Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Wiara w marzenia

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Wiara w marzenia

Postautor: hay. » ndz 02 sie, 2009 18:22

Nie wiem, czy w dobrym dziale, ale co tam. :hyhy: Słyszałam kiedyś, że jak się bardzo o czymś marzy i cały czas się o tym myśli i wierzy się, że to się stanie, to to się stanie. Nie wiem, czy mnie zrozumieliście, :P np. bardzo chcesz mieć chłopaka i cały czas sobie wyobrażasz, że z nim jesteś i jak on wygląda, to jeżeli wierzysz w to, że to prawda to Twoja podświadomość "ześle" Ci z niebios Twojego ukochanego :) Jak myślicie, czy to prawda? :D
Ostatnio zmieniony pn 03 sie, 2009 10:42 przez hay., łącznie zmieniany 2 razy
hay.

Cash on hand: 0.00

Postautor: QueenDream » ndz 02 sie, 2009 20:00

Myslę, że to prawda. Własnie chyba miedzy innymi dlatego poznałam swego ukochanego, bardzo mocno wierzyłam w swe marzenie i o tym myślałam, moze nie często ale myślałam i moje marzenie się ziściło ;)
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: Portfolio » pn 03 sie, 2009 00:56

A moje jakoś k&$*#@& nie chce :D

A skoro nie chce to nie wierzę. Wszystko co chciałem osiągnąć osiągnąłem pracą i wytrwałością, niestety nikt z nieba mi tego nie ułatwiał przez co bardziej się cieszę tym, co mam, a przy tym dążę do realizacji kolejnych marzeń, każdego krok po kroku. Jedynie tego najważniejszego nie jestem w stanie osiągnąć sam, tutaj pomoc jest potrzebna, choć nie chce przyjść nawet w chwilach totalnego zwątpienia.
Ostatnio zmieniony pn 03 sie, 2009 00:58 przez Portfolio, łącznie zmieniany 1 raz
Portfolio
Łapacz chmur

Postautor: Bogini Nocy » pn 03 sie, 2009 16:07

Nie wierzę raczej w coś takiego. Marzenie nie mogą się spełnić tak same od siebie, trzeba popracować nad tym, aby one się spełniły.
wehikuł czasu to byłby cud
Bogini Nocy
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 17,905.15
Medals: 2
Miss Forum (1) Rozmarzony (1)

Postautor: Pasiekk » pn 03 sie, 2009 16:10

E tam, często bywa tak że czegoś bardzo chcemy a los płata takie figle że jest zupełnie inaczej.

Marzenia marzeniami ale niestety nie można mieć wszystkiego czego się chce.
Choć czasem bywa że ma się szczęście.. :] ale raczej do tego wszystkiego trzeba dążyć samemu.
Zresztą jeśli dojdziemy do czegoś sami później mamy większą satysfakcje ;)

<bbb>
'Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie.'

Paulo Coelho

;)))
Pasiekk
Bujający w obłokach

Postautor: nacpana-marzeniami » wt 04 sie, 2009 17:33

Nie wiem czy to prawda, ale warto spróbować hihi:)
"Jeśli nie masz siły do marzeń, nie będziesz mieć siły do walki."
nacpana-marzeniami
Marzyciel-Gaduła

Postautor: Ewince » czw 20 sie, 2009 11:57

ja kiedyś tak miałam, że to czego bardzo chcialam sie spełniało. ;P
teraz albo mi się nie chce w coś wierzyć, albo ten tam w niebiosach mnie nie słucha. ;P
`Bo nie ważne gdzie rasta dorasta...`
<3<3<3 <3<3<3
Ewince

Postautor: Cute » pt 21 sie, 2009 11:43

Nie wierzę w to.
Cute
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: magdusia » pt 21 sie, 2009 18:30

Myślę, że to tylko kolejny ludzki wymysł. Aby coś osiągnąć należy podjąć odpowiednie działania, mieć troszeczkę chęci i wiary, a wtedy można liczyć na "dar z niebios".
magdusia

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: Saya » ndz 23 sie, 2009 04:10

Takie coś byłoby za proste. W kazde marzenie powinnismy włożyć wysiłek. NIc sie nie spełni tylko od myślenia o tym. Zapomnijcie
Awatar użytkownika
Saya
Marzyciel

Cash on hand: 19,290.55
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Peggy_Brown » ndz 23 sie, 2009 23:17

to wg mnie działa na zasadzie chcesz dużo myślisz a przy tym dążysz samemu i osiągasz. A nie że coś spada jak gwiazdka z nieba.
Tak samo jak z wróżkami. Wywróży ci taka wysokiego blondyna za męża i podświadomie tylko takiego szukasz. W rezultacie wychodzisz za wysokiego blondyna.
Samo nic się nie dzieje.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: Riku » czw 03 wrz, 2009 18:04

hay. pisze:łyszałam kiedyś, że jak się bardzo o czymś marzy i cały czas się o tym myśli i wierzy się, że to się stanie, to to się stanie.

Twoja wypowiedź przypomina mi książkę, którą czytałam - niejaki "Sekret" (jest również nakręcony film na jej podstawie).
W książce jest wszystko opisane tak jakby było to czymś magicznym. Myślisz i masz.
Np. Jest wypowiedź kobiety która była chora na raka i często myślała, że nie jest chora. Wyzdrowiała. Dziwne?
To istotne kiedy człowiek jest chory i skupia się tylko na chorobie to ona nas prześladuje, ale czy to tylko dzięki naszym myślom?
Druga wypowiedź dotyczyła pieniędzy.
Mężczyzna zamarzył sobie sporą sumkę. Minęło trochę czasu ale ją posiadł. Dziwne? Nie. Posiadł ją bo napisał książkę dzięki której zarobił.
Czytając tę książkę nie można brać wszystkiego dosłownie. Nie jest to jakaś magia czy czary. Oczywiście jest tak kilka istotnych prawd, które warto przemyśleć. Jednak w tym tekście pomija się kilka faktów, które znaleźć można w innych lekturach - nie koniecznie o podobnych tytułach (bo większość jest schowanych między wierszami)

Wracając do wypowiedzi Hay. Jak już napisałam to nic magicznego. Po prostu jeżeli czegoś bardzo chcemy to wywołujemy w podświadomości reakcję, która dąży do celu tylko dzięki naszym działaniom. Nie jesteśmy tego świadomi, bo to tak zwana niespodzianka od świata.

Bogini Nocy pisze:Marzenie nie mogą się spełnić tak same od siebie, trzeba popracować nad tym, aby one się spełniły.

Praca nad marzeniami? Hmm racja, ale czemu każdy nam (ludziom) wmawia "?ebyś coś osiągnął musisz pracować. Ciężko, ale wreszcie do dostaniesz. Bez pracy nie będziesz miał niczego." - to jest jak stereotyp. Pracuj a zostaniesz nagrodzony. Mam rozumieć, że jak przez całe swoje życie będę pracować np. jako księgowa (albo jako kto inny) to osiągnę to co chciałam? Spełni się moje marzenie tylko jak będę siedzieć za biurkiem i pracować?
Oczywiście na niektóre marzenia są potrzebne pieniądze, ale nie muszę ich mieć w sposób niechciany (przez ciężką pracę). ?wiat został stworzony dla wszystkich i wszyscy powinni czerpać z niego co chcą. Niestety pokazuje nam się rzeczywistość ciężką, trudną i z wieloma pytaniami.

hay. pisze:Jak myślicie, czy to prawda?

Jeżeli odpowiem Nie to może kilka osób się rozczaruje.
Jak powiem Tak to kilka osób może umocnić się w wierze.
Czyli to pytanie zostawię bez dosłownej odpowiedzi tylko ze swoją wypowiedzią dotyczącą Tego.
Awatar użytkownika
Riku
Marzyciel

Postautor: KolorowaPodwiązka » sob 05 wrz, 2009 15:59

A ja powiem krótko :]
Wierzę w marzenia, choć wiem, że połowa z moich jest baaardzo trudna do spełnienia.
Wystarczy wierzyć i robić wszystko co pomoże je zrealizować.
- Dlaczego nie patrzysz w lustra .?
- Bo one kłamią .
- Jak to .? Przecież zawsze pokażą Ci wszystko . Całą Ciebie..
- Może i tak ... Ale ono pokazuje cień człowieka . Prawdziwe ' ja ' jest w moim sercu ..

http://www.photoblog.pl/leocore :]
KolorowaPodwiązka
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Miharunia » pn 14 wrz, 2009 18:52

Ja wierzę w marzenia, w to, że się spełniają, że mamy na nie wpływ siłą naszej woli i tym, co robimy, o czym myślimy. To w końcu nasze marzenia i my najlepiej wiemy, jak o nie zawalczyć, jak doprowadzić do tego, by się ziściły. Oczywiście jak ktoś będzie tylko siedział i o tym myślał, to nic mu z tego nie przyjdzie ale jakby tak coś zrobić w tym kierunku... wtedy śmiało każdy może powiedzieć, że marzenia się spełniają!
http://lastfm.pl/user/Miharunia
Chodzi mi o to, aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa Juliusz Słowacki
Ludzie atakują się wzajemnie okruchami prawdy niczym odłamkami rozbitego szkła Jean Sulivan
Awatar użytkownika
Miharunia
Bujający w obłokach

Postautor: Majka » czw 17 wrz, 2009 18:21

Każdy człowiek powinien wierzyć, w swoije marzenia :) Marzenia to rzecz piękna, która pozwala nam niekiedy przetrwać te najtrudniejsze chwile.
To, że czasami płaczę nie znaczy, że jestem słaba...
To, że nie zawsze się uśmiecham nie znaczy, że nie jestem szczęśliwa...
To, że kocham za mocno nie znaczy, że można mnie ranić...
To, że czasami milczę nie znaczy, że nie mam co powiedzieć..
To, że czasami nie wiem co robić,bo jestem mała ,nie oznacza jeszcze, że nie wiem jak żyć...
Awatar użytkownika
Majka
Bujający w obłokach

Postautor: tajemniczy » czw 17 wrz, 2009 22:56

No jakby nie było dla marzeń się żyje. Jedno osiagniemy, chcemy więcej itd. Tak więc każdy w nie wierzy, bardziej czy mniej ale wierzy:P.
tajemniczy
Bujający w obłokach

Postautor: maadzia13 » pt 26 mar, 2010 22:41

wierzę. odkąd spełniło się jedno z moich największych marzeń, zaczęłam wierzyć w ich spełnienie.
"Daj rękę, pójdziemy wstecz po naszych wspólnych śladach, pozwól, że poprowadzę cię raz jeszcze.” Halina Poświatowska
Awatar użytkownika
maadzia13
Bujający w obłokach

Cash on hand: 4,733.05
Imię: magdalena

Postautor: persecutoria » sob 27 mar, 2010 00:31

Moim zdaniem posiadanie marzeń przy jednoczesnym braku wiary w nie jest bezsensowne. Marzenia motywują do działania, a jak mają motywować, jeśli się w nie nie wierzy?
Lord, who made the lion and the lamb,
You decreed I should be what I am;
Would it spoil some vast eternal plan,
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 169,752.55
Imię: Ignac.
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Bogini Śmiechu » sob 27 mar, 2010 09:51

Marząc należy mieć wiarę w te marzenia.
Jednak sama wiara nie wystarczy.
Trzeba również jakoś działać, żeby te marzenia się spełniły ; )
Gdy cierpisz na bezsenność, nic nie wydaje się być prawdziwe. Wszystko jest kopią kopii.
Awatar użytkownika
Bogini Śmiechu
Marzyciel

Cash on hand: 107,438.95
Imię: Sylwia
Partia Zboczuchów (1) Rozmarzony (1)

Postautor: BabaJaga » ndz 06 cze, 2010 11:45

Zawsze wierzę w marzenia, wierzę w to, że to, o czym marzę wcześniej czy później się spełni, bez tej wiary nasze marzenia staja się puste.
BabaJaga
Bujający w obłokach

Cash on hand: 132.00

Postautor: magdusia » pn 07 cze, 2010 15:26

BabaJaga, samo nic nie przychodzi, a wiara to za mało ;)
Zielonaa i Seqe - Uwaga!!!
magdusia
Spełniacz Marzeń

Postautor: QueenDream » pn 07 cze, 2010 16:12

Magdusiu, może samo nic nie przychodzi, ale jednak wiara jest kluczem do sukcesu, choć masz rację że ona nie wystarcza.
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: magdusia » pn 07 cze, 2010 16:20

Ja rozumiem, że "wiara czyni cuda". Ale do spełnienia marzeń, tak jak mówisz, potrzebna jest własna inicjatywa. Troszkę pomysłowości i odrobinka chęci ;)
magdusia
Spełniacz Marzeń

Postautor: Ayuto » pn 07 cze, 2010 17:33

No tak ale nie wierząc w swe możliwości nic nie zdziałasz ;]
Awatar użytkownika
Ayuto
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 2,178.05
Rozmarzony (1)

Postautor: magdusia » pn 07 cze, 2010 17:36

Dlatego piszę, że do wiary trzeba dołożyć trochę chęci ;]
magdusia
Spełniacz Marzeń

Postautor: babka cukrowa » pt 19 lis, 2010 15:29

Każdy chciałby aby to o czym się marzy się spełniło -ale...życie jest inne i gdyby nasze marzenia się speniały "od tak na pstryknięcie ręką"to Życie byłoby na Ziemi rajem,
gdyby człek, człeka kochał nawzajem,
gdyby nie szukał żadnej korzyści
i gdyby wyrzekł się nienawiści.

Nikt by nie wiedział, co to są nerwy,
każdy radosny byłby bez przerwy,
wszyscy szczęśliwi byliby,mili,
ciesząc się z każdej przeżytej chwili.

Gdyby… No właśnie. Po co gdybanie?
Zamiast się wściekać, kłócić i złościć,
Przesłać każdemu uśmiech radości. :)
babka cukrowa
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Leah » czw 09 gru, 2010 22:46

magdusia pisze:do wiary trzeba dołożyć trochę chęci ;]

Też tak uważam. Trzeba jakoś 'pomóc marzeniom. Jeżeli właśnie do wiary dołożymy dobre chęci, będziemy dążyć do osiągnięcia celu, będą większe szanse na spełnienie marzeń :)
Leah
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: Peggy_Brown » czw 09 gru, 2010 23:27

Sama wiara w spełnianie marzeń niewiele da. Trzeba jeszcze dołożyć starań do ich zrealizowania, bo przecież nic tak o nie ma. Musi być ingerencja, chociażby nie wiadomo jak się wierzyło.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: Icannotfly. » pn 13 gru, 2010 16:33

Hm, no tak... czytałam kiedyś artykuł, o sile podświadomości (bardzo ciekawy, ale teraz nie potrafię go znaleźć). Może i coś w tym jest, że jeśli czegoś na prawdę bardzo pragniemy, to wszystko wokół nam sprzyja do realizacji tego, chociaż ja odnoszę częściej wrażenie, że wszystko obraca się przeciwko mnie i moim marzeniom.
Nie może być też tak, że będziemy siedzieć bezczynnie i czekać aż wszystko nagle się spełni, o czym tylko zamarzymy. Szczęściu czasem trzeba dopomóc i włożyć w niego nasz wysiłek. :)
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: ajwenhou » pt 17 gru, 2010 16:03

dlatego mówi się, że 'wiara czyni cuda'.

wiara w marzenia na pewno sprzyja realizacji ich, ale jak już ktoś napisał, samą wiarą niewiele zdziałamy.
żebym ja zaczęła wierzyć w spełnienie moich marzeń muszę zacząć działać, bo u mnie bez działania wiary nie ma.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 305,320.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Następna

Wróć do Marzenia w rzeczywistości