Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Wiara w marzenia

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Postautor: Zorza » pt 17 gru, 2010 17:15

Myslę, że to też trochę psychologiczna kwestia. Człowiek, który wierzy, że jego marzenie się spełni, ma pozytywne nastawienie, uważnie rozgląda się wokół siebie i dostrzega wszystkie furtki, które otwiera mu los. Ktoś, kto nie wierzy i jest z góry zrezygnowany, przejdzie obok otwartej furtki i nawet nie spojrzy na nią, albo po prostu uzna, że to i tak nie wystarczy.
Obrazek
Nic nie zdarza się dwa razy tak samo
Awatar użytkownika
Zorza
Extra marzyciel

Cash on hand: 0.00
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: V » ndz 10 kwie, 2011 20:54

Tylko mała liczba marzeń spełniają się bez naszej ingerencji. Zdecydowaną większość marzeń sami musimy spełniać. Nie tylko sobie.
`Nie czuj się zobowiązana wyrazić zachwyt moją osobą. John zrobił to już na wszelkie możliwe w języku angielskim sposoby.`
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Cash on hand: 100,008.40
Imię: Eljot
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) User Roku (1)

Postautor: alyouidiot » ndz 24 kwie, 2011 00:08

wiara potrafi wiele. sadze ze bez wiary wiele rzeczy by nie istnialo. jesli nie wierzy sie ze mozna spelnic marzenie, to wlasciwie te marzenia sa zbedne.
ain't no sunshine when he's gone
Awatar użytkownika
alyouidiot
Bujający w obłokach

Postautor: Ayuto » ndz 24 kwie, 2011 13:25

V pisze:Tylko mała liczba marzeń spełniają się bez naszej ingerencji. Zdecydowaną większość marzeń sami musimy spełniać

Raczej nic nie spełnia się bez naszej ingerencji. Gwiazdka z nieba nam nagle nie spadnie.
Wszystko musimy sobie wypracować sami jednak... nie będziemy w stanie bez tego pozytywnego nastawienia o którym wspomniano wyżej. Kilka dni temu rozmawiałam właśnie o tym ze znajomą. Zastanawiałyśmy się jak to jest. I omawiając pewne przykłady, także z naszego życia, stwierdziłyśmy że bez względu na wszystko trzeba być pewnym że w końcu coś się uda. Jeśli wkradnie się chociaż mały element pesymistycznych myśli, wszystko może pójść w cholerę.
Ważne byśmy obracali siew otoczeniu osób które będą nas nakręcać. Takie niejako koło napędowe, dzięki któremu będziemy mieć siły, by zmierzyć sie z przeszkodami które stoją nam na drodze do osiągnięcia celu.
Awatar użytkownika
Ayuto
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 2,178.05
Rozmarzony (1)

Postautor: V » ndz 24 kwie, 2011 13:29

Ayuto pisze:Raczej nic nie spełnia się bez naszej ingerencji. Gwiazdka z nieba nam nagle nie spadnie.
Ale tatuś może Ci kupić samochód.
`Nie czuj się zobowiązana wyrazić zachwyt moją osobą. John zrobił to już na wszelkie możliwe w języku angielskim sposoby.`
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Postautor: NitrO » ndz 24 kwie, 2011 13:38

Na pewno warto wierzyć.
To wiara czyni "cuda" a nie odwrotnie :P
Zawsze wierzymy, że coś czego pragniemy się spełni.
Spoglądam śmierci w oczy, śmiejąc jej się w twarz.
NitrO
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » ndz 24 kwie, 2011 14:58

V pisze:Ayuto napisał/a:
Raczej nic nie spełnia się bez naszej ingerencji. Gwiazdka z nieba nam nagle nie spadnie.
a to jest dokładny przykład tego, że nie tylko marzenia się spełniają a każde zachcianki.

Czasami spadnie, ale czekajac na to trochę stracić można. Albo wiele. Bo siedząc i czekając, jeśli nie ma zadatków na to że spadnie, to pewnie nie spadnie
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » ndz 24 kwie, 2011 15:58

Peggy_Brown pisze:Czasami spadnie, ale czekajac na to trochę stracić można.

Tak, tylko czasami w najmniej oczekiwanym momencie może się spełnić coś o co się staraliśmy długo. Piszecie, że wiara czyni cuda, może i tak. Jednak ja sama jestem najlepszym przykładem tego, że jak się czasem zwątpi, to prędzej się uda ;)
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Medals: 2
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: Ayuto » pn 25 kwie, 2011 00:28

V pisze:
Ayuto pisze:Raczej nic nie spełnia się bez naszej ingerencji. Gwiazdka z nieba nam nagle nie spadnie.

Jeśli nie wspomnisz że chcesz to nie kupi. To raz.
A dwa. Tak za darmo i za ładne oczy też raczej nie. W każdym darze rodzica jednak tkwi pewien haczyk. Albo pragnie byś się w pewien sposób zachowywał, albo nagradza za ów sposób.
Raczej nie mówimy o snobistycznym życiu wielkich milinerów, prawda? ;]
Awatar użytkownika
Ayuto
Spełniacz Marzeń

Rozmarzony (1)

Postautor: V » pn 25 kwie, 2011 00:34

Ayuto pisze:Jeśli nie wspomnisz że chcesz to nie kupi. To raz.
Nieprawda.

Ayuto pisze:A dwa. Tak za darmo i za ładne oczy też raczej nie.
Jeśli tato kocha Cię za ładne oczy, to pewnie nie.

Ayuto pisze:W każdym darze rodzica jednak tkwi pewien haczyk.
Mam wrażenie, że w każdym darze szukasz haka. Ja jeszcze wierzę w bezinteresowność.

Ayuto pisze:Albo pragnie byś się w pewien sposób zachowywał, albo nagradza za ów sposób.
Też.

Ayuto pisze:Raczej nie mówimy o snobistycznym życiu wielkich milinerów, prawda? ;]
Akurat nie. Tylko obalam Twoją teorię.
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Postautor: Ayuto » pn 25 kwie, 2011 00:38

To słaby przykład do obalania teorii znalazłeś.
Ale jak tak w to wierzysz to siedź z założonym rękoma. Ja jednak wolę ruszyć tyłek i sama coś osiągnąć w swe siły wierząc.
Awatar użytkownika
Ayuto
Spełniacz Marzeń

Rozmarzony (1)

Postautor: V » pn 25 kwie, 2011 01:01

Ayuto pisze:To słaby przykład do obalania teorii znalazłeś.
Przykład dobry. I pierwszy, jaki mi przyszedł do głowy.

Ayuto pisze:Ale jak tak w to wierzysz to siedź z założonym rękoma. Ja jednak wolę ruszyć tyłek i sama coś osiągnąć w swe siły wierząc.
Nie mówię, że wszystkie marzenia spełniają się same, tylko 10% bodajże. Usiądę z założonymi rękoma, gdy zrobię to, co Ty.
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Postautor: Tristezza » pt 15 lip, 2011 19:20

Nie wiem co o tym myśleć, gdyż na razie moje marzenie, o którym ciągle myślę, nie ziściło się, jednak ja mogę poczekać :D
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Postautor: vestido » pt 19 sie, 2011 21:35

Jest takie mądre powiedzenie: "Wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda", no i ja jestem żywym przykładem na to, że tak jest faktycznie :)
Wiara, wiara, wiara i jeszcze raz wiara, a także nieustanne pozytywne myślenie :)
vestido
Marzyciel-Gaduła+

Re: Wiara w marzenia

Postautor: Guśka » ndz 01 kwie, 2012 14:03

hay. pisze:Nie wiem, czy w dobrym dziale, ale co tam. :hyhy: Słyszałam kiedyś, że jak się bardzo o czymś marzy i cały czas się o tym myśli i wierzy się, że to się stanie, to to się stanie. Nie wiem, czy mnie zrozumieliście, :P np. bardzo chcesz mieć chłopaka i cały czas sobie wyobrażasz, że z nim jesteś i jak on wygląda, to jeżeli wierzysz w to, że to prawda to Twoja podświadomość "ześle" Ci z niebios Twojego ukochanego :) Jak myślicie, czy to prawda? :D

Coś tam zrozumiałam:D Może i w pewnym sensie jest to prawda. Jednak, nie zawsze jest warto wierzyć na siłę, że coś się stanie, bo możemy się rozczarować. Tak jak właśnie Ty podałaś ten przykład, to na chłopaka możemy czekać sporo czasu, a im więcej czas mija tym bardziej wiara właśnie w to marzenie znika i powoduję, że odechciewa nam się marzyć.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Moderator

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Gaduła (1)

Poprzednia

Wróć do Marzenia w rzeczywistości