Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Maski

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Postautor: ms » wt 07 cze, 2011 12:50

W dzisiejszym społeczeństwie każdy nosi maski. Trzeba przybierać pewne pozy, bo w innym wypadku jest się przegranym. Na pewno sposób w jaki przystosowujemy się do danej sytuacji jest częścią osobowości. Należy jednak zachować umiar. Może to będzie trochę nie jasno powiedziane, ale uważam, że każda twarz na kilka warstw - można je nazywać maskami. Należy jednak pamiętać jak wygląda warstwa na samym wierzchu. Najważniejsze cechy to, moim zdaniem, te które wywołują zachowania spontaniczne i pokazują to jacy jesteśmy na prawdę. I ja się tego trzymam. Towarzystwo dobieram sobie tak, abym mógł być sobą na sto procent. W innych wypadkach często zachowuję się "tak jak powinienem". I to mnie trochę boli, ale tego raczej nie można zmienić.
Troglodyci każą stawiać sobie ołtarz za pastisz
Bóg już był na blokach i się nie sprawdził...
Awatar użytkownika
ms
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 51,439.55

Postautor: MichalDreamG » czw 09 cze, 2011 21:54

Maski zakładam codziennie w necie :)
MichalDreamG
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: Locked

Postautor: ms » wt 14 cze, 2011 11:16

MichalDreamG pisze:Maski zakładam codziennie w necie

A ja myślę, że właśnie w necie można być sobą na stówę i głosić swoje prawdziwe poglądy z głębi serca bez żadnej żenady i obawy przed odrzuceniem. Co więcej tutaj rozmawiasz w większości z ludźmi, których nie znasz, więc nawet jeżeli zostaniesz odrzucony, nie sprawia problemu. Ludziom najłatwiej być szczerym pod pseudonimem i dlatego uważam, że w internecie zdejmujemy maski. Jeżeli Ty robisz inaczej to spoko, tylko nie rozumiem za bardzo po co...
Troglodyci każą stawiać sobie ołtarz za pastisz
Bóg już był na blokach i się nie sprawdził...
Awatar użytkownika
ms
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 51,439.55

Postautor: Tristezza » pt 15 lip, 2011 20:16

Ja wolę nie zakładać żadnych "masek", nie widzę takiej potrzeby, nawet jak komuś nie odpowiada to jaka jestem, to trudno, nie mam zamiaru udawać kogoś innego, bo to mnie wtedy byłoby gorzej, byłoby mi ciężko. Poza tym taka znajomość jest oparta tak naprawdę na kłamstwie, nie znamy prawdziwej osoby z którą się zadajemy. Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy udają kogoś innego, co im to daje, przyjaciół? nieprawdziwych, gdyż przecież nie jest się z nimi szczerym, nie otwiera się przed nim, jest się dla nich obcą osobą, a ponadto niekiedy nie robimy czegoś, ponieważ, ta osoba którą udaję by tego nie zrobiła, a potem można żałować. Dla mnie jest to po prostu głupota, z reguły kierowana strachem braku akceptacji, bądź dążeniem do czegoś więcej kosztem innych i siebie
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Postautor: vestido » pt 19 sie, 2011 21:28

Staram się w każdej sytuacji być sobą, ale znam takich ludzi, którzy bez masek nie potrafią żyć, niestety.
vestido
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.00

Re: Maski

Postautor: negra » pn 28 lis, 2011 22:50

Nie da się uchronić przed maskami, to tak jak przybieranie formy.
W szkole, w pracy, w domu, w kościele, ze znajomymi. W każdym miejscu zachowujemy się inaczej. Przybieramy maskę pracodawcy przed szefem, ucznia przed nauczycielem, dobrego syna przed rodzicami

Niektórzy tutaj piszą o maskach jako udawaniu kogoś kim się nie jest. Już wcześniej wspomniałam o maskach z Ferdydurke Gombrowicza i przy tym dalej zostanę. Maski społeczne są czymś nierozerwalnym z nami. W autobusie jesteś pasażerem, w szkole uczniem, w domu synem/córką, siostrą/ bratem. I w tym nie ma niczego złego, maski zmieniają się w trakcie zmiany granej przez nas roli.

T85 pisze:A co do masek to kiedyś usłyszałem takie stwierdzeniem że nasze życie jest jak przedstawienie teatralne. I coś w tym musi być prawdy bo jak by nie patrzeć nasze życie może być sceną teatralną gdzie bardzo często przybieramy maski np : kolegi, rodzica, dziecka. I z wiekem te maski nam się zmieniają i do nich nie wracamy wcale a wcale.

Właśnie. Teatr życia.
Marzenia nie umierają, to my zapominamy …
Awatar użytkownika
negra
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 32,777.30

Postautor: Dafne » ndz 08 sty, 2012 22:35

Jeśli udaję kogoś innego, zazwyczaj robię to zupełnie nieświadomie. Zwykle staram się być sobą jednak i stawiam na naturalność. Ludzie maskują się, by nikt nie mógł ich zranić, ani wykorzystać ich słabości.

Obserwuj, słuchaj, rzadko oceniaj i nie chciej za dużo.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 731,248.85
Bank: 0.00
Imię: Becia
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (2)

Postautor: JV8 » ndz 08 sty, 2012 22:47

Ja mam na twarzy praktycznie cały czas jedna, uśmiechnięta maskę.
Robię tak z prostego powodu, nie chce aby ktoś się dowiedział o moich problemach, z prostej przyczyny, moze by tej osobie jeszcze wpadła do głowy głupia myśl mi pomóc. Dlaczego nie chce pomocy od innych? Z równie prostego powodu, oni sami maja wystarczająco dużo problemów, abym dorzucał im jeszcze własne. Dużo bardziej wole takiej osobie pomóc, odgrywajac że u mnie wszystko jest w porządku, samemu się uśmiechając kiedy zobaczę uśmiech na twarzy drugiej osoby :)
Do tego cały czas jestem sobą, mówię co myśle, robię co chce zrobić.
Więc aktualnie jedna maska mi wystarcza ;)
I tak mnie nie polubisz...
--------------------------------
Urodziłem się jako nikt. Żyje będąc nikim. Jako nikt także umrę.
Awatar użytkownika
JV8
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 67,245.15

Postautor: Icannotfly. » czw 02 lut, 2012 15:12

Ostatnimi czasy zakładam na siebie uśmiechniętą maskę wychodząc do ludzi. Znienawidziłam pytania ''Co się dzieje?'' albo ''Czemu jesteś smutna?''. :| Tak mi lepiej i pewnego rodzaju łatwiej.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: poly » czw 02 lut, 2012 23:33

Icannotfly. pisze:Ostatnimi czasy zakładam na siebie uśmiechniętą maskę wychodząc do ludzi. Znienawidziłam pytania ''Co się dzieje?'' albo ''Czemu jesteś smutna?''. :| Tak mi lepiej i pewnego rodzaju łatwiej.

Popieram. Też tak mam.
Nie lubię tego typu pytań. Jak jest mi źle, a ktoś wypali z takim pytaniem, to będę ryczeć godzinę, aż nie będzie czym.
Ogólnie nie lubię jak ludzie chcą wiedzieć jaka jestem, co czuje, czego chce. Wolę sama poczuć, że chce powiedzieć. Beznadziejny egoizm.
Tak więc na ogół staram się nie pokazywać po sobie, że coś jest nie tak. Moje zachowanie, moje "miny" są dobrym kamuflażem, w sumie niezawodnym.
Maski są dobre, maski ułatwiają codzienność.
Lubię Cię Edgar. Masz styl i klasę, zostań moim przydupasem.
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Cash on hand: 157,804.55
Imię: Iwona
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Ruta » czw 02 lut, 2012 23:41

poly pisze:Ogólnie nie lubię jak ludzie chcą wiedzieć jaka jestem, co czuje, czego chce. Wolę sama poczuć, że chce powiedzieć. Beznadziejny egoizm.

Raczej naturalność. Mam podobnie, tyle, że ja nie staram się, a jakoś tak samo wychodzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 741,894.50
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Postautor: Icannotfly. » czw 02 lut, 2012 23:54

poly pisze:Ogólnie nie lubię jak ludzie chcą wiedzieć jaka jestem, co czuje, czego chce. Wolę sama poczuć, że chce powiedzieć.

Dokładnie. Mam chęć - powiem.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: ...feniks » wt 14 lut, 2012 20:53

JV8 pisze:Ja mam na twarzy praktycznie cały czas jedna, uśmiechnięta maskę.
Robię tak z prostego powodu, nie chce aby ktoś się dowiedział o moich problemach, z prostej przyczyny, moze by tej osobie jeszcze wpadła do głowy głupia myśl mi pomóc. Dlaczego nie chce pomocy od innych? Z równie prostego powodu, oni sami maja wystarczająco dużo problemów, abym dorzucał im jeszcze własne. Dużo bardziej wole takiej osobie pomóc, odgrywajac że u mnie wszystko jest w porządku, samemu się uśmiechając kiedy zobaczę uśmiech na twarzy drugiej osoby :)
Do tego cały czas jestem sobą, mówię co myśle, robię co chce zrobić.
Więc aktualnie jedna maska mi wystarcza ;)

Nie zgadzam się z podpisem :P po przeczytaniu Twojej wypowiedzi, polubiłam Cię :)

Czasami faktycznie zakładam "maskę" na twarz, szczególnie wtedy gdy nie chcę, aby ktoś kto sprawił mi przykrość, zauważył to wiedząc, że nie była zamierzona. Na ogół nie przyoblekam żadnych masek.
Uczymy się całe życie, a i tak głupi umieramy.
Awatar użytkownika
...feniks
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.40
Imię: Krystyna

Postautor: UmiUmi » wt 28 lut, 2012 19:10

Takie maski się przydają. Szczególnie wrażliwym. Wiele razy chciałam komuś pomóc, wiedziałam, ze to słuszna, ale nie chciałam tego zrobić. Nw dlaczego, ale po prostu postanowiłam, ze nikt nie dowie się o tej wrażliwej części mnie. Mówiłam "spi*rdalaj" i odchodziłam. To jedna z moich ulubionych masek- "nie obchodzisz mnie... przynajmniej myśl, ze tak jest"
You can't live without the fire
It's the heat that makes you strong
'Cause you're born to live and fight it all the way
~Within Temptation - Iron
Awatar użytkownika
UmiUmi
Marzyciel-Gaduła

Cash on hand: 10,818.00
Imię: Umi

Postautor: Ruta » wt 28 lut, 2012 19:31

UmiUmi pisze:Nw dlaczego, ale po prostu postanowiłam, ze nikt nie dowie się o tej wrażliwej części mnie. Mówiłam "spi*rdalaj" i odchodziłam. To jedna z moich ulubionych masek- "nie obchodzisz mnie... przynajmniej myśl, ze tak jest"

Najlepsze pytanie tylko, czy to maski dla nas samych, czy dla innych? W takich sytuacjach mam wrażenie, że bardziej swoją "siłę" chcemy udowodnić sobie, jak innym.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Postautor: UmiUmi » wt 28 lut, 2012 19:39

Eteryczna pisze:
UmiUmi pisze:Nw dlaczego, ale po prostu postanowiłam, ze nikt nie dowie się o tej wrażliwej części mnie. Mówiłam "spi*rdalaj" i odchodziłam. To jedna z moich ulubionych masek- "nie obchodzisz mnie... przynajmniej myśl, ze tak jest"

Najlepsze pytanie tylko, czy to maski dla nas samych, czy dla innych? W takich sytuacjach mam wrażenie, że bardziej swoją "siłę" chcemy udowodnić sobie, jak innym.

może po części, ale przede wszystkim jest to chęć odseparowania się od innych lub częściej innych od siebie.
Awatar użytkownika
UmiUmi
Marzyciel-Gaduła

Postautor: Ruta » wt 28 lut, 2012 19:55

UmiUmi pisze:ale przede wszystkim jest to chęć odseparowania się od innych lub częściej innych od siebie

Albo sygnał "mam problem, dlatego stawiam na agresję".
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Postautor: UmiUmi » wt 28 lut, 2012 20:41

Eteryczna pisze:
UmiUmi pisze:ale przede wszystkim jest to chęć odseparowania się od innych lub częściej innych od siebie

nie, nie mam problemów na tym świecie ;p
ale może u innych osób tak jest.
Awatar użytkownika
UmiUmi
Marzyciel-Gaduła

Postautor: Ruta » wt 28 lut, 2012 22:31

UmiUmi pisze:
Eteryczna pisze:

nie, nie mam problemów na tym świecie ;p
ale może u innych osób tak jest.

Ja tak miałam. Niemiłe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Postautor: Guśka » czw 22 mar, 2012 23:21

Niestety każdy posiada maski. Często kiedy chcemy ukryć, ze jesteśmy nieszczęśliwi. Dużo ludzi też nosi maski tylko po to aby odegrać się na kimś, bądź wykorzystać, co jest bardzo idiotyczne. Rzeczywistość nas niestety zachęca do noszenia masek, zamiast odpychać i starać się być sobą.

"Tell me what you know about dreams, tell me what you know about night terrors, nothin’. You don't really care about the trials of tomorrow, rather lay awake in a bed full of sorrow." ~ K.C.
Awatar użytkownika
Guśka
Moderator

Cash on hand: 405,373.30
Imię: Dagmara
Medals: 1
Gaduła (1)

Poprzednia

Wróć do Marzenia w rzeczywistości