Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Szkoła w Waszych marzeniach

Masz marzenia? Pewnie tak, skoro tu jesteś. Podziel się nimi. Nieważne czy bezsensowne, drobne, czy ogromne. Nieważne jaki jesteś, o czym marzysz, jak patrzą na to inni. Marzenia nie znają ograniczeń, są dla każdego, są tylko Twoje.

Postautor: Peggy_Brown » pn 29 mar, 2010 17:14

Dreamer pisze:Istnieje proste wyjście. Dawać oceny w taki sposób, aby były odzwierciedleniem wiedzy.
To nie mogłoby być ocen tylko system punktowy.Wtedy byłoby sprawiedliwiej. A jak można dawać sprawiedliwie oceny kiedy jest ich zaledwie skala od 1do 6? Trzeba by zmienić wszystko. A i tak znajdzie się pokrzywdzony przez nowy wyznacznik wiedzy.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 174,267.30
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: persecutoria » pn 29 mar, 2010 21:08

Przede wszystkim - zlikwidowałabym podręczniki od języków (z polskim włącznie) i pozbyła się tzw. cwiczeń. Powód? Zbędne przeciążenie dla kręgosłupa, program często tak poukładany, że wszystko miesza się i nauczycielowi, i dzieciakom. Co do cwiczeń - wszystko, co tam jest, można moim zdaniem robic w zeszycie. Mam nadzieję, że nikt mnie nie będzie w przyszłości ścigał, czy trzymam się programu, bo zdecydowanie nie mam zamiaru ani się go trzymac, ani wymagac od moich uczniów podręczników. Pamiętam aż za dobrze czasy, kiedy wracałam ze szkoły, zrzucałam plecak, waliłam się na łożko i przez pół godziny nie byłam w stanie się poruszyc.
Druga sprawa - zmiana form prowadzenia zajęc przez nauczycieli i w ogóle niektórych nauczycieli. O dziwo, nie chodzi mi o tych, którzy czepiają się i wymagają "nie wiadomo ile" (z doświadczenia wiem, że więcej nie wymagają niż jest w programie, miałam trochę takich). Chodzi mi o tych miłych, u których można ściągac, którzy właśnie nie wymagają nic albo niezbyt wiele, bo taki nauczyciel nie jest moim zdaniem wiele wart jako dydaktyk. Zmieniłabym też tych, którzy na zajęciach tylko czytają z książki i niczego nie tłumaczą, nie próbują zaciekawic przedmiotem.
W kwestii systemu oceniania - myślę, że przyjęty dzisiaj nie jest zły, chociaż 50% pracy na 2 to moim zdaniem zdecydowane przegięcie. Lacha powinna byc wtedy, kiedy albo nie umiesz nic, albo oszukujesz (czyt. ściągasz - z miejsca).
No i wszelkie egzaminy... Poziom jest tak żałośnie niski, że chyba trzeba byc totalnym imbecylem, by miec z tego dzisiaj mniej niż 60%. Nie wiem, na cholerę po podstawówce męczyc dzieciaki egz. z języka, nie wiem, na cholerę męczyc tym gimnazjalistów, skoro najczęściej w szkole średniej i tak zaczynają język od podstaw (taaak, również angielski - w liceum rzygałam już Present Simplem i Continuosem). Matura... Polski - powrót do wypracowania o temacie przekrojowym i oblanie za 5 błędów ortograficznych. ?adnych głupich podziałów na rozszerzenie i podstawę, i żadnej głupiej matematyki.
Przedmioty? Gimnazjum i podstawówka idą tym programem, jaki jest, klasy w liceum w zależności od profilu. Jesteś na mat - fizie, to kuj matematykę i fizykę. Oczywiście nie oznacza to, że z klas ścisłych zlikwidowałabym polski, historie i języki, bo i tak spotykam się z wystarczającą ilością ignorantów, którzy nie wiedzą, kiedy II W.?. się zaczęła.
Hmm, no i języki... Nie ma narzuceń, że w profilu jest angielski i francuski, to chodzisz na te, chociaż wolisz np. rosyjski. Wybierasz dowolne 2 języki i zaiwaniasz na nie po normalnych zajęciach.
Lord, who made the lion and the lamb,
You decreed I should be what I am;
Would it spoil some vast eternal plan,
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 169,752.55
Imię: Ignac.
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Laleczka » wt 27 lip, 2010 15:55

ja tam na swoja szkołę nigdy nie narzekałam i nie narzekam, mozna powiedziec, że teraz po częsci ta moja szkoła jest własnie taka, jaka miałaby być w marzeniach
Bo jestem sobą
Laleczka
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 0.00

Re: Szkkoła w Waszych marzeniach

Postautor: ChocolateMousse » wt 27 lip, 2010 15:57

Dokładnie tak jak wygląda obecnie :). Wszystko jest dla naszego dobra tylko nie zawsze potrafimy to docenić...
Awatar użytkownika
ChocolateMousse
Bujający w obłokach

Cash on hand: 2,902.00

Postautor: Icannotfly. » czw 29 lip, 2010 01:56

perscecutoria pisze:W kwestii systemu oceniania - myślę, że przyjęty dzisiaj nie jest zły, chociaż 50% pracy na 2 to moim zdaniem zdecydowane przegięcie. Lacha powinna byc wtedy, kiedy albo nie umiesz nic, albo oszukujesz (czyt. ściągasz - z miejsca).

O dokładnie. Aż 50% na 2... Przesada...
I ten system punktowy by się przydał, a nie oceny.

Poza tym mogliby nie zadawać prac domowych na weekend i sprawdzianów zaraz w poniedziałek, powinien być czas na odpoczynek, który się nam należy.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 240,943.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: kioketsuke » wt 10 sie, 2010 02:24

w moich marzeniach szkoła nie istnieje, a ludzie posiadają wrodzoną wiedzę z każdej dziedziny, tyle, że do jej aktywowania muszą powiedzmy przeczytać księgi na temat tej dziedziny i im się pyk odkodowuje ; d
ねぇ 君が望む様に生きてきたはずなのに
どれくらい血を流せば許してくれるかな?...
kioketsuke
Extra marzyciel

Postautor: Katara » wt 10 sie, 2010 19:08

W moich marzeniach szkoła byłaby taka, w której łatwo się cuzymy, ale nie ma sprawdzania tej wiedzy. Uczysz się jeśli chcesz i ile chcesz. To co sie nauczysz przyda ci sie w życiu to co nie to nie. ^^ I już.
Katara
Początkujący marzyciel

Postautor: Oyen » wt 10 sie, 2010 21:00

do persce:
po czesci sie zgadzam ale z wiekszoscia nie.
1. cwiczenia i podreczniki. podreczniki powinny byc dostepne w szkolach bezodplatnie, ale w niektorych szkolach juz tak jest! cwiczenia sa potrzebne i zazwyczaj jest ok. 50 stron zeszycik, to byc musi. nie wyobrazam sobie, zeby nauczyciel wymyslal zadania ns poczekaniu, przygotowywal w domu zestawy zadan etc. skoro ma juz gotowe zbiorki zadan. to troche mija sie z celem.
2. sami nauczyciele. jak ktos przygotowuje sie w domu, regularnie i systematycznie albo poprostu jest zdolny i umie wszystko to co nauczyciel wylozyl, to chyba problemow nie powinno byc? rozumiem, ze nie kazdy jest az tak zdolny zeby wszystko ogarnac, ale jak piszesz sa i tacy co daja sciagac i maja gdzies czy cos wyniesiesz z zajec czy nie. tylko Ty nie wiesz np. w gimnazjum, ze dany zakres materialu moze Ci sie przydac w przyszlosci ( jezeli masz takie podejscie do nauki ). sa i tacy ktorzy maja pasje, lubia uczyc i w ogole maja smykalke do przekazywania wiadomosci ale nie wszyscy chca ta wiedze przyjac. tymbardziej ze sa zazwyczaj tacy, ktorzy maja dosc, ale innej pracy nie ma. sam cos czuje ze nie zostane inzynierem teleinformatyki, wiec dalej bede sie uczyl aby znalezc cos ciekawszego bo czuje, ze nie potrafilbym tej wiedzy przekazac dalej. a sa tacy ktorzy mimo takiej swiadomosci nadal zostaja nauczycielami, bo nie chce im sie zmienic swojej profesji czy tez nie moga tego zrobic z innych przyczyn losowych.
3.co do tego stonia oceniania to powinien byc taki jak na studiach. czyli 51% na zaliczenie. jak cos robic to chociaz w polowie. a nie, ktos bedzie strzelal albo napisze totalnie bzdety ale beda tam jakies elementy czegos dobrego i ma fartem zaliczyc to mnie krew zalewa.

nasz system nauczania jest skopany i to fakt. zamiast ciaglosci materialu np. z historii gdzie w liceum bylaby kontynuacja gimnazjum tj. w innych humanistycznych przedmiotach. zdecydowany, odgorny podzial na profile powinien byc we wszystkich gimnazjach. przedmioty tj. muzyka, plastyka, technika czy takie inne badziewia powinny byc zakonczone w podstawowce. wiecej zajec tematycznych powinno byc w gimnazjach. program nauczania jeden dla wszystkich niby jest ale i tak wiekszosc go nie realizuje ( bo realizacja nie jest tak jak piszecie, to ze nauczyciel przeczyta cos z ksiazki i jedzie dalej )
egzaminy w podstawowce, gimnazjum, liceach stoja na niskim poziomie ale zazwyczaj to wina szkoly ze jest tak a nie inaczej. sam gdy bede nauczycielem, postaram sie zeby byly zajecia dla uczniow zdolnych i tych co nie ogarniaja z materialem. zdaje sobie sprawe ze nie otrzymalbym za to zadnej kasy ale gdy taki dyrektor zauwazy tego efekty na pewno zreflektowalby sie ze to ma sens i ze powinno byc kontynuowane.
znam troche realia i wiem, ze szkoly nie maja pieniedzy na prawie nic. bedac w szkole sportowej,ktora regularnie zdobywala mistrzostwa KRAJU, dyrektorka, ktora na szczescie zwolnili, wolala kupic nowe lawki w 2 salach niz wyslac zawodnikow, ktorzy: reprezentuja szkole w calym kraju, poswiecaja swoj czas, zachecaja sponsorow do inwestowania, maja ambicje zeby osiagnac cos wiecej a tu taki psikus.
Awatar użytkownika
Oyen
Extra marzyciel

Cash on hand: 37.00
Imię: Kuba
Rozmarzony (1)

Postautor: persecutoria » wt 10 sie, 2010 23:13

A ja tylko opisałam szkołę swoich marzeń i już wielki raban. Nie mam ochoty czytać na świętą noc tego całego bełkotu, odwołam się jedynie do "biednych" nauczycieli, którzy podobno mieliby sobie wg mnie sami wymyślać zadania. Otóż mój drogi, jakbyś nie zauważył, nauczyciel ma od groma pana pomocy naukowych, można skserować i dać dzieciom na zajęciach, prawda? Zresztą, ideę mojej szkoły bez 2 mln podręczników zrozumiesz, jak będziesz miał kilkuletnie dziecko, które idąc do szkoły będzie nosiło plecak ważący tyle co 25% jego samego.
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Oyen » śr 11 sie, 2010 00:36

tylko Ty mialas ciezki plecak?

co do tych pomocy to po to sa cwiczenia. wygodniej chyba zajrzec do jednego zbioru niz do kserowek, ktore moga sie zgubic.
Mój blog o wszystkim i o niczym.

http://kudelification.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Oyen
Extra marzyciel

Cash on hand: 37.00
Imię: Kuba
Rozmarzony (1)

Postautor: persecutoria » śr 11 sie, 2010 10:43

Nie, nie ćwiczenia. Mają kupę własnych podręczników z zadaniami. No chyba, że u Ciebie korzystali tylko i wyłącznie z ćwiczeń. Kserówki można dawać na zajęciach i później zabierać po przepisaniu pracy domowej. A nawet jeśli dawać na stałe - szczerze mówiąc roztrzepanie ucznia to nie jest problem nauczyciela.
Przestań drążyć temat, bo się OT robi -.-
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Różyczka » ndz 19 gru, 2010 12:12

Hmm chciałabym by nauczyciele byli bardziej sprawiedliwi i wymagający z niektórych przedmiotów, by nie było faworyzowania wybranych uczniów. W sumie wydawałoby się, że jest to proste do spełnienia teoretycznie, w praktyce już z tym gorzej.
Awatar użytkownika
Różyczka
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Świruska » wt 17 maja, 2011 12:03

Mysle podobnie jak Różyczka, dodam jeszcze, ze chciałabym zeby można było wybierac przedmioty np. w liceum ktorych chce sie uczyc, a ktorych nie, bo czasem niepotrzebnie zawalają nauczyciele głowe innymi rzeczami.
Świruska
Marzyciel-Gaduła

Postautor: Tristezza » śr 20 lip, 2011 19:55

Więcej zajęć, na których można rozwijać zainteresowania, jak na przyklad zajęcia ze strzelania z łuku
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Postautor: elfox » pn 29 sie, 2011 00:51

Nauczyciele w mojej szkole są świetni :) Przyjacielscy i ogółem wyrozumiali :) Dużo jest w tym gronie przedstawicieli płci brzydkiej :kabel2:
Tylko uczniów można było wymienić.. xD
„Miłość zaczyna się od miłości siebie samego. Nie bądź egoistą, ale bądź pewien siebie. To dwie różne rzeczy. Nie bądź Narcyzem, nie popadaj w obsesję na swój temat, ale naturalna miłość do siebie jest konieczna, jest sprawą zasadniczą. Tylko wtedy, dzięki niej, możesz kochać kogoś innego.” Osho
Awatar użytkownika
elfox
Bujający w obłokach

Re: Szkoła w Waszych marzeniach

Postautor: Dafne » śr 04 sty, 2012 18:41

QueenDream pisze:Jak w Waszych marzeniach wyglądałaby Wasza szkoła/uczelnia?

Na pewno nauczyciele nie pytaliby w takiej szkole codziennie oraz rozumieli, że mamy też na głowie inne przedmioty, niż ten, który wykłada. Nie przypominaliby co lekcję o maturze, nie zadawaliby pytań dotyczących jednego dnia nieobecności (nie mówię o wychowawcach), nie dzwoniliby do rodziców, nie wykorzystywaliby swojej pozycji przeciw uczniowi.

Resztą się zadowolę.
Świat nie kończy się na firmamencie. Nie krąży tylko po najwyższych piętrach. Nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna.

Nieważne są żadne słowa, nasza miłość jest piękna.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 773,109.25
Bank: 0.00
Imię: Becia
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Poprzednia

Wróć do Sfera naszych marzeń