http://www.enneagram.pl/
Rozwiążcie go i pochwalcie się wynikami

| Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim |
|---|
|
Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz! |

tez tak myslalam, dopoki nie wypelnilam go w przyplywie ogromnej radosci! i wyszlo ...Np. żeby wyszło 4w5, wystarczy mieć porządnego doła podczas wykonywania testu. Nie zmienia to jednak faktu, że to i tak najbardziej miarodajny test... Ja mimo wszystko polecam raczej czytać opisy (tylko też nie wtedy, kiedy jesteście wkurzeni, zbyt weseli, zbyt smutni itd.).

persecutoria pisze:4w5 nie są masochistami >_>
i tylko wydaje im się, że są inne niż wszyscy.

Postrockowa pisze:A czy Wy znacie swoją osobowość wg Enneagramu?

Dwójki są osobami, które widzą świat przez pryzmat spraw międzyludzkich i określają się poprzez służenie innym. Mogą być bezinteresowne, kochające i obdarowujące, lub też mogą być zależne, ambicjonalne i wrogie.
Dwójka jest najbardziej bezinteresownym typem w enneagramie.Dwójki są podatne na odbieranie życia jako fundamentalne "daj i bierz" w relacjach między ludźmi, których traktują jako jedną wielką rodzinę. Z takiego punktu widzenia, dawanie miłość staje się jednym z najważnieszych rzeczy jakie dwójki mogą innym ofiarować.Ludzie z tym typem mają dobrze rozwiniętą zdolność do identyfikowania się emocjonalnie z potrzebami innych. Mają oni silny nieświadomy zwyczaj wczuwania się w sytuację innych osób i intuicyjnego przepowiadania co w danej chwili taka osoba może odczuwać lub potrzebować.
Zdanie "użycz siebie innym ale również daj siebie sobie" najlepiej opisuje zdrowe dwójki. Są one również zdolne do odczuwania prawdziwie bezinteresownej miłości do innych i mają unikalne zdolności pasterskie.
Gdy dwójki są mniej zdrowe, nadal poświęcają dużo swojej uwagi innym, ale zaczynają tłumić swoje własne potrzeby i przekierowują swoją energię w kierunku dbania o innych niezależnie od tego czy inni tego potrzebują czy nie. Mogą zbytnio identyfikować się z innymi, tracąc sens własnego Ja, jednocześnie pokładając nadzieje w to, że ktoś je dostrzeże, doceni i pokocha.
To skrzydło daje dwójce nieco uczciwości i emocjonalnej stabilności. Gdy dwójka z tym skrzydłem jest zdrowa, pracuje według swoich zasad pomagania innym. Może się starać utrzymywać wysokie standardy. Etyka jest ważniejsza niż duma. Jest bardziej dyskretna i szanująca granice innych ludzi, a gdy jest smutna, ma tendencję do zamykania się w sobie i przeżywania silnych emocji wewnątrz. Jest bardziej melancholijna niż dwójka ze skrzydłem trzy.
Gdy jest w stresie, często myli swoje poczucie misji pomagania innym z potrzebami związanymi tylko z jej osobą. Może ślepo kierować się swoimi motywami, naruszać prywatność innych osób oraz starać się innych zdominować. Uważa, że jej akcje są zupełnie usprawiedliwione poczuciem, że pomaga w dobrej wierze. Może równiez skupiać się tylko i wyłącznie na pomaganiu innym. Jest to dla niej sposób aby unikać roztrzygania dylematu czy trzymać się swoich zasad etyczno-moralnych czy słuchać swoich własnych potrzeb.
Słynne dwójki ze skrzydłem jeden: Alan Alda, Bill Cosby, Matka Teresa, Yoko Ono, Danny Glover, arcybiskup Desmond Tutu.
A jak ktoś już wejdzie ze mną na ścieżkę wojenną,to..uuu..współczuję
Muszę pokazać,że mam swoje zdanie i jest ono dla mnie ważne
Ale nie zgodzę się z tym,że pomoc dla innych jest dla mnie najważniejsza. Lubię pomagać,ale mam też swoje priorytety i dążę do ich realizacji. Może dlatego jestem pracoholikiem? Lubię swoją pracę i wykonuję ją dokładnie i tak jak należy (teraz się tak nieskromnie pochwalę,ale taka jest prawda,bo ostatnio dostałam awans,więc coś w tym jest
)

Czwórka ze skrzydłem pieć: 4w5 - "Włóczęga"
Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.
Przyciąga go to, co niedostępne. Tragiczny, smutny, artystyczny, wrażliwy. Skupiony na nieobecnym kochanku lub utracie przyjaciela. Indywidualista często jest artystą lub ekscentrykiem (oryginalnie się ubiera i zachowuje).

Postrockowa pisze:Jesteś pierwszą osobą, którą znam o takim wyniku.![]()

Postrockowa pisze: i póki mi nie zajdziesz za skórę, to nie ma się co stresować o moje widzimisię na temat Twojej osobowości. ;p
Ale bardziej mi chodziło o ocenę samego charakteru jak mojej osoby 

Świadoma ósemka ze skrzydłem siedem jest często bardzo silna i ekspansywna. Towarzyska i chojna, może pokazywać radosne oblicze. Może być dynamiczna, skuteczna, energiczna. Często ma wysokie poczucie humoru i potrafi śmiać się z siebie. Generalnie bardzo ekstrawertyczna, ambitna i materialistyczna. Może mówić bardzo głośno i być w centrum zainteresowania, wieść prym wodzireja na imprezach. Czasem jest wizjonerska, może myśleć znacznie jaśniej niż ósemka ze skrzydłem 9; skrzydło 7 daje jej intelektualne umiejętności. Chętna do podejmowania ryzyka.
Gdy 8w7 jest w stresie, agresja połączona z apetytem, tworzy silną tendencję do uzależnień. Wiele ósemek ze skrzydłem siedem, ma problem z alkoholem lub narkotykami oraz pociąg do każdego innego rodzaju uzależnienia. Szybko zmieniający się temperament, markotność, egocentryzm, gwałtowne wybuchy gniewu. Ma tendencję do wzniecania chaosu, napuszania się, zadzierania nosa, myślenia o sobie narcystycznie. Może być beznadziejnie materialistyczna. Może wykorzystywać ludzi, wysysać z nich wszelką energię. Może mieć napady furii, jest skłonna do gwałtownych i agresywnych reakcji.
Ósemki są bezpośrednie, ufne we własne możliwości, odważne, opiekuńcze.

Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.
Czwórki należą do ludzi, którzy żyją głównie we własnej wyobraźni i własnych uczuciach.
Tak jak jedynki, czwórki porównują rzeczywistość z tym co mogłoby się zdarzyć. Czwórki mogą posiadać własne odczucia, że są tragicznymi romantykami, ale również mogą odczuwać poczucie traktowania się jako osoby bardzo wyjątkowej. Gdy czwórki są mniej zdrowe, skupiają się na tym co nieuniknione lub czego brakuje w ich życiu. Stają się negatywnie nastawieni i krytyczni, znajdując problem w każdej sytuacji w której się znajdują. Zwracają się wtedy do swojego wnętrza i używając wyobraźni wspominają inne miejsca i inne czasy. Czwórki często żyją przeszłością lub przyszłością, jakąkolwiek byleby by była bardziej zadowalająca niż teraźniejszość. Czwórki często zazdroszczą wszystkiego czego nie posiadają, wyolbrzymiając znaczenie powiedzenia "trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie". Potrzeba bycia dostrzeganym jako ktoś wyjątkowy, może również być bardziej widoczne. Czwórki są blisko związane ze swoimi uczuciami, ale gdy są nie zdrowe, przeobrażają swoje uczucia w melodramat. Mogą być pełne rozpaczy i nostalgii, domagając się rozpoznania i odrzucając wszystko co mogą dobrego otrzymać od przyjaciół. Niezdrowa czwórka może być bardzo markotna i nadwrażliwa. Wyniesione na powierzchnię poczucie swojej unikalności, może im dać poczucie bezkarności w złym zachowywaniu się, będąc egoistyczną i nieodpowiedzialną. Czwórki w tym stadium, skłaniają się ku odczuciom winy, wstydu, melancholii, zazdrości i bycia bezwartościowym.

Postrockowa pisze:Acid88, zwróć uwagę, że to nie ma nic wspólnego z tym jak jest, a jedynie jak może być.
![Kwadratowy :]](http://nasze-marzenia.eu/images/smilies/splash.gif)

) nadaje się chyba bardziej - skoro dotyczy usposobienia charakterologicznego.

a potem temat zaginął gdzieś w czeluściach.

Wróć do Nasz charakter, wygląd
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości