Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Wady wymowy

Tutaj możemy nieco dokładniej opisywać swój wygląd, charakter. Nie umieszczamy w tym dziale zdjęć - służy do tego album.

Postautor: QueenDream » czw 01 wrz, 2011 17:05

A co do Wad wymowy kogos kogo znamy, to moja mama ma problem z wypowiedzeniem "rehabilitacja" i zawsze rodzinka się z niej śmieje, zamiast tego słowa mówi "odnowa biologiczna" żeby sie z niej nie śmiali :P
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 93,274.05
Imię: Aldona

Postautor: partyk19 » pt 02 wrz, 2011 22:13

ajwenhou pisze:macie jakąś wadę wymowy?
Aktualnie nie, nie mam i nie pamiętam abym miał kiedyś, chociaż mogę się mylić. Musiałbym zapytać mamy. Co do przeszkadzania w komunikowaniu, na pewno na początku ciężko byłoby się przyzwyczaić do rozmów z taką osobą, ale z czasem do wszystkiego idzie się przyzwyczaić :]
'Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie już na świecie. A skurwy.syny będą zawsze.'
Awatar użytkownika
partyk19
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 12,887.05
Bank: 0.00

Re: Wady wymowy

Postautor: rose13 » czw 29 gru, 2011 10:09

mam problem z "r", moj byly mowil mi ze to urocze :oczami: , jak dla kogo
" So I run,
I run away
To the light of masochists,
And I leave behind,
This hurricane of fucking lies,
And I walked this line,
A million and one fucking times,
But not this time

I don't feel any shame,
I won't apologize "

Green Day Jesus of Suburbia
rose13
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 3,910.60
Imię: Marta

Postautor: Karolajn » czw 05 sty, 2012 15:47

ajwenhou pisze:macie jakąś wadę wymowy? mieliście kiedyś problem z wymawianiem 'r', a może wciąż go macie? chodziliście do logopedy? czy wada wymowy przeszkadza wam w komunikowaniu się i nawiązywaniu znajomości?
a może znacie kogoś kto ma problem z wymową? jak to na niego wpływa?

Nie, nie mam żadnej wady wymowy, ale miałam, w drugiej podstawówce nie umiałam wymówić "r", ale na szczęście już mogę, chociaż uważam, że to nie byłby taki wielki problem. Chodziłam do logopedy, musiałam wierszyków uczyć się na pamięć, byłam chyba z 5 razy. Znam takie osoby, kilka, jedną z nich jest mój chłopak, ale przyzwyczaiłam się do tego, nie jest to żadną przeszkodą.
Obrazek

Są tacy, co potrafią, a są tacy, co nie potrafią. W tym cała rzecz.

Szalenie zakochana. ♥
Awatar użytkownika
Karolajn
Bujający w obłokach

Cash on hand: 39,739.85
Bank: 0.00
Imię: Karolina

Postautor: Roland Deschain » pt 06 sty, 2012 12:18

Nie mam wady wymowy. Czasem jednak, szczególnie gdy emocje wezmą górę, zdarza mi się mówić zbyt szybko, a przez to ciut niezrozumiale i muszę powtarzać, to co powiedziałem.
Ten, który walczy z potworami, powinien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy patrzysz w otchłań, otchłań może zacząć patrzeć w ciebie.
Awatar użytkownika
Roland Deschain
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 30,218.15
Imię: Radek

Postautor: Midnight » pt 06 sty, 2012 12:45

Wśród licznych moich wad tych na szczęście nie posiadam. Z tym, że mówię bardzo szybko i nie zawsze jestem rozumiana - gdybym miała wadę wymowy, to już chyba w ogóle ludzie zakładaliby z góry, że mówię do nich w innym języku.
Ale mam raczej dobrą dykcję, więc jakoś sobie radzę z przekazywaniem innym ludziom zrozumiałych komunikatów, nawet mimo zastraszającej prędkości.
First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.
Awatar użytkownika
Midnight
Bujający w obłokach

Cash on hand: 115,367.65
Imię: Justyna

Postautor: rzeczywista » pt 06 sty, 2012 12:57

ajwenhou pisze:macie jakąś wadę wymowy? mieliście kiedyś problem z wymawianiem 'r', a może wciąż go macie? chodziliście do logopedy? czy wada wymowy przeszkadza wam w komunikowaniu się i nawiązywaniu znajomości?
a może znacie kogoś kto ma problem z wymową? jak to na niego wpływa?

Nie mam wady wymowy. Wymawiać "r" nauczyłam się stosunkowo wcześnie, bo w wieku 3-4 lat. Nigdy nie chodziłam do logopedy, w odróżnieniu od mojego starszego brata, który miał właśnie problemy z tą literką. Musiał wymachiwać językiem na wszystkie strony, trzymać język na podniebieniu i mówić "k, g, k, g", i tak dalej. Cieszę się, że ja nie musiałam tak ćwiczyć. Od niedawna mam aparat na podniebieniu, rozszerzający szczękę górną, która jest mniejsza względem dolnej - przez co mam krzywy zgryz. I ten aparat trochę przeszkadza mi w mówieniu. Teraz już na tyle się do niego przyzwyczaiłam, że mówię dosyć wyraźnie i normalnie. Mam jednak problem z wymawianiem: "ki", "gi", "kici kici" - i innymi głoskami, literkami, przy których wymawianiu trzeba dotknąć językiem podniebienia. Ale to przejściowe, kiedy mi usuną aparat wszystko wróci do normy. Nie jest to dla mnie większym problemem, już przywykłam.
Cum tacent, clamant.
Awatar użytkownika
rzeczywista
Bujający w obłokach

Cash on hand: 89,408.70
Medals: 1
Gaduła (1)

Postautor: Zielonaa » sob 07 sty, 2012 10:32

Mam niewielki problem z wymową "r". Polega to na tym, że w jednych słowach jest dźwięczne, a w innych mniej. Właściwie to lubię swoją wadę wymowy, o. U siebie podoba mi się, a u innych własciwie też często mnie urzeka. :)
Zielonaa
Marzyciel

Cash on hand: 4,841.05
Rozmarzony (1)

Postautor: ho » śr 28 mar, 2012 18:55

Rotaryzm, wymawiam "r" po francusku. To jest śmieszne, bo mam korzenie w niewielkiej części francuskie i jak byłam malutka, to troszkę po francusku mówiłam, nieco pamiętam. Teraz osoby które mnie po latach spotykają klną na moją dalszą rodzinkę, że mnie uczyli, bo to niby przez to. -.-
' umrę ci kiedyś.

Oczy mi zamkniesz, i wtedy — swoje, smutne, zdziwione, bardzo otworzysz. '
Awatar użytkownika
ho
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 173,845.60
Bank: 249,990.00
Imię: Olga
Medals: 4
Marzyciel (1) Zwycięzca Konkursu (2) Gaduła (1)

Postautor: Guśka » śr 28 mar, 2012 18:58

Nie mam wady wymowy, przynajmniej nikt mi o tym nie mówił, ani ja nic nie słyszałam.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Gaduła (1)

Postautor: Renfri » pn 16 kwie, 2012 18:47

Mam niewielką wadę wymowy, nie potrafię wymówić głoski "r". Mówię tak po francusku, niektórzy twierdzą, że pomiędzy "francusku a niemiecku". Kiedyś było tragicznie z tym, ale obecnie zdarza się, że mówię poprawnie.
W przeszłości spotkało mnie wiele przykrości związanych z moją wadą wymowy, chociażby wyśmiewanie czy czepianie się nauczycieli, że mówię niewyraźnie.
"Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry
My emotions
Frozen in an icy lake
I couldn't feel them
Until the ice began to break"

~Bruce Dickinson - Tears of the dragon
Awatar użytkownika
Renfri
Marzyciel-Gaduła+