Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Egoista czy altrusita?

Tutaj możemy nieco dokładniej opisywać swój wygląd, charakter. Nie umieszczamy w tym dziale zdjęć - służy do tego album.

Egoista czy altrusita?

Postautor: Bird » śr 17 lis, 2010 19:36

Kim jesteście z charakteru? Egoistami czy raczej altruistami? Co na to wpływa że jesteście pod tym względem tacy a nie inni?
Bo ludzi można ocenić tylko z lotu ptaka
Bird
Bujający w obłokach

Cash on hand: 47.00

Postautor: Icannotfly. » śr 17 lis, 2010 21:09

Myślę, że każdy z nas ma coś z egoisty. Może w małym stopniu ale jednak ten nasz egoizm się ujawnia, czasem nawet trzeba, żeby inni za bardzo nie wykorzystali naszej uprzejmości i nie weszli nam na głowę. Jednak mi bliżej do altruisty, co jest dziwne, bo jestem jedynaczką. Jednak lubię się dzielić i pomagać, więc często to robię.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 240,943.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: Peggy_Brown » śr 17 lis, 2010 21:32

Jednym i drugim.
Jak wspomniała Icannotfly każdy ma w sobie coś z egoisty. nie wierzę w altruizm całkowity.
I sama też mam. Muszę myśleć o sobie kiedy inni tego nie robią:)
Ale na pierwszym planie zawsze stawiałam tych innych.
Sytuacja mi się przypomina kiedy to przyjaciółka po rozstaniu z chłopakiem mocno płakała. Po pracy od razu pojechałam do niej mimo tego, że groziło to zawaleniem egzaminu na drugi dzień.
Pomogłam jej, egzamin zdałam na 4,5 i byłam z siebie bardzo zadowolona, że ktoś mnie potrzebował:).
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 174,267.30
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Zorza » śr 17 lis, 2010 21:33

Ja jestem czymś pomiędzy. Egoistką na tyle by nie dać sobie wchodzić do ogródka czy jeździć po mojej autonomii. Altruistką na tyle by pomagać innym nie stając się przy tym niewolnicą czyichś poleceń.

Uważam, że każdy powinien dbać o siebie i swoje interesy na tyle by czuć, że to co robi, a także to co robi się w stosunku do niego satysfakcjonuje go. Ale jako że nie żyjemy sami na tym świecie, to powinniśmy dawać też coś od siebie innym, co nie oznacza pozwalania innym by na nas żerowali czy wmawiali, że istniejemy po to by w kółko latać wokół innych. Wspieranie drugiej osoby, niesienie jej pomocy jest dla mnie czymś naturalnym jeśli wiem, że mogę liczyć na wdzięczność (a nie że się należy) lub jeśli jestem z kimś blisko.
Obrazek
Nic nie zdarza się dwa razy tak samo
Awatar użytkownika
Zorza
Extra marzyciel

Cash on hand: 0.00
Rozmarzony (1)

Postautor: ajwenhou » śr 17 lis, 2010 21:44

Icannotfly. pisze:Jednak mi bliżej do altruisty, co jest dziwne, bo jestem jedynaczką.

mnie też zawsze to zaskakiwało. też jestem jedynaczką, powinnam egoizm mieć we krwi, i nie twierdzę, że nie mam, ale uwielbiam pomagać innym, dzielić się. sprawia mi to ogromną radość.
może to po części dlatego, że wychowywałam się z siostrą cioteczną, mieszkamy razem odkąd pamiętam i nie byłam zawsze faworyzowana, nie wszystko było tylko moje.
ale egoizm w granicach rozsądku jest zdrowy.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 308,615.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: alyouidiot » śr 17 lis, 2010 21:44

nienawidze oceniac samej siebie i mi to nie wychodzi -> ale ponoc egoistka nie jestem (choc w pewnym sensie kazdy jest no ale potraktujmy to jako sens przesadnego egoizmu)
altruistka? nie, to chyba tez za mocne slowo ale sklanialo by sie bardziej ku temu

w moich codziennych sprawach tego nie widac, bo mysli nie sa widoczne, dlatego czesto slysze ze jestem egoistka, ale nie mam zamiaru sie wyklocac. wazne jest to co my wiemy, wazne jest ze my znamy nasze zamiary i z nich sami mozemy sie rozliczyc.
ain't no sunshine when he's gone
Awatar użytkownika
alyouidiot
Bujający w obłokach

Postautor: persecutoria » śr 17 lis, 2010 21:45

Zależy z kim mam do czynienia. Jeśli ktoś jest rzeczywiście słabszy, biedniejszy, jest zwierzątkiem :P - altruista, zrobię dla niego co tylko będę w stanie. Również dla tych, których choc trochę lubię i mnie nie męczą. Podwieźc Cię - spoko, odprowadzic - spoko, chcesz notatki - spoko, chcesz pic - spoko...
Jeżeli jednak ktoś próbuje mnie oszukiwac albo kombinuje, jak się dorobic moim (albo cudzym) kosztem (a takich nie brakuje), to nawet nie egoista, a Egoista. Radź se sam, może jeszcze ja Cię wykorzystam, skoro sobie tak świetnie radzisz. A perse krew wypije, a dziury nie zostawi... :]

też jestem jedynaczką, powinnam egoizm mieć we krwi

Błąd. Przymus dzielenia się z rodzeństwem nieraz częściej budzi egoizm w dziecku niż kiedy jest ono jedynakiem i ma wszystko dla siebie :) ale to już kwestia, jak podejdą do sprawy rodzice. Też jestem jedynaczką.
Lord, who made the lion and the lamb,
You decreed I should be what I am;
Would it spoil some vast eternal plan,
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 169,752.55
Imię: Ignac.
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Peggy_Brown » śr 17 lis, 2010 22:08

Bycie jedynakiem nie oznacza egoizmu. Znam kilku jedynaków, którzy do nich nie należą. Wszystko w granicy rozsądku. Są też tacy, którzy są egoistami wielkimi... To zależy od wychowania tak sądzę, nie od faktu posiadania rodzeństwa.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 174,267.30
Rozmarzony (1)

Postautor: alyouidiot » śr 17 lis, 2010 22:09

dokladnie, nie oznacza. tez jestem jedynaczka i czesto z gory dostaje taka etykietke i bardzo trudno jest sie jej pozbyc! bardzo!
ain't no sunshine when he's gone
Awatar użytkownika
alyouidiot
Bujający w obłokach

Postautor: Melancthe » śr 17 lis, 2010 22:38

Hmm....gdy ktoś trafi w czuły punkt potrafię postąpić altruistycznie, jednak przez większość życia zachowuję się jak zapatrzona w siebie egoistka i to mnie naprawdę denerwuje.

To zależy od wychowania, tak sądzę, nie od faktu posiadania rodzeństwa.

Zgadzam się z Peggy_Brown, w dużej mierze zależy to od tego jak atmosfera panowała w domu. Gdy np. jedno z rodzeństwa było faworyzowane, albo dzieciaki chcąc-nie chcąc musiały się dzielić między sobą, może to wpłynąć negatywnie na naszą psychikę i w przyszłości będziemy takimi Scrooge'ami...Jedynacy rozpieszczani do granic możliwości lepsi nie będą...

Drodzy rodzice, czas wychowywać swe pociechy na LUDZI! Bo to od was sporo zależy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Melancthe
Moderator

Cash on hand: 254,450.00
Imię: Wiola
Rozmarzony (1)

Postautor: Bum! » śr 17 lis, 2010 22:39

Bycie jedynakiem nie oznacza egoizmu. Znam kilku jedynaków, którzy do nich nie należą. Wszystko w granicy rozsądku. Są też tacy, którzy są egoistami wielkimi... To zależy od wychowania tak sądzę, nie od faktu posiadania rodzeństwa.

Ci rozpieszczani myslą, ze zawsze dostaną wszystko bo im się to przedewszystkim należy.

Raczej nie wierze w bycie całkowitym altruista i takie zachowanie żeby to udowodnić było by dla mnie bardzo udawanym.
Każdy ma swoje potrzeby i gdzies tam w głębi zawsze o nich myśli i do nich dąży, pragnie je realizowac.

W moim przypadku bywa to różnie, jesli jest możliwosc, ze moge komuś pomóc robię to. Są tez osoby dla których na prawde zrobiła bym wiele i przy których moze nie zapominam o sobie, ale mam w głowie taką myśl " dlaczego by nie, nic się nie stanie jesli zrobię coś dla niej nie dla siebie".

Ale sa tez sytuację w których mówię stanowcze nie i chce realizowac siebie, chcę spełnić swe pragnienie.

Po trupach do celu jednak nie idę.
Raczej spoglądajac przed siebie, za siebie i na boki.
"Sometimes I feel like there is no hope for me at all
But after while I am laughing loud because I love
So many things in my life I do appreciate
All of the moments I'm sure I won't ever forget"
Awatar użytkownika
Bum!
Marzyciel

Cash on hand: 236,524.25
Bank: 0.00
Medals: 3
Rozmarzony (1) Gaduła (1) User Roku (1)

Postautor: babka cukrowa » ndz 21 lis, 2010 15:17

Jestem altruistką i to w pełnym słowa znaczeniu. Powiem wam dlaczego ?Ponieważ zawsze stawiam sprawy innych na 1 miejscu a moj idą na plan dalszy. Poświęciłam swojej mamie 1o lat Tak ,tak 10 lat gdy złamała sobie nogę mając 82 lata a po 2 miesiącach dostała paraliżu od połowy w dół więc o chodzeniu nie było mowy. Opiekowałam się nią 10 lat. Nie myślałam przez te lata o sobie ,o tym że nie mogę nigdzie wyjechać i muszę być dyspozycyjna przez 24 godz na dobę Nigdy nie narzekałam że mi ciężko ,że może oddam ją do zakładu a ja odpocznę. Nigdy po za tym jak zarobiłam jakieś pieniądze zawsze myślałam jak pomóc dzieciom. Nie dawałam im pieniędzy ale zrobiłam tyle jedzenia(nie wydawając duzo bo moja renta jest mała)wiedząc że mają co jeść

[ Komentarz dodany przez: HaGie: Nie 21 Lis, 2010 ]
Proszę pamiętać o interpunkcji, a także proszę sprawdzać poprawność posta, przed opublikowaniem. HaGie.
Ostatnio zmieniony ndz 21 lis, 2010 15:25 przez babka cukrowa, łącznie zmieniany 2 razy
babka cukrowa
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: anielica19 » czw 25 lis, 2010 00:06

Podejrzewam, iż mam w sobie te dwie cechy.
Zapewne jak każdy człowiek.Każdy jest egoistom, ale nie każdy żyje w ten sposób.
Zdecydowanie jednak jestem altruistkom.
Lubię pomagać ludziom, tracić swój czas, niż zająć się własną osobą.
Dzięki takim zachowaniom, pomagam również sobie.
Niemy świat
to dziś
konieczność ,
ból i męka
jest jego godłem ,
a ludzie
widząc bliźniego
w potrzebie
są obojętni...
Awatar użytkownika
anielica19
Extra marzyciel

Cash on hand: 106.00
Rozmarzony (1)

Postautor: Leah » wt 07 gru, 2010 14:27

Jestem czymś po środku. Każdego traktuję trochę inaczej. Jednych, tych których nie lubię, denerwują mnie lub po prostu nie jestem nimi jakoś specjalnie zainetresowana, ignoruję. O tych, których lubię lub po prostu widzę że nie mogą sobie poradzić z jakimiś problemami, staram się dbać i wtedy zapominam o swoich sprawach, bardziej troszcząc się o ich sprawy. Ale jestem chyba jednak bardziej egoistką niż altruistką.
Leah
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: DexKanon » wt 07 gru, 2010 20:25

Jeśli chodzi o ludzi, których za bardzo nie lubię lub za nimi nie przepadam, to względem nich jestem egoistą. A co do ludzi na których mi zależy... względem nich też jestem egoistą - pomagam im dlatego, że jakbym tego nie zrobił to czułbym się źle, czułbym że ich zawiodłem :D .

Czyli altruistą jestem tylko wyłacznie dla osób w jakiś sposób dla mnie bliskich.
[center]Ja jestem Cisza! Milcz dumny! Zabiorę Cię do trumny![/center]
Awatar użytkownika
DexKanon
Spełniacz Marzeń

Rozmarzony (1)

Postautor: Bogini Śmiechu » śr 08 gru, 2010 20:59

Dla osób, które coś dla mnie znaczą, dla tych, którym potrafię okazać współczucie jestem altruistką. Jednak częściej pojawia się u mnie egoizm, no przecież ja też jestem ważna:)
Gdy cierpisz na bezsenność, nic nie wydaje się być prawdziwe. Wszystko jest kopią kopii.
Awatar użytkownika
Bogini Śmiechu
Marzyciel

Cash on hand: 107,438.95
Imię: Sylwia
Medals: 2
Partia Zboczuchów (1) Rozmarzony (1)

Postautor: Enia » sob 11 gru, 2010 19:42

Mam ten problem, że jestem bardziej altruistką. Na pewno dla tego, że mam rodzeństwo, starsze, co prawda, ale jednak. A jak to się mówi: "Jeśli masz miękkie serce, musisz mieć twardy tyłek". Egoistką też jestem, bo, jak już zauważyliście, każdy z nas ma w sobie coś z egoisty.
"Glany to takie trampki" :D

"Człowiek może stać się na prawdę silny dopiero wtedy, gdy postanowi ochraniać coś bardzo dla siebie ważnego."
-Haku

Obrazek
Awatar użytkownika
Enia
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Panna Jackson » ndz 06 lut, 2011 00:44

Ja jestem altruistką, z tego też względu, że jestem bardzo wrażliwa i "przejmuję się całym światem tylko nie sobą" jak to stwierdziła moja znajoma.
Czerpię wielką radość ze szczęścia innych i wiążę przyszłość z działalnością charytatywną.

Ale coś z egoisty pewnie też we mnie jest, np. moich rzeczy z Michaelem nikomu bym nie oddała :] :P
Obrazek
Panna Jackson

Postautor: anussc » pt 11 lut, 2011 10:39

jestem altruistką, nigdy nie byłam egoistką.. Słucham innych i staram się im pomóc
anussc
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 6,725.55
Imię: Anna

Postautor: Nomadin » pt 11 lut, 2011 11:06

Ja jestem egoistą. Altruizmu we mnie tyle co kot napłakał. Jest co najwyżej jedna, dwie osoby które stawiam wyżej od siebie ale tak...mam wszystko i wszystkich w 4 literach i obchodzi mnie tylko co ja chce. Pomagać innym mi się po prostu nie chce ani nie czuje takiej potrzeby. Jak coś wyrzucam i ktoś mi mówi, że tam gdzieś to głodują czy coś w tym stylu nie obchodzi mnie to, tak samo jak mi ktoś gdera, że przyroda cierpi.
"Let us go inside, something's on THEIR mind
THEY are still alive, can You feel THEIR eyes
Can You feel THEIR eyes?
Now that You are stuck with me You
better be my friend."
Obrazek
Awatar użytkownika
Nomadin
Extra marzyciel

Cash on hand: 8,868.20
Rozmarzony (1)

Postautor: Grabarz91 » pt 11 lut, 2011 12:01

Jestem egoistą i i altruistą po części. Czemu altruista? Często rezygnuję z czegoś ustępując miejsca innym, staram się pomagać jeżeli wiem, że jestem w stanie to zrobić, nawet jeżeli nie bardzo mam na to czas. Z drugiej strony często często myślę bardzo egoistycznie, interesuję się tylko sobą. Zależy od nastroju dużo...
"Do you know what the scariest thing is?
To not know your place in this world...
to not know why you're here…"
Awatar użytkownika
Grabarz91
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Fantazja » pt 11 lut, 2011 12:59

Sadze, ze jednak więcej mi z egoistki. Altruizm ujawnia się u mnie tylko wtedy, kiedy mam do czynienia z krzywda dzieci, zwierząt, no i generalnie kogoś słabszego, kto wzbudza moja litość, wtedy zrobię wszystko, żeby takiemu komuś/czemuś pomoc, nawet kosztem swojego dobra.
Głupotę to tu możesz kupić nawet jak chcesz w sklepie,
Sprzedawca Cię poklepie po ramieniu, bo ty płacisz,
Jak chcesz mamy w promocji tu kopa w dupę gratis
Awatar użytkownika
Fantazja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 18,027.65
Rozmarzony (1)

Postautor: V » czw 14 kwie, 2011 17:34

Raczej altruista. Choć ostatnimi czasy bardziej egoizm się mię trzyma.
`Nie czuj się zobowiązana wyrazić zachwyt moją osobą. John zrobił to już na wszelkie możliwe w języku angielskim sposoby.`
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Cash on hand: 102,943.55
Imię: Eljot
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) User Roku (1)

Postautor: poly » pt 06 maja, 2011 02:20

Egoista.
Podły, zły, przepełnia całą krew.
To straszne. Ale to ludzie powodują egoizm. Może będę swoistym Raskolnikowem *.*
Lubię Cię Edgar. Masz styl i klasę, zostań moim przydupasem.
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Cash on hand: 158,999.55
Imię: Iwona
Rozmarzony (1)

Postautor: Crown » wt 10 maja, 2011 15:19

Z całą pewnością jestem egoistką. Ale zrozumiałam to dopiero po tym, jak straciłam faceta, który mi o tym truł przez cały związek. Pracuję nad sobą.
ile to razy nawet nie wierząc spotkamy się w innym świecie
Awatar użytkownika
Crown
Extra marzyciel

Postautor: InfernalTear » pt 13 maja, 2011 22:18

Cóż, ostatnio mój facet coraz bardziej się wkurza, bo bardziej niż sobą interesuję się innymi, ich stanem fizycznym i psychicznym. Domyślam się, że takim postępowaniem w większosci przypadków robie sobie krzywdę, ale od zawsze tak miałam. Moim bliscy są na pierwszym miejscu, ja na drugim.
"I don't believe in fairy tales, but I believe in u and me..."
Awatar użytkownika
InfernalTear
Łapacz chmur

Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: NitrO » pt 13 maja, 2011 22:21

Oj nie nie ja egoistką nie jestem.

Przedkładam czasem kogoś sprawy/kłopoty nad swoje :kwasny: Nie wiem w sumie dlaczego, ale przejmuję się bliskimi, czasem bardziej niż sobą. Nie potrafię odmówić komuś pomocy.
Spoglądam śmierci w oczy, śmiejąc jej się w twarz.
NitrO
Bujający w obłokach

Postautor: Tolli » wt 12 lip, 2011 23:28

Zdecydowanie egoistka. Zawsze muszę mieć ostatnie zdanie, rzadko kiedy robię coś bezinteresownie, nie lubię gdy inni mnie pomijają. Zawsze chcę najwięcej mieć korzyści dla siebie. Chociaż nie wiem czy teraz troszkę nie przesadzam ;p
Tolli
Marzyciel-Gaduła

Postautor: partyk19 » śr 13 lip, 2011 00:34

Sam nie wiem. Jeżeli bliskie mi osoby mają jakiś problem, odkładam wszystkie moje i staram się im pomóc. Chociaż bywają dni, kiedy mam całą resztę w du.pie i zajmuje się tylko sobą.
'Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie już na świecie. A skurwy.syny będą zawsze.'
Awatar użytkownika
partyk19
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 12,887.05
Bank: 0.00

Postautor: StreetArt » śr 13 lip, 2011 20:22

Raczej nie jestem egoistką. Lubie innych wspierać i pomagac im. Sprawia mi radoścć to, że ktos dzięki mnie się uśmiecha. Wtedy zapominam o sobie. W ciężkich chwilach dla mnie zachowuję się trochę jak egoistka. Uważam, że moje problemy są niczym w porównaniu do reszty. Dobrze jednak, że to jest rzadkością. ;)
Awatar użytkownika
StreetArt
Marzyciel-Gaduła+

Następna

Wróć do Nasz charakter, wygląd