Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Osobowość wg Enneagramu

Tutaj możemy nieco dokładniej opisywać swój wygląd, charakter. Nie umieszczamy w tym dziale zdjęć - służy do tego album.

Postautor: Tristezza » ndz 31 lip, 2011 12:30

7 entuzjasta :D jak dla mnie idealne ;P
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Re: Osobowość wg Enneagramu

Postautor: przedsamobójca » śr 19 paź, 2011 20:25

Czwórka ze skrzydłem pieć: 4w5 - "Włóczęga"

Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posępne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.

Idealnie pasuje.
przedsamobójca

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: concrete » pn 28 lis, 2011 00:31

4w5
kiedyś już ten test robiłam, zgadza sie praktycznie większość.
concrete

Cash on hand: 916.00

Postautor: T85 » pn 28 lis, 2011 05:26

Kod: Zaznacz cały

Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Bardzo ciekawe czemu mnie ten wynik nie dziwi :P
Miłość piękna jest
Każdy o tym wie
Ale czasem gorsza jest niż śmierć

Brudne dzieci Side- Benia
T85
Łapacz chmur

Cash on hand: 129,082.70
Imię: Tomasz

Postautor: negra » pn 28 lis, 2011 15:06

O proszę, a chciałam o tym wspomnieć przedstawiając się :p Mój wynik 4w5 - włóczęga. Bardzo trafny opis mojej osoby : )
Marzenia nie umierają, to my zapominamy …
Awatar użytkownika
negra
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 32,777.30

Postautor: Dafne » pt 16 gru, 2011 22:44

Szóstka ze skrzydłem pięć: 6w5 - "Obrońca"

Szóstki z tym skrzydłem są generalnie introwertyczne i często bardzo inteligentne. Gdy są zdrowe, mają wiele zainteresowań jak również dużą znajomość rzeczy oraz posiadają wiele umiejętności. Są dobre w przewidywaniu przyszłości. Mogą mieć oryginalny punkt widzenia. Testują potencjalnych przyjaciół przez długi okres czasu, ale gdy już kogoś zaakceptują, to na dobre; do końca życia.
W stresie, szóstki z tym skrzydłem mogą okazywać emocjonalne odosobnienie. Silniej ujawnia się w nich połączenie z dziewiątką. Pokazują mało emocji, ale wyczuwa się u nich to, że czują się czymś dotknięte lub czymś poruszone. Rośnie w nich napięcie pomiędzy potrzebą bycia dostrzeganym, a potrzebą wycofania się w celu chronienia siebie. Mogą też się zachowywać arogancko, tajemniczo i cynicznie gdy się czegoś boją.
Najczęściej spotykane ze skrzydłem pięć, są fobiczne szóstki, które mogą być dyplomatyczne oraz "mówić" bez wypowiadania słów. Mogą dumać nad niesprawiedliwościami losu, spędzać samotnie czas rozwijać teorie konspiracji przeciwko sobie i innym. Gdy są samotne okazują oznaki paranoi. Podstępnie knują zemstę, są pasywne wobec innych i obwiniające siebie.

prawda
fałsz
brak koloru- wstrzymałam się z oceną

Czyli większość się zgadza. Test jest dobry.
Świat nie kończy się na firmamencie. Nie krąży tylko po najwyższych piętrach. Nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna.

Nieważne są żadne słowa, nasza miłość jest piękna.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 771,886.15
Bank: 0.00
Imię: Becia
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: rzeczywista » czw 29 gru, 2011 19:08

Od zawsze 4w5. Opis idealny. :chytry:

W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.
Cum tacent, clamant.
Awatar użytkownika
rzeczywista
Bujający w obłokach

Cash on hand: 89,408.70
Medals: 1
Gaduła (1)

Postautor: piagizela » czw 29 gru, 2011 21:28

Raz na jakiś czas robię, żeby zobaczyć zmiany. 4w5, czasem zmienia się tylko skrzydło.

praw mi dużo komplementów. Wiele dla mnie znaczą (...) szanuj mnie za mój wyjątkowy dar widzenia i moją intuicję

Tak, tak, tak.

mimo, że nie zawsze lubię gdy się mnie pociesza gdy mam melancholijny nastrój, to jednak ktoś mógłby mnie trochę rozweselić

To akurat bzdura. Jak jest mi źle, trzeba mnie zostawić w spokoju.

Co lubię w byciu czwórką: (...) bycie wyjątkową i bycie sporzestrzeganym jako wyjątkowa
łatwość odczuwania nastrojów innych ludzi

Jasne, ale kto by nie lubił?

odczuwania wstrętu do siebie i poczucia wstydu, wierzenia, że nie zasługuję na miłość

Cholera.

Tak mówią gwiazdy, nie ma siły, żeby mnie rozgryźć.
Ale to o alienacji to wszystko bzdury niesamowite. O rozpamiętywaniu, użalaniu się i śmierci też.
:lick:
Awatar użytkownika
piagizela
Łapacz chmur

Cash on hand: 121,497.65
Medals: 1
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: ho » śr 28 mar, 2012 18:47

4w5, niezmiennie, od zawsze.
' umrę ci kiedyś.

Oczy mi zamkniesz, i wtedy — swoje, smutne, zdziwione, bardzo otworzysz. '
Awatar użytkownika
ho
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 173,845.60
Bank: 249,990.00
Imię: Olga
Medals: 4
Marzyciel (1) Zwycięzca Konkursu (2) Gaduła (1)

Postautor: Araxir » pt 20 kwie, 2012 14:10

Robiłem ten test wiele razy i za każdym na zmianę wychodziło - 4w5 i 5w4... Co do trafności to naprawdę oba się zgadzają.
Żyjąc sam, żyję dla siebie
Awatar użytkownika
Araxir
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 8,948.00

Postautor: filozof90 » pn 23 kwie, 2012 21:49

Piątka ze skrzydłem cztery: 5w4 - "Obrazoburca"

Różnica między skrzydłami 4 i 6 w piątkach, jest taka sama jak między sztuką i nauką. Skrzydło cztery, daje piątce zmysł abstrakcyjny oraz intuicyjny odcień myślom, tak jakby piątka myślała za pomocą geometrycznych kształtów zamiast myśleć słowami lub realnymi obrazami. Piątka ze skrzydłem 4 może być artystycznie utalentowana i doświadczać emocjonalnych nastrojów jak czwórka. Połączenie intelektualnej i emocjonalnej wyobraźni. Ceni sobie świat filozofii i pięknego konstruowania myśli. Najlepszym dla niej światem jest połączenie umysłowych horyzontów i estetyki. Połączenie ciekawości i wrażliwości na odbiór z potrzebą tworzenia własnej unikalnej wizji.
Gdy 5w4 jest w stresie, wydaje się być jakby nieobecna, gdy jest o coś spytana, odpowiada szeptem. Jej zachowanie oscyluje pomiędzy chęcią odosobnienia, a przypływami przyjacielskiej troski. Może stać się nieuchwytna, niedostępna i abstrakcyjna. Zachowuje się jakby znajdowała się wewnątrz swojej kuli izolującej ją od świata. Czasem odnosi się wrażenie nieznacznego wywyższania się ponad innych. Wizerunek "nieobecnego profesora" dobrze opisuje piątki z tym skrzydłem. 5w4 jest niezwykle wrażliwa na otoczenie i uczucie zbytniej nadopiekuńczości innych. Bardzo przewraźliwiona na krytykę. Może bardzo wolno powracać do siebie po traumatycznych przeżyciach. Typowymi pułapkami dla 5w4 są izolowanie się i popadanie w melancholię oraz depersje o podłożu egzystencjalnym.

Słynne piątki ze skrzydłem cztery: Agatha Christie, Albert Einstein, George Lucas, David Lynch, Samuel Beckett, Stanley Kubrick, Stephen King, Freidrich Nietzsche.

Choć 4 lata temu w skzole wyszło mi 4w5. Jednak 5w4 lepiej do mnie pasuje, dużo lepiej.
Awatar użytkownika
filozof90
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 60,166.65
Bank: 0.00
Imię: Kamil

Postautor: Renfri » pt 27 kwie, 2012 00:53

Dwójka ze skrzydłem jeden: 2w1 - "Służący"

To skrzydło daje dwójce nieco uczciwości i emocjonalnej stabilności. Gdy dwójka z tym skrzydłem jest zdrowa, pracuje według swoich zasad pomagania innym. Może się starać utrzymywać wysokie standardy. Etyka jest ważniejsza niż duma. Jest bardziej dyskretna i szanująca granice innych ludzi, a gdy jest smutna, ma tendencję do zamykania się w sobie i przeżywania silnych emocji wewnątrz. Jest bardziej melancholijna niż dwójka ze skrzydłem trzy.
Gdy jest w stresie, często myli swoje poczucie misji pomagania innym z potrzebami związanymi tylko z jej osobą. Może ślepo kierować się swoimi motywami, naruszać prywatność innych osób oraz starać się innych zdominować. Uważa, że jej akcje są zupełnie usprawiedliwione poczuciem, że pomaga w dobrej wierze. Może równiez skupiać się tylko i wyłącznie na pomaganiu innym. Jest to dla niej sposób aby unikać roztrzygania dylematu czy trzymać się swoich zasad etyczno-moralnych czy słuchać swoich własnych potrzeb.

Coś tam się zgadza, ale nie wszystko. Kiedyś wyszło mi bardziej trafne.
"Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry
My emotions
Frozen in an icy lake
I couldn't feel them
Until the ice began to break"

~Bruce Dickinson - Tears of the dragon
Awatar użytkownika
Renfri
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 45,418.10
Imię: Paulina

Postautor: farfalla » pn 14 maja, 2012 13:52

Robiłam go już kilka razy :) . I ciągle ten sam wynik, czyli 4w5 - "Włóczęga". Także ok. 80% tego opisu zgadza się.
A ja nie chciałbym tak po prostu przeminąć...
Awatar użytkownika
farfalla
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 8,010.05

Postautor: Luck316 » pn 14 maja, 2012 14:48

"Te świątynie będą pełne głębokiej wiary w dobro świata, tak by karmiły ludzkosć ambrozją sposobów osiągania nieśmiertelności. A mocą tych wielkich dzieł wspomogę tych wszystkich, którzy opadają z sił w oceanie istnienia."- Jayarvarman VII, król Imperium Khmerów- o Angkor Wat.
Awatar użytkownika
Luck316
Bujający w obłokach

Cash on hand: 76,606.30
Imię: Łukasz

Poprzednia

Wróć do Nasz charakter, wygląd