Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Witamy na Forum Wielotematycznym, Forum Marzycielskim, z nami nie będziesz się nudził.
Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
Śledź forum na bieżąco!

Kult

Jeśli muzyka jest całym Twoim światem, bądź znaczącym jego elementem, wprowadź nas do niego i sam sprawdź w jakich dźwiękach jest nasz.

Kult

Postautor: Iluminacja » ndz 08 sty, 2012 23:28

Chyba nie trzeba przedstawiać. no ale polski zespół muzyczny, grający głównie rock alternatywny, założony w 1982 roku, przez Kazika Staszewskiego i Piotra Wieteskę w Warszawie.

Dyskografia
Kult (1987)
Posłuchaj to do ciebie (1987)
Spokojnie (1988)
Kaseta (1989)
Tan (1989)
45-89 (1990)
Your Eyes (1991)
Tata Kazika (1993)
Muj wydafca (1994)
Tata 2 (1996)
Ostateczny krach systemu korporacji (1998)
Salon Recreativo (2001)
Poligono Industrial (2005)
Hurra! (2009)
MTV Unplugged – Kult (2010)


Słuchacie? Lubicie? Macie jakieś ulubione utwory itd.
Lecz diabeł kocha wybrane dzieci i czuwa, by nic nie przeszkodziło w realizacji jego planów.
Awatar użytkownika
Iluminacja
Newbie
 
Rejestracja: sob 28 maja, 2011 11:26
Lokalizacja: bułgarskie centrum chujozy
Has thanked: 53 times
Have thanks: 41 times
Płeć: Kobieta
Medals: 7
Posty: 3229

Re: Kult

Postautor: V » ndz 08 sty, 2012 23:35

Słucham. Uwielbiam. Kazik ma świetny głos. A same piosenki Kultu dość... ciekawe? Nie mam określenia. W pamięć szczególnie zapadła mi ostatnia płyta Hurra!, bo to od niej zacząłem swoją przygodę z Kultem i to właśnie ona mnie zachęciła do przesłuchania reszty. Ulubionych utworów mam naprawdę dużo, ale najbardziej upodobałem sobie Jeśli zechcesz odejść.
Dlaczego nie w moim łóżku palisz tej nocy papierosa za papierosem?
V
Newbie
 
Rejestracja: ndz 10 kwie, 2011 17:41
Has thanked: 22 times
Have thanks: 33 times
Imię: Eljot
Płeć: Mężczyzna
Medals: 3
Posty: 3491

Re: Kult

Postautor: sepän poika » pn 09 sty, 2012 00:00

Nie jestem fanem, twórczość znam bardzo pobieżnie, ale wystarczy mi to, by umieszczać Kult w absolutnej czołówce polskiej muzyki rockowej. Bardzo podoba mi się ich instrumentarium, a i teksty mają niegłupie.
- Życie nie jest ani dobre, ani złe.
- A jakie?
- Nieuniknione. Jeden ma wygrane, drugi ma przesrane.
sepän poika
Newbie
 
Rejestracja: śr 18 maja, 2011 15:11
Lokalizacja: Blåkulla
Has thanked: 55 times
Have thanks: 76 times
Medals: 7
Posty: 3050

Re: Kult

Postautor: tomala. » pn 09 sty, 2012 01:10

Iluminacja pisze:Słuchacie? Lubicie?


Kocham. Liczy się?
Kult to jeden z moich ulubionych zespołów, a także jeden z najważniejszych na scenie polskiego rocka.

Moje ulubione utwory? O rety.... aż trudno mi wybrać...
Najbardziej to chyba "Lewe lewe loff", jako kawałek bardzo dla mnie znaczący. Mniej znane "Yvette", którego treść budzi we mnie wiele wspomnień związanych z jedną osobą. Dalej piękne "Do Ani", genialne filmowe "Czarne Słońca" czy znana wszystkim "Polska" i "Arahja" oraz "Dziewczyna bez zęba na przedzie", z wymownym teledyskiem, "Kocham Cię, a miłością swoją", a i szybsze utwory jak "Poznaj swój kraj", "Krew Boga" lub "Hej, czy nie wiecie"... Mmm... Wszystko to dopełniają inspiracje i covery ("Dom wschodzącego słońca", "Dziewczyna o perłowych włosach", świetna wersja "Zegarmistrza Światła" Tadeusza Woźniaka czy też dodatkowe utwory grane koncertowo). No i jak nie śmiałabym wymienić także "Baranka"? ;))

Ajjj, a nie mówiłam, że uwielbiam?

Jednak nie mam ulubionej płyty Kultu. Kiedyś, przez długi czas, zapętlałam "Ostateczny krach systemu korporacji" z 1998, jednakże z drugiej strony "Your Eyes" zawiera jedne z najistotniejszych dla mnie utworów, a "Tata Kazika" to wyjątkowa kompilacja tego co przekazało sobie pokolenie. Koncertowe "MTV Unplugged"? Geniusz.

Nie do końca pamiętam skąd wzięła się moja miłość do Kultu. Pamiętam jendak, że wzrosła ona po zobaczeniu i usłyszeniu Kazika i grupy po raz pierwszy na żywo. To był jeden z najlepszych koncertów w jakich brałam udział. Do tej pory jestem pod wrażeniem jak przez tyle lat można utrzymywać taki poziom i mieć taką werwę.


Jeżeli ktoś chciałby zahaczyć o coś bliskiego utworom Kultu, acz jednak sięgającego innych aspiracji, to szczerze polecam album, w którym Kazik Staszewski śpiewa utwory Toma Waitsa. Co prawda trudno jest mieć taki głos jak Waits, ale... :)
Jeśli kogoś interesuje coś więcej - książka "Kult Kazika", a także powiązane z nią "niepiosenki", raczej załatwią sprawę :)


Obrazek Obrazek
Masz taki komfort, jesteś disko. Mi ciągle bliżej do Sex Pistols.
Ja mam mieszkanie tam, gdzie nie trzeba, źle się odżywiam, źle się ubieram...


Reach out. Speak out. Keep out. Stand out.
The Out Campaign.
tomala.
Newbie
 
Rejestracja: czw 02 gru, 2010 21:48
Lokalizacja: polski biegun ciepła
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Imię: Paulina
Medals: 3
Posty: 1607

Re: Kult

Postautor: T85 » pn 09 sty, 2012 04:20

Pewnie że znam i uwielbiam, bo jak można nie znać tak znakomitego zespołu Polskiego :), Prawdę mówiąc Kult jest obecnie chyba najbardziej znanym Polskim zespołem który gra już tyle lat. Bardzo mnie cieszy to że Kult już od tylu lat dalej gra swoje i nie wchodzą w jakąś tam komercję. Tylko dalej jest rockowo i teksty są na bardzo wysokim poziomie, tak prawdę mówiąc. W kategorii ulubiony utwór naprawdę mam zonka tak prawdę mówiąc bo jest wiele piosenek Kultu które dla mnie powinę dostać ten tytuł. Ale jak muszę to Egzekwo na pierwszym miejscu Dziewczyna bez zęba na przedzie , oraz Komu bije dzwon :)
Miłość piękna jest
Każdy o tym wie
Ale czasem gorsza jest niż śmierć

Brudne dzieci Side- Benia
T85
Spełniacz Marzeń
 
Rejestracja: pn 21 lut, 2011 19:16
Lokalizacja: z Szczecina
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Imię: Tomasz
Posty: 1009

Re: Kult

Postautor: rzeczywista » pn 09 sty, 2012 16:59

Słucham i uwielbiam. Kazik ma świetny głos i muzyka też mi bardzo odpowiada. W dodatku teksty niegłupie - sensowne, ciekawe. Jeden z lepszych zespołów wśród polskiej muzyki rockowej.
Kazik pokazał, że wciąż trzyma klasę - nowa płyta KNŻ bardzo mi się spodobała. Szczególnie kawałek "Plamy na słońcu".
Jeśli chodzi o ulubione piosenki Kultu, to jest ich sporo. Hm, kilka wymienię. "Po co wolność", "Wódka", "Baranek", "Komu bije dzwon", "Nie dorosłem do swych lat", "Jeśli zechcesz odejść - odejdź", "Dyplomata".
Dobry, dobry. Bardzo dobry.
Cum tacent, clamant.
rzeczywista
Bujający w obłokach
 
Rejestracja: pn 26 gru, 2011 14:57
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Medals: 1
Posty: 339

Re: Kult

Postautor: piagizela » pn 09 sty, 2012 17:03

Wróci wiosna, baronowo jest piosenką mojej przyjaźni - więc całość z automatu kojarzy się dobrze. Chociaż kojarzyłaby się i bez tego.
:lick:
piagizela
Newbie
 
Rejestracja: czw 11 sie, 2011 00:39
Lokalizacja: sweet home, Alabama
Has thanked: 47 times
Have thanks: 44 times
Płeć: Kobieta
Medals: 2
Posty: 1948

Re: Kult

Postautor: wei » sob 21 sty, 2012 22:42

6 lat później kocham, kocham, kocham. Kazik jest postacią na polskiej scenie muzycznej, którą cenię bardzo. Dobre teksty, nie dał się pochłonąć. Do tego imponuje mi cała prostota zespołu. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych.
Awatar użytkownika
wei
Marzyciel-Gaduła
 
Rejestracja: sob 21 sty, 2012 09:48
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Posty: 63

Re: Kult

Postautor: powidlo » śr 28 mar, 2012 11:30

Zawsze w kontekście, jednak ciężko mi mówić o tym, jak bardzo kocham Kult, skoro najczęściej przeze mnie słuchanymi (jeszcze) kasetami były części taty kazika..
arytmia uczuć
powidlo
Newbie
 
Rejestracja: wt 27 mar, 2012 14:39
Lokalizacja: Dębica/Kleve
Has thanked: 95 times
Have thanks: 43 times
Imię: Olga
Płeć: Kobieta
Medals: 10
Posty: 4396

Re: Kult

Postautor: TypowoNegatywny » pn 30 kwie, 2012 22:22

Kult jest otoczony kultem ;) cenię, szanuję, lubię śpiewać i nucić kultowe kawałki. Niestety Kaziutkowi zdarzają się wpadki, ot nachla się jak świnia, zapomni tekstu - trzeba się przyzwyczaić. Głosu to Kaziutek też nie ma, ale ma charyzmę, mega charyzmę.
Perfekcyjnie opanowane udawanie obojętności.
Awatar użytkownika
TypowoNegatywny
Bujający w obłokach
 
Rejestracja: ndz 22 kwie, 2012 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 12 times
Have thanks: 27 times
Płeć: Mężczyzna
Posty: 406

Re: Kult

Postautor: powidlo » wt 01 maja, 2012 15:30

NighttimeBird pisze:Głosu to Kaziutek też nie ma

ciii, chryba zastąpi głos :D
arytmia uczuć
powidlo
Newbie
 
Rejestracja: wt 27 mar, 2012 14:39
Lokalizacja: Dębica/Kleve
Has thanked: 95 times
Have thanks: 43 times
Imię: Olga
Płeć: Kobieta
Medals: 10
Posty: 4396

Re: Kult

Postautor: Black_Pearl » śr 02 maja, 2012 19:52

Uwielbiam wręcz, słucham bardzo często, poza tym piosenka Baranek kojarzy mi się z szampańskimi imprezami na łonie natury hyhy, kiedy to wszyscy lekko wstawieni zaczynaliśmy głośno śpiewać :P
Poza tym Kazik na żywo śpiewa mega genialnie ;)
Your Empty Walls,
Pretentious attention,
Dismissive apprehension,
Don't waste your time,
On coffins today,
When we decline,
From the confines of our mind
Black_Pearl
Marzyciel-Gaduła
 
Rejestracja: pn 23 kwie, 2012 08:51
Has thanked: 0 time
Have thanks: 1 time
Imię: Olga
Posty: 66

Re: Kult

Postautor: Poszukiwacz. » pn 05 lis, 2012 20:14

Uwielbiam:

Poszukiwacz.
Marzyciel-Gaduła
 
Rejestracja: wt 30 paź, 2012 20:43
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Imię: Mariusz
Posty: 83

Re: Kult

Postautor: PCouter » pt 07 cze, 2013 17:05

Nie jestem jakimś wielkim fanem Kultu. Według mnie najlepszą ich piosenką jest:
Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją.
~Steve Jobs
PCouter
Marzyciel-Gaduła+
 
Rejestracja: pt 07 cze, 2013 16:07
Lokalizacja: Gliwice/Zakopane
Has thanked: 11 times
Have thanks: 3 times
Imię: Paweł
Płeć: Mężczyzna
Marzenie: Wieść ciekawe życie
Posty: 174

Re: Kult

Postautor: Shinto » pn 17 cze, 2013 17:52

Jestem wielkim fanem zespołu Kult,chociaż to tak naprawdę nie moje klimaty.
Zespół ma w sobie to "coś" co naprawdę przyciąga fanów.
Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość
Shinto
Bujający w obłokach
 
Rejestracja: śr 13 mar, 2013 12:02
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Has thanked: 0 time
Have thanks: 1 time
Posty: 413

Re: Kult

Postautor: LuCyferKA » czw 12 lis, 2015 16:46

Już w tę sobotę - koncert Kultu w Katowickim spodku - spotkam kogoś z forum?

A tu jeden z mych ulubionych kawałków

Obserwuj, słuchaj, rzadko osądzaj i nie chciej za dużo

No future - future is No[w]

Nie wspominam, nie planuje, nie oceniam, oczekuje.
Martwię się o niewielu, resztą wzgardzam, poniewieram.
Awatar użytkownika
LuCyferKA
Bujający w obłokach
 
Rejestracja: czw 12 lis, 2015 11:44
Has thanked: 3 times
Have thanks: 4 times
Płeć: Mężczyzna
Marzenie: Własne Bistro, praca w branży IT, podróże...
Posty: 213

Re: Kult

Postautor: marigot » pn 22 lut, 2016 09:39

Do Katowic mi nie po drodze ;)
Ale we wrocku byłam na kilku koncertach, na jednym nawet miałam możliwość poznania Kazika, choć w przelocie i zobaczyć jego przygotowania do koncertu :)
marigot
Bujający w obłokach
 
Rejestracja: pn 01 cze, 2015 14:23
Has thanked: 1 time
Have thanks: 2 times
Płeć: Kobieta
Posty: 380

Re: Kult

Postautor: tadeusz34 » czw 31 mar, 2016 09:11

O super sprawa!
Awatar użytkownika
tadeusz34
 
Rejestracja: czw 31 mar, 2016 09:09
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time
Posty: 1

Re: Kult

Postautor: SNOWDOG » ndz 12 cze, 2016 10:59

Znam i bardzo lubię, choć nie wszystkie utwory mi podchodzą. Kult poznałem tak naprawdę po wprowadzeniu się do akademika, niecałe 2 lata temu, gdzie ich piosenki były bardzo popularne. No i tak zaczęła się moja faza na ten zespół.

Moja ulubiona piosenka? "Sowieci", a potem "Krew Boga".

No i wczoraj byłem pierwszy raz na koncercie Kultu, który odbył się na juwenaliach w Poznaniu. Super zabawa i cieszę się, że tam byłem, choć stłuczone kolano, wybity palec i ogólne poobijanie daje o sobie znać.

Był ktoś jeszcze z forumowiczów może na tym koncercie? :)
Awatar użytkownika
SNOWDOG
Marzyciel-Gaduła+
 
Rejestracja: pt 03 cze, 2016 15:33
Has thanked: 0 time
Have thanks: 10 times
Płeć: Mężczyzna
Posty: 175

Re: Kult

Postautor: rytygier » ndz 12 cze, 2016 14:57

Odnoszę nieodparte wrażenie, że Kazik najlepsze lata twórczości artystycznej ma już za sobą. Sam zresztą w którymś wywiadzie przyznał, że i pisanie tekstów sprawia mu coraz więcej trudności. Może już nadszedł więc czas by pomyśleć o zakończeniu działalności? Zresztą jego kawałki już nie są przesycone gniewem, buntem i rebelią. Raczej przewija się w nich nuta zrezygnowania. Kazik chyba się już wypalił.
Społeczeństwu nie udało się mnie zaakceptować i mnie nie udało się zaakceptować społeczeństwa.
Awatar użytkownika
rytygier
Marzyciel
 
Rejestracja: ndz 16 sie, 2015 17:30
Has thanked: 35 times
Have thanks: 65 times
Płeć: Mężczyzna
Medals: 2
Posty: 1080

Re: Kult

Postautor: SNOWDOG » ndz 12 cze, 2016 16:03

rytygier, trzeba jednak pamiętać, że Kazik też już swoje lata ma - w tym roku miał 53 urodziny. Według mnie jak na ten wiek nadal świetnie się trzyma i jest w stanie robić naprawdę super koncerty. Nawet jeśli miałby ograniczyć tworzenie nowej muzyki, to jego stare utwory są ponadczasowe i świetnie się ich słucha nawet obecnie.
Awatar użytkownika
SNOWDOG
Marzyciel-Gaduła+
 
Rejestracja: pt 03 cze, 2016 15:33
Has thanked: 0 time
Have thanks: 10 times
Płeć: Mężczyzna
Posty: 175

Re: Kult

Postautor: Leah P » pt 10 mar, 2017 12:53

Znam i lubilam kilka utworow, ale zeby sluchac jakos namietnie to nie, troche za bardzo meczy mnie jezyk polski w ciezszej (niz pop) muzyce, by sie do takich zespolow przekonac.
Awatar użytkownika
Leah P
Marzyciel
 
Rejestracja: śr 02 gru, 2015 19:46
Has thanked: 31 times
Have thanks: 35 times
Imię: Leah
Płeć: Kobieta
Medals: 1
Posty: 1001


Wróć do Muzyka

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości