Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Czy marzenia są potrzebne?

Masz marzenia? Pewnie tak, skoro tu jesteś. Podziel się nimi. Nieważne czy bezsensowne, drobne, czy ogromne. Nieważne jaki jesteś, o czym marzysz, jak patrzą na to inni. Marzenia nie znają ograniczeń, są dla każdego, są tylko Twoje.

Postautor: Peggy_Brown » pt 13 maja, 2011 18:11

Snup pisze:No tak, ale w momencie kiedy osoba "Pesymistyczna" zacznie marzyć, zazwyczaj odkrywa te kolory i walory - mówię jak było w moim przypadku.
No to aj ci przedstawię mój przypadek i punkt widzenia kiedy marzenia o czymś przysłoniły mi świat i stworzyły wizję tego, że to się nie spełni. Było kiepsko, ale o tym gdzies w innym temacie. A wtedy żyłam nadzieją na coś lepszego, czyli tak jakby marzeniami. A pesymistka była kiedyś ze mnie.
Snup pisze:Ale oczywiście trzeba "rozsądnie" marzyć, tak by nie kolidowały z tym co było, by nie przypominały o tym co jednak powoduje iż traci się chęć do uśmiechania się. Takie jest oczywiście tylko moje zdanie ^^
Rozsądek czasami się traci jeśli nie stąpa się twardo po ziemi.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Snup » pt 13 maja, 2011 18:47

No tak, nie można dać się ponieść Marzeniom. Ale często pomagają, chodź nie zawsze - marzenia to takie ucieczka od rzeczywistości, a dążenie do nich wyzwaniem.

Nadzieją, właśnie czy Nadzieje możemy uważać za Marzenia? I to jest ten problem, jestem ciekaw czy ktoś odpowie mi na to.

To niewiarygodne aby Wiara mogła Dzielić!
To niewiarygodne aby Rozkosz mogła Spalić!

Awatar użytkownika
Snup
Bujający w obłokach

Cash on hand: 25,020.50
Imię: Bartłomiej

Postautor: Peggy_Brown » pt 13 maja, 2011 20:26

Snup pisze: marzenia to takie ucieczka od rzeczywistości,
ale od rzeczywistości nie można uciec. Ona zawsze będzie, czy tego się chce czy nie. Dlatego można starać się ją zmienić, a nie patrzeć tylko na marzenia i nimi żyć. Lepiej marzenia zamieniać we wspomnienia, albo w teraźniejszość.
Snup pisze:Nadzieją, właśnie czy Nadzieje możemy uważać za Marzenia? I to jest ten problem, jestem ciekaw czy ktoś odpowie mi na to.
Możemy. A przynajmniej ja tak sądzę.
Ktoś, kto utracił nadzieję może marzyć o jej powrocie. A ktoś kto ją ma na coś, to marzy właśnie o tym czymś.
trochę może zagmatwałam to, ale sens chyba jest.
Chociaż dla mnie marzenia i nadzieja nie mają nic ze sobą wspólnego na tę chwilę, to jednak można je razem połączyć.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » pt 13 maja, 2011 21:20

Snup pisze:Nadzieją, właśnie czy Nadzieje możemy uważać za Marzenia? I to jest ten problem, jestem ciekaw czy ktoś odpowie mi na to.

A mi się wydaję, że nie. Bo nadzieja to chęć spełnienia marzeń, a nie one same. Nadzieja umiera, jak się dowiadujemy o tym, że to nierealne. Ale mimo, że jej nie mamy zaczynamy marzyć (mieć nowe, inne już cele).
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Medals: 2
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: Icannotfly. » sob 14 maja, 2011 00:15

Snup pisze:Nadzieją, właśnie czy Nadzieje możemy uważać za Marzenia?

Nadzieja to część marzeń. Tak mi się wydaje. Marzymy, mając nadzieję, że marzenia się zrealizują. Jednak te dwa znaczenia na pewno nie są ze sobą równoważne.
- A ja lubię ten kawałek nieba...
- Ten kawałek nieba ma w du.pie, że go lubisz.

fbl.
Awatar użytkownika
Icannotfly.
Moderator

Cash on hand: 239,303.10
Imię: Agnieszka
Medals: 2
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (1)

Postautor: Snup » sob 14 maja, 2011 09:53

Hm, no dobra - co do tego

Peggy_Brown pisze:ale od rzeczywistości nie można uciec. Ona zawsze będzie, czy tego się chce czy nie. Dlatego można starać się ją zmienić, a nie patrzeć tylko na marzenia i nimi żyć. Lepiej marzenia zamieniać we wspomnienia, albo w teraźniejszość.

Tak ale nie zawsze możemy zmienić rzeczywistość, wtedy dobrze jest chodź na chwilę pomarzyć (często powoduje polepszenie samopoczucia - chodź nie zawsze, czasami jest odwrotnie). Marzenia to poważna rzecz, potrafi zmienić wiele dlatego nie można całkowicie zapomnieć o rzeczywistości.

To niewiarygodne aby Wiara mogła Dzielić!
To niewiarygodne aby Rozkosz mogła Spalić!

Awatar użytkownika
Snup
Bujający w obłokach

Cash on hand: 25,020.50
Imię: Bartłomiej

Postautor: InfernalTear » sob 14 maja, 2011 11:39

Oczywiście, że są potrzebne, bo przeżcież czym byłby człowiek bez marzeń? celów?
Dają ogromną motywację w życiu.
"I don't believe in fairy tales, but I believe in u and me..."
Awatar użytkownika
InfernalTear
Łapacz chmur

Cash on hand: 0.00
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: Peggy_Brown » sob 14 maja, 2011 16:27

Snup pisze:Tak ale nie zawsze możemy zmienić rzeczywistość, wtedy dobrze jest chodź na chwilę pomarzyć (często powoduje polepszenie samopoczucia - chodź nie zawsze, czasami jest odwrotnie). Marzenia to poważna rzecz, potrafi zmienić wiele dlatego nie można całkowicie zapomnieć o rzeczywistości.
można zmieniać rzeczywistość i nikt mi nie powie że nie. Wszystko się da zrobić.
Marzenia potrafią zmienić wiele, jeśli dąży się do ich realizacji. W przeciwnym razie nie są w stanie nic zmienić.
" Ej Mała- nie płacz.
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Rozmarzony (1)

Postautor: Eranor » ndz 15 maja, 2011 12:25

Oczywiście, że są potrzebne. Mogą dawać siłę motywującą nas do działania, bądź pozwalają uciec, odsapnąć od ponurej rzeczywistości, złapać drugi oddech.
"Idealizmy przestają być piękne, gdy doda się do nich pierwiastek o nazwie rzeczywistość."

Jeśli już czytasz mój post to przynajmniej przeczytaj to, co jest napisane, a nie to, co chcesz zobaczyć...
Awatar użytkownika
Eranor
Sponsor

Cash on hand: 0.00

Postautor: Tristezza » śr 20 lip, 2011 19:56

Wedlug mnie marzenia są potrzebne, one nas tak jakby napędzają. Pomagają nam cos osiągnąć, jednak w szczególności odrywaja nas od szarej rzeczywistości :)
Przeszywa mnie chłodny dreszcz. Nie wywołuje go zimno, lecz to czego nie wiem.
I co boję się odkryć.

Oczy zapiekły mnie od łez. Bez chwili namysłu rzuciłam się w dół.

- A ty dokąd?
- Idę... idę... idę...
- Na razie stoisz - mruknął Radek.

http://www.miastomgly.blogspot.com
Awatar użytkownika
Tristezza
Bujający w obłokach

Cash on hand: 379.00

Postautor: gawron » pn 05 wrz, 2011 09:27

Co do tego, że marzenia są potrzebne, wszyscy się zgadzają, nie będę więc dalej argumentował... Ale pojawił się ciekawe pytanie, co do którego są wątpliwości...

Ja uważam, że nadzieja i marzenia to dwie zupełnie różne rzeczy, bo marzenia mogą być całkowicie nierealne, możemy sobie bujać w obłokach, nie mając nadziei na spełnienie marzeń... A nadzieja to przekonanie, jakieś takie racjonalne uczucie i wiara, że coś się stanie... Ja to tak rozumiem :).
Awatar użytkownika
gawron
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 1,150.00

Re: Czy marzenia są potrzebne?

Postautor: Dafne » śr 04 sty, 2012 18:39

Tak, są niezbędne wręcz. Przynajmniej dla mnie. Życie nie ma sensu, gdy nie ma się marzeń.

Obserwuj, słuchaj, rzadko oceniaj i nie chciej za dużo.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 731,248.85
Bank: 0.00
Imię: Becia
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (2)

Poprzednia

Wróć do Sfera naszych marzeń