Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Obozy, kolonie

"dzieciństwo jest jedyną porą, która trwa w nas całe życie", więc cofnijmy się trochę swoimi myślami do tego właśnie okresu. Przypomnij sobie jak było beztrosko, jak wszystko wydawało się być prostsze, jak cieszyły drobne rzeczy, a dorosłość aż tak nie przerażała.

Obozy, kolonie

Postautor: Tristezza » ndz 31 lip, 2011 13:48

Gdy byliście dziećmi jeździliście na różne kolonie czy obozy? Jak je wspominacie? Dobrze się wtedy bawiliście?
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Postautor: Master Jedi » ndz 31 lip, 2011 15:11

Nigdy nie jeździłam na żadne kolonie ani obozy. Szczerze to nigdy mnie nie ciągnęło, zresztą nie miałam z kim jeździć. ;)
Master jest tylko jeden... ja!
Awatar użytkownika
Master Jedi
Łapacz chmur

Cash on hand: 0.00
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Tristezza » ndz 31 lip, 2011 15:13

Master Jedi pisze:, zresztą nie miałam z kim jeździć.

ale jak to nie miałaś z kim jeździć? :D ja na przykład pojechalam na obóz nikogo nie znając, własnie także dla poznania nowych ludzi :P Nie widzialaś tez takiej opcji ? :)
I co boję się odkryć.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...

Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Postautor: persecutoria » ndz 31 lip, 2011 15:22

Raz w Jaworznie (?) i tylko dlatego, że jak moja klasa zdawała na kartę pływacką, ja akurat miałam różyczkę czy jakieś inne świństwo. Całe szczęście, że jechałam z dobrą koleżanką z klasy i jej siostrą, bo inaczej... byłam wtedy mniej aspołeczna niż dziś, a jednak ten dziecięcy ludek do mnie kompletnie nie przemówił. Dziś powiedziałabym, że pojechały ze mną próżne dziumdzie i idioci.
Nigdy więcej nie pojechałam na kolonie. Karta pływacka była zdana, mnie nie ciągnie do poznawania nowych ludzi, zresztą na wakacjach u ojca zahaczaliśmy zawsze i o góry, i morze, i czasem Holandię - za darmo. No i nikt mnie tam nie wkurzał.
Lord, who made the lion and the lamb,
You decreed I should be what I am;
Would it spoil some vast eternal plan,
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 169,752.55
Imię: Ignac.
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: ajwenhou » ndz 31 lip, 2011 16:16

nie byłam entuzjastką spędzania w ten sposób wakacji/ferii. pewnie dlatego, że byłam nieśmiała i ciężko szło mi nawiązywanie kontaktu z innymi dziećmi. raz pojechałam na taki obóz niedaleko mojej miejscowości i po tygodniu chciałam wracać do domu bo było mi tak strasznie źle ;P później to przeszło i jeździło się na jakieś kolonie organizowanie przez OHP albo kościół.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 308,615.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: Bum! » ndz 31 lip, 2011 17:43

Nie byłam nigdy na żadnej. Zawsze chciałam jechać gdzieś nad morze, ale były jakieś przeciwwskazania, a to za młoda a to to a to tamto, a później już nie było okazji.
"Sometimes I feel like there is no hope for me at all
But after while I am laughing loud because I love
So many things in my life I do appreciate
All of the moments I'm sure I won't ever forget"
Awatar użytkownika
Bum!
Marzyciel

Cash on hand: 236,524.25
Bank: 0.00
Medals: 3
Rozmarzony (1) Gaduła (1) User Roku (1)

Postautor: InfernalTear » ndz 31 lip, 2011 17:47

Cóż... ja się nie pochwalę żadnym świetnym wspomnieniem, gdyż nigdy nie byłam ani na kolonii, ani na żadnym obozie.
"I don't believe in fairy tales, but I believe in u and me..."
Awatar użytkownika
InfernalTear
Łapacz chmur

Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Tristezza » ndz 31 lip, 2011 17:49

InfernalTear pisze:Cóż... ja się nie pochwalę żadnym świetnym wspomnieniem, gdyż nigdy nie byłam ani na kolonii, ani na żadnym obozie.

A dlaczego? Nie chciałaś?
I co boję się odkryć.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...

Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Postautor: InfernalTear » ndz 31 lip, 2011 20:06

Raz nie miałam z kim jechać (samej mi się nie chciało), a zaś innym razem nie było kiedy.
"I don't believe in fairy tales, but I believe in u and me..."
Awatar użytkownika
InfernalTear
Łapacz chmur

Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Saya » ndz 31 lip, 2011 20:11

Nigdy nie byęłm na koloni, większość czasu w wakacje spędzałem albo u siebie w domu albo u dziadków.
Nzajomi mówili mi ze zanim bym do kogoś zagadal tam to juz by sie obóz konczył xD
Awatar użytkownika
Saya
Marzyciel

Cash on hand: 19,290.55
Rozmarzony (1)

Postautor: sepän poika » ndz 31 lip, 2011 21:35

Ja byłem na czymś w rodzaju kolonii dwa razy po tydzień. Za pierwszym razem była totalna masakra i prawdopodobnie najgorsze wspomnienia w życiu, za drugim było całkiem spoko, podobało mi się, aż żal było wyjeżdżać.
- wanna play the rape game?
- no
- that's the spirit!
Awatar użytkownika
sepän poika
Sponsor

Cash on hand: 261,985.45
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) Pomocnik (1)

Postautor: Iluminacja » ndz 31 lip, 2011 21:56

Nie nigdy nie byłam na żadnym obozie czy koloni. Jakoś mnie do tego nie ciągneło chyba, teraz tak myśle, że może i szkoda.. bo teraz to już jestem za stara na to :rotfl:
Mam jedno życie, jedno zdrowie i coś z tym zrobię
Gwarantuje Wam i sobie, że coś z tym zrobię
To mnie niszczy lecz to kocham, wiesz
To da mi siłę, lecz muszę zmienić to trochę
Awatar użytkownika
Iluminacja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 81,392.70
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) User Roku (1)

Postautor: Peggy_Brown » ndz 31 lip, 2011 22:02

Kolonie wspominam świetnie chociaż byłam tylko na trzech. Zawsze bałam się wyjazdu i pojechałam dopiero jak miałam 15 lat. Ale wspomnienia są niezapomniane i nawet teraz chętnie pojechałabym na jakiś obóz.
Czas mieliśmy zawsze wypełniony, poznałam mnóstwo sympatycznych ludzi, z którymi mam dzisiaj jakiś tam niewielki kontakt.
Nawet chciałam iść na kurs opiekuna kolonijnego ale już teraz zmieniłam zdanie.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 174,267.30
Rozmarzony (1)

Postautor: DexKanon » pn 01 sie, 2011 09:24

Na żadnych obozach lub koloniach nie byłem - za młodu się troszkę wstydzioszkałem, a później już mi się nie chciało... Ale gdybym mógł cofnąć czas, to czemu nie - pojechałbym ^^ .
[center]Ja jestem Cisza! Milcz dumny! Zabiorę Cię do trumny![/center]
Awatar użytkownika
DexKanon
Spełniacz Marzeń

Rozmarzony (1)

Postautor: QueenDream » pn 01 sie, 2011 09:34

Kiedyś bardzo chciałam jechać na jakąś kolonię jak byłam mała, ale nigdy rodzice mi na to nie pozwolili, nie chcieli mnie po prostu na tak długo puścić samej, żebym była z daleka od domu. Teraz stwierdzam, że może i dobrze zrobili, bo z opowiadań mojego młodszego kuzynostwa na koloniach nie ma rewelacji(przynajmniej według nich) i dodatkowo jest strasznie nudno. Co do obozów, kiedyś proponowano mi obóz siatkarski(myślałam, że darmowy więc się zgodziłam) a potem jak się dowiedziałam ile to kosztuje to bardzo szybko się wycofałam.
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 93,274.05
Imię: Aldona

Postautor: Ayla » pn 01 sie, 2011 10:25

Jeździłam na kolonie. Na pierwsze gdy miałam 8 lat. Cieszę się, że miałam okazję na kilku być. Nauczyłam się samodzielności. Poznałam dzieci z różnych regionów. Przez to, że byłam zawsze śmiała i otwarta na ludzi zawarłam mnóstwo fajnych znajomości, przeżyłam wiele fajnych chwil. Zakochałam się, byłam dwukrotną miss kolonii ;D

Sama chciałabym móc kiedyś moim dzieciom zafundować takie wyjazdy. By przeżyły to podobnie jak ja. Zwiedziły i poznały rzeczywistość również bez mamy i taty, a z dziećmi.
Pod moim sercem, inne bije serce,
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane,
Pod moim sercem małe rączki dziecka,
cichutko pukają do mojego serca ...
Ayla
Marzyciel-Gaduła+

Re: Obozy, kolonie

Postautor: poly » pn 01 sie, 2011 11:26

Tristezza pisze:Gdy byliście dziećmi jeździliście na różne kolonie czy obozy? Jak je wspominacie? Dobrze się wtedy bawiliście?

Byłam dwa razy. Raz na obozie językowym - bosko, nie myślałam, że coś tak kierunkowego może być tak ciekawe.
Drugi raz na Zielonej Szkole. I też było świetnie, szał ciał i woda. Fajnie.
Lubię Cię Edgar. Masz styl i klasę, zostań moim przydupasem.
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Cash on hand: 158,999.55
Imię: Iwona
Rozmarzony (1)

Postautor: Peggy_Brown » pn 01 sie, 2011 21:30

QueenDream pisze: i dodatkowo jest strasznie nudno.
ja tylko marzyłam o tym, by w któryś dzień się ponudzić. Więc trzeba było wybierać odpowiednie turnusy z ciekawymi programami.
Pozwiedzałam sobie trochę. Dzięki tym koloniom byłam na super wycieczkach, zobaczyłam wiele ciekawych miejsc i nie nudziłam się ani trochę.
A jak przyszedł wieczór mieliśmy ogniska, dyskoteki i inne tego typu zabawy.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 174,267.30
Rozmarzony (1)

Postautor: Lussi-M » pn 01 sie, 2011 22:56

Tak szczerze mówiąc nie byłem na takiej z prawdziwego zdarzenia kolonii. Zawsze były załatwiane przeważnie z dnia na dzień, gdzie po przyjeździe była tylko wszelaka nuda przez ponad 2 tygodnie. Inaczej już wyglądały obozy ( sportowe) tam zawsze mamy co robić. Właśnie jestem po tygodniowym obozie klubowym.
Nie rozmawiam z użytkownikami poprzez Prywatną Wiadomość. Wszelkie wiadomości będą ignorowane.
Awatar użytkownika
Lussi-M
V.I.P

Cash on hand: 13,333.05
Rozmarzony (1)

Postautor: Tristezza » pn 01 sie, 2011 23:08

Nie rozumiem dlaczego wiele osób (także Was :) ) uważa , że obozy i kolonie są nudne. Mnie na przykład strasznie się podobaja. Jeżdżę na letnie i zimowe od czterech lat z osobami w moim wieku, których na początku w ogóle nie znałam, a teraz mam w nich przyjaciół i dobrych znajomych :). Ponadto na tych obozach nie ma nawet chwili na nudę cały czas coś się dzieje, a nawet jak nie ma żadnych wycieczek, to sami fajnie sobie organizujemy czas. Ja osobiście bardzo sie cieszę, że zaczęłam jeźdźic na obozy (szczerze to prawie zmusiłam rodziców, żeby mnie wysłali), bo dla mnie jest to po prostu świetna zabawa. Nigdy tez nie zapomne co się tam działo, no cóż normlnie na pewno nie było ;)
I co boję się odkryć.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...

Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Postautor: partyk19 » wt 02 sie, 2011 01:18

Nie, nigdy na żadnej koloni nie byłem.
'Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie już na świecie. A skurwy.syny będą zawsze.'
Awatar użytkownika
partyk19
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 12,887.05

Postautor: Icannotfly. » śr 03 sie, 2011 23:52

Nie, nie jeździłam. Dlaczego? Aż mi wstyd o tym mówić, ale bałam się i wstydziłam STRASZNIE. Trzymałam się spódnicy mamy jak mogłam najmocniej i o żadnym samotnym, dłuższym wyjeździe nie było mowy. Nawet jak miałam pojechać do chrzestnej na parę dni w wakacje to kończyło się histerycznym płaczem, jakby mnie wieźli na ścięcie. Dziwnym byłam dzieckiem. Teraz bym sobie pojeździła na takie obozy, nawet z zupełnie obcymi mi ludźmi.

Byłam jedynie parę razy na Zielonej Szkole organizowanej przez szkołę, ale tam jechało pełno znajomych, więc trochę spokojniej do tego podchodziłam, poza tym byłam już troszkę starsza - mimo to trochę przeżywałam rozstanie z domem za każdym razem. :D
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 240,943.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: TrisHka » pn 08 sie, 2011 17:05

Ayla pisze:byłam dwukrotną miss kolonii

łeee, ja byłam tylko raz xD Ale pocieszam się tym, że tylko raz miałam styczność z takim konkursem ;P
Ayla pisze:Nauczyłam się samodzielności.

Ayla pisze:Zwiedziły i poznały rzeczywistość również bez mamy i taty, a z dziećmi.

Dokładnie myślę tak samo. Jak się kiedyś doczekam pociechy, to na 100% takie wyjazdy będzie miała zaplanowane. Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie będzie to dla mnie takie łatwe, ale tak będzie.

Każde moje wakacje były dokładnie zaplanowane tak, abym się nie nudziła. Jako dziecko, gdzie wszędzie było mnie pełno to bardzo chętnie jeździłam na kolonie czy też obozy. Kolonie były genialne. Zawsze poznawałam dużo ludzi i dobrze się bawiłam. Tęsknota mnie dopadała tylko pierwszego dnia. Że nie ma mamy, taty.. a już następnego dnia problemu nie było. Najgorzej szkoda było wracać xD Z jedną koleżanką, z takiej kolonii miałam kontakt listowny przez 5lat. Teraz przeszłyśmy na maile ;P Mieszka w Białej Podlaskiej i raz byłam u niej w odwiedzinach, a ona u mnie.
Obozy harcerskie, to było przeżycie xD Zimno jak nie wiem co.. Spanie w namiotach, ciemno, słychać sowy, jakieś 'dzikie zwierzęta' (czyt. straszący Nas koledzy <_< ).. 'toaleta' w jeziorku ^_^ , budowanie szałasów, rozpalanie ognisk, zdobywanie zdolności.. Super wspomnienia!
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: elfox » ndz 14 sie, 2011 18:28

Byłem na 3 harcerskich, 2 zuchowych. Mieliśmy coś takiego jak "rajd" > Wszyscy harcerze pakują się i jadą nawet o ponad 100 km odległego miasta na kilka dni. Zanim się dojedzie , to mi ja > razem trwają one ze 3-4 dni. Są strasznie męczące :> Zazwyczaj na stopy jechaliśmy > złapałem raz na 8 osób i 80 km pan nas podwiózł Dość duży wóz miał :D. Na moim ostatnim obozie pojechaliśmy aż do Berlina :>

Są też "manewry" > opuszczamy obóz na 3-4 dni, bierzemy tylko to co potrzebne do żucia i idziemy w totalną głuszę. To najbardziej męczący element obozu :D

Mam za sobą 2 obozy z chóru (nie kościelny .. a towarzystwo śpiewacze) > w tym wyjazd do Walii na konkurs ogólnoeuropejski chórów, a także wycieczki autokarem jednodniowe za granicę (z ośrodka - tam gdzie mieszkaliśmy).

Także 1 obóz wioślarski, bardzo ciężki sport > aktualnie mam zwolnienie , ale tak to 6 treningów tygodniowo mam.

Lubię obozy, bo można się wyrwać z miasta, wybiegać się do upadłego, a także nabyć wiele przydatnych cech i umiejętności :)
„Miłość zaczyna się od miłości siebie samego. Nie bądź egoistą, ale bądź pewien siebie. To dwie różne rzeczy. Nie bądź Narcyzem, nie popadaj w obsesję na swój temat, ale naturalna miłość do siebie jest konieczna, jest sprawą zasadniczą. Tylko wtedy, dzięki niej, możesz kochać kogoś innego.” Osho
Awatar użytkownika
elfox
Bujający w obłokach

Postautor: Bogini Śmiechu » śr 17 sie, 2011 17:46

QueenDream pisze:Kiedyś bardzo chciałam jechać na jakąś kolonię jak byłam mała, ale nigdy rodzice mi na to nie pozwolili, nie chcieli mnie po prostu na tak długo puścić samej, żebym była z daleka od domu.

A mnie rodzice co rok chcieli wysłać na jakieś kolonie, ale ja się nie dałam xD Nawet nie pamiętam czemu dokładnie nie chciałam. Po prostu nie chciałam ;p
Gdy cierpisz na bezsenność, nic nie wydaje się być prawdziwe. Wszystko jest kopią kopii.
Awatar użytkownika
Bogini Śmiechu
Marzyciel

Cash on hand: 107,438.95
Imię: Sylwia
Partia Zboczuchów (1) Rozmarzony (1)

Postautor: vestido » pt 19 sie, 2011 20:31

Nigdy na żadnej kolonii, ani obozie nie byłam i czuję się taka, hmmm... wybrakowana :(
Niestety już nie dam rady tego nadrobić :(
vestido
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Numer » pt 19 sie, 2011 20:33

Byłem raz na obozie sportowym , bardzo mi się podobało i chętnie bym tam pojechał jeszcze raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Numer
Grafik

Cash on hand: 25,129.15
Imię: Tomasz

Postautor: dreamy » pt 19 sie, 2011 20:33

Jeździłam. Zaczęłam jak miałam lat 12, a skończyłam rok temu.
Dzięki takim koloniom i obozom dużo zwiedziłam zarówno latem jak i zimną. :)
a dzisiaj radość przywiał mi wiatr, przez okno się wdarł, wraz z zapachem wiosny...
Awatar użytkownika
dreamy
Bujający w obłokach

Cash on hand: 27,876.00

Postautor: Dafne » pt 16 gru, 2011 16:22

Tristezza pisze:Gdy byliście dziećmi jeździliście na różne kolonie czy obozy? Jak je wspominacie? Dobrze się wtedy bawiliście?

Bawiłam się dobrze, ponieważ miałam świetną ekipę, na którą mogłam liczyć. Byliśmy dziećmi, miałam 12 lat, więc w takim wieku szybciej się nawiązuje znajomości, bo dzieci są bezkonfliktowe zazwyczaj. Było ekstra, trzy razy [12, 13, 15 lat] byłam w Białce Tatrzańskiej, na koloniach, a w tym roku na obozie w Czarnogórze. Byłam sama, bez koleżanek i źle się bawiłam w grupie obozowej, chociaż pogoda, klimat, ludzie- wspaniali.
Świat nie kończy się na firmamencie. Nie krąży tylko po najwyższych piętrach. Nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna.

Nieważne są żadne słowa, nasza miłość jest piękna.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 772,696.25
Imię: Becia
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: Karolajn » wt 03 sty, 2012 17:44

Ja nigdy nie była na żadnym obozie ani na kolonii, wolałam jechać sobie do babci na wieś, spotkać się kuzynami i kuzynkami i wspólnie spędzać czas. Nigdzie nie jest mi lepiej niż tam. Cisza, spokój.
Obrazek

Są tacy, co potrafią, a są tacy, co nie potrafią. W tym cała rzecz.

Szalenie zakochana. ♥
Awatar użytkownika
Karolajn
Bujający w obłokach

Cash on hand: 39,739.85
Imię: Karolina

Następna

Wróć do Kraj dzieciństwa i młodości