Witamy na Forum Wielotematycznym, Marzycielskim

Załóż konto już dziś a na pewno nie pożałujesz!
announces/topic5873.html
Zapraszamy do brania udziału w konkursie z nagrodami rzeczowymi!

Jak żyć by być szczęśliwym?

Marzenia towarzyszą nam każdego dnia, ale czy warto marzyć? Czy w dzisiejszym świecie jest jeszcze miejsce i czas na marzenia? Może właśnie wszystko co nas otacza to tylko wytwór naszej wyobraźni.

Postautor: Ruta » wt 22 lis, 2011 12:21

Obrazek

Sporo osób z nas, ma marzenie by być szczęśliwym.

No właśnie, ale jak właściwie żyć, by być szczęśliwym?
Gdzie i/lub jak szukać szczęścia, i umiejętności kreowania szczęścia wokół siebie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruta
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 741,894.50
Bank: 0.00
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (3) User Roku (1)

Re: Jak żyć by być szczęśliwym?

Postautor: Iluminacja » wt 22 lis, 2011 12:52

mam marzenie :oczami:

jak być szczęśliwym... gdybym to ja wiedziała, nie zadawaalbym sobie tego pytania, ale odpowiadam żyć zgodnie ze swoimi przekonaniami? (nieprawda), znaleźć miłość, przyjaźń (tu szanse są większe), pasję, która wciągnie Cię całkowicie. generalnie robić to wszystko co sprawia przyjemność tak samo jak otaczanie się ludźmi, z którymi ma sie dobry kontakt. Tylko problem w tym, że trzeba to jednak znaleźć...

Gdzie szukać? To są jakieś specjalne miejsca? Chyba wszędzie nawet w najbardziej absurdalnych miejscach.

Eteryczna pisze:umiejętności kreowania szczęścia wokół siebie?

Nie wiem, nie posiadam takiej mocy
Mam jedno życie, jedno zdrowie i coś z tym zrobię
Gwarantuje Wam i sobie, że coś z tym zrobię
To mnie niszczy lecz to kocham, wiesz
To da mi siłę, lecz muszę zmienić to trochę
Awatar użytkownika
Iluminacja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 78,790.70
Medals: 3
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) User Roku (1)

Postautor: Sixela » wt 22 lis, 2011 17:47

Nie ma recepty na szczęście. Czasami mam wrażenie, że jestem osobą, która nigdy nie będzie szczęśliwa, za dużo analizuję, szukam problemów. Mówi się, że miłosc uskrzydla i przynosi szczęście. Może takim budulcem szczęścia jest założenie rodziny, poczucie, że komuś na nas bardzo zależy.
Awatar użytkownika
Sixela
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 9,960.55
Imię: Aleksandra

Postautor: Maykon » wt 22 lis, 2011 17:52

Szczęście to płocha istota. Każdy go pożąda lecz niewielu go znajduje.
...i tyle w temacie :D
Szczęśliwym można być gdy robimy coś co sprawia nam przyjemność, tak jak już wcześniej to już było wspomniane.
Są różni ludzie, różne charaktery. Ja osobiście będę szczęśliwy jak znajdę drugą połówkę, ustatkuję się finansowo, kupię lub wybuduję dom, spłodzę syna i zasadzę drzewo :)
Awatar użytkownika
Maykon
Bujający w obłokach

Cash on hand: 76,547.35
Imię: MajkeL

Postautor: Bum! » wt 22 lis, 2011 18:19

U mnie działa to w ten sposób, że czasem zastanawiam się czego w danym momencie chce. Później staram się to spełnić. Są to raczej takie błahostki, te bardziej możliwe. Ale dla mnie dążenie do szczęścia to dążenie do celów jakie sobie zakładam, za każdym razem innych.
"Sometimes I feel like there is no hope for me at all
But after while I am laughing loud because I love
So many things in my life I do appreciate
All of the moments I'm sure I won't ever forget"
Awatar użytkownika
Bum!
Marzyciel

Cash on hand: 236,524.25
Rozmarzony (1) Gaduła (1) User Roku (1)

Postautor: sepän poika » wt 22 lis, 2011 23:14

Maykon pisze:Szczęście to płocha istota. Każdy go pożąda lecz niewielu go znajduje.
...i tyle w temacie :D

No faktycznie, temat wyczerpany...

Szczęście, stety - niestety, to nie zbiór zewnętrznych uwarunkowań, a stan umysłu. Dlatego też są ludzie, którzy mając i robiąc rzeczy, które inni uznają za szczyt marzeń, nie będą szczęśliwi. I, wbrew powszechnej i powierzchownej opinii, niekoniecznie musi to o nich świadczyć źle. Z drugiej strony skali będą ludzie, którym naprawdę niewiele potrzeba.

Recepta na szczęście? Cóż, jestem prawdopodobnie ostatnią osobą, która powinna takowe wypisywać, niemniej wydaje mi się, że najistotniejszą kwestią jest nic na siłę. Szczęścia nie da się osiągnąć powtarzając czyjeś, rzekomo sprawdzone, schematy. Trzeba próbować i odczuć, czy dana akcja zbliża do szczęście, czy oddala. To tak jak z otwieraniem zamka przy pomocy wytrychu :P
- wanna play the rape game?
- no
- that's the spirit!
Awatar użytkownika
sepän poika
Sponsor

Cash on hand: 260,650.45
Medals: 4
Zwycięzca Konkursu (1) Rozmarzony (1) Pomocnik (1)

Postautor: poly » śr 23 lis, 2011 15:06

Eteryczna pisze:Sporo osób z nas, ma marzenie by być szczęśliwym.

Nie jestem pewna, czy one tworzą szczęście. Może tylko złudne?

Eteryczna pisze:No właśnie, ale jak właściwie żyć, by być szczęśliwym?

Jeśli ktoś wie, to niech mnie oświeci. Ostatnio twierdzę, że człowiek musi być szczęśliwy z natury. Jeśli nie jest, to nic nigdy mu tego nie zmieni.

Eteryczna pisze:Gdzie i/lub jak szukać szczęścia, i umiejętności kreowania szczęścia wokół siebie?

Na polu są koniczynki.
Szczęściem nie można zarażać.
Lubię Cię Edgar. Masz styl i klasę, zostań moim przydupasem.
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Cash on hand: 157,804.55
Imię: Iwona
Medals: 1
Rozmarzony (1)

Postautor: Aquamarine » śr 23 lis, 2011 19:55

poly pisze:Ostatnio twierdzę, że człowiek musi być szczęśliwy z natury. Jeśli nie jest, to nic nigdy mu tego nie zmieni.

Coś w tym jest.. Uproszczę oczywiście Twoje stwierdzenie, ale ja uważam, że to szczęście zależy w dużej mierze od tego, czy człowiek potrafi się cieszyć tymi wszystkimi małymi, prostymi, codziennymi sprawami, bo to z nich w większości składa się życie. Wielkie sprawy - jeśli uda się je osiągnąć, zrealizować, to super, ale nie każdemu się to udaje, a czasem nawet jak się uda, to okazuje się, że to nie o to chodziło - nie jest tak, jak sobie wyobrażaliśmy - poza tym "nie chodzi o to, żeby króliczka złapać, ale żeby go gonić". ;) I wydaje mi się, że to jest właśnie kwestia charakteru, podejścia do świata i albo to masz albo nie. Czy nic nigdy tego nie zmieni? Myślę, że zmieni - jeżeli ktoś sobie pewne rzeczy uświadomi, popracuje nad nimi, to może to swoje nastawienie do życia przesterować.
Życie nie ustaje w zadziwianiu nas ironią - "Maladie" Andrzej Sapkowski
Awatar użytkownika
Aquamarine
Sponsor

Cash on hand: 15,359.00

Postautor: poly » czw 24 lis, 2011 15:32

Aquamarine pisze:Coś w tym jest.. Uproszczę oczywiście Twoje stwierdzenie, ale ja uważam, że to szczęście zależy w dużej mierze od tego, czy człowiek potrafi się cieszyć tymi wszystkimi małymi, prostymi, codziennymi sprawami, bo to z nich w większości składa się życie.

Kompletnie nie to miałam na myśli.

Aquamarine pisze:I wydaje mi się, że to jest właśnie kwestia charakteru, podejścia do świata i albo to masz albo nie. Czy nic nigdy tego nie zmieni? Myślę, że zmieni - jeżeli ktoś sobie pewne rzeczy uświadomi, popracuje nad nimi, to może to swoje nastawienie do życia przesterować.

To już tak. Bo jeśli ktoś z natury ma ją nieszczęśliwą to czy małe, czy duże rzeczy tego w nim nie zmienią. Na chwilę, ot cała filozofia.
Lubię Cię Edgar. Masz styl i klasę, zostań moim przydupasem.
Awatar użytkownika
poly
Redaktor

Cash on hand: 157,804.55
Imię: Iwona
Rozmarzony (1)

Postautor: V » wt 29 lis, 2011 14:33

Dla mnie szczęście jest marzeniem ostatecznym. Będę szczęśliwy, jeśli spełnię wszystkie swoje marzenia. Każde spełnione marzenie to powód do radości. Jak żyć, by być szczęśliwym? Być dobrym człowiekiem i spełniać swoje marzenia.
`Nie czuj się zobowiązana wyrazić zachwyt moją osobą. John zrobił to już na wszelkie możliwe w języku angielskim sposoby.`
Awatar użytkownika
V
Redaktor

Cash on hand: 100,008.40
Imię: Eljot

Hmmm

Postautor: Dafne » ndz 08 sty, 2012 22:37

Jak żyć, by być szczęśliwym? Przede wszystkim należy postawić na szczerość, we wszystkim, co się robi. Jeśli będziemy względem siebie i swoich odczuć fair, będziemy też uczciwi w stosunku do drugiego człowieka. I to zaprocentuje.

Obserwuj, słuchaj, rzadko oceniaj i nie chciej za dużo.
Awatar użytkownika
Dafne
Marzyciel

Cash on hand: 730,672.55
Imię: Becia
Zwycięzca Konkursu (1) User Roku (2)

Postautor: Bogini Śmiechu » pn 09 sty, 2012 02:22

Póki co, nie odkryłam, co mnie czyni szczęśliwą.
I pewnie jeszcze długa droga do tego.
Gdy cierpisz na bezsenność, nic nie wydaje się być prawdziwe. Wszystko jest kopią kopii.
Awatar użytkownika
Bogini Śmiechu
Marzyciel

Cash on hand: 107,438.95
Imię: Sylwia
Medals: 2
Partia Zboczuchów (1) Rozmarzony (1)

Postautor: ...feniks » wt 17 sty, 2012 13:53

Ja mam subiektywne podejście do tematu szczęścia.
Rzeczy materialne cieszą, dają zadowolenie, wygodę, ale nie szczęście (mówię o sobie).
Coś co sprawia, że odczuwam wewnętrzną radość (szczęście) to szczęście innych, a jak sama miałam w tym udział to wtedy jest wspaniale...
Lubię gdy ludzie się uśmiechają, są radośni :)
Czasami, aby ktoś się uśmiechnął potrafię jakąś "głupotę" palnąć, uśmiech tej osoby to wspaniała nagroda :D
Uczymy się całe życie, a i tak głupi umieramy.
Awatar użytkownika
...feniks
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 0.40
Imię: Krystyna

Postautor: piagizela » wt 17 sty, 2012 14:18

poly pisze:Ostatnio twierdzę, że człowiek musi być szczęśliwy z natury.

Bo z natury wynika podejście do siebie.

Nieprzywiązywanie się do niczego. Nie mam na myśli nietworzenia więzi społecznych, ale umiejętność machnięcia ręką na cokolwiek - jeśli tylko będzie trzeba. Umiejętność odsunięcia się w odpowiednim momencie.
Przyjmowanie wszystkiego takim, jakim jest - co nie oznacza braku zmian, pracy nad sobą i tak dalej, tylko uznanie tego za bazę równie dobrą jak wszystko inne. Branie wszystkiego za punkt startowy, z którego można dojść do dowolnego miejsca.
:lick:
Awatar użytkownika
piagizela
Łapacz chmur

Cash on hand: 120,291.60
Zwycięzca Konkursu (1)

Postautor: CiasteczkowyPotwór » sob 21 sty, 2012 01:06

To pytanie, chyba, zadaje sobie każdy...
Całe życie nie będzie się szczęśliwym... Ale można sprawić, żeby szczęśliwe chwile były jak najczęstsze...
Myślę, że udaną receptą może być poświęcenie się pasji i wyłączenie z pędzącego życia? Zajęcie się sobą, odkrycie w sobie najsekretniejszych zakamarków, trzeba poznać siebie, polubić siebie, a potem pokochać. Nie ma na to idealnej recepty, każdy musi znaleźć swoją, niepowodzeń nie można traktować jak porażki, trzeba wyciągnąć z niej lekcję i naukę, za to powodzenia muszą rosnąć do miary sukcesu...
Czyżby wystarczyło tylko wrzucić na luz? Kto wie...
"C" is for Cookie that's good enough for me,
"C" is for cookie that's good enough for me,
"C" is for cookie that's good enough for me,
Oh! cookie, cookie, cookie starts with "C"!

Obrazek
Awatar użytkownika
CiasteczkowyPotwór
Bujający w obłokach

Cash on hand: 128,544.45
Imię: Wiera
Zwycięzca Konkursu (1) Gaduła (1)

Postautor: ms » sob 21 sty, 2012 01:23

Chyba jestem mało wymagający, bo uważam się za jakoś tam szczęśliwego. Brakuje mi kilku rzeczy do pełnego szczęścia, ale widzę, że są do osiągnięcia. Realizuje swoje pasje, ogarniam życie po kilku burzliwych latach, staram się być dobrym człowiekiem... Po prostu chyba nie potrzebuję zbyt wiele do szczęścia. Właściwie jedyne czego mi brakuje to udany związek.
Troglodyci każą stawiać sobie ołtarz za pastisz
Bóg już był na blokach i się nie sprawdził...
Awatar użytkownika
ms
Marzyciel-Gaduła+

Cash on hand: 51,439.55

Postautor: Saya » ndz 22 sty, 2012 04:28

Nie wiem i chyba nigdy się nie dowiem. Są w życiu rzeczy, ludzie, czynności któe jednego dnia czynią mnie nieprawdopodobnie szczęśliwym by po jakimś czasie wzbudzać tylko smutek.
Chciałbym na łożu śmierci powiedzieć sobie że pamietam więcej chwil w których byłęm szczęśliwy niż takich gdy byłem smutny, na ten czs jest odwrotnie ale jeszcze jak dobrze pójdzie z 60 lat przede mną
Awatar użytkownika
Saya
Marzyciel

Cash on hand: 19,290.55
Rozmarzony (1)

Postautor: TrisHka » ndz 22 sty, 2012 14:37

No dobra, a co w momencie jak już się będzie 'szczęśliwym do końca'?
Wtedy się położyć i czekać na śmierć?

Mi się wydaje, że szczęście to tylko taki wyznacznik dla nas, bo naprawdę nie wyobrażam sobie coby mogło być po tym, jak już wszystko co byśmy chcieli, mielibyśmy w zasięgu ręki. Człowiek po prostu chce coś osiągnąć i się o to stara. Jak w jednym poczuje spełnienie, bo zrobił to co sobie zamierzył to szuka czegoś następnego w czym mógłby się sprawdzić. Czy aby na pewno szczęśliwy dom, kochająca rodzina, kupa kasy i masa rzeczy materialnych zaspokoi nas do końca? Owszem, może to mobilizować nas dalej, do stawiania sobie następnych (trudniejszych?) poprzeczek i obierania nowych życiowych celów, ale poczucia całkowitego szczęścia raczej nie będzie. Będzie zadowolenie z osiągniętych starań i co dalej? Nic? Na ty koniec? Bez sensu...
To, że ktoś się cieszy z czegoś, odbierane jest jako bycie szczęśliwym człowiekiem. Skoro takim by był to po co by szukał czegoś nowego? Według mnie nie można być szczęśliwym w 100%. Dlatego też uważam, że nie ma czegoś takiego jak przepis na szczęśliwe życie, co innego na satysfakcjonujące/zadowalające.
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: nieogarniety » ndz 22 sty, 2012 21:29

Ostatnio nie mam pojęcia. Zupełnie się zagubiłem w poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie :zdziwko:
Awatar użytkownika
nieogarniety
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 241,132.10
Mister Forum (1) Rozmarzony (1) Pomocnik (1)

Postautor: iteraki LC » ndz 22 sty, 2012 23:41

Po prostu. żyć tak, aby przeżyć każdy dzień dokładnie tak, jakby się chciało. I nie brać życia zbyt poważnie, bo w końcu i tak nikt nie wyjdzie z niego żywy :p

A tak na poważnie szczęści jest pojęciem bardzo względnym. Trudno byłoby być szczęśliwym cały czas. Szczęście to coś ulotnego, z definicji chwilowego. Gdyby trwało zbyt długo, przestałoby cieszyć. I już nie byłoby szczęściem
Jeżeli macie ochotę poczytać, zapraszam na mojego bloga: http://iterakilc.blogspot.com
Awatar użytkownika
iteraki LC
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 6,733.50
Imię: Łukasz

Postautor: ms » pn 23 sty, 2012 05:25

TrisHka, uważasz, że ktoś kto nie osiągnął sukcesu zawodowego i nie zrealizował wszystkich swoich marzeń nie może być szczęśliwy? Moim zdaniem wyznacznikiem szczęścia nie jest przyszłość, to co możemy osiągnąć, ale tu i teraz. A tu i teraz można mieć satysfakcjonującą pracę dającą zarobki na dobrym poziomie, kochającą żonę, dziecko, realizować swoje pasje i po prostu być szczęśliwym.
Awatar użytkownika
ms
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: TrisHka » pn 23 sty, 2012 14:11

ms, tak. Właśnie tak uważam. Myślę, że można być z siebie zadowolonym, spełnionym co ktoś może uważać za bycie szczęśliwym, ale według mnie tak nie jest. Bo ten stan zacznie się nudzić i będzie się chciało czegoś jeszcze, więcej czy po prostu jakoś inaczej. Więc jak tu może być mowa o szczęśliwym życiu, o który pyta temat wątku?
I tak jak napisał iteraki LC,
iteraki LC pisze:Gdyby trwało zbyt długo, przestałoby cieszyć.
...i szczęściem tego nazwać już nie można.
Czasem przeoczę ten moment, w którym powinnam się ugryźć w język.
Awatar użytkownika
TrisHka
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 323,232.25
Imię: Patrycja
Miss Forum (1) Partia Zboczuchów (1)

Postautor: Iluminacja » wt 24 sty, 2012 10:21

iteraki LC pisze:I już nie byłoby szczęściem
Więc czym?
Mam jedno życie, jedno zdrowie i coś z tym zrobię
Gwarantuje Wam i sobie, że coś z tym zrobię
To mnie niszczy lecz to kocham, wiesz
To da mi siłę, lecz muszę zmienić to trochę
Awatar użytkownika
Iluminacja
Spełniacz Marzeń

Cash on hand: 78,790.70

Postautor: Maykon » wt 24 sty, 2012 11:29

Eteryczna pisze:No właśnie, ale jak właściwie żyć, by być szczęśliwym?

Żyj z dnia na dzień. Ciesz się każdym dniem.
Awatar użytkownika
Maykon
Bujający w obłokach

Cash on hand: 76,547.35
Imię: MajkeL

Postautor: Bum! » wt 24 sty, 2012 12:22

TrisHka pisze:Mi się wydaje, że szczęście to tylko taki wyznacznik dla nas, bo naprawdę nie wyobrażam sobie coby mogło być po tym, jak już wszystko co byśmy chcieli, mielibyśmy w zasięgu ręki. Człowiek po prostu chce coś osiągnąć i się o to stara. Jak w jednym poczuje spełnienie, bo zrobił to co sobie zamierzył to szuka czegoś następnego w czym mógłby się sprawdzić. Czy aby na pewno szczęśliwy dom, kochająca rodzina, kupa kasy i masa rzeczy materialnych zaspokoi nas do końca? Owszem, może to mobilizować nas dalej, do stawiania sobie następnych (trudniejszych?) poprzeczek i obierania nowych życiowych celów,

Dokładnie tak. Podpisuję się rekami i nogami. Bo tak naprawdę podroż oznacza cel.

TrisHka pisze:ale poczucia całkowitego szczęścia raczej nie będzie. Będzie zadowolenie z osiągniętych starań i co dalej? Nic? Na ty koniec? Bez sensu...
To, że ktoś się cieszy z czegoś, odbierane jest jako bycie szczęśliwym człowiekiem. Skoro takim by był to po co by szukał czegoś nowego? Według mnie nie można być szczęśliwym w 100%. Dlatego też uważam, że nie ma czegoś takiego jak przepis na szczęśliwe życie, co innego na satysfakcjonujące/zadowalające.

Szczęściem może być sama możliwość realizacji, satysfakcjonuje to, ze do czegoś się doszło, coś sie osiągnęło- można więcej. Nigdy nie jest tak dobrzy by nie mogło być lepiej.
Tym bardziej, ze dla każdego szczęście, spełnienie się w życiu oznacza coś innego.
"Sometimes I feel like there is no hope for me at all
But after while I am laughing loud because I love
So many things in my life I do appreciate
All of the moments I'm sure I won't ever forget"
Awatar użytkownika
Bum!
Marzyciel

Cash on hand: 236,524.25
Rozmarzony (1) Gaduła (1) User Roku (1)

Postautor: Przechodzień » wt 24 sty, 2012 15:50

Eteryczna pisze:Sporo osób z nas, ma marzenie by być szczęśliwym.

No właśnie, ale jak właściwie żyć, by być szczęśliwym?
Gdzie i/lub jak szukać szczęścia, i umiejętności kreowania szczęścia wokół siebie?

Zacytuje coś co moim zdaniem jest recepta na szczęście:

„Człowiek winien tyle wysiłku wkładać w upraszczanie swojego życia, ile go wkłada w komplikowanie” Henri Bergson
Przechodzień

Cash on hand: Locked
Bank: Locked

Postautor: Peggy_Brown » wt 24 sty, 2012 16:33

Szczęście to chyba nie jest tu i teraz. I Trishka ma rację, że to co daje chwilowe szczęście to jest ulotne, kiedyś się znudzi i wyparuje. Coś z wizją przyszłościową da więcej szczęścia.
Bo nawet życie chwilą da szczęście tylko w danej chwili.
" Ej Mała- nie płacz.
Rób wszystko- pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu- ale nie płacz.
Nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż że potrafisz być silna".
Awatar użytkownika
Peggy_Brown
Marzyciel

Cash on hand: 166,593.30
Rozmarzony (1)

Postautor: ms » sob 28 sty, 2012 08:18

TrisHka pisze:Myślę, że można być z siebie zadowolonym, spełnionym co ktoś może uważać za bycie szczęśliwym, ale według mnie tak nie jest. Bo ten stan zacznie się nudzić i będzie się chciało czegoś jeszcze, więcej czy po prostu jakoś inaczej. Więc jak tu może być mowa o szczęśliwym życiu, o który pyta temat wątku?

Jak dla mnie to jest strasznie pesymistyczne podejście :) Dlaczego nie można być szczęśliwym tak po prostu? Cieszyć się z tego co się ma, a jakieś dalsze sukcesy traktować jako dodatkowe bonusy. Jeżeli ktoś szczęściem nazywa tylko stuprocentowe spełnienie i osiągnięcie wszystkich celów, to oczywiście nigdy nie go nie dozna. Bo świat nie jest idealny. Ale czy to oznacza, że nie można się cieszyć światem i życiem? Nie sądzę.
Awatar użytkownika
ms
Marzyciel-Gaduła+

Postautor: iteraki LC » sob 28 sty, 2012 14:15

@ Iluminacja:

Nie wiem czym :) Ale zakładam, że szczęście powinno cieszyć, więc jeśli coś nie cieszy, nie może być szczęściem... W sumie idąc tym tropem możnaby dojść do wniosku, że jak coś nie jest szczęściem, to jest nieszczęściem. I dalej paradoksalnie stwierdzić, że nadmiar szczęścia powoduje niedolę i smutek.
Ale to tylko takie poronione dywagacje :D
Jeżeli macie ochotę poczytać, zapraszam na mojego bloga: http://iterakilc.blogspot.com
Awatar użytkownika
iteraki LC
Początkujący marzyciel

Cash on hand: 6,733.50
Imię: Łukasz

Postautor: T85 » sob 28 sty, 2012 20:31

Szczęście jest pojęciem względnym dla mnie. Więc nie ma jednej definicji tego jak należy żyć aby być szczęśliwym. Bo dla każdej osoby szczęście, jest inaczej interpretowane, i inne czynniki wpływają na rozwój tego szczęścia. Więc nie ma złotej recepty dla każdego z nas i aby być szczęśliwym. Więc każdy z nas sam określa czym jest dla niego szczęście i jakie rzeczy wpływają na to szczęście w największy sposób. Ale chyba najważniejszą sprawą bardzo często jest akceptacja siebie i tego czego my chcemy od szczęścia,. Ale w tym mogę się mylić :)
Miłość piękna jest
Każdy o tym wie
Ale czasem gorsza jest niż śmierć

Brudne dzieci Side- Benia
T85
Łapacz chmur

Cash on hand: 129,082.70
Imię: Tomasz

Następna

Wróć do Marzenia w rzeczywistości