Jaki jest wasz ulubiony obraz i dlaczego? Z czym wam się kojarzy? Posiadacie ulubionych malarzy bądź styl malarski?
Najbardziej lubię ekspresjonizm. Najlepiej oddaje to, jak postrzegam świat.
Cechy charakterystyczne to deformacja i ostro zamalowywane kontury przedmiotów. Ekspresjonizm miał na celu wyrażenie uczuć artysty. Przeciwstawiał się naturalizmowi. Wyraźna mimika w teatrze, w kinie kontrast barw. Ekspresjonizm odrzucał mentalność i obyczajowość mieszczańską. Postulował "odnowę sztuk" i twierdził, że poprzez deformację rzeczywistości przedstawianej w dziełach uzyskuje się obraz realności "bardziej ludzkiej", co prowadzić ma do moralnej odnowy ludzkości.
źródełko: wiki
Z ekspresjonizmem wiąże się mój ulubiony obraz: Krzyk Edvarda Muncha.
Krzyk (norw. Skrik) – obraz ekspresjonistyczny namalowany w 1893 r. przez norweskiego artystę Edvarda Muncha. Wielu krytyków sztuki uznało, że Krzyk to największe dzieło Muncha. Ich zdaniem obraz przedstawia współczesnego człowieka przeszytego bólem egzystencjalnym. Krajobraz w tle przedstawia fiord w pobliżu Oslo, widoczny ze wzgórza Ekeberg. Obrazowi nadawano też tytuł Płacz.
Krzyk, obok takich obrazów, jak Mona Lisa Leonarda da Vinci czy Słoneczniki Vincenta van Gogha, należy do najbardziej znanych obrazów na świecie. Jest uważany za arcydzieło ekspresjonizmu.
Dlaczego Krzyk? Bo widzę na nim ból, elementy turpizmu, patrzę i analizuję uczucia bohatera pod różnym kątem. Może prezentować miał schizofrenika, może żałobnika, może osobę w depresji. Kocham Krzyk za emocje.
Drugie miejsce zajmuje obraz olejny Ofelia Johna Everetta Millaisa. Głównie za nawiązanie do sztuki Hamlet Williama Szekspira oraz ponownie za emocje, tragizm, beznadziejną sytuację postaci. Przepadam również za muzycznym nawiązaniem do obrazu, mianowicie za Where the wild roses grow Kylie Minogue i Nicka Cave'a.
Trzecie i ostatnie- Babie lato Józefa Chełmońskiego
Mam do niego sentyment z uwagi na to, że posiada go moja babcia i wisi w jej pokoju.
Zapomniałam o Damie z gronostajem Leonarda da Vinci, który z kolei wisi w moim i sama go sobie sprawiłam.