Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Ograniczanie wolności a marzenia

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Ograniczanie wolności a marzenia

Postautor: QueenDream » czw 22 lip, 2010 14:16

Uważacie, że marzenia ograniczają wolność? Zapraszam do dyskusji
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: Betheley » czw 22 lip, 2010 14:19

Hmm... Bardzo ciekawy temat...

Nie sądzę, aby marzenia ograniczały naszą wolność... W końcu nasze marzenia, to jest to czego najbardziej pragniemy, na czym nam najbardziej zależy. A to nam wolności nie ogranicza... Nie sądzę, aby ktoś kto robi coś w celu zrealizowania tego marzenia, ograniczał swoją swobodę... Robić coś, ale też nie ograniczać siebie... :)
Czym jest prawo?? Wolą klasy rządzącej, podniesionej do rangi ustawy.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Betheley
Bujający w obłokach

Cash on hand: 0.00

Postautor: Zielonaa » czw 22 lip, 2010 19:31

Moim zdaniem raczej ją rozwijają. Dzięki marzeniom często decydujemy się na coś , czego w głębi duszy pragniemy i decydujemy się na coś "ponad".
Zielonaa
Marzyciel

Cash on hand: 4,841.05
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Agnieszka » pt 23 lip, 2010 21:14

Marzenia nie ograniczają wolności. W realnym świecie wszystko zostaje takie samo. A w marzeniach ma się tyle wolności ile się chce.
Obrazek
Agnieszka
Marzyciel-Gaduła

Postautor: Seqe » śr 28 lip, 2010 15:40

Jedyne co ogranicza człowieka to on sam, nie znaczy to co prawda, że jak będę chciał to odlecę, ale tylko my możemy stawiać sobie przeszkody typu: "Ja tego nie zrobię, bo nie dam rady". W marzeniach jesteśmy nieograniczeni niczym, nie działają tam żadne prawa fizyki, ani logicznego rozumowania. Jednak naprawdę szczęśliwym człowiekiem jest ten, który potrafi swoje marzenia urealniać.
Jestem 01010000 01000001 01010111 01000101 01001100 :)
-----------------------------
What we are is the sum of thousand lies
What we know is almost nothing at all
But we are what we are 'til the day we die
Or 'til we dont have the strength to go on
Seqe
Extra marzyciel

Postautor: Icannotfly. » śr 28 lip, 2010 22:18

Marzenia same w sobie raczej nie, bo dlaczego? Może raczej ich realizacja, ale to bardziej może ograniczać czas, a nie wolność.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: Paul222 » pt 30 lip, 2010 16:03

Zgadzam sie z Icannotfly.. Dobrze powiedziane
Paul222
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 1,728.00

Postautor: ajwenhou » śr 05 sty, 2011 12:38

zależy jakie marzenia i co uważamy za wolność. bo dla mnie wolność to zdecydowanie stan ducha, umysłu. bujanie w obłokach uważam za jakieś ograniczanie się, niby czujemy się wtedy wolni, ale zamykamy się na resztę.
wydaje mi się, że realizowanie przyziemnych, realnych marzeń może przyczynić się do tej naszej wolności, do spełnienia. ciężko to wszystko wytłumaczyć, ja postrzegam tą sprawę inaczej niż tylko 'marzę = jestem wolna'.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 305,320.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: TrisHka » ndz 06 mar, 2011 21:42

Nie sądzę. Jeżeli nie jest się typowym marzycielem,tak jak ja, to nie ograniczają one wolności. Co innego jak ktoś cały czas skupia się tylko nad marzeniami,a codzienność odstawia na bok. Wtedy niestety przychodzi taki moment,kiedy trzeba wrócić do rzeczywistości i to co było odłożone,należy nadrobić. Wtedy jest to ograniczeniem wolności,bo nie można robić tego co się chce,a to co należy.

Wysłałam tego posta,ale teraz tak się zastanawiam czy ja aby dobrze zrozumiałam ten temat... :niepewny:
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Medals: 2
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: Starlight » pt 18 mar, 2011 15:46

QueenDream pisze:Uważacie, że marzenia ograniczają wolność?

Marzenia moim zdaniem nie ograniczają wolności, a wręcz przeciwnie one dają wolność. Wpływają pozytywnie na mnie, do tego stopnia, że mam siłę by ryzykować, bo to też jest oznaką wolności. Każdy powinien mieć taki 'wiatraczek', który sprawi, że świat stanie otworem. Ale tutaj trzeba mieć pozytywne nastawienie do świata, jak i do ludzi. Bo jeśli lubi się świat, miejsca, krajobrazy, a nie znosi się kontaktów z ludźmi, to nic się nie osiągnie. Marzenie kręcą się wokół ludzi, jednostek. Jeśli się to wyeliminuje, to tak jakby zamykało się w klatce.
Kiedy umiera Twój przyjaciel, niech Twoje oczy nie będą suche, ale niech także nie stają się morzem...
Awatar użytkownika
Starlight
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 843.50
Bank: 0.00

Postautor: Ruta » pn 21 mar, 2011 20:14

Chyba wprost przeciwnie. Kiedyś lubiłam bujać sobie w obłokach i zamieniać moją rzeczywistość. Mogłam uciekać, a więc byłam wolna. Teraz uciekam coraz rzadziej i coraz mniej wolna jestem. Coraz częściej trzeba myśleć o przyszłości, o życiu... o wszystkim. A tragicznie mi się tego nie chce robić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 741,894.50
Bank: 0.00
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Postautor: Kasale » wt 22 mar, 2011 14:59

Marzenia raczej otwierają nowe ścieżki, oczywiście, jeśli się do nich dąży, bo jak pozostają tylko zamysłem, to nic nowego nie wnoszą, tak sądzę
egoiści, łamacze serc...
Awatar użytkownika
Kasale
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: QueenDream » wt 22 mar, 2011 15:04

Kasale, wydaje mi się, że sama myśl o marzeniach, czasem może pozytywnie nastrajać do różnych rzeczy, a jednak do spełniania marzeń jest tylko od tego pozytywnego myślenia krok, tylko trzeba chcieć zrobić ten krok i nawet jeśli mamy "cięzką nogę, która nie chce się oderwać od ziemi" jednak się nie poddawać i ją odrywać by iść dalej, zatrzymanie w miejscu niczemu dobremu nie służy.
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: Kasale » wt 22 mar, 2011 15:33

Rozmawiałyśmy chwilę i wiesz, jak to jest w moim przypadku... :( Wolę być na razie bezbarwna i bez marzeń
egoiści, łamacze serc...
Awatar użytkownika
Kasale
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Malutka » śr 08 cze, 2011 10:57

Moje marzenia mnie nie ograniczaja, sprawiaja że moje horyzonty myslowe się powiększają, są dla mnie przepustka do trwania w wierze że wszystko to co chce sie spełni, nigdy nie uważam marzeń za coś co ogranicza wolność, marzenia mnie uskrzydlaja i sprawiaja że czuje sie wolna.
Malutka
Marzyciel-Gaduła+

Re: Ograniczanie wolności a marzenia

Postautor: Guśka » ndz 01 kwie, 2012 14:14

QueenDream pisze:Uważacie, że marzenia ograniczają wolność? Zapraszam do dyskusji

Prędzej wolność ogranicza marzenia, niż marzenia wolność.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Moderator

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Medals: 1
Gaduła (1)

Wróć do Marzenia w rzeczywistości