Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Negatywny wpływ marzeń

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Re: Negatywny wpływ marzeń

Postautor: piagizela » wt 07 lut, 2012 22:27

Bravurka pisze:Takie jest moje zdanie. Ty, rzecz jasna, masz prawo do swojego. Pozdrawiam.

Och, doprawdy. Złotko, bez takich, bo Twoje notowania lecą na łeb, na szyję.

W każdym razie - może to sprawka tego, że po mnie wszystko może spłynąć, jak po kaczce woda. W tych przypadkach u Ciebie problem jest w belce startowej, która kształtuje pragnienia/marzenia, może i po części możliwości, ale człowiek może znieść naprawdę wiele i z niemal wszystkim sobie poradzić. Kwestia tego, gdzie sobie stawia poprzeczkę i jak bardzo się mu chce.
Dla mnie nie ma sytuacji beznadziejnych.
:lick:
Awatar użytkownika
piagizela
Łapacz chmur

Cash on hand: 121,497.65
Medals: 1
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Bravurka » śr 08 lut, 2012 00:25

piagizela pisze:człowiek może znieść naprawdę wiele i z niemal wszystkim sobie poradzić. Kwestia tego, gdzie sobie stawia poprzeczkę i jak bardzo się mu chce.
Dla mnie nie ma sytuacji beznadziejnych.

No przecież temu nie przeczę. Dodaję tylko, że w moim worku, zwanym 'zdarzeniami losowymi', znajduje się więcej przedmiotów niż w twoim. I tyle. To wcale nie wyklucza możności poradzenia sobie niemal ze wszystkim.

piagizela pisze:Och, doprawdy. Złotko, bez takich, bo Twoje notowania lecą na łeb, na szyję.

Trudno, najwyżej usiądę w kąciku i będę płakać. A muszę przyznać, że wyglądam wtedy uroczo.
Masz jednak rację, zbyt skrótowo ujęłam myśl, więc ją rozwijam: Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Moja racja jest mojsza, twoja - twojsza. Ponieważ mam przeczucie, że w tej dyskusji nie dojdziemy już do żadnego konsensusu, tym zdaniem, przez które moje notowania spadły, chciałam zasygnalizować odejście od stołu. Żadnej z nas nie uda się, jak wnioskuję, przekonać drugiej strony, po co więc nabijać posty? Jestem już na to za stara, wybacz.

Dziękuję za uwagę.
Cukier, słodkości i różne śliczności...
Awatar użytkownika
Bravurka

Cash on hand: 9,450.55

Postautor: Raito » ndz 12 lut, 2012 21:49

sepän poika pisze:A może przeciwnie, uważacie, że to bzdura i nie ma takich rzeczy?

Osoba, która tak sądzi, nie powinna dostać klawiatury w ręce, bo nie wiedziałaby, jak składać zdania. Żadne z moich marzeń nigdy się nie spełniło. Marzenie jest, jak dym - nigdy go nie złapiesz.
Raito

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: Melancthe » pn 13 lut, 2012 10:36

sepän poika pisze:1) Ktoś o czymś bardzo marzy, ale w drodze do realizacji tego okazuje się w pewnym momencie, że osiągnięcie tego jest obiektywnie dla niego niemożliwe. Załamuje się i nie wie co ze sobą zrobić, w dodatku ma poczucie straconego czasu.

Coś takiego może przydarzyć się każdemu, ważnym jest jednak umieć odnaleźć nowy cel. Niekiedy taki "upadek" nie jest spowodowany samymi marzeniami, ale ogólną sytuacją w życiu danego człowieka. Trzeba również wziąć pod uwagę charakter - optymista pójdzie dalej z uśmiechem, a pesymista i tak będzie wątpił w sens swoich marzeń.

2) Ktoś o czymś marzy i to osiągnął, ale po osiągnięciu okazuje się, że nie smakuje to, że oczekiwania były zupełnie inne. Czuje się rozczarowany życiem i sobą.

Hah "powiało" mi tutaj schopenhaueryzmem.

3) Ktoś osiągnął jakieś marzenie, ale okazuje się, że w wyniku tego ucierpieli ludzie, na którym mu zależało.
itd.

Przed podjęciem decyzji o spełnianiu marzenia należy rozważyć co jest dla Ciebie ważniejsze. I dopiero wówczas wybrać drogę, Ci którzy tego nie robią są głupcami.

Zdarzyło się to wam? Obawiacie się tego? A może przeciwnie, uważacie, że to bzdura i nie ma takich rzeczy?

Zdarzyła mi się sytuacja nr. 3, ale mimo wszystko nie żałuję podjętych decyzji. Byłam świadoma tego co robię. Czy się obawiam? Nie, staram się mieć jak największą kontrolę nad biegiem wydarzeń, a gdy coś ode mnie nie zależy, dlaczego miałabym się tym przejmować? Mogę jedynie ciężko pracować by osiągnąć wyznaczone cele, które zrodziły się z moich marzeń.
Obrazek
Awatar użytkownika
Melancthe
Moderator

Cash on hand: 254,450.00
Imię: Wiola
Rozmarzony (1)

Postautor: UmiUmi » wt 28 lut, 2012 19:36

moje marzenia czynią ze mnie "forever alone" i chyba to jest najgorsze co sią z nimi wiąże ;p
You can't live without the fire
It's the heat that makes you strong
'Cause you're born to live and fight it all the way
~Within Temptation - Iron
Awatar użytkownika
UmiUmi
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 10,818.00
Imię: Umi

Postautor: Guśka » czw 22 mar, 2012 23:19

Marzenia na pewno są negatywne, przyćmiewają rzeczywistość ( jaka ona jest okrutna dla nas ). Poprzez marzenia wyobrażamy sobie czasem za dużo, myśli "o jak będzie fajnie! Musi się udać!", a jak przychodzi co do czego, wychodzi wszystko na odwrót i "wracamy" rozczarowani. Więc trzeba znać umiar sięgania po marzeń.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Gaduła (1)

Postautor: ho » czw 29 mar, 2012 05:09

To bardzo banalne - po prostu możemy zatracić się w fikcyjnej "rzeczywistości" (co to za pomysł, żeby coś fikcyjnego nazywać rzeczywistym :zdziwko: ), odrywając się od świata realnego. Tak naprawdę to nie jest wcale trudne, tak się w czymś zatracić.
' umrę ci kiedyś.

Oczy mi zamkniesz, i wtedy — swoje, smutne, zdziwione, bardzo otworzysz. '
Awatar użytkownika
ho
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 173,845.60
Bank: 249,990.00
Imię: Olga
Medals: 4
Marzyciel (1) Zwycięzca Konkursu (2) Gaduła (1)

Postautor: Guśka » czw 29 mar, 2012 15:53

Jasne, że marzenia mogą mieć negatywny wpływ na nas jak i na nasze otoczenie. Możemy całkiem stracić poczucie realności i ciągle marzyć o nierealnych rzeczach myśląc, że to się stanie. Marzenia też potrafią być zabójcze więc trzeba na nie uważać i "używać" ich w miarę rozsądku.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Gaduła (1)

Poprzednia

Wróć do Marzenia w rzeczywistości