Skąd się biorą sny?
Re: Skąd się biorą sny?
Wydaje mi się, że dimetylotryptamina (poprawcie mnie jeżeli się pomyliłem, nie pamiętam dokładnie) w skrócie DMT jest odpowiedzialne za powstawanie snów, ponieważ jest to substancja, która istnieje w mózgu dokładniej w szyszynce. Mózg produkuje największe ilości DMT właśnie gdy śpimy, a także przed śmiercią, stąd też bierze się tzw. śmierć kliniczna. Ale to jest tylko moje zdanie.
No tak. Fajnie, że pamiętasz takie nazwy, ale sama ta substancja nie tłumaczy dlaczego śni nam się akurat to, co nam się śni. A chyba o to chodziło w temacie i w sumie właśnie to jest najciekawsze w snach. Ja dziś jak wróciłem położyłem się na chwilę i śniło mi się(w skrócie), że ktoś zamknął mojego brata w kotłowni. Dimetylotryptamina nie jest chyba odpowiedzią na pytanie: "czemu tak było?"bananowy pisze:Wydaje mi się, że dimetylotryptamina (poprawcie mnie jeżeli się pomyliłem, nie pamiętam dokładnie) w skrócie DMT jest odpowiedzialne za powstawanie snów,

- Kamilz125
- uśmiechnij się ;)
- Imię: Kamil
Na moim blogu o snach jest tego maaasa. Dokładnie opisane jest, jak powstaje sen oraz dlaczego śnią się nam koszmary
Przechodząc, jeżeli coś nam się śniło i pamiętamy ten sen, wybudziliśmy się właśnie z fazy REM (z ang. Rapid Eye Movement).
To, co nam się śni, zależy od naszych przeżyć, lęków, bóli (wtedy śnią nam się koszmary), a sny pozytywne (marzycielskie, bardzo często odchodzące od rzeczywistości) są związane z naszymi marzeniami, myślami, celami, czegoś, co bardzo pragniemy lub po prostu z tym, co chcemy śnić. Właśnie w fazie REM wszystko się zaczyna, tj. tworzą się "marzenia senne" oraz obrazy, które przetwarzane są do mózgu, gdzie następnie przetwarzane są na "senną rzeczywistość".

To, co nam się śni, zależy od naszych przeżyć, lęków, bóli (wtedy śnią nam się koszmary), a sny pozytywne (marzycielskie, bardzo często odchodzące od rzeczywistości) są związane z naszymi marzeniami, myślami, celami, czegoś, co bardzo pragniemy lub po prostu z tym, co chcemy śnić. Właśnie w fazie REM wszystko się zaczyna, tj. tworzą się "marzenia senne" oraz obrazy, które przetwarzane są do mózgu, gdzie następnie przetwarzane są na "senną rzeczywistość".
MojeSlowo.pl - Dyskusje, porady, ciekawostki ; ) - zapraszamy!
Sen to sposób mózgu na uporządkowanie informacji, wspomnień. Na poradzenie sobie z wszystkimi fobiami/problemami/stresem/marzeniami naszej podświadomości. Bez jedzenia wytrzymamy wiele tygodni, bez picia dobry tydzień. Bez snu góra parę dni, później się zaczyna silna deprywacja, halucynacje, śmierć. Lubię teorię, wg której nasze łóżko jest jakby wehikułem, umożliwiającym przejście do innego wymiaru. W którym wszystko jest możliwe. Swego czasu lubiłem się bawić w świadome sny. Teraz uważam, że sny są fajne także wtedy, gdy się ich nie pamięta, się ma jedynie wrażenie fajnej przygody, gdy się budzi wypoczętym, ale bez świadomości tego co zaszło w naszej głowie.
A jak to się dzieję, że niektórzy wyrabiają w sobie nawyk, że pamiętają z jednej nocy wszystkie marzenia senne jakie mu się przyśniły? (zatem, bez względu, czy wybudzili się właśnie w fazie REM)Kamilz125 pisze: Dokładnie opisane jest, jak powstaje sen oraz dlaczego śnią się nam koszmaryPrzechodząc, jeżeli coś nam się śniło i pamiętamy ten sen, wybudziliśmy się właśnie z fazy REM
- Kamilz125
- uśmiechnij się ;)
Ma to znaczenie, ponieważ jeżeli będziesz krótko spał lub w ogóle i nie "przejdziesz" tej fazy (fazy REM), nic nie zapamiętasz ze swojego snu.(zatem, bez względu, czy wybudzili się właśnie w fazie REM)
Hmm, bardzo dobra "pamięć wstecz". Wystarczy, że dobrze "przeszukasz" swoją pamięć lub powrócisz do momentu, w którym zasnąłeś i odtworzysz wszystko od początku, a bardzo dużo (lub nawet całość) zapamiętasz ze swoich snów. Tak właśnie ćwiczysz swoją pamięć i po wielokrotnym powtarzaniu tych czynności, wiele zapamiętasz. Można również zapisywać takie sny na kartce zaraz po przebudzeniu się i je zapamiętywać.A jak to się dzieję, że niektórzy wyrabiają w sobie nawyk, że pamiętają z jednej nocy wszystkie marzenia senne jakie mu się przyśniły?
Kamilz125, na swoim blogu masz coś na temat śnienia świadomego?
- Kamilz125
- uśmiechnij się ;)
Ja zawsze kiedy mam odsłoniętą stopę albo cały jestem nie przykryty to zawsze jakieś głupie rzeczy mi sie śnią
zombie czy inny armagedon 

- Kamilz125
- uśmiechnij się ;)
Ale jesteś nieprzykryty lub masz odsłoniętą nogę przed snem? Tj. podczas, gdy zasypiasz? Czy jeżeli się wybudzisz?
Wg mnie, kiedy się wybudzisz i jesteś odkryty, zależy od snu, lub od tego, że organizm się broni (przykładowo mamy zakryty nos, usta i nie można podczas snu swobodnie oddychać).

- Angels Don't Kill
Skąd się biorą sny?
KIEDYŚ Z NASZEJ PODŚWIADOMOŚCI, NADŚWIADOMOŚCI, ŚWIADOMOŚCI, WSPOMNIEŃ, MARZEŃ, ODCZUĆ, TERAZ WIERDOLĄ CI SIĘ DO GŁOWY I WPUSZCZĄ SEN JAKI CHCĄ.