiele się o tym mówi i nikt nic nie robi.

To wyżej to wymyślony zarys historii oparty na faktach w celu zadania kilku pytań.

Czy w ogóle w takiej sytuacji zwykły szary człowiek, nie mający wpływów i wielu środków pieniężnych może coś zrobić?
A ty co robisz w takiej sytuacji? Pozostajesz obojętny? Czy podejmiesz się jakiegoś działania?

sepän poika
Newbie

Re: Holocaust za naszych czasów

Post autor: sepän poika » 29 kwie 2013, 22:06

Patorek pisze:To wyżej to wymyślony zarys historii oparty na faktach w celu zadania kilku pytań.
Na jakich dokładnie faktach? Bo na świecie nikt sobie nie zdawał sprawy z rozmiarów holocaustu. Ba, nikt nawet sobie czegoś takiego nie mógł wyobrazić. Świadczą o tym na przykład relacje Karskiego. Zresztą podejrzewam, że nawet w Polsce mało kto miał pojęcie o tym, co się dzieje, bo raczej nikt się tym specjalnie nie chwalił.

No i jakie działania może podjąć osoba żyjąc w takiej np. Australii niby?

Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń
Imię: Twoje marzenie

Post autor: Patorek » 29 kwie 2013, 22:11

sepän poika, na faktach w znaczeniu, że Holocaust miał miejsce,
sytuacja dalsza, która została przedstawiona jest zmyślona. Chodzi mi o ogólną dyskusję,
czy wiedząc to cokolwiek można byłoby zrobić? Czy i tak historia potoczyłaby się bez zmian?

V
Newbie
Imię: Eljot

Post autor: V » 29 kwie 2013, 22:42

Patorek pisze:A ty co robisz w takiej sytuacji? Pozostajesz obojętny? Czy podejmiesz się jakiegoś działania?
Wstepuje do armii i lece skopać tyłek szwabom.

Usunięty 2094

Post autor: Usunięty 2094 » 02 maja 2013, 14:57

Patorek pisze:A ty co robisz w takiej sytuacji? Pozostajesz obojętny? Czy podejmiesz się jakiegoś działania?
Jednostka mało zdziała w takich sytuacjach. Sama bym się nigdzie nie ruszała, poza tym, jestem kobietą, a w tamtych czasach, kobiety siedziały w domach i opiekowały się dziećmi. Ale najchętniej zrobiłabym tak, jak V :P.
Poza tym, wydaje mi się, że mało osób wiedziało o rozmiarach tragedii, naprawdę mało, oprócz tych, którzy to przeżyli, ponieważ fałszowano liczbę zamordowanych do minimum.

powidlo
Newbie
Imię: Olga

Post autor: powidlo » 07 maja 2013, 10:40

Można by ewentualnie zebrać grupkę ludzi i zwrócić się do władz, chyba jedyna szansa, że coś ruszy - zwrócić się do kogoś, kogo przynajmniej w teorii można brać pod uwagę.

MatGamz

Post autor: MatGamz » 12 maja 2013, 11:27

A ty co robisz w takiej
sytuacji? Pozostajesz obojętny?
Czy podejmiesz się jakiegoś
działania?
Uprowadzam samolot z lotniska i wbijam się w budynek rządu, oczywiście w czasie gdy tam by był Hitlerek.

Pro
Newbie
Imię: Hubert

Post autor: Pro » 26 paź 2013, 9:59

Co robię? Nic. Cały świat był wówczas ogarnięty wojną i żyjąc na przykład w Stanach musiałbym albo pracować w kraju albo jechać walczyć(co w efekcie doprowadziło do zakończenia holocaustu, ale raczej pośrednio). Teraz też zdajemy sobie sprawę, że niewinni ludzie codziennie giną na całym świecie w jakichś bezsensownych wojnach(oczywiście nie na taką skalę) i nic nie możemy z tym zrobić jako jednostki. Są jakieś organizacje, ludzie, którzy się zajmują takimi rzeczami. Ja ze swojej perspektywy szarrego człowieka nie mogę z tym za wiele zrobić. Nie mówię, że to akceptuję, ale jednak jako przeciętny człowiek czy nawet żołnierz nie mam żadnego wpływu na takie rzeczy.

ODPOWIEDZ