Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Marzenie o stworzeniu miejsca dla zbliżania się do siebie

Masz marzenia? Pewnie tak, skoro tu jesteś. Podziel się nimi. Nieważne czy bezsensowne, drobne, czy ogromne. Nieważne jaki jesteś, o czym marzysz, jak patrzą na to inni. Marzenia nie znają ograniczeń, są dla każdego, są tylko Twoje.

Marzenie o stworzeniu miejsca dla zbliżania się do siebie

Postautor: dariush » śr 19 sty, 2011 19:56

Ciekawy jestem czy także ktoś ma takie marzenie by stworzyć miejsce (okoliczność) by ludzie mogli się poznawać / do siebie zbliżać / bawić się / przeżywać coś wspólnie.

Bardzo marzyłem kiedyś o tym by stworzyć takie miejsce w który moi znajomi z różnych gron mogli się ze sobą poznać i zauważyć swoją wyjątkowość.
Lubię i wiem że generalnie my jako "człowieki"bardzo lubimy poznawać inne człowieki...w szczególności takie wyjątkowo inne (zazwyczaj takich bardzo innych ludzi w swoim starym gronie już nie znajdziemy). Jednak mamy też pewne przyzwyczajenie (?)...strach(?)..i p oprostu dobrze nam jest w bezpiecznych starych grupach. Więc rzadko wychodząc poza nie nie poznajemy "innych" ludzi. Przez to jakby mniej poznajemy świata (bo co człowiek to inne spojrzenie na świat)..mniej poznajemy tych spojrzeń na świat..a one bardzo rozwijają.

a więc marzyłem o tym by stworzyć miejsce by zapoznać moich znajomych z różnych gron..by dzięki sobie stali się "lepsi"..marzyłem też o tym by takie miejsce stworzyć nie tylko dla moich znajomych (bo dla moich znajomych to już marzenie się spełnia - "mój pokoik")..no i wymyśliłem imprezownię w której będą tylko imprezy tematyczne (wstęp tylko dla zaangażowanych we współtworzenie klimatu)..szczegóły może później bo już długo..

czy miał/ma ktoś podobne marzenie ??
Awatar użytkownika
dariush

Cash on hand: 0.00

Postautor: QueenDream » śr 19 sty, 2011 20:44

ciekawe podejście do tego typu marzenia. niby wydaje się że jest to czysto banalne marzenie ale jakby jednak tak sie jemu przepatrzec to wcale takie banalne nie jest. ja raczej nie mam stałego grona przyjaciół czy też znajomych z ktorymi spędzam większość swego wolnego czasu czy też udaje się na imprezy więc po czesci takie marzenie nie jest mi potrzebne. ale przyznam szczerze że fajnie byłoby co jakiś czas poznawać ludzi z różnych środowisk aby jak ty to mowisz poznawać inne spojrzenie na świat.
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 93,274.05
Imię: Aldona

Postautor: Peggy_Brown » śr 19 sty, 2011 22:21

Nie miałam nigdy takich marzeń, bo dla mnie one są nierealne. Znajomi z jednego środowiska czasem spotkają się (ale niechętnie) ze znajomymi z drugiego. Tylko ja stałam między jednymi a drugimi.
Twoje marzenie jeśli sie spełni to będzie sukces. Ale samo stworzenie miejsca nie wystarczy, trzeba jeszcze umieć połączyć, zainteresować jednych odmiennością drugich. Trudne ale nie twierdzę, że niewykonalne. Powodzenia.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 174,267.30
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Icannotfly. » śr 19 sty, 2011 22:21

Ciekawy pomysł i możliwy do zrealizowania. Tylko czy inni ludzie będą tak chętnie do współpracy? :) Trzeba by było wymyślać coś, co każdego zadowoli, jak to mówią dla każdego coś dobrego, ale fajnie, że masz taki pomysł do zrzeszania ludzi. Żeby też nie było tak, że przyjdą ludzie, ze swoimi znajomymi i tak czy siak będą trzymać się w swoich grupkach zamiast faktycznie poznawać nawzajem. Sama chyba chętnie wybrałabym się na taką imprezę tematyczną, jeśli ktoś zorganizowałby coś podobnego. :)
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 240,943.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: Zorza » czw 20 sty, 2011 02:57

Pomysł jest bardzo fajny, bardzo miła alternatywa dla osób, które chciałyby "wyjść do ludzi" a nie bardzo wiedzą jak i nie bardzo mają gdzie znaleźć takowych. Myślę, że to mogłoby się udać gdyby większość przychodzących osób przychodziła z pozytywnym nastawieniem i chęcią zawiązania jakichś znajomości, doświadczenia dobrej zabawy :)
Obrazek
Nic nie zdarza się dwa razy tak samo
Awatar użytkownika
Zorza
Extra marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » czw 20 sty, 2011 11:04

dariush, fajne to,ale moje zdanie jest takie jak ma Peggy_Brown. Jest to do wykonania,ale będzie trudno. Tym bardziej,że ludzie są tak zróżnicowani,są tak różne typy charakterów.. Mimo wszystko trzymam kciuki :P
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: dariush » pt 28 sty, 2011 14:02

Właśnie to miałem na myśli w mym marzeniu..
Zorza pisze:alternatywa dla osób, które chciałyby "wyjść do ludzi" a nie bardzo wiedzą jak i nie bardzo mają gdzie znaleźć takowych.

A co do realności, oryginalności i niezwykłości tego marzenia...to jest ono najzwyklejsze i powszednie. Masa jest takich wydarzeń na świecie..wszędzie wokół nas..każde wydarzenie czy to kulturalne czy sportowe czy jakiekolwiek inne spontaniczne czy zaplanowane jest miejscem by "wyjść do ludzi" by poznać kogoś.
Jednak w tych wszystkich wydarzeniach celem głównym zazwyczaj nie jest poznawanie ludzi..jest to cel poboczny..o którym w większości przypadków nie jesteśmy świadomi..i nawet nie pomyślimy że moglibyśmy kogoś za poznać przy okazji "tego wydarzenia". Oczywiście są ludzie którzy chodzą na "wydarzenia" by kogoś poznawać..ale marzy mi się by było to powszechne i naturalne..żeby nie było że przychodzi tłum..i każdy się bawi sam ze sobą..obok siebie...żeby powszechne i normalne było to że bawimy się razem..by każde "wydarzenie" łączyło a nie dawało "tylko" przeżycie.
Awatar użytkownika
dariush

Postautor: Ruta » pt 24 cze, 2011 00:35

Miałam kiedyś coś podobnego - ale względem wybranej osoby. W sumie, choć teraz nie ma żadnej takiej dla mnie ważnej osoby, chciałabym mieć miejsce, do którego nikt nie będzie miał dostępu, a w którym tylko ja i ta osoba będziemy mogli spędzać czas. Nie przepadam za tłumami, więc zredukowałam po prostu ilość osób z grupy do pary.
Mogłoby to być jakieś mieszkanie, o którym nikt z naszych światów by nie wiedział. Byłby to nasz wspólny azyl. Oj tak, tęsknię za czymś takim.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 752,915.65
Bank: 0.00
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Postautor: zwariowany » pt 24 cze, 2011 19:43

Takich miejsc jest wiele. Tak mi się wydaje. Praca, szkoła, autobus, park, koncert, pub, przystanek, stacja kosmiczna... Szkoda, że ludzie są tak w sobie zamknięci, że potrzeba silnego impulsu aby zacząć z kimś rozmawiać.

Ja bym chciał codziennie widywać coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=VQ3d3KigPQM
Czysta zabawa i radość=] Gdyby tak na przystankach? Polubił bym komunikację miejską gdybym mógł tak sobie potańczyć przed autobusem ;]
"W górę szkło, wypijmy za błędy!."
zwariowany
Początkujący marzyciel

Postautor: TrisHka » sob 25 cze, 2011 15:33

zwariowany pisze:Czysta zabawa i radość=] Gdyby tak na przystankach? Polubił bym komunikację miejską gdybym mógł tak sobie potańczyć przed autobusem ;]

Jestem za! :D
Tylko szkoda, że ludzie są po prostu zbyt sztywni i mało co otwarci na jakiekolwiek tego typu wariacje. Ale sama bym potańczyła w takim tłoku xD
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Postautor: sepän poika » ndz 26 cze, 2011 09:45

zwariowany pisze:Ja bym chciał codziennie widywać coś takiego
A ja bym nie chciał :oczami: Szybko stałoby się nudne i wymuszone. No i pewnie zmiana byłaby taka, że krzywo by się patrzyło na ludzi, którzy nie biorą w tym udziału :>
- wanna play the rape game?
- no
- that's the spirit!
Awatar użytkownika
sepän poika
Sponsor

Cash on hand: 261,985.45
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) Pomocnik (1)

Postautor: TrisHka » ndz 26 cze, 2011 16:19

sepän poika pisze:Szybko stałoby się nudne i wymuszone.

Nawet jeśli, to chociaż zdrowsze niż stanie i nicnierobienie, o! :P
sepän poika pisze:No i pewnie zmiana byłaby taka, że krzywo by się patrzyło na ludzi, którzy nie biorą w tym udziału :>

A bo ludzie tacy już są.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Postautor: poly » pn 27 cze, 2011 11:22

TrisHka pisze:Nawet jeśli, to chociaż zdrowsze niż stanie i nicnierobienie, o! :P

W czym byłoby zdrowsze? Bo nie widzę większych plusów w tym :x

TrisHka pisze:A bo ludzie tacy już są.

A może zbytni ekspresjonizm uczuciami i emocjami, to trochę przesada?
Lubię Cię Edgar. Masz styl i klasę, zostań moim przydupasem.
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Cash on hand: 158,999.55
Imię: Iwona
Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » pn 27 cze, 2011 19:16

poly pisze:W czym byłoby zdrowsze? Bo nie widzę większych plusów w tym :x

Ruch to zdrowie :PPP
poly pisze:A może zbytni ekspresjonizm uczuciami i emocjami, to trochę przesada?

Nie o to mi chodziło. Ludzie już tacy są, że im musi 'coś' przeszkadzać. Jak nie jedno to drugie :>
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Postautor: poly » pn 27 cze, 2011 20:21

TrisHka pisze:Ruch to zdrowie :PPP

Albo kontuzje :P

TrisHka pisze:Nie o to mi chodziło. Ludzie już tacy są, że im musi 'coś' przeszkadzać. Jak nie jedno to drugie :>

Tru.
Ale właśnie, może za dużo to przesada? Nie jest tak, że emocje są sprawą dość osobistą?
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » pn 27 cze, 2011 20:26

poly pisze:Albo kontuzje

A stanie w miejscu powoduje zastój, też nie jest to fajne :P
poly pisze:Ale właśnie, może za dużo to przesada? Nie jest tak, że emocje są sprawą dość osobistą?

Za mało też jest przesadą. Emocje, emocjami. Lepiej jest z siebie wszystko wyrzucić/ wypocić niż w sobie tłamsić, o! :P
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Postautor: sepän poika » pn 27 cze, 2011 20:28

TrisHka pisze:Lepiej jest z siebie wszystko wyrzucić/ wypocić niż w sobie tłamsić, o!
Ano, najlepiej jak na przystanku ludzie "wypocą", a potem wsiądą do autobusu. Czysta rozkosz :oczami:
- wanna play the rape game?
- no
- that's the spirit!
Awatar użytkownika
sepän poika
Sponsor

Cash on hand: 261,985.45
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) Pomocnik (1)

Postautor: poly » pn 27 cze, 2011 20:31

TrisHka pisze:Za mało też jest przesadą. Emocje, emocjami. Lepiej jest z siebie wszystko wyrzucić/ wypocić niż w sobie tłamsić, o! :P

Dlaczego?
Nasze emocje są naszymi emocjami, po co puszczać w obieg? :>
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » pn 27 cze, 2011 20:37

sepän poika, odniosłam się ogólnie do upustu emocji xD
Kto ma śmierdzieć to i tak będzie śmierdział, więc.. ? :>

poly pisze:Dlaczego?

No nie ma przymusu, ale lepiej z siebie to co negatywne wywalić, nawet lekarz Ci to powie :PPP
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Postautor: Ruta » pn 27 cze, 2011 20:45

Miło by było jakbyście wrócili do tematu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 752,915.65
Bank: 0.00
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Wróć do Sfera naszych marzeń