Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Czy Bóg ma miejsce w naszym świecie marzeń?

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Postautor: babka cukrowa » pt 19 lis, 2010 14:10

Gdyby nie świat stworzony przez Boga nie byłoby o czym marzyćNie zanudzę Cię dziś Panie
czas kolanom dać wytchnienie
od modlitwy usta mdleją
znasz już ją pewnie na pamięć

Dziś posprzątam wkoło siebie
niespełnienia zetrę kurze
poukładam pragnień strzępki
w marzeń otchłań się zanurzę

Złe wspomnienia powyrzucam
dobre wkleję do albumu
posmakuję brzmienia ciszy
i oczyszczę myśli z szumów

Ciągle wierzę w jasne jutro
choć brakuje mi już złudzeń
jak uzbroję się w nadzieję
znów modlitwą Cię zanudzę
(?)
babka cukrowa
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.00

Postautor: anielica19 » pn 22 lis, 2010 09:38

Ja często proszę Boga, o spełnienie marzenia..
Nie wiem czemu..
Często zasiadam w kościele, chociaż na chwilę, pomodlę się, i oddaje Bogu moje prośby,marzenia, cele, a przy okazji przepraszam za moje zachowanie.
Niemy świat
to dziś
konieczność ,
ból i męka
jest jego godłem ,
a ludzie
widząc bliźniego
w potrzebie
są obojętni...
Awatar użytkownika
anielica19
Extra marzyciel

Cash on hand: 106.00
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: QueenDream » sob 18 gru, 2010 17:40

Hmm dośc truddne pytanie, na które każdy(w zależności od wiary jaką wyznaje) może odpowiedzieć w inny sposób, uważam, że dla mnie(jako katoliczki) w pewnym sensie Bóg ma miejsce w moim marzeniach, bo wierzę, że to on czasem pomaga mi w realizacji moich celów, moze i miejsce Pan ma, ale na pewno nie stawiam go w swych marzeniach na piedestale, choć zalezy jakby tu patrzeć na pojęcie Boga, jesli patrzec by na Niego przez aspekt wiary, czy też nieba, to jednak po częsci jest na pierwszym miejscu, bo dla mnie nadrzędnym celem w zyciu jest niebo, do którego dążę.
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: Peggy_Brown » sob 18 gru, 2010 17:46

Jeśli chodzi o świat marzeń to dla mnie nie ma w nim Boga. Chociaż gdyby podpiąć pod marzenia chęć zwiedzenia różnych "religijnych" miejsc to właśnie jest On w nim.
W ogóle w moim życiu jest mało Boga więc i w marzeniach nie ma Go.
Nie lecę do Niego z każdym marzonkiem czy chęcią. Nie leciałam nigdy i nigdy tego nie zrobię. Ma ważniejsze sprawy niż zajmowanie się jakimiś zachciankami. DO których i tak sama dążę. Przecież udział Boga w każdym nie jest możliwy.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: Wierzbik103 » ndz 19 gru, 2010 21:53

W moim święcie marzeń Bogu jest kimś waznym .
Bo bez Niego z wielu marzeń bym dawno rezygnowała
Ostatnio zmieniony ndz 19 gru, 2010 21:57 przez Wierzbik103, łącznie zmieniany 1 raz
Nieważne, dokąd w życiu zajdziesz, co osiągniesz,ile będziesz posiadał.Ważne, kogo będziesz miał u swego boku.
Awatar użytkownika
Wierzbik103
Marzyciel-Gaduła

Postautor: xplus » śr 29 gru, 2010 20:57

Myślę, że pytanie powinno trochę inaczej postawione, ale niech będzie. Pewnie, że jakaś siła ma miejsce w naszych marzeniach i nie ważne czy nazwiemy Ją Bogiem, Absolutem, Wszechświatem, Energią czy Czymś innym jeszcze. Marzenia mamy w myślach, które odbieramy jako słowa, obrazy lub film a myśli to nic innego jak rodzaj energii więc marzenia są energią. A naukowcy już stwierdzili, że materia składa się z informacji i energii i po rozebraniu na najmniejszy czynnik pozostaje tylko energia, czyli materia jest niematerialna.
Było to dla mnie szokiem i dla wielu z was też będzie. Marzcie jak najwięcej o pięknych rzeczach, oby ich było na świecie jak najwięcej. Proście a będzie Wam dane, mówią święte pisma, które uważam są instrukcjami życia, tylko nikt nie uczy Nas ich odczytywać. Ok, nie zanudzam. Samych spełnionych marzeń w 2011 Roku
Ratujmy Ziemię tak szybko ginie, a my razem z Nią....
http://x-plus.webnode.com
xplus
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 1,071.00
Imię: Mirosław

Postautor: V » ndz 10 kwie, 2011 21:09

Nasze życie zależy od nas samych. Nasze marzenia spełniamy tylko my. Nasze cele osiągamy tylko my. Nie Bóg. Bóg może dać nam siłę to ich spełniania.
`Nie czuj się zobowiązana wyrazić zachwyt moją osobą. John zrobił to już na wszelkie możliwe w języku angielskim sposoby.`
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Cash on hand: 100,008.40
Imię: Eljot
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) User Roku (1)

Postautor: InfernalTear » czw 26 maja, 2011 14:08

Już od paru lat o nic Boga nie prosiłam i nie mam zamiaru.
To, że ja sobie pogadam do nieba, nic mi nie da. Jeśli czegoś chcę, muszę sobie radzić sama, a nie z pomocą jakiś sił wyższych, które jeśli w ogóle istnieją, to są zawalone już milionami próśb.
"I don't believe in fairy tales, but I believe in u and me..."
Awatar użytkownika
InfernalTear
Łapacz chmur

Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Eranor » czw 26 maja, 2011 20:56

Szczerze powiedziawszy nawet mi do głowy by nie wpadło pomyśleć o jakimkolwiek bogu*, czy sile wyższej. Nie myślę o tym po prostu i tyle. Moje myśli są dość przyziemne i tyle ;)

Poza tym, czy to by mi coś dało? Ma raczej ciekawsze rzeczy do roboty.

*żeby nie było czepialstwa, nie mówię tylko o chrześcijańskim tylko ogólnie
Awatar użytkownika
Eranor
Sponsor

Postautor: Iluminacja » sob 28 maja, 2011 21:29

Myśle, że spełnianie marzeń w większości zależy od nas samych, to my decydujemy o tym kim będziemy i o tym czy nasze marzenie nie pozostaną jedynie snem. A Bóg? Tak jak ktoś powiedział wcześniej, można go prosić o siłe by nie ustać w dążeniu do celu. W końcu Bóg jakoby wszechmocny nie odwali za nas całej pracy. I chciałabym dodać, że jeśli już się modlimy niech to nie będzie wspomniane wyżej bezmyślne klepanie zdrowasiek, tylko najzwyklejsza rozmowa z Bogiem.
Mam jedno życie, jedno zdrowie i coś z tym zrobię
Gwarantuje Wam i sobie, że coś z tym zrobię
To mnie niszczy lecz to kocham, wiesz
To da mi siłę, lecz muszę zmienić to trochę
Awatar użytkownika
Iluminacja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 78,790.70

Postautor: Tristezza » pt 15 lip, 2011 19:08

Nigdy nie opieram się na Bogu w moich marzeniach, gdyż w niego nie wierzę. Jednak nie opieram się wyłącznie na sobie, wierzę, że i tak są istoty, które są dobre i mogą pomagać, a niekiedy pokładam wiarę po prostu w przychylność losu :)
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Re: Czy Bóg ma miejsce w naszym świecie marzeń?

Postautor: TrisHka » ndz 17 lip, 2011 15:47

Bird pisze:Tak wiele mówicie na tym forum o marzeniach, ale czy Bóg ma w tym Waszym świecie marzeń jakieś miejsce?

Nie ma. Jego w ogóle nie ma w moim życiu. Tym bardziej w celach, do których realizacji dożę. Wszystko zależy ode mnie i osób, które mogą mi pomóc czy tez od nich zależy realizacja celu.
Bird pisze:Spełniając swe marzenia prosicie o pomoc Boga czy raczej wierzycie tlyko w siebie i liczycie na włąsne siły?

Tak jak wyżej. Kiedyś prosiłam go aby dał mi siłę przez coś przejść. Nie dało rady. Musiałam zrezygnować z bardzo ważnej rzeczy, kosztem drugiej. I wkurza mnie jak ktoś wierzący mi mówi, że to była właśnie próba, którą musiałam przejść. W du*** mam takie próby.
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Medals: 2
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: Ink » sob 23 lip, 2011 21:10

Bóg jest w moim życiu, czasem nie na tym miejscu co trzeba, ale jest. I często proszę go o pomoc w spełnieniu marzeń, o siłę, wytrwałość i chęci.
Zwykle zawiera się to w prostej modlitwie typu "żeby się udało".
(...)jedno, co można zrobić, to podejść do rzeczy filozoficznie, czyli powiedzieć sobie: "Srał to pies". To jest handel, raz się zyska, raz się straci.
Awatar użytkownika
Ink
Extra marzyciel

Cash on hand: 3,273.00
Bank: 0.00
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: vestido » pt 19 sie, 2011 21:24

W moim świecie marzeń ma w sumie naczelne miejsce. Może to głupie, ale wiem, że mi pomaga w ich realizacji :)
vestido
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Exbitz » śr 31 sie, 2011 17:25

Mogę się podpisać pod powyższym postem. Mimo, iż wyznaję go na swój sposób, wierzę w Niego głęboko i wiem, że ma wielki wpływ na moje życie.
Awatar użytkownika
Exbitz

Cash on hand: 124.00

Postautor: Martucha » śr 31 sie, 2011 19:10

Z moimi marzeniami Bóg ma niewiele wspólnego,o pomoc w ich realizacji nie proszę. Czy to słusznie nie wiem,dla niektórych niepojęte,ale chłopak i przyjaciółki przyczyniają się wystarczająco,myślę.
Martucha

Postautor: acht » wt 27 wrz, 2011 20:46

Tak i nie. Z jednej strony, to on dał mi umiejętność "marzenia" jako takiego, więc jakiś swój udział w tym ma. Z drugiej jednak, kiedy dążę do jakiegoś celu, nie myślę sobie "Bóg mi pomoże". Wiem, że jeżeli nie zrobię czegoś sam, to tego nie dostanę. Mogę prosić o wsparcie, pocieszenie, ale w końcu i tak to ja, nie Bóg, będę musiał coś zrobić, by marzenie się spełniło. Doceniam jego obecność w moim życiu, ale jeżeli chodzi o marzenia, to zdaję sobie sprawę, że jestem zdany na siebie - swoje umiejętności, wytrwałość i ambicje.
szukam nauczyciela i mistrza
niech przywróci mi wzrok słuch i mowę
niech jeszcze raz nazwie rzeczy i pojęcia
niech oddzieli światło od ciemności.
Awatar użytkownika
acht

Cash on hand: 1,601.00

Postautor: sarmatico » śr 28 wrz, 2011 17:44

Gdy się modlę proszę tylko i wyłącznie o inteligencję. Może to nieskromne, ale od kiedy zacząłem to czynić czuję się innym człowiek pow wieloma względami, może to dorosłość, może inny punkt widzenia a może kropla Bożego tchnienia. Nigdy nie modliłem się o dolary, dom, złote kołpaki. tylko o innych albo o wiedzę.
Awatar użytkownika
sarmatico
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 22,404.80
Imię: Maciej

Postautor: Melancthe » śr 28 wrz, 2011 20:35

Zacznijmy od faktu, iż się nie modlę. Nie z powodu niedbalstwa czy jakiegoś rozgoryczenia, braku czasu. Zwyczajnie będzie co ma być. Dążąc do spełnienia marzeń wiarę pokładam we własne możliwości, zdrowy rozsądek i szczegółowe planowanie z uwzględnieniem tzw. "wypadków losowych".
Obrazek
Awatar użytkownika
Melancthe
Moderator

Cash on hand: 254,450.00
Imię: Wiola
Rozmarzony (1)

Postautor: chloe » czw 29 wrz, 2011 12:46

Raczej nie. Bóg jako jakaś konkretna osoba powiązana z religią, w której mnie wychowano dla mnie nie istnieje, nie ma żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
chloe
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 20,813.80
Imię: Chloe

Re:

Postautor: Scorpion » czw 01 gru, 2011 17:26

słoneczko pisze:Bóg stanowi nieodłączną część mojego życia, a więc ma miejsce w świecie marzeń. Nigdy nie proszę Go o ich realizację ale raczej o siłę dla mnie oraz umocnienie mojej wiary. Jeśli będę posiadać te dwie, tak cenne wartości, łatwiej będzie mi dążyć do spełnienia marzeń i celów. Jednak bez Jego pomocy, stanie się to o wiele trudniejsze.

:padam: To samo chciałem powiedzieć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Scorpion
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 4,144.00
Bank: 10,344.10
Imię: Darek

Postautor: Patorek » sob 03 gru, 2011 19:35

Bird pisze:Spełniając swe marzenia prosicie o pomoc Boga czy raczej wierzycie tlyko w siebie i liczycie na włąsne siły?

nie, realizuje marzenia poprzez ciężka pracę, systematyczność , ból i łzy :D
świetnie na tym wychodzę, bo każde marzenie z czasem
staje się planem na przyszłość, a później rzeczywistością :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Patorek
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 39,518.60
Imię: Twoje marzenie
Marzyciel (1) Partia Zboczuchów (1) Gaduła (1)

Postautor: Iluminacja » śr 07 gru, 2011 01:17

Chyba nie, bo sama muszę i tak i tak to osiagnąć
Mam jedno życie, jedno zdrowie i coś z tym zrobię
Gwarantuje Wam i sobie, że coś z tym zrobię
To mnie niszczy lecz to kocham, wiesz
To da mi siłę, lecz muszę zmienić to trochę
Awatar użytkownika
Iluminacja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 78,790.70

Postautor: Dafne » wt 03 sty, 2012 18:00

Bird pisze:Tak wiele mówicie na tym forum o marzeniach, ale czy Bóg ma w tym Waszym świecie marzeń jakieś miejsce?
Spełniając swe marzenia prosicie o pomoc Boga czy raczej wierzycie tlyko w siebie i liczycie na włąsne siły?

Czasem tak, czasem nie. Zależy, generalnie - wierzę w to, że nasz los jest zapisany wysoko w chmurach i jeśli w ogóle Bóg istnieje- właśnie on nim kieruje.

Myśl o Bogu mnie umacnia, sprawia, że moje życie jest lepsze, że mam siłę do dalszego działania. Bez tego byłabym o wiele słabszą istotą, podążającą za złymi siłami.

Obserwuj, słuchaj, rzadko oceniaj i nie chciej za dużo.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 731,248.85
Imię: Becia
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (2)

Postautor: Przechodzień » śr 04 sty, 2012 23:23

Spełniając swe marzenia prosicie o pomoc Boga czy raczej wierzycie tlyko w siebie i liczycie na włąsne siły?

Myślę, ze wiele zależy od tego jak postrzegamy Boga. Jeśli ( np.: jak ja ) nie traktujemy go jako kogoś od siebie odrębnego to jest oczywistym ze ma swoje miejsce, ale by to wyjaśnić szczegółowo musiałbym napisać jak ja dokładnie pojmuje Boga, a to nie ten temat, wiec ograniczę się tylko do tego..
Przechodzień

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: Strib » czw 05 sty, 2012 16:43

W moim świecie marzeń i rzeczywistości bÓG nie ma żadnego miejsca w moim sercu. Nie mam chrztu, nie jestem katolikiem, nie wstydzę się tego.
Jeżeli marzy tylko jeden człowiek, pozostanie to tylko marzeniem. Jeżeli zaś będziemy marzyć wszyscy razem, będzie to już początek nowej rzeczywistości

Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu...
Awatar użytkownika
Strib
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 6,016.80

Poprzednia

Wróć do Marzenia w rzeczywistości