Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Życie bez marzeń?

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Re: Życie bez marzeń?

Postautor: piagizela » śr 01 lut, 2012 22:37

Ależ ja doskonale wiem, co to są małe radości, dziwne żeby nie wiedzieć i że Tobie się wydaje, że ja nie wiem. I bladego pojęcia nie mam dlaczego mi to cieszenie się radzisz - może dlatego że nie zrozumiałaś. Bo ja w Twojej logice pogubiłam się już całkowicie.
Proszę klarownie.
No, chyba że tak o sobie cytujesz, bo pasuje do reszty Twojej wypowiedzi (że pasuje się zgadzam i jako oderwane świetnie działa, tylko co za sens cytować z odrzuceniem kontekstu reszty wypowiedzi?).
:lick:
Awatar użytkownika
piagizela
Łapacz chmur

Cash on hand: 120,291.60
Medals: 1
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: ...feniks » czw 02 lut, 2012 23:07

piagizela pisze:I bladego pojęcia nie mam dlaczego mi to cieszenie się radzisz - może dlatego że nie zrozumiałaś. Bo ja w Twojej logice pogubiłam się już całkowicie.Proszę klarownie.

Proszę bardzo :)
Chodzi mi o to, że dążąc do realizacji swoich celów (mówię o celach bo tak postrzegasz marzenia) zbieramy różne doświadczenia, dobre i złe, czasami tych trudnych jest więcej wtedy warto sięgnąć do "małych radości", aby przetrwać, a nawet znów dążyć do celu. Fajnie jest osiągając sukcesy dzielić się radością, którą odczuwamy. Ciebie widzę jako współczesną "wojowniczkę" z jasno wytyczonymi celami. Z pewnością realizując je spotkasz wielu ludzi, łatwiej będzie osiągać te cele uśmiechając się (uśmiech oznacza, że jesteśmy otwarci i przyjaźni) skupiając wokół tych życzliwych.
Uczymy się całe życie, a i tak głupi umieramy.
Awatar użytkownika
...feniks
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.40
Imię: Krystyna

Postautor: piagizela » czw 02 lut, 2012 23:13

Tak to. To w sumie miłe, chociaż dalej nie rozumiem, dlaczego myślisz, że się nie uśmiecham albo nie cieszę codziennością. Bo wytrwałość i upór nie odrzucają uprzejmości. Ale możesz być spokojna, cieszę się jak mało kto.
:lick:
Awatar użytkownika
piagizela
Łapacz chmur

Cash on hand: 120,291.60
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: ...feniks » czw 02 lut, 2012 23:25

:D Do "boju wojowniczko piagizelo" podbijaj z uśmiechem świat :ok: ;)
Uczymy się całe życie, a i tak głupi umieramy.
Awatar użytkownika
...feniks
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.40
Imię: Krystyna

Postautor: UmiUmi » wt 28 lut, 2012 19:12

być może jest możliwe, ale na pewno nie dla mnie.!
nie wyobrażam sb dnia bez porządnego rozmarzenia się ;D
You can't live without the fire
It's the heat that makes you strong
'Cause you're born to live and fight it all the way
~Within Temptation - Iron
Awatar użytkownika
UmiUmi
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 10,818.00
Imię: Umi

Postautor: Luck316 » czw 01 mar, 2012 16:34

Zapewne dość sporo ludzi żyje bez marzeń, ale ja takiego życia na pewno bym nie chciał. Było by nudno.
"Te świątynie będą pełne głębokiej wiary w dobro świata, tak by karmiły ludzkosć ambrozją sposobów osiągania nieśmiertelności. A mocą tych wielkich dzieł wspomogę tych wszystkich, którzy opadają z sił w oceanie istnienia."- Jayarvarman VII, król Imperium Khmerów- o Angkor Wat.
Awatar użytkownika
Luck316
Bujający w obłokach

Cash on hand: 75,861.25
Imię: Łukasz

Postautor: nutellafly » ndz 04 mar, 2012 01:09

Wydaje mi się, że niektórzy żyją bez nich, ale tylko dlatego, że kiedyś mieli jakieś i one się nie spełniły, a oni stracili nadzieję. To są ludzie, którzy chcą tylko przeżyć kolejny nudny dzień, robić zaplanowane czynności, iść spać, a budząc się powtarzać ten sam schemat. Powinno się ich ratować od takiego życia.
Don't stop believin'
Awatar użytkownika
nutellafly

Cash on hand: 11,182.55
Imię: Sonia

Postautor: Melancthe » ndz 04 mar, 2012 14:31

nutellafly pisze:Powinno się ich ratować od takiego życia.

Dlaczego? Jeśli są z tym szczęśliwi? Nie lepiej pozwolić im żyć tak jak chcą?

Życie bez marzeń hm...byłoby ciężkie, chociaż nie niemożliwe. Przynajmniej w moim wypadku. Dlaczego? Jak już kilkakrotnie wspominałam, wcześniej czy później moje marzenia stają sie celami, które mam zamiar osiągnąć bez względu na ich "cenę".
Obrazek
Awatar użytkownika
Melancthe
Moderator

Cash on hand: 254,450.00
Imię: Wiola
Rozmarzony (1)

Postautor: nutellafly » ndz 04 mar, 2012 15:59

Melancthe pisze:
nutellafly pisze:Powinno się ich ratować od takiego życia.

Dlaczego? Jeśli są z tym szczęśliwi? Nie lepiej pozwolić im żyć tak jak chcą?

Wszyscy mi to zawsze powtarzają, ale mnie coś skręca w środku, gdy widzę takich ludzi. Mam czasem wrażenie, że świat byłby weselszy, gdyby oni do czegoś dążyli, a nie chodzili ze swoimi grobowymi minami.
Don't stop believin'
Awatar użytkownika
nutellafly

Cash on hand: 11,182.55
Imię: Sonia

Postautor: Melancthe » ndz 04 mar, 2012 16:12

Widzisz "grobowe miny" nie oznaczają, że te osoby są smutne. Nie można oceniać życia człowieka przez pryzmat własnych doświadczeń. Coś co dla ciebie jest szczęściem dla kogoś innego może okazać się piekłem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Melancthe
Moderator

Rozmarzony (1)

Postautor: Przechodzień » ndz 04 mar, 2012 16:51

nutellafly pisze:Wydaje mi się, że niektórzy żyją bez nich, ale tylko dlatego, że kiedyś mieli jakieś i one się nie spełniły, a oni stracili nadzieję. To są ludzie, którzy chcą tylko przeżyć kolejny nudny dzień, robić zaplanowane czynności, iść spać, a budząc się powtarzać ten sam schemat. Powinno się ich ratować od takiego życia.

Nie ratuj na siłę.

Al_Hadzi pisze:
Bird pisze:Przesiadując na tym forum zaczął zastanawiać mnie pewien problem, czy jest możliwe życie bez marzeń?
Czy jest możliwe życie bez tworzenia swego małego świata?

Jest możliwe, ja nie marze, bo mnie to zbyt wiele kosztowało gdy je traciłem (te marzenia), ale żyć się da.

Nie wiem czemu mnie oceniasz, aż tak surowo.
Przechodzień

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: myśka » pn 05 mar, 2012 22:01

marzenia to nasze cele, do których dążymy bez nich nic byśmy nie osiągneli, niczego byśmy od siebie nie wymagali..
nadzieja jest jak, cukier w herbacie nawet jeśli jest jej niewiele osladza wszystko...
Awatar użytkownika
myśka
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 10,722.00
Imię: Justyna

Postautor: Melancthe » wt 06 mar, 2012 20:06

myśka pisze:bez nich nic byśmy nie osiągneli, niczego byśmy od siebie nie wymagali..

święte słowa, ale z drugiej strony niekoniecznie musimy marzyć by wymagać od samych siebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Melancthe
Moderator

Rozmarzony (1)

Postautor: Majeczka » wt 06 mar, 2012 20:14

Nie da się nie marzyć, bez marzeń nie było by pragnień, motywacji i tak dalej.

I watro dodać że: "marzenia nawet te utopijne, są największym motywatorem to realizacji pragnień'' :)
Gdy życie daje ci same cytryny, to zrób z nich lemoniadę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Majeczka
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 63,695.55
Imię: Majka

Postautor: karski1 » śr 07 mar, 2012 20:15

Nie ma czegoś takiego... każdy, nawet jeśli tego nie pokazuje, wewnątrz siebie ma jakieś marzenia.
Najlepsze, jedyne forum tarnowskich studentów pwsz tarnów . Dołącz już do nas i bądź dobrze poinformowany.
karski1

Cash on hand: 444.00
Imię: Andrzej

Postautor: Peggy_Brown » śr 07 mar, 2012 20:35

nutellafly pisze:Wydaje mi się, że niektórzy żyją bez nich, ale tylko dlatego, że kiedyś mieli jakieś i one się nie spełniły, a oni stracili nadzieję. To są ludzie, którzy chcą tylko przeżyć kolejny nudny dzień, robić zaplanowane czynności, iść spać, a budząc się powtarzać ten sam schemat. Powinno się ich ratować od takiego życia.
Trochę za szybko wyciągasz wnioski. To, że ktoś powtarza codziennie schematy nie jest nieszczęśliwy. Niedawno rozmawiałam z kimś o tym, że właśnie te codzienne czynności sprawiają radość. I kiedyś człowiek do nich dorasta.
A grobowe miny to kwestia pozoru, powagi i sytuacji. Nie oznacza tego, że trzeba zmieniać świat tych ludzi.
Ja mam tak na co dzień. I mam plany, dążę do czegoś, chcę do czegoś dojść. A marzenia?? Zostawiam gdzieś z tyłu. Mam swoje cele i ich się trzymam a nie bujam w obłokach. Jest różnica??
A jestem szczęśliwa. Chociaż jak człowiek mam słabsze dni. Więc można?? Można
Majeczka pisze:Nie da się nie marzyć, bez marzeń nie było by pragnień, motywacji i tak dalej.
A tu się mylisz. Mam motywację do działania, jak pewnie większość osób bez zbędnych marzeń.
Pragnienia ma każdy. A nie trzeba zaraz zanurzać się w marzeniach.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: Guśka » ndz 01 kwie, 2012 13:48

Bird pisze:Przesiadując na tym forum zaczął zastanawiać mnie pewien problem, czy jest możliwe życie bez marzeń?Czy jest możliwe życie bez tworzenia swego małego świata?

Moim zdaniem nie można żyć bez marzeń. Marzenia dają nam wiele, powodują, że mamy jakiś cel do którego dążymy. Marzenia napędzają nas, więc jakby to było nie marząc? Nie da się.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Moderator

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Gaduła (1)

Poprzednia

Wróć do Marzenia w rzeczywistości