Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Zbyt wiele marzeń

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Zbyt wiele marzeń

Postautor: Szalona_Kotka » sob 20 lut, 2010 22:54

Czy jest możliwe, aby człowiek miał zbyt wiele marzeń?
Kiedy ma sie dużo marzeń, czy można je wszystkie spełnić?
zJeżeli tak to w jakiej kolejności? By niektóre marzenia(cele) nie uciekły nam spod nosa?
Awatar użytkownika
Szalona_Kotka
Łapacz chmur

Cash on hand: 0.00

Postautor: persecutoria » ndz 21 lut, 2010 00:21

Nie można mieć zbyt wielkiej liczby marzeń. Nie wszystko da się spełnić, ale marzenia są ważne, bo mimo wszystko są motorem do działania. Część marzeń i tak ucieknie, ale najważniejsze, by nie uciekły te najbardziej istotne i tych należy się trzymać.
Lord, who made the lion and the lamb,
You decreed I should be what I am;
Would it spoil some vast eternal plan,
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 169,752.55
Imię: Ignac.
Medals: 1
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: toomekkk » śr 24 lut, 2010 10:37

ojj można :P kobiety mają marzenia, żeby ciągle im jakieś prezenty dawać...niedawno były walentynki, a zaraz 8 marca. na szczęście znalazłem stronke, gdzie są w przystępnej cenie CIACH!. facet tak jakoś nie oczekuje obdarowywania prezentami... jedyne marzenie, to spokój i zimne piwko :P to nie są zbyt duże marzenia ;)

Zakaz reklamowania.
Ostatnio zmieniony śr 24 lut, 2010 14:02 przez toomekkk, łącznie zmieniany 1 raz
toomekkk

Postautor: Q » śr 24 lut, 2010 13:53

toomekkk, śmierdzisz reklamą.

Marzeń można mieć ile dusza zapragnie. Ważne, żeby nie popaść w całkowite oderwanie od rzeczywistości. Pragnienia mają być motorem do działania, tak jak napisała perscecutoria, a nie sposobem na wypaczanie spojrzenia na świat.

Zależy o jakich marzeniach mowa. Jeśli wszystkie są realne- czemu nie?
Reszta jest milczeniem.
Awatar użytkownika
Q
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: Bird » ndz 28 lut, 2010 17:31

Tak jak powiedziała persecutoria nie można mieć zbyt wiele marzeń, można tlyko mieć mało czasu do zrealizowania danego marzenia, ale jak to się mówi jak się chce to można wszystko.
Bo ludzi można ocenić tylko z lotu ptaka
Bird
Bujający w obłokach

Cash on hand: 47.00

Postautor: Ayuto » czw 04 mar, 2010 12:47

Czasem mi się wydaje że mam za dużo tych marzeń ;]
Tyle rzeczy chciałabym zrobić, w tyle miejsc pojechać, tyle nabyć że
zastanawiam się kiedy uda mi się spełnić chociaż połowy marzeń.
Ale dobrze, dobrze. Myśląc iż kiedyś osiągnę to czego pragnę chce się aż żyć (;
Trzeba tylko jakoś te marzenia sobie poukładać w kolejności.
Bo tylko myśląc że kiedyś tam się uda właśnie tak się nie stanie.
Awatar użytkownika
Ayuto
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 2,178.05
Rozmarzony (1)

Postautor: marica » sob 06 mar, 2010 14:20

Wedlug mnie nie ma zbyt wiele marzen. Marzen nie moze byc zbyt wiele i tyle. Takie przenajmniej jest moje zdania :P

Hmm czy marzenia da sie wszystkie spelnic... Jezeli sa realistyczne to tak! :)
marica

Postautor: lusia » pn 08 mar, 2010 22:02

nie ma ograniczeń w ilości marzeń
jedne napędzają następne i nawet jak wydaje się że niektóre są nie do spełnienia to jednak ciągle -to właśnie one pchają do działania a co za tym idzie do spełniania
urodzona marzycielka
lusia
Początkujący marzyciel

Postautor: Bogini Śmiechu » sob 13 mar, 2010 09:18

Oczywiście, że nie ma zbyt wielu marzeń. Marzenia są potrzebne i może być ich bardzo dużo. Możliwe, że nie wszystkie się spełnią, ale jeżeli człowiek będzie mocno dążył do ich osiągnięcia, to niektóre na pewno.
Gdy cierpisz na bezsenność, nic nie wydaje się być prawdziwe. Wszystko jest kopią kopii.
Awatar użytkownika
Bogini Śmiechu
Marzyciel

Cash on hand: 107,438.95
Imię: Sylwia
Medals: 2
Partia Zboczuchów (1) Rozmarzony (1)

Postautor: QueenDream » wt 11 maja, 2010 23:14

Nie można mieć zbyt wielu marzeń, można po prostu nie mieć tylko czasu do ich realizacji, co często nie jest zależne tlyko i wyłącznie od nas.
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: Cream » sob 31 lip, 2010 17:15

Można miec za dużo marzeń, gdy bierze się pod uwagę także te mniejsze cele i chce się wszystko naraz zrealizowac to nie jest dobre
Cream
Bujający w obłokach

Postautor: Seqe » ndz 01 sie, 2010 12:07

Marzenia zmieniają się jak w kalejdoskopie, razem z naszym stylem życia, oraz z otoczeniem wokół nas.

Inne marzenia ma dziecko w przedszkolu, inne w gimnazjum, inne człowiek, który sam się utrzymuje, inne człowiek dojrzały, a jeszcze (zupełnie) inne student :P

Nigdy nie spełnimy wszystkich dlatego ważnym jest ustalanie priorytetów ;)
Jestem 01010000 01000001 01010111 01000101 01001100 :)
-----------------------------
What we are is the sum of thousand lies
What we know is almost nothing at all
But we are what we are 'til the day we die
Or 'til we dont have the strength to go on
Seqe
Extra marzyciel

Postautor: Miharunia » ndz 01 sie, 2010 12:21

Marzeń nie można mieć zbyt wiele ani zbyt mało. Tak jak napisał Seqe, marzenia szybko się zmieniają. Najczęściej z wiekiem - dojrzewamy, zmieniają się nasze priorytety a tym samym nasze marzenia przybierają inną formę.
Kolejność spełniania marzeń? Myślę, że to się czuje instynktownie. Wiesz, które marzenie jest dla ciebie w danym momencie najważniejsze i starasz się je spełnić. Ale spełnianie jednego marzenia nie wyklucza dążenia do spełniania innych w tym samym czasie, bo wiele marzeń się ze sobą łączy.
http://lastfm.pl/user/Miharunia
Chodzi mi o to, aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa Juliusz Słowacki
Ludzie atakują się wzajemnie okruchami prawdy niczym odłamkami rozbitego szkła Jean Sulivan
Awatar użytkownika
Miharunia
Bujający w obłokach

Postautor: Icannotfly. » pt 06 sie, 2010 18:23

Pewnie, że można mieć wiele marzeń. Z niektórych czasem się rezygnuje, wtedy dochodzą nowe i nowe... ;)
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Re: Zbyt wiele marzeń

Postautor: Brigitte » pt 03 wrz, 2010 16:58

Szalona_Kotka pisze:Czy jest możliwe, aby człowiek miał zbyt wiele marzeń?
zJeżeli tak to w jakiej kolejności? By niektóre marzenia(cele) nie uciekły nam spod nosa?

______________zgadzam się tutaj z tobą, ale cóż, jeśli jest ktoś kto nam przeszkadza w ich realizowaniu?.
Brigitte

Postautor: Malbert » sob 04 wrz, 2010 15:06

Zacznijmy od tego, że 95% marzeń jest zbyt ulotne i absurdalne, aby były możliwe do spełnienia ;) Dlatego też zbyt wiele marzeń człowiek po prostu nie może mieć... Aczkolwiek zależy w jakim sensie. Jeśli dana osoba żyje marzeniami i ulotnymi chwilami niczym jakimś życiodajnym płynem, to bardzo źle. W tym wypadku może wyjść ten "nadmiar marzeń".
Ponadto, jeśli marzenia są motorem do działania, jednak w wyniku zbyt wielkiej ich ilości jakim cudem marzenia mogą takim silnikiem być? ;)
Wydaje mi się, że ugryźć ten temat jest nieco trudno, bo samo pytanie jest nieco bezsensowne, a odpowiedź jest indywidualna dla każdego z nas... po prostu ;)

Pozdrawiam.
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Brigitte » sob 04 wrz, 2010 15:15

Malbert pisze:Zacznijmy od tego, że 95% marzeń jest zbyt ulotne i absurdalne, aby były możliwe do spełnienia ;) Dlatego też zbyt wiele marzeń człowiek po prostu nie może mieć... Aczkolwiek zależy w jakim sensie. Jeśli dana osoba żyje marzeniami i ulotnymi chwilami niczym jakimś życiodajnym płynem, to bardzo źle. W tym wypadku może wyjść ten "nadmiar marzeń".
Ponadto, jeśli marzenia są motorem do działania, jednak w wyniku zbyt wielkiej ich ilości jakim cudem marzenia mogą takim silnikiem być? ;)
Wydaje mi się, że ugryźć ten temat jest nieco trudno, bo samo pytanie jest nieco bezsensowne, a odpowiedź jest indywidualna dla każdego z nas... po prostu ;)

Pozdrawiam.

_____
mam namyśli, marzenia, które są do spełnienia, i ten ktoś zazdrości
Brigitte

Postautor: Malbert » sob 04 wrz, 2010 15:42

Jeśli to masz na myśli, to uważam, że każda osoba może mieć tyle marzeń ile jej się podoba. To, że ktoś zazdrości świadczy tylko o tej osoby ograniczonym umyśle... Albo zbyt konkretnym podejściem do sprawy, jaką jest marzenie :)
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Brigitte » sob 04 wrz, 2010 17:09

Malbert pisze:Jeśli to masz na myśli, to uważam, że każda osoba może mieć tyle marzeń ile jej się podoba. To, że ktoś zazdrości świadczy tylko o tej osoby ograniczonym umyśle... Albo zbyt konkretnym podejściem do sprawy, jaką jest marzenie :)

może są ludzie, którzy w ogóle nie mają talentu, i nie pozwalają na realizację innym, którzy go posiadają... . Jak reagować na takie przypadki, gdy ktoś cię strąca celowo. Odbiera ci dalszy głos.
Brigitte

Postautor: Malbert » sob 04 wrz, 2010 19:35

Cóż, to jest również związane z indywidualizmem. Bo nie trzeba tłumaczyć, że bycie marzycielem czyli danym typem człowieka, jest skazane na indywidualizm. A jak pisałem w którymś z poprzednich wątków - indywidualizm wiąże się z jego tępieniem. Szary człowiek nie przejdzie obok indywidualisty niewzruszony, lecz zaraz wytoczy mu proces psychologiczny-moralny traktujący o równości i normalności wszystkich obywateli Republiki Ortodoksów Normalnych :)
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Brigitte » sob 04 wrz, 2010 20:54

Dzięki, że tak uważasz. Jeszcze jedno, jeśli tobie przytrafiło by się coś takiego, coś do nie udowodnienia, jakbyś reagował, co byś robił dalej ?
Brigitte

Postautor: Malbert » sob 04 wrz, 2010 20:56

Szczerze? Olałbym to :) Może to nie rozwiązanie, jednak przed lata szkolne przewinęła mi się masa sytuacji przez które byłem niemal bity, a szantaże i wyzwiska były na porządku dziennym. Także mówiąc krótko, trzeba być twardym, bo wielu rzeczy nie da się udowodnić, zaś większość z nich, trzeba trzymać głęboko w sercu :) Aby nie uleciały z nas zbyt szybko :)
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Brigitte » sob 04 wrz, 2010 21:00

poddajesz się, moim zdaniem trzeba drążyć. rozumiem coś nie wykonalne, ale... Rozumiem twoją sytuację. Ciekawe kto cię szantażował <?>.
Jak uważasz czy krzywdę moralno-psychiczną da się zdusić??. Można?
Brigitte

Postautor: Malbert » sob 04 wrz, 2010 21:03

Wiesz, to było dawno :P Teraz takich problemów absolutnie nie mam, jednak powtarzam raz jeszcze. Indywidualizm zawsze denerwował prostaków. Taki głównie był powód problemów.
A poza tym, to nie poddaję się. Jednak nie od dziś wiadomo, że pewnych rzeczy pewnym ludziom nie da się wytłumaczyć... ;)
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Brigitte » sob 04 wrz, 2010 21:05

prostak bawi się jego nieszczęściem?, jest w cieniu, a ty?

[ Dodano: Sob 04 Wrz, 2010 ]
jeśli to marzenie było by twoja motywacją życia?, a ktoś to przekreśla?.
Brigitte

Postautor: Malbert » sob 04 wrz, 2010 21:13

Ja? Ja w tej chwili jestem na wierzchu :) Bo to, że tak to ujmę, prostak skończył w rowie, a ja w normalnym życiu :) Jednak to chyba nie o tym jest topic... ;)
Napisałem tylko jak uważam. Jeśli chcesz, możesz tę osobę posłać tutaj, żeby poczytała co ludzie napisali... może się jej w głowie rozjaśni nieco :)
Malbert
Bujający w obłokach

Postautor: Zorza » pn 06 wrz, 2010 00:49

Zbyt wiele marzeń na co? Na spełnienie?

Może być i tak, kiedy zamiast robić coś to ktoś ciągle tylko buja w obłokach, łapie się jednej, drugiej wizji, które przemijają równie szybko jak się pojawiają. Znam kogoś, kto każdego tygodnia planuje drogi zakup innej rzeczy (ciężko w to uwierzyć ale tak na prawdę jest), w efekcie nie kupuje nic ;)
Moze być też taki przypadek, że człowiek jak już osiągnie jedno marzenie, to zamiast ucieszyć się z tego i spojrzeć na swoje "dzieło", będzie narzekać, że chce spełnić jeszcze to tamto i siamto, w rezultacie w ogóle nie ucieszy się z niczego, będzie wiecznie nieusatysfakcjonowany.
Ale można równie dobrze mieć głowę pełną marzeń, dużo realnych planów na ich spełnienie i cieszyć się z każdego osiągnięcia i nigdy się nie nudzić.
Awatar użytkownika
Zorza
Extra marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: Użytkownik » wt 23 lis, 2010 18:05

człowiek musi mieć marzenia. ale te marzenia niszczą dorośli, a tak być nie powinno. i dlaczego są wpływowi, zamiast pomóc, i pokazać dojrzałość, a tak tylko niszczą. spotykamy się z ludźmi różnymi, dorośli /niektórzy/ są - bezczelni - dziecinni - mściwi, nie wiem jak tak można.
mścić się za talent?, np ktoś pisze lepsze wiersze..<edukacja>, i ktoś kogoś pokonał, podstawia mu nogi, aby go skrzywdzić, a ten gorszy rośnie. i gdzie tu dorosłość?. czy ktoś zna sposób na dorosłych tych, którzy nie chcą dać sobie z tym spokoju, i wolą na przekór walczyć, z młodzieżą, która wzbija się ku górze??. czy taki człowiek powinien w ogóle uczestniczyć w wyborze kto lepszy?, sam pała z zazdrością i nie potrafi wybrać czy ma być agresywny czy normalny?. czy tacy powinni nas prowadzić?
Użytkownik

Postautor: Justynka108 » pt 10 gru, 2010 08:37

Malbert! Straszna z Ciebie zrzęda. Dużo pretensji do świata. Absolutnie każdy z nas jest indywidualnością! Nie ma dwóch takich samych istot. Nie możesz dzielić ludzi na szaraków i indywidualistów. Bo... gdzie jest granica bycia takim, lub takim?
Przez Ciebie zapomniałam pisać na temat.
A cha! Zbyt wiele marzeń to raczej bałagan w głowie i w życiu.
Justynka108

Postautor: ajwenhou » śr 05 sty, 2011 12:52

jeszcze kiedyś napisałabym, że moglibyśmy je wszystkie spełnić, teraz uważam, że dzień musiałby mieć 48h, rok 730 dni, a my musielibyśmy żyć o kilkadziesiąt lat dłużej będąc ciągle w dobrej formie.
spełnianie marzeń zabiera zbyt dużo energii, szczególnie kiedy staramy się dążyć do nich sami, szczególnie kiedy wymagają od nas pełnego poświęcenia. nie wiem czy radość ze spełnienia byłaby w stanie zrekompensować mi czas i zdrowie jakie poświęciłabym w realizację czegoś, muszę się przekonać.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 305,320.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Następna

Wróć do Marzenia w rzeczywistości