Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

O czym marzą współcześnie ludzie?

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Postautor: Icannotfly. » ndz 22 sie, 2010 10:25

O zrobieniu kariery zawodowej - tak myślę.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: lunalori » pt 10 wrz, 2010 23:18

autor nieznany pisze:Pieniądze naprawde nie są ważne gdy ludzie się kochają, trzeba być optymistą gdy ktoś nawet nie ma pracy to naprawde gdy jej szuka to znajdzie.Oczywiście, że widziałem przykłady miłości bez pieniędzy.Mi nie zależy na pieniądzach wole czuć się wolny.Pieniądze bardzo ograniczają.Oczywiście trzeba być odpowiedzuialnym i sobie znaleźć prace ale jeśli ktoś się uczył studiował kilka lat to nie będzie miał z tym problemu, dlatego rodzice posyłają dziecko na studia by pieniądze nie były najważniejsze w życiu.Zdrowie tak naprawde ma niewiele wspólnego z pieniędzmi.Oczywiście leki są drogie i trzeba za coś je kupić.Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście, czasem życie nas zaskakuje.Trzeba po prostu wierzyć w siebie.A wiara w siebie jest darmowa, optymizm też i jeszcze pare innych rzeczy których za pieniądze się nie kupi.

całkowicie się z Tobą zgadzam : ) mądrze gadasz : )
Luba.
lunalori
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 203.00

Postautor: babka cukrowa » pt 19 lis, 2010 14:17

Współcześni ludzie najczęściej marzą o pieniądzach,dobrej pracy,pięknym samochodzie,A gdzie się podziały takie wartości jak miłość przyjaźń zdrowie?TRZEBA WIERZYĆ
że będzie jutro... i kolejne dni,
że zaświeci słońce i spełnią się nasze sny...
Trzeba patrzeć...
by dostrzec piękno...
i dobro wokół nas,
by podziwiać ludzi i świat niejeden raz...
Trzeba słuchać...
prawd od wieków głoszonych przez mędrców...
i tej cichutkiej melodii, co gra w naszym Sercu...
Trzeba szukać...
przyjaciół i szczęścia, sił i wytrwałości...
tego wszystkiego, co daje nam tyle radości...
babka cukrowa
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.00

Postautor: anielica19 » pn 22 lis, 2010 09:37

Teraz o czym ludzie marzą..
Może troszkę marzą o szczęściu, miłości..
Wydaje mi się jednak, że marzą aby uzyskać odpowiedni statut materialny, zdobyć karierę, wykształcenie, pracę.
Jeżeli to wszystko osiągną niektórzy z nich marzą o rodzinie, o ciepłu domowego ogniska, miłości.
Niektórzy zaś marzą, aby zmienić świat, aby komuś pomóc,a przy okazji osiągnąć swoje szczęście.Taką osobą jestem ja.
Niemy świat
to dziś
konieczność ,
ból i męka
jest jego godłem ,
a ludzie
widząc bliźniego
w potrzebie
są obojętni...
Awatar użytkownika
anielica19
Extra marzyciel

Cash on hand: 106.00
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: ajwenhou » pt 17 gru, 2010 16:12

chyba nie napiszę nic nowego.
w tych czasach większość goni za pieniędzmi, niestety najczęściej to gonienie polega na modleniu się, żeby spadły nam z nieba, albo graniu w totka.. władza to też to o czym ludzie często marzą.
poza tym tak, miłość, bliskość, ciepło.
"nikt nie jest na własność, ludzie się od czasu do czasu zaczynają nienawidzić, a miłość? jeszcze nie wiem"
~ ajwenhou
Awatar użytkownika
ajwenhou
V.I.P

Cash on hand: 305,320.70
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (2) User Roku (2)

Postautor: Peggy_Brown » sob 18 gru, 2010 00:28

ajwenhou pisze:w tych czasach większość goni za pieniędzmi, niestety najczęściej to gonienie polega na modleniu się, żeby spadły nam z nieba, albo graniu w totka.. władza to też to o czym ludzie często marzą.
poza tym tak, miłość, bliskość, ciepło.
polega też na działaniu, znam wielu ludzi, którzy nie tylko modlą się, bo chyba nawet tego nie robią, nie grają, bo szkoda im kasy na gry, tylko pracują i kombinują gdzie tu jeszcze dorobić i co zrobić by było lepiej.
Sama sie powoli zaczynam łapać do tych ludzi bo dla mnie też pieniądze dzisiaj odgrywają dość ważną rolę. I śmiało mogę się przyznać, że może nie marzę o nich, co dążę do ich posiadania. Bo co mi przyjdzie z marzenia o wielkim domu z basenem i kupą forsy na koncie jak nic nie zrobię w tym kierunku.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: Nomadin » ndz 19 gru, 2010 10:21

Dobra praca robiona z przyjemności/zainteresowań (co się na pieniądze przekłada), duży dom, dobry samochód, pożądna żona/mąż, pieniądze, dużo wolnego czasu.
Dzisiaj jest tak, że nie ma osoby która by tego nie chciała żeby mieć pożądną prace i dojeżdżać do niej pożądnym autem a po niej wracać do sporego domu gdzie dzieciaki z żoną się cieszą, że mąż wrócił przed 15:00. Wszystko to spowodwane jakością życia. Dzisiaj przeciętny polak ma problemy z zaplanowaniem sobie świąt bo coraz więcej pieniędzy od niego rząd chce (a jeszcze ci idioci myślą, że 5 tysięcy to mało...).
"Let us go inside, something's on THEIR mind
THEY are still alive, can You feel THEIR eyes
Can You feel THEIR eyes?
Now that You are stuck with me You
better be my friend."
Obrazek
Awatar użytkownika
Nomadin
Extra marzyciel

Cash on hand: 8,868.20
Rozmarzony (1)

Postautor: Itak » ndz 19 gru, 2010 10:38

Nomadin pisze:Dzisiaj jest tak, że nie ma osoby która by tego nie chciała żeby mieć pożądną prace i dojeżdżać do niej pożądnym autem a po niej wracać do sporego domu gdzie dzieciaki z żoną się cieszą, że mąż wrócił przed 15:00.

Nieprawda.
Być może o tym marzą współcześni ludzie, ale chyba nie wszyscy. Część z nich marzy o świętym spokoju. Żeby ten wirujący świat reklam w końcu się zatrzymał. Ludzie często nie chcą ciągle żyć w biegu, wolą spokojnie z kimś porozmawiać w cztery oczy, pójść na zabawę, zwiedzić różne zakątki świata. Pragną bliskości, zaopiekowania się nimi, miłości.
''A gdy już wrócisz, to usiądę Ci na kolanach, oprę moje dłonie na Twoich ramionach i będę całować Twoją twarz. Kawałek po kawałku. Obiecaj mi, że mnie nie rozbierzesz, zanim skończę...''
J.L. Wiśniewski
Awatar użytkownika
Itak
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: V » ndz 10 kwie, 2011 21:11

Współcześni ludzie marzą głównie o pieniądzach, bogactwie. I innych sprawach, jak ładny partner, duży dom, świetny samochód.
`Nie czuj się zobowiązana wyrazić zachwyt moją osobą. John zrobił to już na wszelkie możliwe w języku angielskim sposoby.`
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Cash on hand: 100,008.40
Imię: Eljot
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) User Roku (1)

Postautor: NitrO » ndz 10 kwie, 2011 21:13

V pisze:Współcześni ludzie marzą głównie o pieniądzach, bogactwie.

Właśnie.
Spoglądam śmierci w oczy, śmiejąc jej się w twarz.
NitrO
Bujający w obłokach

Postautor: Ruta » ndz 10 kwie, 2011 21:13

Współcześni marzą dokładnie o tym o czym marzyli dawni: o władzy. Pieniądze, dobra praca, fajny samochód, ładna kobieta/facet (itd.), to właśnie insygnia władzy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 741,894.50
Bank: 0.00
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Postautor: Marcinox » ndz 17 kwie, 2011 17:35

Popieram Rusałkę, chyba nie ma człowieka, który by nie marzył o forsie, za***istym samochodzie, o ładnym/ej dziewczynie/chłopaku i wiele wiele innych rzeczach, chyba też o prawdziwej miłości..

Dlaczego właśnie to? Hm nie wiem.. chyba dlatego, ze ludziom tego cały czas braknie i ciągle mało.
` skoro urodziłaś się suką, to księżniczką niestety nie umrzesz! `
Awatar użytkownika
Marcinox
Bujający w obłokach

Cash on hand: 411.10

Postautor: Pan_Buk » ndz 17 kwie, 2011 23:32

Ludzie to mają w ogóle strasznie przyziemne marzenia. Chyba nie ma kogoś, kto by nie marzył, o czymś dla siebie. Albo dla swoich bliskich. Macie jakieś marzenia "nieprzyziemne?"
"Let's find the killer in you."
Awatar użytkownika
Pan_Buk

Postautor: Ruta » ndz 17 kwie, 2011 23:33

Macie jakieś marzenia "nieprzyziemne?"

Kiedyś marzyło mi się polecieć w kosmos. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 741,894.50
Bank: 0.00
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Postautor: positively » pn 18 kwie, 2011 11:38

Powtórzę to, co napisali moi poprzednicy.
Ludzie współcześni głównie marzą o bogactwie.
Czemu? Bo dzięki forsie można mieć wszystko inne. Samochód, żonę/męża, dom.
Pan_Buk pisze:Macie jakieś marzenia "nieprzyziemne?"

Nie wiem czy wyjazd do Ameryki jest marzeniem przyziemnym, czy nie.
Nieprzyziemny jest dlatego, że z filozofią mojej rodziny jakoś tam się chyba nie znajdę.
A z drugiej strony tyle ludzi tam emigruje. Czemu więc ja nie mogłabym...? :znudzony:
"Nawet fart to tylko uczesany niefart."- S.King
Awatar użytkownika
positively
Bujający w obłokach

Cash on hand: 7,229.30
Imię: Alicja

Postautor: Loud » pn 18 kwie, 2011 14:58

Większość na pewno o pieniądzach, dzięki nim wiele można, więc realizowaliby też inne marzenia. Ale każdy ma jeszcze jakieś inne wartości, inne cele i marzenia niezwiązane z kasą. To już indywidualna sprawa.
The dark will rise
Abandon your freedom
Give up the right to find the true self
Forsake your own reasons
Awatar użytkownika
Loud
Początkujący marzyciel

Postautor: TrisHka » pn 18 kwie, 2011 15:30

Kasa też, ale wydaję mi się, że nie tylko. Są ludzie dla których ważna jest realizacja celów, jakie sobie postawią. Takich jak np. kariera zawodowa. Do tego dorzucę jeszcze zdrowie. Tego ostatniego się (tak do końca) nie kupi :]
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Medals: 2
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: Perła_Mroku » pt 03 cze, 2011 16:40

Ludzie myślą o sobie. Podczas jedzenia, oglądając telewizję i wiadomości, pomyślą o innych i jakie są tragedie na świecie, później wyłączą telewizor i będą dalej funkcjonować jak maszyny. Tempo dzisiejszego świata nie pozwala nam na chwile refleksji, choć dla chcącego nic trudnego. Myślę, że nie powinno się też uogólniać wszystkich, bo jednak nie każdy postępuje w taki sposób. Nie potępiam i nie oceniam;)
Bujający w obłokach

Cash on hand: 3,400.00
Imię: surrealizm_

Postautor: Tristezza » pt 15 lip, 2011 19:05

Ludzie teraz po prostu uważają za coś normalnego, to o czym kiedyś marzyli inni. teraz to mają. Marzą o pieniądzach i innych materialnych rzeczach, które tak naprawdę nie dają szczęścia, ponieważ nie widzą tych wartości, są one przed nimi ukryte za ich normalnym życiem, z którym nie do końca chcą się rozstawać
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Poprzednia

Wróć do Marzenia w rzeczywistości