Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

O czym marzą współcześnie ludzie?

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

O czym marzą współcześnie ludzie?

Postautor: QueenDream » ndz 21 cze, 2009 13:30

Dawniej ludzie marzyli o tym, aby nastąpił koniec wojny, jakiegoś konfliktu. marzyli o tym, aby mieć co jeść...
A teraz?
O czym marzą współcześni ludzie?
Dlaczego marzą o pieniądzach, beztroskim życiu?
Co oni z tego mają?
Zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony ndz 21 cze, 2009 13:50 przez QueenDream, łącznie zmieniany 1 raz
" Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamknietymi drzwiami. Celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dookoła"
(Paulo Coelho)

Obrazek
Awatar użytkownika
QueenDream
Administrator

Cash on hand: 87,011.05
Imię: Aldona

Postautor: Marta » ndz 21 cze, 2009 13:51

To jest zwykły materializm, choć nie zawsze ludzie myślą o pieniądzach, sama znam wiele osób, którym zależy na szczęściu bliskich i miłości. To właśnie są ich marzenia. Myślę, że dawniej ludzie też o tym marzyli.
Marta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 0.00

Postautor: Master Jedi » ndz 21 cze, 2009 15:47

Z pewnością współcześni ludzie marzą o pieniądzach, sukcesie zawodowym, sławie... Dlaczego? Po prostu wydaje się, że gdy będą bogaci i sławni, staną się naprawdę szczęśliwi. Niestety wiemy, że wcale tak nie jest. Człowiek to taka istota, która wciąż chce mieć więcej i więcej. Nigdy tak naprawdę nie czuje się w pełni usatysfakcjonowany. :/ I to jest przykre. :(
Master jest tylko jeden... ja!
Awatar użytkownika
Master Jedi
Łapacz chmur

Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Iza92 » pn 22 cze, 2009 20:58

zgadzam sie.. najczesciej ludzie marza o rzeczach materialnych jak pieniadze, popularnosc czy kariera .. coraz mniej ludzi marzy o milosci, zdrowiu i tego typu potrzebach.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Iza92
Extra marzyciel

Postautor: Bogini_Seksu » pn 22 cze, 2009 22:38

Jak to o czym? o bogactwie :] na świecie teraz najwięcej materialistów :]
Sex is not the answer!
Sex is the question.
"Yes" is the answer.

~~~

"Wydrylujesz śliną mnie.
Otoczysz sprężystą łydką.
Upadniemy razem tak,
Jak jeszcze nigdy nisko." :)
Bogini_Seksu
Spełniacz Marzeń

Postautor: CirrS » pn 22 cze, 2009 23:16

Myślę, że dużo ludzi marzy po prostu o godnym życiu... Dla jednych będzie to bogactwo, czy dobre warunki życiowe, dla drugiego wolność i poczucie bezpieczeństwa... Materialista zawsze będzie dążył do osiągnięcia swoich korzyści, a dobrzy ludzie do tego, by pomagać innym, jak i dbać o siebie... w ludzkich ilościach, oczywiście.
eXiorare Aliquis Nostris eX Ossibus Ultor
Obrazek
CirrS
Extra marzyciel

Postautor: Biker » pn 22 cze, 2009 23:19

Większość o pieniądzach , później o zdrowiu itp
Biker
Bujający w obłokach

Postautor: persecutoria » wt 23 cze, 2009 16:50

Przede wszystkim o miłości, bo kogo się nie spyta, o czym marzy, zawsze odpowiedź brzmi (mniej lub bardziej bezpośrednio) "miłość". Potem szczęśliwa rodzinka, praca i pieniądze.
Lord, who made the lion and the lamb,
You decreed I should be what I am;
Would it spoil some vast eternal plan,
If I were a wealthy man?
Awatar użytkownika
persecutoria
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 169,752.55
Imię: Ignac.
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: bufonada » śr 24 cze, 2009 11:00

Szczęśliwa pisze:Dawniej ludzie marzyli o tym, aby nastąpił koniec wojny, jakiegoś konfliktu. marzyli o tym, aby mieć co jeść...
A teraz?

ja o tym samym.
świat jest do du** więc mam do niego stosunek analny.
bufonada
Extra marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: CirrS » śr 24 cze, 2009 11:01

A ja podpisuję obiema łapkami pod userem nevermore. Dobrze napisane.
CirrS

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: magdusia » śr 24 cze, 2009 11:22

Jak zarobić, żeby się nie narobić :D
magdusia

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: Ahyy » śr 24 cze, 2009 11:40

Ja uważam żeby byli bogaci, szczęśliwi i piękni...
Obrazek
Ahyy
Extra marzyciel

Postautor: Saya » pt 26 cze, 2009 02:10

Wszystko to co jest napisane powyżej to prawda. Nic dodać nic ująć. Pieniądze, miłość, zdrowie. Bo te rzeczy i te wartości są ludziom najbliższe i najbardziej pożądane
Awatar użytkownika
Saya
Marzyciel

Cash on hand: 19,290.55
Rozmarzony (1)

Postautor: Fantazja » pt 17 lip, 2009 17:45

Wydaje mi się, że współcześni ludzie marzą przede wszystkim o byciu szczęśliwymi, a co za tym idzie: miłość, rodzina, zdrowie, dobra praca, pieniądze.
Głupotę to tu możesz kupić nawet jak chcesz w sklepie,
Sprzedawca Cię poklepie po ramieniu, bo ty płacisz,
Jak chcesz mamy w promocji tu kopa w dupę gratis
Awatar użytkownika
Fantazja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 18,027.65
Rozmarzony (1)

Postautor: TiMi » ndz 19 lip, 2009 21:14

Fantazja pisze:Wydaje mi się, że współcześni ludzie marzą przede wszystkim o byciu szczęśliwymi, a co za tym idzie: miłość, rodzina, zdrowie, dobra praca, pieniądze.

Mam dokladnie takie samo zdanie. No, bo w zasadzie, cóż więcej do szczęścia potrzeba? ;)
TiMi
Bujający w obłokach

Postautor: Pasiekk » pt 31 lip, 2009 20:24

współcześni głównie marzą o pieniądzach, dobrobycie i o tym by sie liczyć wśród innych 'ludziów' : ) tak, materialistyczny ten nasz swiat
'Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie.'

Paulo Coelho

;)))
Pasiekk
Bujający w obłokach

Postautor: Mezi » sob 01 sie, 2009 12:59

Ludzie teraz marzą o kasie, szybkich brykach i o wszystkim czego im naprawdę nie potrzeba.
Ostatnio zmieniony sob 01 sie, 2009 13:18 przez Mezi, łącznie zmieniany 1 raz
Pijesz ty piję ja i ekipa cała
A kto nie wypije tego we dwa kije
?upu cupu łupu cupu cała Polska pije
Mezi
Bujający w obłokach

Postautor: autor nieznany » czw 20 sie, 2009 07:55

Ludzie marza o bogactwie, o jakiejś wysokiej pozycji społecznej a już żadziej o miłości.A przecież dla miłosci warto żyć.A pieniadze nie sa takie ważne jak miłość.
autor nieznany
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » czw 20 sie, 2009 19:11

BoginiMarzeń pisze:O czym marzą współcześni ludzie?
ja myślę, że zależy od tego gdzie ci ludzie się znajdują. Jeżeli by spojrzeć np na ludzi w Iraku marzą właśnie o końcu wojny, Ludzie w krajach 3 świata marzą o tym, żeby przeżyć kolejny dzień i by nie być głodnym.
Ale czy te wszystkie "marzenia" nie są bardziej możliwe do zrealizowania gdy ma się właśnie pieniądze??
Każdy powie, że ludzie to materialiści, ale czy to źle? czy to źle, że ich marzeniem jest zapewnienie sobie życia w dobrych warunkach?
No wg mnie nie. I to, że coraz więcej ludzi marzy o tym, by mieć więcej kasy nie jest wcale złym marzeniem.
Co oni z tego mają? Satysfakcję chociażby. Beztroskie życie? kto by takiego nie chciał? Dlatego właśnie ludzie marzą o czymś takim właśnie.

[ Dodano: Czw 20 Sie, 2009 ]
autor nieznany pisze:A pieniadze nie sa takie ważne jak miłość.
a widziałeś przykład miłości bez pieniędzy? Najesz się nią? ubierzesz dzieci itp? zdrowie też jak masz pieniądze się nie liczą. Gorzej jak je stracisz... Wtedy jak najbardziej zaczynają się liczyć...
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: autor nieznany » pt 21 sie, 2009 07:43

Pieniądze naprawde nie są ważne gdy ludzie się kochają, trzeba być optymistą gdy ktoś nawet nie ma pracy to naprawde gdy jej szuka to znajdzie.Oczywiście, że widziałem przykłady miłości bez pieniędzy.Mi nie zależy na pieniądzach wole czuć się wolny.Pieniądze bardzo ograniczają.Oczywiście trzeba być odpowiedzuialnym i sobie znaleźć prace ale jeśli ktoś się uczył studiował kilka lat to nie będzie miał z tym problemu, dlatego rodzice posyłają dziecko na studia by pieniądze nie były najważniejsze w życiu.Zdrowie tak naprawde ma niewiele wspólnego z pieniędzmi.Oczywiście leki są drogie i trzeba za coś je kupić.Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście, czasem życie nas zaskakuje.Trzeba po prostu wierzyć w siebie.A wiara w siebie jest darmowa, optymizm też i jeszcze pare innych rzeczy których za pieniądze się nie kupi.
autor nieznany
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » pt 21 sie, 2009 22:03

autor nieznany pisze:Pieniądze naprawde nie są ważne gdy ludzie się kochają,
są ważne i nie mów, ze nie. Często przecież z ich braku w małżeństwach dochodzi do kłótni a nawet rozwodów.
autor nieznany pisze:trzeba być optymistą gdy ktoś nawet nie ma pracy to naprawde gdy jej szuka to znajdzie.
A co do tego wszystkiego ma optymizm? Dlaczego więc jest wielu emigrantów, którzy wyjechali bo właśnie pracy nie ma? To gdzie podział się ich optymizm i to, że kiedyś pracę znajdą??
autor nieznany pisze:Mi nie zależy na pieniądzach wole czuć się wolny.Pieniądze bardzo ograniczają
teraz tak mówisz bo masz 18 lat...
autor nieznany pisze:ale jeśli ktoś się uczył studiował kilka lat to nie będzie miał z tym problemu, dlatego rodzice posyłają dziecko na studia by pieniądze nie były najważniejsze w życiu
że co przepraszam?? A co z powiedzeniem idź na studia będziesz wykształconym bezrobotnym?? Znam wiele osób, które skończyły już studia a pracują w McDonaldzie więc właśnie widzę jak np pani pedagog tam właśnie kształtuje dzieci. A posyłają rodzice dzieci na studia dlatego, żeby miały właśnie lepsze zawody i większy zysk w życiu a nie pracowały w magazynach supermarketów.
autor nieznany pisze:Zdrowie tak naprawde ma niewiele wspólnego z pieniędzmi.Oczywiście leki są drogie i trzeba za coś je kupić.
przeczysz sam sobie teraz.
autor nieznany pisze:Trzeba po prostu wierzyć w siebie.A wiara w siebie jest darmowa, optymizm też i jeszcze pare innych rzeczy których za pieniądze się nie kupi.
Najesz się wiarą w siebie? Kupisz buty za optymizm?? Nie więc nie ma mowy że pieniądze w życiu ważne nie są. Ok zgodzę się, że najważniejsza jest rodzina miłość szczęście. Ale litości pieniądze też.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: autor nieznany » pt 21 sie, 2009 23:27

Myślałem, że jesteś na forum bo lubisz marzyć a wszystko kreślisz w czarnych barwach, wiara w siebie czyni każdego zwycięzcą. Pieniądze szczęścia nie dają, z każdej sytuacji jest wyjście.
autor nieznany
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » sob 22 sie, 2009 16:18

marzenia marzeniami a świat realny realiami. Co mają do tego wszystkiego marzenia i mój pobyt tutaj??
A właśnie do realizacji moich marzeń potrzebne są pieniądze właśnie. A to, że wierzę w siebie jest dodatkiem do tego. Bo bez wiary nie zrobiłabym kroku w przód... Ale nie o tym teraz.
autor nieznany pisze:z każdej sytuacji jest wyjście.
no nie zawsze. Dobrze, że zawsze udawało ci się znaleźć właśnie te wyjście ale są sytuacje gdzie tego wyjścia nie widać.
" Ej Mała- nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: autor nieznany » wt 25 sie, 2009 20:51

Kto u mnie marzyć jest raczej optymistą tak mi się przynajmniej do niedawna wydawało.
Pieniądze zazwyczaj się zarabia, a marzyć można też o rzeczach nie materialnych np. miłość, przyjażń itp. Moje życie opiera się w dużej mierze na wierze w siebie, gdybym w siebie nie wierzył to nie zaszedł bym w miejsce w którym teraz jestem, rozwijać się też można za darmo.To prawda czasami sytuacja jest bez wyjścia ale po jakimś czasie zwykle znajdzie się rozwiązanie, człowiek nie jest samotnikiem zawsze znajdą się osoby które pomogą w sytuacji z której nie ma wyjścia. :)
autor nieznany
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » wt 25 sie, 2009 21:13

Rozwijać się można za darmo mówisz??? To ja ci powiem, ze jednak trochę się mylisz. Jak u mnie nie ma dobrej uczelni na której mogłabym się rozwinąć teraz. Musiałabym wyprowadzić się co najmniej 50 km od domu. Co sie z tym wiąże? Niestety wysokie koszty mieszkania tam albo codziennych dojazdów.

No pieniędzy się nie tylko zarabia ale także wydaje. Na potrzebne rzeczy.

Ludzie nie pomagają innym bezinteresownie. A przyjaźń możliwa jest między ludź mi o podobnych dochodach i coś w tym jest.
A może i pomogą. Raz drugi ale ósmy czy dwudziesty??
" Ej Mała- nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: sandrusiaa007 » wt 25 sie, 2009 22:59

o czym marzą współcześni ludzie?
wydaje mi się że głownie o kasie i o karierze zawodowej..na dalszych miejscach stawiają rodzinę, dzieci itp
Nie wiem czy jest to odpowiedni myślenie...ja na razie jestem na utrzymaniu mamusi więc nie wiem jak to tak naprawdę jest "być na swoim"..
`Prawie na nikogo już nie liczę bo się poznałam
Na tych wszystkich tych, którym wcześniej tak ufałam
Na tych bliskich tych, którzy mówili że wierzą
To dla wszystkich tych co srają wyżej niż mierzą `
Awatar użytkownika
sandrusiaa007
Spełniacz Marzeń

Postautor: autor nieznany » śr 26 sie, 2009 10:55

Rozwijać się człowiek może przez całe życie wiedza nic nie kosztuje. Czytać można książki to wiele daje a zapisanie do biblioteki nic nie kosztuje. Można zawsze studiować zaocznie a tylko na egzaminy dojeżdźać. Są stypendia dla najzdolniejszych, można napisać podanie o trudnej sytuacji finansowej. Ja wiem, że w Polsce jest trudnoi i ciężko, ale nie jest tak źle w porównaniu choćby do naszych sąsiadów zza wszchodniej granicy, u nas nikt nie każe za poglądy, człowiek jest wolny a to już bardzo dużo.
Współcześni ludzie za często myślą o sobie a ich marzenia dotykają raczej spraw materialnych, zapominając o czymś co najważniejsze :(
autor nieznany
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » śr 26 sie, 2009 20:44

No studiować zaocznie. ok właśnie na takie się wybieram. Płatne...
A o kim mam myśleć jak nie o sobie? DOść dużo myślałam o innych całe moje krótkie życie. Może i jestem egoistką ale nie z wyboru niestety.
O czymś c o najważniejsze mówisz. Ja ze swoim egoizmem nie zapominam o przyjaźni, miłości, rodzinie itp. Ale do tego wszystkiego jednak są potrzebne pieniądze.
" Ej Mała- nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: autor nieznany » czw 27 sie, 2009 08:53

Marzenia ludzi zależą od wychowania, od hierarchi wartości a nawet od wyznania.
Ja za dużo w życiu myślałem o sobie w końcu zobaczyłem, że nie na tym polega życie by za wszelką cene było mi dobrze. Jest tysiące rzeczy których się nie kupi.
Jasne, że pieniądze są potrzebne ale nie są w życiu najważniejsze. Czasami jest ktoś śmiertelnie chory nie da się go wyleczyć, jest on bogaty ale nie ma lekarstwa.
Tylko miłość do drugiej osoby trzyma go przy życiu.
autor nieznany
Bujający w obłokach

Postautor: Peggy_Brown » czw 27 sie, 2009 19:15

autor nieznany pisze:Marzenia ludzi zależą od wychowania, od hierarchi wartości a nawet od wyznania
czyli co, jak ktoś ma marzenia materialne to co o nim znaczy, że jest gorzej wychowany? czy może, że jaką wyznaje religię?
autor nieznany pisze:Jasne, że pieniądze są potrzebne ale nie są w życiu najważniejsze.
Nigdy nie powiedziałam, że są one najważniejsze a jedynie jedne z tych bardziej (podkreślam to słowo) ważnych.
autor nieznany pisze:Czasami jest ktoś śmiertelnie chory nie da się go wyleczyć, jest on bogaty ale nie ma lekarstwa.
Tylko miłość do drugiej osoby trzyma go przy życiu.
Czasami jest też tak, że ta osoba nie chce miłości drugiej, żeby ta druga nie musiała cierpieć i przechodzić przez to samo. Słyszałam już takie słowa dlatego błagam nie mów, że są to sporadyczne przypadki i jakieś nie wiem osoby, które nie myślą to mówią. Nie jest fajnie coś takiego słyszeć i ja bym wtedy nie zostawiła tej osoby. No cóż życzeń nie spełniam.
" Ej Mała- nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Następna

Wróć do Marzenia w rzeczywistości