Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Loty kosmiczne

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Loty kosmiczne

Postautor: ExtraMarzycielka » pt 15 paź, 2010 19:19

Marzenie, czy może zmora współczesnego świata?
Jak myslicie, czy za parenaście lat będą organizowane wycieczki na księżyc? Czy to w ogóle będzie dobre? Tak sobie trochę pogdybajmy
ExtraMarzycielka
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 0.00

Postautor: HUNTER » sob 16 paź, 2010 08:34

Za kilka lat kto wie, bedzie to prawdopodbnie mozliwe :) Ale to bedzie bardzo bardzo drogie :D Wątpie czy ktos z nas sie na to załapie :) Jesli to bedzie mozliwe to niezapomniana frajda :)
Awatar użytkownika
HUNTER
Sponsor

Cash on hand: 2,801.20

Postautor: Tuśka » ndz 17 paź, 2010 17:34

Uwielbiam wszystko, co związane z astronomią (co nie oznacza, że to wszystko rozumiem :P), zatem postaram się pobudzić wodze wyobraźni:
Prywatne loty kosmiczne jako takie są dostępne już teraz, paru zamożnych gości już na orbitę wyleciało, ale takie wycieczki trwają góra tydzień, najpierw delikwent musi się zaaklimatyzować, dopiero potem można się pobawić w nieważkość i inne duperele.
Niby są plany, by już do 2020 roku wysyłać grupy turystyczne w kosmos, ale czy takie wycieczki odbywałyby się poza orbitę? Ciężko zweryfikować, człowiek tylko raz był (albo i nie był - jak ktoś lubi teorie spiskowe) na Księżycu, mamy problemy z wysłaniem załogi na Marsa, więc na podbój kosmosu w "najbliższym" czasie nie mamy co liczyć. Na dobrą sprawę nawet bym nie chciała, co innego zachwycać się niebem z ogródka, a co innego odlatywać w nieznane, chyba jednak nie moja działka...
Tuśka

Postautor: Malbert » wt 19 paź, 2010 18:17

Nie za kilkanaście, a za kilka. Dlatego między innymi Rosjanie budują tę stację kosmiczną, niezłą kasę będą z tego cisnąć. Co do wycieczek poza orbitę - wątpię w to. Na razie bogacze będą mogli sobie pozwolić na wycieczki na orbitę... i dobrze.
Nie rozumiem natomiast, dlaczego podróże kosmiczne miałyby być zmorą współczesnego świata. Że co, dużo surowców na to idzie? Pieniędzy? Zanieczyszczenia? W sumie to prawda, jednak służy nam do odkrywania kosmosu. Postęp nauki jest bardzo ważny, co prawda nie za każdą cenę, ale jednak. Przecież tak wiele lotów w kosmos się nie odbywa...
Osobiście chciałbym nie tyle polecieć w kosmos, co znaleźć się w strefie anty-grawitacyjnej jaką ma np. NASA :D Świetna rzecz wisieć tak w stanie nieważkości... :P
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Icannotfly. » pn 13 gru, 2010 16:38

ExtraMarzycielka pisze:Jak myslicie, czy za parenaście lat będą organizowane wycieczki na księżyc?

Myślę, że tak, że to tylko kwestia czasu. W końcu technika idzie do przodu. :) Chociaż mnie osobiście to jakoś nie fascynuje, może jedynie poleciałabym po to, żeby unosić się trochę w rakiecie. :P
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 240,943.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: ajwenhou » pt 17 gru, 2010 15:54

Icannotfly. pisze:Chociaż mnie osobiście to jakoś nie fascynuje

mnie fascynuje i interesuje w małym stopniu, nie na tyle, żeby grzebać w necie o tym.
ale gdyby takie wycieczki były możliwe i na moją kieszeń to chętnie bym się wybrała. popodziwiać, pooglądać, 'pozwiedzać'. zobaczyć jak to z daleka wygląda.
oglądanie zdjęć satelitarnych sprawia mi ogromną radochę, a zobaczyć to na własne oczy musiałoby być niesamowitym przeżyciem.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 308,615.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: Mateusz » śr 02 mar, 2011 07:16

Fajnie by było polecieć w kosmos i pochodzić sobie po Księżycu. To fascynujące, bo zazwyczaj z Ziemi patrzymy na Księżyc, a tu taka nagła zmiana - z Księżyca na naszą piękną Ziemię. I te gwiazdy wokół, i brak grawitacji - to by było ciekawe uczucie, prawda ? :)

A wiecie, że w Polsce istnieje parlamentarny zespół ds. przestrzeni kosmicznej. Ciekawe co z tego wyjdzie. Jest też ESA (Europejska Agencja Kosmiczna). Konkurencja dla USA (NASA).
Awatar użytkownika
Mateusz

Postautor: Saya » śr 02 mar, 2011 07:36

Cóż, wycieczki na książyc organizowane napewno będą, a moze już są. Tak samo bedzie pewnie z Marsem. Ale i tak dla wielu marzących po nocach o takiej wyprawie bedzie to nieosiagalne nigdy.

Mi osobiscie marzy sie zwiedzanie obcych planet coś jak w Gwiezdnych Wrotach. Ale byłoby cudownie, móc choć raz czaegos takiego doswiadzyć, nawet jeśli miałbym zginąć szybko. Szkoda ze to tylko fikcja, ale w mojej wyobraźni zyje jak prawdziwy realny swiat
Awatar użytkownika
Saya
Marzyciel

Cash on hand: 19,290.55
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: warsylia » wt 05 kwie, 2011 19:38

ojjj już teraz można polecieć ale trzeba mieć dużo $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Totalna degrengolada, ot co.!
Awatar użytkownika
warsylia
Marzyciel-Gaduła

Re: Loty kosmiczne

Postautor: Patorek » ndz 11 gru, 2011 17:46

niebawem ruszymy na podbój kosmosu i znów się zaczną wojny o skrawek nowo zdobytej ziemi,
chyba że w naszej ewolucji wydarzy się coś, co zmieni nas na tyle, że człowiek zacznie żyć z człowiekiem w zgodzie , jedności i miłości :hyhy:

wycieczki na księżyc nawet w naszych czasach to nieduży wyczyn dla osoby wielce zamożnej :hyhy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 40,782.80
Bank: 0.00
Imię: Twoje marzenie
Medals: 3
Marzyciel (1) Partia Zboczuchów (1) Gaduła (1)

Postautor: Maykon » ndz 11 gru, 2011 18:00

Raczej w najbliższym 50-leciu nic takiego nie zaistnieje. Oczywiście pomarzyć można. Ledwo co naukowcy odkryli cząsteczkę, która pędzi szybciej od światła a wy chcecie podróży na orbitę.
Pomyślcie też jakby ten Apophis miałby trafić w Ziemię za 5 lat to co by ludzkość zrobiła USA i Rosjanie? Nic! Ewentualnie była by ewakuacja ludzi z miejsca uderzenia. Lub próbowali by rozwalić Asteroidę atomówką co jeszcze gorzej by z tego wszystkiego wynikło. Prawda jest taka, że ludzkość nie jest przygotowana na uderzenia z kosmosu a wy chcecie podróży, wycieczek w kosmos? No to macie kubeł zimnej wody.
Szczęście to płocha istota. Każdy go pożąda lecz niewielu go znajduje.
Awatar użytkownika
Maykon
Bujający w obłokach

Cash on hand: 76,547.35
Imię: MajkeL

Postautor: ho » czw 29 mar, 2012 05:14

Chciałabym, bardzo. Kocham Wszechświat, chciałabym go poznać osobiście.
' umrę ci kiedyś.

Oczy mi zamkniesz, i wtedy — swoje, smutne, zdziwione, bardzo otworzysz. '
Awatar użytkownika
ho
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 173,845.60
Bank: 249,990.00
Imię: Olga
Medals: 4
Marzyciel (1) Zwycięzca Konkursu (2) Gaduła (1)

Postautor: Guśka » czw 29 mar, 2012 16:01

Każdy raczej chciałby polecieć w kosmos. Na pewno byłoby wielkie przeżycie dla każdego, zobaczyć świat z innej perspektywy. Zobaczyć coś co mało ludzi wie jak wygląda.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Medals: 1
Gaduła (1)

Wróć do Marzenia w rzeczywistości